Μια πρόσφατη επέτειος στο σπίτι μας, ήθελε το γλυκάκι της, για να γιορταστεί έστω και κάπως ανεπίσημα. Ανασκουμπώθηκα λοιπόν και με υλικά που υπήρχαν ήδη, προσπάθησα να σκαρώσω κάτι στα γρήγορα από το προηγούμενο βράδυ για την επόμενη μέρα.
Γλυκό ελαφρύ και με μια λογική τούρτας χάρη στα σαβαγιάρ και στην αρωματική κρέμα του αυτό που θα διαβάσετε πιο κάτω. Γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα αλλά χρειάζεται λιγάκι υπομονή ως προς το "πάγωμα" των στρώσεων.
Το σκεύος που προσωπικά χρησιμοποίησα ήταν πυρέξ, αλλά αν θέλετε να το κάνετε τούρτα σαφώς και μια φόρμα με τσέρκι θα κάνει πολύ καλή δουλειά
1 και 1/4 πακέτο σαβαγιάρ,
500 γραμ. φυτική σαντιγύ πολύ καλά παγωμένη,
300 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου,
200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι,
3 κουταλιές σούπας μαρμελάδα βερίκοκο,
1/2 κούπα ζάχαρη με στέβια (ή άχνη ζάχαρη)
3 φύλλα ζελατίνης (βρεγμένα σε κρύο νερό)
2 κουταλιές ζεστό σιρόπι από την κομπόστα βερίκοκο,
3 κουταλάκια πάστα βανίλιας (ή 1,5 κουταλάκι υγρό εσάνς)
1 φακελάκι ζελέ βερίκοκο,
1 μεγάλη κονσέρβα βερίκοκο,
2 κουταλιές σούπας ζεστό σιρόπι από την κομπόστα βερίκοκο,
το υπόλοιπο σιρόπι από την κονσέρβα,
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό,
και 2 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο.
Πριν αρχίσω να πω, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η φυτική σαντιγύ να είναι πολύ καλά παγωμένη, ενώ το κρεμώδες τυρί να έχει βγει μισή ώρα νωρίτερα από το ψυγείο για να χτυπηθεί πιο άνετα με το μίξερ και να αφρατέψουν.
Η πάστα βανίλιας που χρησιμοποίησα (την έχω αναφέρει και στο παρελθόν) έχει έρθει από το Λονδίνο και περιέχει στην ουσία και σποράκια από τον λοβό της βανίλιας, ενώ είναι ένα οργανικό προϊόν. Έχει εξαιρετικό άρωμα και δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση σε κάθε κρέμα βανίλιας.
Σε βαθύ μπολ χτύπησα με το μίξερ χειρός: το κρεμώδες τυρί για 3-4 λεπτά, μαζί με το γιαούρτι, τη μαρμελάδα και την πάστα βανίλιας.
Αμέσως μετά πρόσθεσα: τη ζάχαρη με στέβια, την φυτική σαντιγύ και χτύπησα για 4 λεπτά ακόμη μέχρι που είχα μια ενιαία κρέμα.
Σ' αυτό το στάδιο πρόσθεσα και τη ζελατίνη αφού την στράγγιξα από το κρύο νερό την διέλυσα μέσα στα 2 κουταλάκια ζεσταμένο σιρόπι από την κονσέρβα.
Το μπολ με την κρέμα το έβαλα στο ψυγείο για 25-30 λεπτά, ώστε να σφίξει λίγο η κρέμα και να μπορέσω να την δουλέψω.
Μέτα μέσα στο πυρέξ μου (μέτριο μέγεθος) έστρωσα πρώτο πάτο από σαβαγιάρ καλύπτοντας και τα όποια κενά σημεία.
Τα σαβαγιάρ το έβρεχα προηγουμένως μέσα στο σιρόπι που κράτησα από την κονσέρβα και το οποία ανακάτεψα με το γάλα.
Πάνω από την πρώτη στρώση σαβαγιάρ, έβαλα μια στρώση κρέμας και πάνω στην κρέμα τοποθέτησα σκόρπια βερίκοκα κομπόστα κομμένα στην μέση. Από πάνω σαβαγιάρ βρεγμένα και πάλι κρέμα.
Στο ενδιάμεσο διάστημα έκανα το ζελέ βερίκοκο μόνον με μισό φλιτζάνι νερό και άλεσα στο multi όσα βερίκοκα δεν μπήκαν στο γλυκό ώστε να γίνουν μια αλοιφή.
Ένωσα το ζελέ με τα αλεσμένα βερίκοκα και όταν πια το γλυκό μου είχε αρκετά παγώσει το άπλωσα με προσοχή (και μ' ένα κουτάλι) πάνω σε όλη την επιφάνεια (γιατί αν το ρίξουμε απότομα θα "σηκώσει" την κρέμα της επιφάνειας).
Τοποθέτησα το γλυκό όλη την νύχτα στο ψυγείο να παγώνει και να ενωθούν ομοιόμορφα όλες οι γεύσεις.
10 Χρόνια γάμου, αρωματίστηκαν με απολαυστική κρέμα βανίλιας και άρωμα βερίκοκο (ρίκο-ρίκο-ρίκο...ρικο..κοοοοο..)!!
Γλυκό ελαφρύ και με μια λογική τούρτας χάρη στα σαβαγιάρ και στην αρωματική κρέμα του αυτό που θα διαβάσετε πιο κάτω. Γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα αλλά χρειάζεται λιγάκι υπομονή ως προς το "πάγωμα" των στρώσεων.
Το σκεύος που προσωπικά χρησιμοποίησα ήταν πυρέξ, αλλά αν θέλετε να το κάνετε τούρτα σαφώς και μια φόρμα με τσέρκι θα κάνει πολύ καλή δουλειά
Γλυκό Ψυγείου με Βερικόκο και κρέμα βανίλιας (για να τιμήσουμε και το Blog)
Υλικά (για ένα μέτριο πυρέξ):1 και 1/4 πακέτο σαβαγιάρ,
500 γραμ. φυτική σαντιγύ πολύ καλά παγωμένη,
300 γραμ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου,
200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι,
3 κουταλιές σούπας μαρμελάδα βερίκοκο,
1/2 κούπα ζάχαρη με στέβια (ή άχνη ζάχαρη)
3 φύλλα ζελατίνης (βρεγμένα σε κρύο νερό)
2 κουταλιές ζεστό σιρόπι από την κομπόστα βερίκοκο,
3 κουταλάκια πάστα βανίλιας (ή 1,5 κουταλάκι υγρό εσάνς)
1 φακελάκι ζελέ βερίκοκο,
1 μεγάλη κονσέρβα βερίκοκο,
2 κουταλιές σούπας ζεστό σιρόπι από την κομπόστα βερίκοκο,
το υπόλοιπο σιρόπι από την κονσέρβα,
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού νερό,
και 2 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο.
Πριν αρχίσω να πω, ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η φυτική σαντιγύ να είναι πολύ καλά παγωμένη, ενώ το κρεμώδες τυρί να έχει βγει μισή ώρα νωρίτερα από το ψυγείο για να χτυπηθεί πιο άνετα με το μίξερ και να αφρατέψουν.
Η πάστα βανίλιας που χρησιμοποίησα (την έχω αναφέρει και στο παρελθόν) έχει έρθει από το Λονδίνο και περιέχει στην ουσία και σποράκια από τον λοβό της βανίλιας, ενώ είναι ένα οργανικό προϊόν. Έχει εξαιρετικό άρωμα και δίνει πολύ ιδιαίτερη γεύση σε κάθε κρέμα βανίλιας.
Σε βαθύ μπολ χτύπησα με το μίξερ χειρός: το κρεμώδες τυρί για 3-4 λεπτά, μαζί με το γιαούρτι, τη μαρμελάδα και την πάστα βανίλιας.
Αμέσως μετά πρόσθεσα: τη ζάχαρη με στέβια, την φυτική σαντιγύ και χτύπησα για 4 λεπτά ακόμη μέχρι που είχα μια ενιαία κρέμα.
Σ' αυτό το στάδιο πρόσθεσα και τη ζελατίνη αφού την στράγγιξα από το κρύο νερό την διέλυσα μέσα στα 2 κουταλάκια ζεσταμένο σιρόπι από την κονσέρβα.
Το μπολ με την κρέμα το έβαλα στο ψυγείο για 25-30 λεπτά, ώστε να σφίξει λίγο η κρέμα και να μπορέσω να την δουλέψω.
Μέτα μέσα στο πυρέξ μου (μέτριο μέγεθος) έστρωσα πρώτο πάτο από σαβαγιάρ καλύπτοντας και τα όποια κενά σημεία.
Τα σαβαγιάρ το έβρεχα προηγουμένως μέσα στο σιρόπι που κράτησα από την κονσέρβα και το οποία ανακάτεψα με το γάλα.
Πάνω από την πρώτη στρώση σαβαγιάρ, έβαλα μια στρώση κρέμας και πάνω στην κρέμα τοποθέτησα σκόρπια βερίκοκα κομπόστα κομμένα στην μέση. Από πάνω σαβαγιάρ βρεγμένα και πάλι κρέμα.
Στο ενδιάμεσο διάστημα έκανα το ζελέ βερίκοκο μόνον με μισό φλιτζάνι νερό και άλεσα στο multi όσα βερίκοκα δεν μπήκαν στο γλυκό ώστε να γίνουν μια αλοιφή.
Ένωσα το ζελέ με τα αλεσμένα βερίκοκα και όταν πια το γλυκό μου είχε αρκετά παγώσει το άπλωσα με προσοχή (και μ' ένα κουτάλι) πάνω σε όλη την επιφάνεια (γιατί αν το ρίξουμε απότομα θα "σηκώσει" την κρέμα της επιφάνειας).
Τοποθέτησα το γλυκό όλη την νύχτα στο ψυγείο να παγώνει και να ενωθούν ομοιόμορφα όλες οι γεύσεις.
10 Χρόνια γάμου, αρωματίστηκαν με απολαυστική κρέμα βανίλιας και άρωμα βερίκοκο (ρίκο-ρίκο-ρίκο...ρικο..κοοοοο..)!!
Ωραιο δροσερο γλυκακι Πηνελοπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχομαι να γιορτασετε μαζι πολλες χαρουμενες επετειους ακομη! Να ειστε γεροι και ευτυχισμενοι!
Ευχαριστώ σε Μαρίνα μου για τις ευχές.
ΔιαγραφήΌσο για το γλυκάκι ήταν τέτοιο χάρη στα διαθέσιμα υλικά και την έμπνευση της στιγμής, καθώς δεν είχα προγραμματίσει κάτι ιδιαίτερο.
Αυτά τα γλυκάκια Πηνελόπη είναι τόσο "μαμαδίστικα" που ξυπνάνε όμορφες μνήμες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές ευχές για την επέτειό σας! Να ζήσετε πάρα πολλές ακόμα γεμάτες χαρά και υγεία!!!!
Από μια ηλικία και ύστερα...θες δεν θες...φίλε Άρη, η "μαμά" θα βγει εμπρός και θα παρουσιάσει αυτό που θα κάνει την οικογένεια να αγαπήσει την γεύση του. Εδώ έτσι έγινε λοιπόν!
ΔιαγραφήΜνήμες και διαβάσματα δικά μου, συνδυάστηκαν με υλικά διαθέσιμα και πήραμε αποτέλεσμα με ωραία γεύση βανίλιας :-))
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Να ζήσετε χρόνια πολλά και γλυκά όπως το μυρωδάτο γλυκό σου Πηνελόπη! Δροσερό, νόστιμο και ελαφρύ, με αρώματα καλοκαιρινά, δείχνει πολύ λαχταριστό. Είχες έμπνευση πάλι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασικά είχα διαθέσιμα υλικά Αμαλία μου :-))) Και θέλοντας και μη όδευσα στον δρόμο που μου χάραξαν.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Ελπίζω να είμαστε όλοι μας καλά και στα επόμενα δέκα!
Πολύ λαχταριστό το γλυκάκι σου με πολύ ωραία δροσερή κρέμα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ζήσετε ευτυχισμένοι, αγαπημένοι, ενωμένοι για πάντα στην ζωή σας!!
Πολλά φιλιά Πηνελόπη!
Πραγματικά η κρέμα ήταν πολύ αφράτη, δροσερή και αρωματική Μάχη μου. Το συγκεκριμένο προϊόν βανίλιας είναι ακαταμάχητο θα έλεγα σε τέτοιες παρασκευές.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ σε θερμά για τις ευχές σου.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Χρόνια σας πολλά Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου αρέσει που σκάρωσες κάτι στα γρήγορα για να γιορταστεί μια τόσο ξεχωριστή ημέρα :)
Το γλυκό σου υπέροχα δροσερό και καλοκαιρινό, πρέπει να είναι εξαιρετικό!
Σε φιλώ
Καλώς την.
ΔιαγραφήΕυχαριστώ Ερμιόνη μου. Η μέρα όντως έχει την ξεχωριστή της σημασία, αλλά ήταν καθημερινή και έτσι την γιορτάσαμε απλά και συμμαζεμένα.
Όμως της δώσαμε το άρωμα που προσωπικά αγαπώ πολύ.
Σας φιλώ κι' εγώ με την σειρά μου.
Γλυκό όσο πρέπει, και δροσερό όσο το θέλουμε πάντα ένα επιδόρπιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει τόσο το βερίκοκο που διάλεξες, και η κρέμα με τη φυτική σαντιγί και το τυρί κρέμα, απλά υπέροχη!
Καλά, δεν είχα και καμιά αμφιβολία ότι θα ετοίμαζες κάτι λιγότερο!
Χρόνια σας πολλά, να είστε πάντα αγαπημένοι!
Φιλιά!
Γεια σου Χρύσα μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, αλλά και την "ψήφο εμπιστοσύνης" που μου έδωσες!
ΔιαγραφήΕυλόγησα τα γένια μου, πρέπει να ομολογήσω καθώς ήθελα κάτι ελαφρύ, λευκό (και όχι σοκολατένιο) με πολύ άρωμα. Ε, μάλλον τα κατάφερα...
Φιλιά πολλά και σ' εσάς.
Πώπωωω!! Θα ήθελα ένα κομμάτι τώρα Πηνελόπη μου!! Ελαφρύ, φρουτώδες με υπέροχη κρέμα... ο τέλειος συνδυασμός!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σας πολλά και καλά!! Να είστε πάντα ευτυχισμένοι!!
Φιλιά!
Να σαι καλά Κική μου. Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και να ξέρεις πως αν είχα διαθέσιμο κομμάτι θα στο έστελνα :-)))
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.