6.2.17

Στρούντελ κίτρινης κολοκύθας και τυριών

Η μεγάλη μας κολοκύθα που πριν λίγες ημέρες έδωσε την γλυκιά κολοκλυθόπιτα ... τώρα με οδήγησε σε μια νέα εκδοχή πίτας, αυτή του  "στρούντελ".
Είναι ίσως από τις πιο εύκολες σε κατασκευή, πίτες, καθώς η έτοιμη σφολιάτα σου λύνει τα χέρια και αρέσει σε όλους.
Η διαδικασία εύκολη και απλή αν φυσικά έχει κανείς μεριμνήσει να έχει ένα φύλλο σφολιάτας, κίτρινη κολοκύθα και κάποια τυράκια.

Στρούντελ αλμυρό, με κίτρινη κολοκύθα και τυράκια


Υλικά για 2 στρούντελ:
1 φύλλο σφολιάτας σε θερμοκρασία δωματίου (αλλά όχι πολύ ζεστό) κομμένο σε δύο ίσα μέρη,
300 γραμ. ψιλοκομμένη κολοκύθα,
1/2 κοφτό κουταλάκι κύμινο σε σκόνη,
1/2 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη,
2,5 κουταλάκια αποξηραμένο δυόσμο,
1 κουταλάκι αλάτι,
200 γραμ. γαλοτύρι,
200 γραμ. φέτα σκληρή τριμμένη με το χέρι,
1/2 ποτηράκι λευκό κρασί,
1/2 φλιτζάνι τραχανά γλυκό (προσωπικά έβαλα τραχανά από λαχανικά που  είχα αγοράσει από μια έκθεση τροφίμων)
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
λίγο γάλα και δύο κουταλάκια μαυροσούσαμο
για το τέλος.

Από νωρίς είχα ξεπαγώσει την κολοκύθα που την είχα στην κατάψυξη, την ψιλόκοψα και την έβαλα με το αλάτι, ώστε να βγάλει τα όποια περίσσια υγρά της, μέσα στο σουρωτήρι.

Όταν ήρθε η ώρα να αρχίσω την ετοιμασία της πίτας την στράγγιξα καλά και την σοτάρισα με το ελαιόλαδο μέσα σ' ένα τηγάνι παρέα με τα μπαχαρικά και τον δυόσμο.

Κατόπιν πρόσθεσα τον τραχανά και το κρασί και έδωσα ένα-δυο ανακατέματα σε όλα τα υλικά μου και τ' άφησα στην άκρη να κρυώσουν κλείνοντας το μάτι.


Έβγαλα την σφολιάτα από την κατάψυξη και την άφησα για δύο ώρες μέχρι να ξεπαγώσει.
Άνοιξα το φύλλο πάνω στον πάγκο μου και το έκαψα στην μέση (στο μήκος του).

Μέσα στο σκεύος που είχα την κολοκύθα με τα υπόλοιπα υλικά έριξα το γαλοτύρι και την τριμμένη φέτα.

Ανακάτεψα καλά και μοίρασα την γέμιση στα δύο ίσα κομμάτια της σφολιάτας, στο κέντρο.
Ένωσα τις πλευρές της σφολιάτας σχηματίζοντας ρολό καθώς και τις άκρες της προς τα μέσα ώστε να μην μου ανοίξουν και μετέφερα τα στρούντελ σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και την ένωση προς τα κάτω.


Άλειψα ελαφρώς την επιφάνεια του κάθε ρολού με λίγο γάλα, πασπάλισα με μαυροσούσαμο και μετά χαράκωσα με το μαχαίρι σε τρεις - τέσσερεις μεριές.
Το χαράκωμα χρειάζεται για να μην φουσκώσει ανομοιόμορφα  η σφολιάτα.

Έψησα τα στρούντελ σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180 βαθμούς, για 25 λεπτά.
Μέχρι δηλαδή που είχε ροδίσει και φουσκώσει καλά η σφολιάτα.
Άφησα να σταθούν για 15 λεπτά και μετά έκοψα κομμάτια για όλους.
Μια ωραία αλμυρή κολοκυθόπιτα... σε άλλη εκδοχή.
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους και καλή Αποκριά, καθώς από χθες άνοιξε και το Τριώδιο (όλα τόσο γρήγορα φέτος...).

12 σχόλια:

  1. Πολύ μου αρέσουν οι αλμυρές κολοκυθόπιτες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν όντως την γευστική τους χάρη(!!) Πέπη μου.

      Διαγραφή
  2. Η κολοκύθα είναι καταπληκτική, τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές! Πολύ ωραίο και πικάντικο το στρούντελ που έκανες, Πηνελόπη!Καλημέρα και καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Χαρά μου με την κολοκύθα παλαιότερα δεν τα είχα και πολύ καλά. Αλλά τα τελευταία χρόνια της "έχω πάρει το κολάϊ" που λένε και έχω κάνει ωραία πράγματα μαζί της :-))
      Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  3. είχα φάει παλιότερα κολοκυθόπιτα αλμυρή και μου άρεσε πολύ, Ωραία κ η δική σου πρόταση!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές οι εκδοχές για αλμυρή κολοκυθόπιτα (με κίτρινη κολοκύθα) Ευαγγελία μου, κι' εγώ έχω κάνει παλαιότερα) και όλες είναι πιστεύω νόστιμες.
      Κάνε λοιπόν όποια δοκιμή σ' "εμπνέει" περισσότερο για μια ωραία εναλλακτική πίτα.

      Διαγραφή
  4. Πού να σε προλάβω βρε Πηνελόπη! Μία το κέικ λεμονιού (που ακόμα δεν το πρόλαβα) μία η σημερινή κολοκυθόπιτα, πρέπει να στρωθώ γιατί οι προτάσεις έχουν γίνει πια πολλές και σημαντικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κάποιες στιγμές που "σπριντάρω" Αμαλία μου μες στην κουζίνα, αυτό είναι αλήθεια :-)))
      Αλλά έχει και κάτι άλλες εβδομάδες που βλέπω κατσαρόλα και στρίβω αλλού του κεφάλι σφυρίζοντας αδιάφορα :-)))
      Είναι ωραία πιτούλα πάντως...κάνε μια δοκιμή.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  5. Εντάξει θα μας τρελάνεις εσύ!!! Στρούντελ κολοκύθας;;;;;; Πόση φαντασία πια! Ευχαριστούμε Πηνελόπη μου για τις όμορφες ευφάνταστες συνταγές που μοιράζεσαι μαζί μας!

    https://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να βάλουμε τις "φαντασίες" μας σε διαγωνισμό βρε Χριστίνα μου.
      Ξέρω καλά πως δεν θα τα καταφέρω εύκολα μαζί σου, με τα όσα βγαίνουν από την δική σου φαντασία :-)))
      Φτιάξε την τούτη την πίτα (μπορείς να βρεις έτοιμη κομμένη κολοκύθα ή μια μικρή στο SM) και θα με θυμηθείς.
      Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  6. Τα στρούντελ σου δείχνουν προκλητικά νόστιμα Πηνελόπη!
    Μου αρέσουν τα μπαχαρικά που έχεις χρησιμοποιήσει, ενώ μου έκανε εντύπωση ο τραχανάς από λαχανικά! Δεν ήξερα ότι υπάρχει κάτι τέτοιο και τώρα θέλω πολύ να τον δοκιμάσω :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ερμιόνη μου.
      Πάντα προσπαθώ τα μπαχαρικά μου να μου δίνουν το άρωμα τους σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα υλικά. Προσπαθώ δε, να μην υπερβάλλω στις ποσότητες καθώς ο νεώτερος πληθυσμός δεν τα αποδέχεται και τόσο εύκολα πάντα.

      Ο τραχανάς από λαχανικά (ή καλύτερα και με λαχανικά...) αγοράστηκε σε μια έκθεση που είχε γίνει στο εκθεσιακό της περιοχής μας, αλλά μπορείς να το βρεις και σε ηλεκτρονικά καταστήματα. Εάν δε, τον εμπλουτίσεις στο μαγείρεμα και με φρέσκα λαχανικά είναι πολύ γευστικός.

      Φιλιά κι' από εμένα.

      Διαγραφή