Μέρες Σαρακοστής κατά την Χριστιανική πίστη για αρκετούς, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που δεν νηστεύουν, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ειδικών διατροφικών συνθηκών, είτε γιατί απλά δεν το θέλουν...
Πρέπει να τους "καλύψουμε" λοιπόν και αυτούς μ' ένα νόστιμο φαγητό, γιατί ως γνωστόν: νηστικό αρκούδι δεν χορεύει :-))
Αφήστε που οι ιοί, τα μικρόβια της γρίπης, τα φτερνίσματα, οι κομάρες και η ατονία εν' γένει θέλουν καλό και θρεπτικό φαγητό.
Θέλουν "χουχουλιάρικο" κανάκεμα και γεύσεις που να γαργαλούν τις μπουκωμένες κόκκινες μυτούλες και τον πονεμένο από τον βήχα λαιμό.
Θέλουν ένα φαγητό που δεν χρειάζεται και πολλά ιδιαίτερα υλικά για να φτιαχτεί... ενώ είναι σίγουρο πως η γεύση και η νοστιμιά του θα είναι αντιστρόφως ανάλογες σε σχέση με τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας τους.
Έτσι σκέφτηκα κι' έτσι έπραξα, καθώς η γρίπη μας επισκέφτηκε για τρίτη φορά κατά την διάρκεια του φετινού χειμώνα...
Τα υλικά που χρησιμοποίησα για μια μέτρια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και έλασμα (υλικά για 4-5 άτομα) ήταν τα ακόλουθα:
1 πακέτο ζυμαρικά πένες ή άλλο χοντρό μακαρόνι όπως για παράδειγμα: ριγκατόνι,
300 γραμ χωριάτικο λουκάνικο κατά προτίμηση νωπό,
3 μέτρια αυγά,
1/2 ποτήρι γάλα (ελαφρύ ή πλήρες),
100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό 2% (στην δική μου περίπτωση),
200 γραμ. γκούντα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη,
100 γραμ. μυζήθρα όχι πολύ αλμυρή ή κεφαλογραβιέρα,
10-12 ντοματίνια κομμένα στην μέση ή στα τέσσερα αν είναι μεγαλύτερα,
αλάτι, μοσχοκάρυδο, ελαιόλαδο
και τέλος, 100 γραμ. κρέμα γάλακτος ελαφριά, για φαγητό και 3/4 φλιτζανιού νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
Αρχικά έβρασα τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό με λίγο ελαιόλαδο. Τα έβρασα έτσι ώστε να παραμείνουν al dente.
Αφαίρεσα από το χωριάτικο λουκάνικο την μεμβράνη του και με βοήθησε το γεγονός ήταν αρκετά φρέσκο και νωπό.
Όπως ήταν το "έσπασα" μ' ένα πιρούνι, το άλεσα λίγο στο multi και μετά το σoτάρισα για λίγο μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι.
Το σoταρισμένο λουκάνικο το ανακάτεψα κατόπιν με: τα αυγά, το γάλα,το μοσχοκάρυδο και το 1/3 από την τριμμένη μυζήθρα όλα μαζί σ' ένα μπολ.
Στην συνέχεια σε φόρμα που χρησιμοποιώ για κεϊκς και γλυκά έστρωσα αντικολλητικό χαρτί, το οποίο πασπάλισα με το 2/3 από την τριμμένη μυζήθρα.
Στην επιφάνεια έβαλα πρώτη στρώση από πένες.
Μετά στρώση από το μείγμα με το λουκάνικο-γάλα- αυγά και μυζήθρα.
Πασπάλισα με τριμμένη γκούντα και ανάμεσα έβαλα τα μισά κομμένα ντοματίνια.
Συνέχισα με δεύτερη στρώση πένες και πάλι το μείγμα λουκάνικου-γάλακτος-αυγών και ντοματίνια και τελείωσα με γκούντα και την υπόλοιπη τριμμένη μυζήθρα.
Τέλος, με 3/4 φλιτζανιού νερό από αυτό που έβρασαν τα μακαρόνια και 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος που σκόρπισα σ' όλη την επιφάνεια της φόρμας μου, ολοκλήρωσα την διαδικασία προετοιμασίας.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά, μέχρι που ρόδισε καλά η επιφάνεια του φαγητού μου. Το άφησα λιγάκι να σταθεί και ήταν έτοιμο για σερβίρισμα.
Σίγουρα αξίζει μια δοκιμή αν βρεθείτε μ' ένα φρέσκο λουκάνικο στα χέρια....καθώς αποτέλεσε και την πηγή "έμπνευσης" για τούτη την μακαρονόπιτα.
Πρέπει να τους "καλύψουμε" λοιπόν και αυτούς μ' ένα νόστιμο φαγητό, γιατί ως γνωστόν: νηστικό αρκούδι δεν χορεύει :-))
Αφήστε που οι ιοί, τα μικρόβια της γρίπης, τα φτερνίσματα, οι κομάρες και η ατονία εν' γένει θέλουν καλό και θρεπτικό φαγητό.
Θέλουν "χουχουλιάρικο" κανάκεμα και γεύσεις που να γαργαλούν τις μπουκωμένες κόκκινες μυτούλες και τον πονεμένο από τον βήχα λαιμό.
Θέλουν ένα φαγητό που δεν χρειάζεται και πολλά ιδιαίτερα υλικά για να φτιαχτεί... ενώ είναι σίγουρο πως η γεύση και η νοστιμιά του θα είναι αντιστρόφως ανάλογες σε σχέση με τον ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας τους.
Έτσι σκέφτηκα κι' έτσι έπραξα, καθώς η γρίπη μας επισκέφτηκε για τρίτη φορά κατά την διάρκεια του φετινού χειμώνα...
Μακαρονόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο
Τα υλικά που χρησιμοποίησα για μια μέτρια φόρμα με αποσπώμενο πάτο και έλασμα (υλικά για 4-5 άτομα) ήταν τα ακόλουθα:
1 πακέτο ζυμαρικά πένες ή άλλο χοντρό μακαρόνι όπως για παράδειγμα: ριγκατόνι,
300 γραμ χωριάτικο λουκάνικο κατά προτίμηση νωπό,
3 μέτρια αυγά,
1/2 ποτήρι γάλα (ελαφρύ ή πλήρες),
100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό 2% (στην δική μου περίπτωση),
200 γραμ. γκούντα τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη,
100 γραμ. μυζήθρα όχι πολύ αλμυρή ή κεφαλογραβιέρα,
10-12 ντοματίνια κομμένα στην μέση ή στα τέσσερα αν είναι μεγαλύτερα,
αλάτι, μοσχοκάρυδο, ελαιόλαδο
και τέλος, 100 γραμ. κρέμα γάλακτος ελαφριά, για φαγητό και 3/4 φλιτζανιού νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά.
Αρχικά έβρασα τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό με λίγο ελαιόλαδο. Τα έβρασα έτσι ώστε να παραμείνουν al dente.
Αφαίρεσα από το χωριάτικο λουκάνικο την μεμβράνη του και με βοήθησε το γεγονός ήταν αρκετά φρέσκο και νωπό.
Όπως ήταν το "έσπασα" μ' ένα πιρούνι, το άλεσα λίγο στο multi και μετά το σoτάρισα για λίγο μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι.
Το σoταρισμένο λουκάνικο το ανακάτεψα κατόπιν με: τα αυγά, το γάλα,το μοσχοκάρυδο και το 1/3 από την τριμμένη μυζήθρα όλα μαζί σ' ένα μπολ.
Στην συνέχεια σε φόρμα που χρησιμοποιώ για κεϊκς και γλυκά έστρωσα αντικολλητικό χαρτί, το οποίο πασπάλισα με το 2/3 από την τριμμένη μυζήθρα.
Στην επιφάνεια έβαλα πρώτη στρώση από πένες.
Μετά στρώση από το μείγμα με το λουκάνικο-γάλα- αυγά και μυζήθρα.
Πασπάλισα με τριμμένη γκούντα και ανάμεσα έβαλα τα μισά κομμένα ντοματίνια.
Συνέχισα με δεύτερη στρώση πένες και πάλι το μείγμα λουκάνικου-γάλακτος-αυγών και ντοματίνια και τελείωσα με γκούντα και την υπόλοιπη τριμμένη μυζήθρα.
Τέλος, με 3/4 φλιτζανιού νερό από αυτό που έβρασαν τα μακαρόνια και 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος που σκόρπισα σ' όλη την επιφάνεια της φόρμας μου, ολοκλήρωσα την διαδικασία προετοιμασίας.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά, μέχρι που ρόδισε καλά η επιφάνεια του φαγητού μου. Το άφησα λιγάκι να σταθεί και ήταν έτοιμο για σερβίρισμα.
Σίγουρα αξίζει μια δοκιμή αν βρεθείτε μ' ένα φρέσκο λουκάνικο στα χέρια....καθώς αποτέλεσε και την πηγή "έμπνευσης" για τούτη την μακαρονόπιτα.
Ασθενής και οδοιπόρος ουκ έχειν αμαρτίαν. Με μια φορά και είμαι χάλια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεραστικά μας!!
Τη μακαρονόπιτα μετά!!
Όντως Ξανθή μου, αυτό το "τριπλό" χτύπημα ήταν εντελώς εξουθενωτικό, ειδικά για μένα που έπρεπε να κάνω και όλο το "θεραπευτικό" των άλλων.
ΔιαγραφήΘα σε περιμένει για δοκιμές...
Υπέροχη Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μπράβο στο λουκάνικο που σε έκανε να δημιουργήσεις ένα τόσο νόστιμο πιάτο.
Τα υλικά του είναι τέτοια που απλά δεν αφήνουν περιθώρια αποτυχίας! Όπως λέμε και αγγλιστί, πιάτο crowd pleaser!
Φιλιά πολλά!
Μπράβο του δεν λες τίποτε, Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΤο έφερε πεσκέσι ο πεθερός και έτσι όπως το είδα εμπρός μου, πήρε η σκέψη μου δρόμο και έτρεχε...
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Πηνελόπη μου πόσο ωραία ιδέα η μακαρονόπιτα με το λουκάνικο, και το ντοματίνι στην μέση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εικόνα του τέλεια, φαίνεται ζουμερό και χορταστικό, ότι πρέπει για τις κρύες μέρες που έχουμε!
Καλό βράδυ!
Ήταν όντως φαγητό με "ζέστη" για να κάνουμε τους ταλαιπωρημένους αρρώστους να φάνε κάτι!
ΔιαγραφήΕ, κάτι κατάφερα κουτσά-στραβά :-))
Καλό βράδυ και σ' εσένα.
Αχ Πηνελόπη μου το λαχταράω το φαγητό σου και μασουλάω ένα ταπεινό μηλαράκι αυτή τη στιγμή!Υπέροχα υλικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέτο μηλαράκι;
ΔιαγραφήΑχ τι να σου κάνει Λίλια μου... Βάλε δίπλα του κάτι πιο "πιασάρικο" που έλεγε και μια φίλη μου παλιά :-)
Τη θέλω πολύ!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη ξεκούραση
Φιλια :)
Με την επόμενη "παραγωγή" να σ' έχω υπόψη Ariadni :-)
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Το καλύτερο φαγάκι! Χουχουλιάρικο και αγαπημένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια κρυολογημένους και μη ... Μαρία μου.
ΔιαγραφήΠηνελόπη μου, μόλις βρήκα το αυριανό μας φαγητό! Υπέροχη φαίνεται η μακαρονόπιτα και μου άρεσε που έβαλες και ντοματίνια! Όσο για τα λιωμένα τυριά, σκέτη κόλαση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεραστικά στους ασθενείς της οικογενείας και πολλά φιλάκια!
Εύχομαι να σας αρέσει Αναστασία μου, αν και είμαι σχεδόν βέβαιη ότι θα προσθέσεις τις δικές σου καλλιτεχνικές πινελιές.
ΔιαγραφήΕυχαριστούμε πολύ...
Φιλιά κι' από εμένα.
μμμμ πηνελοπη!!!!!!κανεις δεν λεει οχι σε ενα τετοιο εδεσμα ,ειμαι σιγουρη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήσχεδον μου ηρθε και η μοσχοβολια του!!!!!
καλημερα ολη μερα και φιλακιαααα!!!1
Α, μην το λες Κική μου.... Έχω εισπράξει εγώ κατάμουτρα κάτι αρνήσεις !!!
ΔιαγραφήΕδώ ευτυχώς την γλύτωσα :-))
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ τα ντοματίνια, φαντάζομαι θα μπορούσαν να μπουν και πάνω πάνω, ώστε να φαίνονται μαζί και με άλλα λαχανικά / αρωματικά.
Καλό μεσημέρι Άρη.
ΔιαγραφήΦυσικά και η σύνθεση με τα ντοματίνια μπορεί να γίνει όπως εσύ την θες και την επιθυμείς.
Ειδικά αν βρεις και άλλα ντοματίνια πέρα από κόκκινα, όπως μου συνέβει πρρόσφατα στην λαϊκή με μαύρα και κίτρινα, να συνδυάσεις όλα τα χρώματα για κάτι πολύ πιο όμορφο.
Πολύ όμορφη συνταγή, αρέσει σε όλους!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!
Έχεις δίκιο Στέλλα μου.
ΔιαγραφήΣ' αυτό ποντάρισα κι' εγώ...στο ότι αρέσει σ' όλους δηλαδή!
Καλό απόγευμα Παρασκευής.
Πωπωπω... Ναι, και για εμάς τους καημένους που δε νηστεύουμε κάποιος πρέπει να σκεφτεί κάτι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέτοια φαγητά πάντως, σε κάνουν καλά θες -δε θες, και κυρίως βοηθάνε το "θεράπον προσωπικό" να στανιάρει για να μπορεί να ανταπεξέλθει στο δύσκολο και απαιτητικό ρόλο του!
Αυτός ο "ρόλος" φέτος, Χρύσα μου, παρά ήταν απαιτητικός τελικά!
ΔιαγραφήΑς ελπίσουμε ότι σύντομα θα "κατεβεί η αυλαία" :-))
Ωραίο και νόστιμο φαγητό για όλους τις περισσότερες περιόδους του χρόνου.
Χαιρετισμούς πολλούς.
δεν αντέχω άλλο......όλο αλμυρές συνταγές βλέπω πρωί πρωί και είμαι του αλμυρού πρωινού!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαγητάρα!!!!!!!!!!!!
Σώπα βρε Πέπη μου....και δεν έχω έτοιμη ακόμη καμμια γλυκιά!
ΔιαγραφήΦαγητό για φανατικούς μακαρονάδες (που είναι βρε η Χρυσαυγή;)!
Καλό απόγευμα Παρασκευής να έχεις.
Φιλιά πολλά.
Η έμπνευση καλά κρατεί, Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ σαν ιδέα και το αποτέλεσμα είναι όντως πολύ λαχταριστό!
Περαστικά σας!!
Παλεύω Στελλίτσα μου...Παλεύω....
ΔιαγραφήΈχω βλέπεις πολύ "σκληρό" κοινό και τα πάντα έχουν κάτι που δεν του "κολλάει"!!!
Άντε να δούμε μέχρι πότε;
Ευχαριστούμε πολύ.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς σε όλους σας.
Μμμμμμ μια μπουκίτσα παρακαλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δύο..και τρεις...
ΔιαγραφήΜία μόνον τι να σου κάνει καλή μου Beauty :-)
τελειο!....κι εμενα με εριξε για μια βδομάδα η γρίπη....περαστικά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε Cookitsa.
ΔιαγραφήΠεραστικά και σ' εσένα εύχομαι.
α τι ωραιο που εναι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως όντως ήταν ομορφούτσικο, Ντολμαδάκι μου :-))
Διαγραφή