12.5.16

Βελιγράδι..."τροφή" για σκέψεις

Το κάθε ταξίδι πέρα από την εμπειρία και την "φόρτιση" των εσωτερικών μπαταριών του καθενός μας, προσφέρει και άφθονη "τροφή" για σκέψεις και αναδρομή στην ιστορία της δικής μας χώρας.
Στον τόπο που βρίσκεσαι δεν σταματάς (ηθελημένα ή αθέλητα) τη σύγκριση με τα γεγονότα και τις καταστάσεις που βιώνεις (από την χώρα που επισκέπτεσαι) στην χώρα που ζεις.
 Έτσι τουλάχιστον πιστεύω...


Το πρόσφατο ταξίδι μας στο Βελιγράδι με έκανε για μια ακόμη φορά να σκεφτώ τα ίδια και να πω στους συνταξιδιώτες μου, ότι ΝΑΙ  ΖΟΥΜΕ στην ομορφότερη χώρα του κόσμου, αλλά δεν την προσέχουμε και μάλλον δεν της "αξίζουμε" κιόλας ως πολίτες :-(
Οι νεώτερες γενιές πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να έρθουν να αντιστρέψουν τα δεδομένα, αν θέλουν να ζήσουν καλύτερα στο μέλλον. 
Εμείς οι "μεσήλικες" και οι πιο μεγάλοι από εμάς πρέπει να τους διδάξουμε όσο μπορούμε περισσότερο και να μην τους "αφήνουμε αραχτούς στην όποια αδιαφορία" τους για τον τόπο που γεννήθηκαν, καθώς βλέπουν το "στημένο παιχνίδι" που παίζεται σε βάρος τους...











Τις σκέψεις αυτές έκανα, καθώς περπατούσαμε στους δρόμους του ιστορικού (παλαιού) Βελιγραδίου, χαζεύοντας τα απίστευτης ομορφιάς κτίρια και λέγοντας στο παιδί μου, πως κάποτε και μέσα στην Αθήνα υπήρχαν παρόμοια κτίρια (όχι τόσο φορτωμένα ενδεχομένως) που αποτελούσαν κατοικίες των ανθρώπων της πόλης μας και πως η τρελή μανία για αντιπαροχή (δύσκολη λέξη για ένα παιδί 9 χρονών ομολογουμένως) τα ισοπέδωσε!



Το άφθονο και λαμπερό πράσινο που τα συνόδευε, μαζί με το νερό που τα δρόσιζε (είτε ήταν βρύση, είτε ποταμός), σε έκανε να θέλεις να "αράξεις" με τις ώρες και να ξεκουράζεις μάτια και ψυχή!








Πραγματικά δεν περίμενα να μου αφήσει τέτοια "αίσθηση" το Βελιγράδι, ειδικά όταν σκεφτόμουν την πιο πρόσφατη ιστορία του.
Αυτούς τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ που ήρθαν να αποκαθηλώσουν το "όραμα" ενός ιστορικού ηγέτη (ακόμη και αν αμφισβητεί κανείς την προσωπικότητα του) για μια ενωμένη Γιουγκοσλαβία.


Η αγάπη τους για το διάβασμα (σε κάθε γωνιά βιβλιοπωλείο) καθώς και η ομοιότητα στη θρησκεία και την φιλοσοφία ζωής προσωπικά με συγκίνησε ιδιαίτερα. Αγαπούν όλες τις μορφές τέχνης και δείχνουν και να τις απολαμβάνουν κιόλας!







Αν σας δοθεί η δυνατότητα για ένα ταξίδι στην ιστορική πρωτεύουσα της Σερβίας, κάντε το χωρίς επιφυλάξεις, γιατί έχει αρκετά πράγματα να δείτε (χιλιόμετρα γράψαμε περπατώντας) και καλύπτει όλα τα γούστα!


 






Οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές σε εστιατόρια, καφέ και ξενοδοχεία (3-4 αστέρων).
Οι βόλτες ακόμη και στο νέο Βελιγράδι (που έχει άλλη αισθητική σαφώς) θα σας δώσουν εικόνες για την ζωή των Σέρβων σήμερα και έχω την αίσθηση πως θα θελήσετε να το επισκευθείτε και πάλι.
Καλά ταξίδια (έστω και νοερά...).
Χριστός Ανέστη φίλες και φίλοι.

12 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η περιγραφή σου και όμορφες οι φωτο.......και σε άλλα ταξίδια με υγεία!Χριστός Ανέστη,να χαίρεσαι την οικογένεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Λαμπρινή.
      Αντεύχομαι για ότι καλύτερο και σ' εσένα και φυσικά με το καλό και σε όποιο δικό σας ταξίδι.

      Διαγραφή
  2. Χρόνια Πολλά Πηνελόπη μου! Είχα ήδη δει κάποιες φωτογραφίες από το Βελιγράδι που έβαλες στο Facebook και περίμενα πως και πως την πιο λεπτομερή εκδοχή! ΈΧω επισκεφτεί κι εγώ το Βελιγράδι αλλά σε μία εποχή που δεν είχα τόσο το μυαλό μου στα αξιοθέατά του (ήμουνα στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης) και δεν θυμάμαι πολλά πράγματα δυστυχώς! Θέλω όμως να το ξαναεπιχειρήσω και οι φωτογραφίες με τις περιγραφές σου μου επιβεβαίωσαν ότι πραγματικά αξίζει αυτή η επιλογή. Εμείς πήγαμε στο Μιλάνο για τις μέρες του Πάσχα, μου άρεσε πολύ και η πόλη και η ευρύτερη περιοχή με τις λίμνες, σας το συνιστώ ως ταξίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!
      Αμαλία τα έχουμε ξαναπεί εμείς...
      Πρέπει να καταφέρουμε να "διασταυρωθούμε" στα δρομολόγια.
      Να ξαναπάς εύχομαι στο Βελιγράδι, τώρα πια...το μωρό... περπατά και διαπρέπει!

      Όσο για το Μιλάνο, το είδα πριν 15 χρόνια σε ταξίδι αστραπή, αφού ήταν για εκπαιδευτικούς-επαγγελματικούς λόγους και μου έχει μείνει απωθημένο :-))

      Διαγραφή
  3. Να είστε καλά να ταξιδεύετε και να μας ταξιδεύετε κι εμάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Ξανθή μας!
      Τα ταξίδια είναι πάντα εμπειρία που πρέπει να μοιράζεσαι.
      Χριστός Ανέστη.

      Διαγραφή
  4. Ωραίο ταξίδι μας πήγες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Πέπη μου.
      Ελπίζω να σου αρέσει και το δεύτερο μέρος της περιγραφής...
      Καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  5. χτες καθομασταν κ βλεπαμε τις φωτο σου γτ θελουμε να παμε κ εμεις ... υπεροχο μερος !!πρεπει να περασατε πολυ ωραια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, σας συμβουλεύω να το κάνετε τούτο το ταξίδι και νομίζω πως θα δικαιώσεις και εσύ με τον τρόπο σου τις περιγραφές μου πιο πάνω.
      Για μένα (χάρη στο πολύ περπάτημα που προσωπικά αγαπώ πολύ...) ήταν ωραία απόδραση από τα εδώ δρώμενα.
      Με το καλό λοιπόν.

      Διαγραφή
  6. Πραγματικά φαίνεται ενδιαφέρον!Και δεν μακριά, είναι και οικονομικά όπως μας λες.Γιατί όχι; To ιστορικό τους κέντρο φαίνεται προσεγμένο.

    Ευχαριστούμε Πηνελόπη για το όμορφο ταξίδι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πόσο προσεγμένο είναι το παλαιό Βελιγράδι (που δεν είναι μικρό όπως ενδεχομένως φάνηκε από την περιγραφή μου) Άρη είναι εντυπωσιακό. Αν, δε σκεφτεί κανείς την πρόσφατη Ιστορία τους πραγματικά χαίρεται που κατάφεραν να το κρατήσουν ατόφιο.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή