Ένα γρήγορα φαγάκι, καθώς οι μέρες όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα γίνονται συνήθως και πιο πιεστικές από άποψη χρόνου. Και είναι αλήθεια πως όσο ξανοίγει ο καιρός, όλο και λιγότερο χρόνο θέλω να καταναλώνω στην κουζίνα, προσωπικά τουλάχιστον.
Έτσι οι ριζοκεφτέδες ήταν πολύ καλή ιδέα καθώς μου είχε μείνει μισό πακέτο ρύζι Jasmin από άλλο μαγείρεμα.
Υλικά για 4 άτομα
Για τους κεφτέδες
2,5-3 φλιτζάνια βρασμένο ρύζι Jasmin,
100 γραμ. πατέ ψαριού (όπως σολωμός, καπνιστός τόνος ή αντζούγια)
3 κουταλιές σούπας γαλέτα από κρίθινο παξιμάδι (αλέθουμε δηλαδή 2 μετρίου μεγέθους παξιμάδια)
2 κουταλιές σούπας κέτσαπ (κατά προτίμηση σπιτική)
1/3 κουταλάκι κοφτό σκόνη κουρκουμά,
1/3 κουταλάκι κοφτό πιπέρι φρεσκοτριμμένο (από διάφορα πιπέρια θα είναι πιο ωραίο)
1/4 κουταλάκι κοφτό σκόνη τζίντζερ,
4 κλωναράκια μάραθο ψιλοκομμένο (ή άνηθο)
1 μεγάλο αυγό ή διαφορετικά για να γίνουν πιο νηστίσιμοι οι κεφτέδες, 1,5 κουταλιά ταχίνι άγλυκο.
Για το πανάρισμα
3 κουταλιές γαλέτα κρίθινη,
2 κουταλιές αλεύρι καλαμποκιού.
Και τέλος περίπου 1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο ελαφρύ για το τηγάνισμα.
Αφού έβρασα το ρύζι μου στις αναλογίες που του αντιστοιχούσαν με νερό και αλάτι,το άφησα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε βαθύ μπολ κατόπιν το ανακάτεψα μαζί με όλα τα υλικά που αναφέρονται πιο πάνω με την διαφορά πως αντί για αυγό έβαλα ταχίνι.
Το ταχίνι θα "δουλέψει" σαν ενωτικό υλικό παρέα με την κέτσαπ και το πατέ, όπως ακριβώς και το αυγό. Εσείς απλώς διαλέγετε το υλικό που σας αρέσει.
Όταν ενώθηκαν τα υλικά μου, τα άφησα για 10-15 λεπτά να σταθούν και μετά με χέρια ελαφρώς λαδωμένα έφτιαξα στρογγυλούς κεφτέδες σε μέγεθος ενός μεγαλούτσικου μανταρινιού.
Τους ρολλάρισα μέσα στο μείγμα γαλέτας-καλαμποκάλευρου και τηγάνισα 4-5 κάθε φορά, μέσα σε βαθύ τηγάνι γυρίζοντας τους από όλες τις πλευρές με την βοήθεια 2 πιρουνιών.
Τους άφησα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι και σερβίρισα με μια πολύχρωμη και χορταστική πράσινη σαλάτα.
Εξαιρετικά αφράτοι και αρωματικοί ενώ μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά τραγανοί και ώρες αργότερα.
Μια ωραία πρόταση ειδικά αν χρησιμοποιήσετε ένα αρωματικό ρύζι.
Και στο σημείο αυτό να δώσω τα αποτελέσματα της κλήρωση από το post των 600 + 1 αναρτήσεων.
Τυχερή είναι η αγαπημένη φίλη όλων η Κική από το Tante Kiki με το αριθμό 21.
Κική μου, επικοινωνούμε μέσω e-mail, για να μου δώσεις την ακριβή διεύθυνσή σου προκειμένου να στείλω το δωράκι μου που είναι το ακόλουθο βιβλίο.
Βιβλίο με πολλές και καλές γλυκές συνταγές.
Πάντα τυχερή να είσαι εύχομαι και να το απολαύσεις πραγματικά!
Καλή συνέχεια σε όλους σας εκεί έξω και με Υγεία και Δύναμη στις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Έτσι οι ριζοκεφτέδες ήταν πολύ καλή ιδέα καθώς μου είχε μείνει μισό πακέτο ρύζι Jasmin από άλλο μαγείρεμα.
Αρωματικοί Ρυζοκεφτέδες με πατέ ψαριού
Υλικά για 4 άτομα
Για τους κεφτέδες
2,5-3 φλιτζάνια βρασμένο ρύζι Jasmin,
100 γραμ. πατέ ψαριού (όπως σολωμός, καπνιστός τόνος ή αντζούγια)
3 κουταλιές σούπας γαλέτα από κρίθινο παξιμάδι (αλέθουμε δηλαδή 2 μετρίου μεγέθους παξιμάδια)
2 κουταλιές σούπας κέτσαπ (κατά προτίμηση σπιτική)
1/3 κουταλάκι κοφτό σκόνη κουρκουμά,
1/3 κουταλάκι κοφτό πιπέρι φρεσκοτριμμένο (από διάφορα πιπέρια θα είναι πιο ωραίο)
1/4 κουταλάκι κοφτό σκόνη τζίντζερ,
4 κλωναράκια μάραθο ψιλοκομμένο (ή άνηθο)
1 μεγάλο αυγό ή διαφορετικά για να γίνουν πιο νηστίσιμοι οι κεφτέδες, 1,5 κουταλιά ταχίνι άγλυκο.
Για το πανάρισμα
3 κουταλιές γαλέτα κρίθινη,
2 κουταλιές αλεύρι καλαμποκιού.
Και τέλος περίπου 1,5 φλιτζάνι ελαιόλαδο ελαφρύ για το τηγάνισμα.
Αφού έβρασα το ρύζι μου στις αναλογίες που του αντιστοιχούσαν με νερό και αλάτι,το άφησα να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε βαθύ μπολ κατόπιν το ανακάτεψα μαζί με όλα τα υλικά που αναφέρονται πιο πάνω με την διαφορά πως αντί για αυγό έβαλα ταχίνι.
Το ταχίνι θα "δουλέψει" σαν ενωτικό υλικό παρέα με την κέτσαπ και το πατέ, όπως ακριβώς και το αυγό. Εσείς απλώς διαλέγετε το υλικό που σας αρέσει.
Τους ρολλάρισα μέσα στο μείγμα γαλέτας-καλαμποκάλευρου και τηγάνισα 4-5 κάθε φορά, μέσα σε βαθύ τηγάνι γυρίζοντας τους από όλες τις πλευρές με την βοήθεια 2 πιρουνιών.
Τους άφησα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι και σερβίρισα με μια πολύχρωμη και χορταστική πράσινη σαλάτα.
Εξαιρετικά αφράτοι και αρωματικοί ενώ μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά τραγανοί και ώρες αργότερα.
Μια ωραία πρόταση ειδικά αν χρησιμοποιήσετε ένα αρωματικό ρύζι.
Και στο σημείο αυτό να δώσω τα αποτελέσματα της κλήρωση από το post των 600 + 1 αναρτήσεων.
Τυχερή είναι η αγαπημένη φίλη όλων η Κική από το Tante Kiki με το αριθμό 21.
True Random Number Service
Do you own an iOS or Android device? Check out our app!
Random Integer Generator
Here are your random numbers:
21
Timestamp: 2015-03-31 09:00:59 UTC
Κική μου, επικοινωνούμε μέσω e-mail, για να μου δώσεις την ακριβή διεύθυνσή σου προκειμένου να στείλω το δωράκι μου που είναι το ακόλουθο βιβλίο.
Βιβλίο με πολλές και καλές γλυκές συνταγές.
Πάντα τυχερή να είσαι εύχομαι και να το απολαύσεις πραγματικά!
Καλή συνέχεια σε όλους σας εκεί έξω και με Υγεία και Δύναμη στις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Πολύ ενδιαφέρον αυτό που μας ετοιμασες και με το πατέ ψαριού πρέπει να γίνονται πολυ γευστικοί, πολύ ωραία ιδεα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μια εναλλακτική πρόταση για κάτι πιο νηστίσιμο Τάνια μου. Αλλά αν κάποιος αποφεύγει τα κρεατικά είναι επίσης ένα φαγάκι που του ταιριάζει πολύ.
ΔιαγραφήΑχ τι ωραίοι κεφτέδες Πηνελόπη! Λατρεύω τους ρυζοκεφτέδες. Με το ρύζι που χρησιμοποίησες σίγουρα θα βγήκαν φανταστικοί και αρωματικοί. Το πατέ ψαριού (ειδικά σολομού) ήταν η ευχάριστη πινελιά καθώς μου αρέσει πολύ. Σίγουρα αυτό θα χρησιμοποιούσα. Ωραία ιδέα αξιοποίησης είχες πάλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το δώρο!!!! Να πω συγχαρητήρια στην Κική! Είναι φανταστικό το βιβλίο και πολύ χρήσιμο.
Ωραίο πασχαλινό δώρο!!!!
Φιλιά πολλά!
Να 'σαι καλά Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΤο πατέ μαζί με το ταχίνι δίνουν μια εντελώς ξεχωριστεί νότα, σε τούτα τα κεφτεδάκια τα οποία πρέπει να σημειώσω πως έγιναν και εξαιρετικά αφράτα.
Φιλιά πολλά και με το καλό στην Μεγάλη Εβδομάδα εύχομαι.
Συγχαρητήρια στην Κική, είμαι σίγουρη ότι θα απολαύσει και θα αξιοποιήσει το δώρο της! Ωραία ιδέα μας έδωσες σήμερα Πηνελόπη, τον τελευταίο καιρό το έχουμε περιφρονήσει το ρύζι που υπάρχει στο ντουλάπι της κουζίνας (μπασμάτι στην προκειμένη περίπτωση) και μου έδωσες αφορμή να το...ξεφορτωθώ μεν, με απολαυστικό τρόπο δε! Αντί για πατέ ψαριού (που αν το χρησιμοποιήσω θα καταλήξω να τους φάω μόνη μου τους κεφτέδες, η Νατάσα δεν...) έχεις καμία άλλη πρόταση???
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαλία μου, αν δεν τους κάνεις νηστίσιμους μπορείς να βάλεις τυράκια κίτρινα και ψιλοκομμένο ζαμπόν ή γαλοπούλα.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι.
Καλησπέρα, τις τελευταίες μέρες έχω κάνει πατατοκεφτέδες και μπακαλιαροκεφτέδες,λες να κάνω κι αυτές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, αφού έκανες όλα τα πιο πάνω είδη...κάνε και μια δοκιμή σ' αυτούς.
ΔιαγραφήΕγώ έφτιαξα και κροκέτες με γαλέο και επιφυλάσσομαι για να σας τις δείξω.
Καλό μεσημέρι.
Σούπερ οι ρυζοκεφτέδες σου!! Δεν έχω φτιάξει/φάει ποτέ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤότε σηκώνεις μανίκια dear Pep's και προχωράς ακάθεκτη :-))
ΔιαγραφήΔεν έχω φτιάξει ποτέ ρυζοκεφτέδες και νομίζω ότι χάνω! Το αρωματικό ρύζι μου αρέσει και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά κάνει πολύ νόστιμους κεφτέδες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Είναι μια πολύ ωραία πρόταση Mary μου, και πέραν την νηστείας.
ΔιαγραφήΕιδικά για ουζάκι οι συγκεκριμένοι είναι θα έλεγα ακαταμάχητοι (παρέα και με άλλα μεζεδάκια βέβαια...)
Χαιρετισμούς πολλούς κι' από εμένα.
Τι ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ρυζάκι συνδυάζεται άψογα με το ψάρι.
Μέσα σε όλα είναι και πολύ αρωματικοί οι κεφτέδες σου Πηνελόπη μου!
Φιλιά
Ευχαριστώ σε Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΚαι ήταν ίσως από τα λίγα φαγάκια που τελευταίως μια ψυχή (ονόματα δεν λέμε...) δοκίμασε χωρίς πολλές διαμαρτυρίες, προφανώς λόγω του ρυζιού :-))
Πάρα πολύ καλή ιδέα, πολύ ωραία υλικά που δένουν μεταξύ τους, και το πατέ ψαριού δίνει την τελική γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα ολοκληρωμένο φαγητό κλεισμένο σε έναν αρωματικό κεφτέ!!
Πολλά φιλιά!
Πολύ όμορφα τα περιέγραψες Μάχη μου!
ΔιαγραφήΚαι βεβαίως ποιος μπορεί να αντισταθεί σε έναν αφράτο και συνάμα τραγανό εξωτερικά κεφτέ; Ουδείς, απαντώ εγώ!
Φιλιά πολλά κι' από εμένα και με το καλό στην Μεγάλη Εβδομάδα σου εύχομαι.
Πολύ πρωτότυπη ιδέα Πηνελόπη μου, από αυτές που μας έχεις συνηθίσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ρύζι τζασμιν θα ταιριάζει σίγουρα πολύ!
Ελπίζω πάντα Χρύσα μου, οι ιδέες που μοιράζομαι μαζί σας, εάν κάποιοι αποφασίσουν να τις υλοποιούν, να τους ικανοποιούν και να τους εκπλήσσουν ευχάριστα.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι.
Τι σύμπτωση! Μισό πακέτο ρύζι Jasmin έχω κι εγώ από άλλο μαγείρεμα κι επίσης έχω και καλαμποκάλευρο! Εξωτικοί οι κεφτέδες αλλά παράλληλα και "βατοί", νομίζω ότι ότι είχες για ακόμα μια φορά έμπνευση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκοτεινούλα προχώρα λοιπόν χωρίς φόβο και πάθος :-))
ΔιαγραφήΝομίζω πως θα σου αρέσουν πολύ.
μμμμμ Πηνελοπη εχω δει κατα καιρους καποιες συνταγες με ρυζοκεφτεδες/ρυζοκροκετες αλλα σε συνδυασμο με πατε
ΑπάντησηΔιαγραφήψαριου δεν ειχα δει και ομολογω οτι με εντυπωσιασες,μπραβο πολυ ιδαιτερη και νοστιμη και του γουστου μου πτοταση!!!!!
καλημερα και φιλιααα!!!
Όπως πάντα υπάρχει και μια εναλλακτική πρόταση Κική μου :-) Αρκεί την ώρα που κοιτάς τα δλιαθέσιμα υλικά στο ντουλάπι σου, να αφήνεις την φαντασία σου ελεύθερη. Και η δική μου κάποιες στιγμές είναι και αχαλίνωτη :-)))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Εξαιρετικη ιδεα. Μου αρεσει πολυ που ξεφευγεις απο τα συνηθισμένα. Πάντα βρίσκω ενδιαφέρουσες προτασεις στο blog σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι Ευαγγελία μου, όταν το διαβάζω αυτό, ειδικά από ανθρώπους που θέλουν ή κάνουν μια προσεγμένη διατροφή.
ΔιαγραφήΝα 'σαι καλά.
Πολλούς χαιρετισμούς σου στέλνω.
πρωτοτυποι!!! ακου εκει ρυζοκεφτεδες!!! εννοειτε θα τους δοκιμασω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περιμένω τότε Ντολμαδάκι μου...με εντυπώσεις και παρουσιάσεις βεβαίως-βεβαίως!!
ΔιαγραφήΔεν έχω φτιάξει ποτέ ρυζοκεφτέδες Πηνελόπη μου. Βλέποντας τους δικούς σου το σκέφτομαι σοβαρα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το ρύζι που έβαλες πολυ αρωματικό.
Ωραίους συνδυασμούς στα υλικά έκανες πάλι. Μπράβο.
Φιλιά και καλή Μεγάλη Εβδομάδα που έρχεται.
Είναι μια πολύ ωραία πρόταση Μαριον και μπορούν να "χορτάσουν" πολλά πεινασμένα στομαχάκια!!!
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς και ευχές πολλές για την Μεγάλη Εβδομάδα.
Πηνελόπη καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον και εναλλακτικό το σημερινό σου πιάτο. Νομίζω πρώτη φορά ακούω για ρυζοκεφτέδες.
Καλώς τον Άρη!
ΔιαγραφήΟι ρυζοκεφτέδες είναι φαγητό "ανακύκλωσης" για τις παλαιότερες μαγείρισσες, τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας ίσως, αλλά εδώ προσωπικά τους έδωσα μια άλλη "πινελιά" και τους έκανα πιο σύγχρονους. Νομίζω πως αξίζει να κάνεις μια δοκιμή με τα συγκεκριμένα υλικά.
Καλή συνέχεια σου εύχομαι και με το καλό στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Τι μεζεδάκι είναι αυτό Πηνελόπη μου!!!!! Aρωματικοί και νόστιμοι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Συντέκνισσα Λένα, είναι μεζεδάκι για ουζάκι και τσικουδιά...δίπλα στο κύμα :-))
ΔιαγραφήΑχ και να είχαμε μια τέτοια καλή ευκαιρία...
Δοκιμάζεις αν έχεις διάθεση και περιμένω εντυπώσεις.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Πηνελόπη μου ευχαριστώ πολύ (σου το είπα ήδη με μέιλ) γιατί σε μια δύσκολη εποχή με κάνεις και αισθάνομαι τυχερή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
Οι ρυζοκεφτέδες σου είναι υπέροχοι και θα τους δοκιμάσω σύντομα!!!
Να είσαι πάντα καλά και πάντα δημιουργική όπως τώρα καλή μου μπλογκοφίλη!!
Καλό βράδυ!