Μήλα = μηλόπιτα !
Παραδοσιακή ή μη σε: μορφή κέικ , μορφή πίτας, μορφή τάρτας, με ζύμη σπιτική ή μικρά πιτάκια με έτοιμη ζύμη, σαφώς ακαταμάχητη γλυκιά επιλογή για σπιτικό γλυκό.
Αλλά εδώ που τα λέμε και τα κάπως πιο "ξενόφερτα" εδέσματα με την μορφή του crumble, που περιέχουν μήλο είναι εξίσου νόστιμα αν τους δώσεις την προσοχή που τους αξίζει.
Άσε, που γίνονται και πιο γρήγορα με υλικά που είναι σχεδόν πάντα διαθέσιμα αν είσαι κλασσικός γλυκατζής, όπως η αφεντιά μου :-))
Οπότε για ελάτε να δοκιμάσουμε... ένα cruble που έφτιαξα με μήλα αλλά και με μια πιο "εξωτική" πινελιά όπως τα κατεψυγμένα βατόμουρα (ελληνικής παραγωγής) που βρήκα στο SM.
Υλικά για μια κλασσική ταρτιέρα
Για την γέμιση:
3 μεγάλα μήλα (και διαφορετικά μεταξύ τους ως είδη)
κομμένα σε κύβους,
150 γραμ. βατόμουρα κατεψυγμένα
(ή και περισσότερο αν σας αρέσει η γεύση τους)
χυμό από 1//2 πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι,
1 κουταλιά σούπας μαύρη μαλακή ζάχαρη,
1,5 κουταλιά σούπας κορν φλάουερ,
1,5 κουτάλακι υγρό εσσάνς βανίλιας
1/3 κοφτό κουταλάκι κανέλα σκόνη.
Σε μια βαθιά λεκάνη έβαλα για το Crubmle:
70 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο κομμένο σε κύβους (αν θέλετε μια νηστίσιμη εκδοχή αντί για βούτυρο χρησιμοποιήστε ανάλογη ποσότητα μαργαρίνης)
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3/4 φλιτζανιού νιφάδες βρώμης,
3/4/ φλιτζανιού αλεσμένη αμυγδαλόψυχα,
3/4 φλιτζανιού μαύρη μαλακή ζάχαρη,
1/5 κουταλάκι κανέλα σκόνη.
Ανακάτεψα πολύ καλά με τα δάχτυλα (μέσα στην λεκάνη) όλα τα υλικά του κράμπλ.
Σ' ένα άλλο μπολ ανακάτεψα τα κομμένα μήλα με το χυμό από τα εσπεριδοειδή, τα βατόμουρα, το κορν φλάουερ και το υγρό εσάνς βανίλιας.
Σε πολύ καλά βουτυρωμένη κλασσική ταρτιέρα έστρωσα το μισό μείγμα του κράμπλ, χωρίς απαραίτητα να καλυφθεί ομοιόμορφα όλος ο πάτος της.
Από πάνω έβαλα τα φρούτα ως δεύτερη στρώση, απλώνοντας ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα και τέλος σκέπασα με το υπόλοιπο μείγμα κράμπλ πατώντας του ελαφρώς μ' ένα κουτάλι.
Έψησα σε προσθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά, μέχρι που ροδοψήθηκε η επιφάνεια και φυσικά μοσχομύρισε το σπίτι...μέχρι και το τέλος του δρόμου μπορώ να σας πω :-))
Φαγώθηκε σκέτο από εμένα, αλλά και με λίγο από το ξεχασμένο παγωτό βανίλια στο ψυγείο έγινε εξαιρετικός συνδυασμός για το σερβίρισμα προς τους υπόλοιπους αποδέκτες :-))
Καλή σας απόλαυση αν το αποφασίσετε να το φτιάξετε,απλώς στο σημείο αυτό, να σημειώσω ότι όταν είναι ζεστούτσικο και φρέσκο είναι σαφώς πολύ καλύτερο από ότι αν παγώσει ή μείνει για την επόμενη μέρα.
Οπότε κατανάλωση κατά το δοκούν :-))
Καλό Σαββατοκύριακο.
Παραδοσιακή ή μη σε: μορφή κέικ , μορφή πίτας, μορφή τάρτας, με ζύμη σπιτική ή μικρά πιτάκια με έτοιμη ζύμη, σαφώς ακαταμάχητη γλυκιά επιλογή για σπιτικό γλυκό.
Αλλά εδώ που τα λέμε και τα κάπως πιο "ξενόφερτα" εδέσματα με την μορφή του crumble, που περιέχουν μήλο είναι εξίσου νόστιμα αν τους δώσεις την προσοχή που τους αξίζει.
Άσε, που γίνονται και πιο γρήγορα με υλικά που είναι σχεδόν πάντα διαθέσιμα αν είσαι κλασσικός γλυκατζής, όπως η αφεντιά μου :-))
Οπότε για ελάτε να δοκιμάσουμε... ένα cruble που έφτιαξα με μήλα αλλά και με μια πιο "εξωτική" πινελιά όπως τα κατεψυγμένα βατόμουρα (ελληνικής παραγωγής) που βρήκα στο SM.
Crumble (κράμπλ) με μήλα, βατόμουρα και αμύγδαλα
Υλικά για μια κλασσική ταρτιέρα
Για την γέμιση:
3 μεγάλα μήλα (και διαφορετικά μεταξύ τους ως είδη)
κομμένα σε κύβους,
150 γραμ. βατόμουρα κατεψυγμένα
(ή και περισσότερο αν σας αρέσει η γεύση τους)
χυμό από 1//2 πορτοκάλι και 1/2 λεμόνι,
1 κουταλιά σούπας μαύρη μαλακή ζάχαρη,
1,5 κουταλιά σούπας κορν φλάουερ,
1,5 κουτάλακι υγρό εσσάνς βανίλιας
1/3 κοφτό κουταλάκι κανέλα σκόνη.
Σε μια βαθιά λεκάνη έβαλα για το Crubmle:
70 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο κομμένο σε κύβους (αν θέλετε μια νηστίσιμη εκδοχή αντί για βούτυρο χρησιμοποιήστε ανάλογη ποσότητα μαργαρίνης)
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3/4 φλιτζανιού νιφάδες βρώμης,
3/4/ φλιτζανιού αλεσμένη αμυγδαλόψυχα,
3/4 φλιτζανιού μαύρη μαλακή ζάχαρη,
1/5 κουταλάκι κανέλα σκόνη.
Ανακάτεψα πολύ καλά με τα δάχτυλα (μέσα στην λεκάνη) όλα τα υλικά του κράμπλ.
Σ' ένα άλλο μπολ ανακάτεψα τα κομμένα μήλα με το χυμό από τα εσπεριδοειδή, τα βατόμουρα, το κορν φλάουερ και το υγρό εσάνς βανίλιας.
Σε πολύ καλά βουτυρωμένη κλασσική ταρτιέρα έστρωσα το μισό μείγμα του κράμπλ, χωρίς απαραίτητα να καλυφθεί ομοιόμορφα όλος ο πάτος της.
Από πάνω έβαλα τα φρούτα ως δεύτερη στρώση, απλώνοντας ώστε να μοιραστούν ομοιόμορφα και τέλος σκέπασα με το υπόλοιπο μείγμα κράμπλ πατώντας του ελαφρώς μ' ένα κουτάλι.
Φαγώθηκε σκέτο από εμένα, αλλά και με λίγο από το ξεχασμένο παγωτό βανίλια στο ψυγείο έγινε εξαιρετικός συνδυασμός για το σερβίρισμα προς τους υπόλοιπους αποδέκτες :-))
Καλή σας απόλαυση αν το αποφασίσετε να το φτιάξετε,απλώς στο σημείο αυτό, να σημειώσω ότι όταν είναι ζεστούτσικο και φρέσκο είναι σαφώς πολύ καλύτερο από ότι αν παγώσει ή μείνει για την επόμενη μέρα.
Οπότε κατανάλωση κατά το δοκούν :-))
Καλό Σαββατοκύριακο.
Πολύ καλά τα λες Πηνελόπη, το crumble είναι πιο λαχταριστό όταν είναι ζεστό και συνδυάζεται με ένα απλό παγωτό. Πώς να μη μοσχομυρίσει η γειτονιά με τέτοιες μυρωδιές, πολύ ωραία η ιδέα σου για τα βατόμουρα! Εγώ συνηθίζω να βάζω μία μπανάνα μαζί με τα μήλα αλλά η ιδέα σου είναι σαφώς πιο προχωρημένη. Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! Τι καλά, χαίρομαι που συμφωνούμε Αμαλία μου, γιατί μερικές (ίσες και πολλές φορές εδώ που τα λέμε...) νομίζω πως είμαι ιδιαίτερα μυστήρια με τις γεύσεις και τα αποτελέσματα κάποιων συνταγών. Και έχω γίνει και δύσκολη (μα πολύ δύσκολη...) με ότι γλυκό δοκιμάζω πια.
ΔιαγραφήΗ μπανάνα είναι εξίσου ωραία ιδέα για την συγκεκριμένη συνταγή.
Ομολογώ πως δεν μου πέρασε καθόλου από το μυαλό να βάλω...ενώ τις είχα εμπρός μου.
Καλό απόγευμα και πάντα δύναμη σου εύχομαι.
Είδα μήλα και βατόμουρα, κανέλα και πορτοκάλι και ενθουσιάστηκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα crumble τα αγαπώ πολύ! Είναι υπέροχα γλυκίσματα, εύκολα και με πολλές πολλές παραλλαγές!
Το παγωτό επιβάλλεται Πηνελόπη μου! Ο συνδυασμός του με το ελαφρά ζεστό crumble είναι εξαιρετικός!
Σε φιλώ
Γεια σου Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΕγώ προσωπικά δεν το έχω κάνει συχνά, μάλλον φοβούμενη την μη αποδοχή του, από το δύσκολο κοινό μου.
Το συγκεκριμένο άρεσε πολύ στους ενήλικες καταναλωτές ειδικά παρέα με το παγωτό και τα αρώματα που συνδυάστηκαν. Το γνωστό "στριμαδάκι" παρέα μ' ένα άλλο που είχε από δίπλα...τελικά δικαίωσε την φήμη του :-))
Προτιμά βεβαίως-βεβαίως τα μηλοπιτάκια με ζύμη, μας το δήλωσε :-)
Σε φιλώ επίσης.