13.5.16

Το γευστικό Βελιγράδι

Το οδοιπορικό όμως στη Σερβική πρωτεύουσα είχε και γευστικές δοκιμές καθώς και shopping ή window shopping, σε μαγαζιά τροφίμων.

Θα έλεγα πως η τοπική κουζίνα είναι γεμάτη από επιρροές των γειτόνων και πως (;)θα ήταν δυνατόν να είναι διαφορετικά, αφού εδώ είναι ΒΑΛΚΑΝΙΑ όπως έλεγε και ο Δ. Σαββόπουλος... και δεν είναι παίξε-γέλασε!

Έχουν όμως και γευστικές νότες από την Ιταλία αλλά και από πιο βόρεια, ενώ αγαπούν ιδιαιτέρως τα αλλαντικά και τα λουκάνικα.
Τα τυριά  τους "φέρνουν" πολύ προς τα ελληνικά παραδοσιακά, ενώ οι εισαγωγές σε διάφορα είδη (πρώτες ύλες και όχι μόνον) από την Ελλάδα είναι παντού εμφανείς.

Ο "γύρος" βρίσκεται στις πρώτες επιλογές και στα εκεί ταχυφαγεία, μαζί με το σέρβικο hamburger που ονομάζεται Pljeskavica. Πολύ χορταστικό και συνδυαζόμενο με διάφορα λαχανικά καθώς μια ιδιαίτερη σάλτσα γιαουρτιού μπορεί και να "κλέψει" την παράσταση αν σερβιριστεί σ' ένα τραπέζι.

Το πιο γνωστό ίσως πιάτο των Σέρβων (που δεν γίνεται βέβαια σε καθημερινή βάση μέσα σ' ένα νοικοκυριό) είναι το Karadjordjeva. Φαγητό που πήρε το όνομά του από τον Σέρβο Πρίγκηπα Καραγιώργη. Στην ουσία είναι ένα παναρισμένο (αυγό, φρυγανιά, μπαχαρικά) μοσχαρίσιο σνίτσελ (ή και χοιρινό) γεμιστό με καϊμάκι (σαν κρέμα αλλά από βουβαλίσιο γάλα) και μετά τηγανισμένο σε βούτυρο.  Βαρύ μεν αλλά αρκετά γευστικό :-)) αν αποφασίσει να το δοκιμάσει κάποιος.

Για πρωινό συνηθίζουν πολύ να έχουν στο χέρι μια τυρόπιτα, σε στυλ φλογέρας, με φύλλο που μοιάζει να είναι χωριάτικο και καφέ που μοιάζει  (και λέω μοιάζει γιατί μου φάνηκε πιο αραιός) να είναι ελληνικός.

Στις υπαίθριες αγορές (λαϊκές δηλαδή...) βρίσκει κανείς από φρούτα και λαχανικά μέχρι καθαρισμένα και μαγειρεμένα ψαρικά.
Μαγειρεμένα κρεατικά, τυριά, αλλαντικά καθώς και όλα τα είδη για το σπίτι.
Οι τιμές εξαιρετικά χαμηλές και πραγματικά, το "χάζι" αξίζει τον κόπο αλλά με προσοχή και σύνεση...






Μετάφραση: με 100% ελληνικά προϊόντα (και μιλάμε για σουβλάκι...) σε μια από τις γωνιές της πόλης λίγο πιο έξω από το πολύ ιστορικό κέντρο.


Από τα πιο ωραία μαγαζιά της πόλης.  To Mala Fabrica, είναι πραγματικά μια ατραξιόν από μόνο του. Ελληνική μουσική (Πλούταρχος όπως με ενημέρωσε η φίλη μου) έπαιζε την ώρα που κάτσαμε εμείς για φαγητό. Ήταν 7.00 το βράδυ και ακόμη κόσμος δεν υπήρχε...αλλά κατά τις 9.00 που ακόμη ξακουραζόμασταν και συζητάγαμε δεν έριχνες πια καρφίτσα, τόσο μέσα όσο και έξω στον πεζόδρομο.
Πραγματικά άξιζε η επιλογή μας που έγινε τυχαία, αν και ήταν λίγο ακριβό για τα δεδομένα του Βελιγραδίου.





Και κάτι για επιδόρπιο :-))
Τι λέτε για χρωματιστά γλυφιτζούρια για μικρούς και μεγάλους;

 
Απολαυστικά παγωτά ιταλικής κουλτούρας.
Για πρώτη φορά δοκίμασα παγωτό βύσσινο (αγαπημένο στους Σέρβους) και το βρήκα ιδιαιτέρως δροσερό και με την "υπόξινη" γεύση του σε ξυπνούσε!!! Το μάνγκο εξαίσιο, αλλά και η μέντα με σοκολάτα μου θύμισε αντίστοιχη επιλογή μου στην Ιταλία πριν μερικά χρόνια.

 
Μπακλαβαδάκια και λουκουμάκια από μαγαζί με τούρκο ιδιοκτήτη. Τα λουκούμια μέντας που γεύτηκα ήταν απίστευτα. Ενώ αγοράσαμε και από υπαίθριο πωλητή, σακουλάκια για την επιστροφή μας. Πες, ότι είμασταν στην Σύρο :-))


 
Όσο για την σοκολάτα...
Σοκολάτα για όλα τα γούστα: σκέτη, γάλακτος, λευκή μέχρι και με γεύση του κλασσικού κορμού.
Σε κομματάκια, σε πουράκια, σε βραχάκια, σε κουτάκια, σε σακουλάκια,  σε βαζάκια, μέχρι και γοβάκια (αν τα προσέξετε στην φωτογραφία). Σοκολατένια γοβάκια!!!

 
Τέλος, για την χώνεψη ένα αφέψημα από βιολογικά βότανα, πράσινο τσάι ή ότι ο πελάτης επιθυμεί επιλέγοντας από μια πολύ χαριτωμένη βιτρίνα. 
 

Σας εύχομαι ολόψυχα καλό Σαββατοκύριακο και ελπίζω να σας "πέρασα" λίγη από την γευστική ατμόσφαιρα του Βελιγραδίου.

15 σχόλια:

  1. Δεν εχω πάει μεχρι εκεί. Αν και τα παγωτα δεν με ξετρελαίνουν, ετσι όπως τα φωτογραφισες, τα ζηλεψα χαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου εύχομαι λοιπόν να πας Αριάδνη.
      Κάθε ταξίδι πέρα από την εμπειρία σε γεμίζει με νέες εικόνες (όπως αυτή με τα παγωτά) που σίγουρα θα θελήσεις να δοκιμάσεις...

      Διαγραφή
  2. Όμορφες εικόνες! Φαίνεται να περάσατε και να φάγατε πολύ καλά! Να είστε γεροί να τριγυρνάτε Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χρύσα μου.
      Ναι, περάσαμε καλά. Είμασταν και ωραία (δοκιμασμένη στα ταξίδια) παρέα και φέραμε μαζί μας όμορφες αναμνήσεις και εικόνες.
      Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  3. Η γευστική ξενάγηση πολύ ωραία Πηνελόπη μου.
    Πολύ ωραία πράγματα είδα, νόστιμα... για όλα τα γούστα.

    Πάντα όμορφα ταξίδια με ωραίες γεύσεις ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπάθησα Μάριον να σας μεταφέρω λίγο την εικόνα της εκεί κουζίνας και μαγειρικής κουλτούρας (που μοιάζει σε ορισμένα πράγματα με την δική μας). Το σημαντικό είναι ότι βρίσκεις να φας πράγματα που ταιριάζουν στα δικά μας γευστικά γούστα και όχι ακριβά.

      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  4. δε μπορουσε να ερθει καταλληλοτερη στιγμη το ποστ!! σκεφτομαστε για ταξιδι του αγιου πνευματος 3 μερες εκει !!! εννοειτε το αποθηκευω και σιγουρα θα δοκιμασω το καγιωργεβιτς το σνιτσελακι κ οχι μονο!!! υπεροχες φωτογραφιες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το κάνετε...να το κάνετε...στο είπα και στο προηγούμενο post Αναστασία μου.
      Αξίζει και δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό ως κόστος.
      Άντε και θα περιμένω και τις δικές σου εντυπώσεις...

      Διαγραφή
  5. Εγώ ήδη το έβαλα στο μυαλό μου το ταξιδάκι αυτό, όπως σου έγραψα και στην προηγούμενη ανάρτηση, οπότε με ενημερώνεις ακόμα πιο σφαιρικά με αυτήν εδώ! Ωραίες (και χρήσιμες) φωτογραφίες και πληροφορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς Αμαλία μου, κάποια στιγμή πρέπει να καταφέρουμε να συνταξιδεύσουμε...
      Όλο διασταυρώνονται οι δρόμοι μας :-))
      Ωραίο εμπειρία και τούτη η πόλη. Όπως οι περισσότερες "κλασσικές" πόλεις της Ευρώπης πού είναι χτισμένες στα μεγάλα ιστορικά ποτάμια της.

      Διαγραφή
  6. Απολαυστικό και πλούσιο το ρεπορτάζ σου, Πηνελόπη! Γεμάτο όμορφες εικόνες και ...ομοβροντίες θερμίδων!

    Να είσαι καλά να ξαναπάς και να πας κι αλλού για να μας κατατοπίσεις γαστρονομικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές οι ομοβροντίες θερμίδων (όπως σωστά τις αποκάλεσες) αγαπητέ μου Ευάγγελε, είναι μεγάλος "άσσος" σ' ένα τέτοιο ταξίδι!
      Ευχαριστώ σε πολύ για την ευχή. Κι' εγώ το ελπίζω...

      Διαγραφή
  7. Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου Πηνελόπη!! Πως μου ξέφυγαν τα posts για το Βελιγράδι;;!! Είχα περάσει και εγώ πριν πάρα πολλά χρόνια και είχα μείνει ένα βράδυ, δεν θυμάμαι πολλά όμως! Φαίνεται πως έχει ενδιαφέρον. Πάω να δω και το προηγούμενό σου post.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το δεις Άρη μου. Νομίζω ότι και αυτό θα σου αρέσει και εύχομαι να ξαναπάς στο Βελιγράδι και φυσικά όχι μόνον για ένα βράδυ. 4-5 Ημέρες σίγουρα του χρειάαζονται για μια πιο ολοκληρωμένη άποψη.
      Καλημέρα και καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  8. Φανταστική πόλη, περάσαμε κι εμείς πολύ καλά, προχωρήσαμε και μείναμε και αλλού προς τα σύνορα Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Ζλάτιμπορ πήγαμε και στην mokra gora, όπου κι εκεί ήταν εκπληκτικά!! Πολύ θα ήθελα να πάω ξανά κι εύχομαι να κάνουμε έτσι όμορφα ταξίδια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή