1.11.17

Αρνάκι στο χαρτί... παρέα με τυρί

Κυριακή μεσημέρι!
Το κλασσικό ψητό κρέας στον φούρνο, είναι μια πολύ καλή λύση για το Κυριακάτικο τραπέζι.
Δεν θέλει πολλά-πολλά και συνήθως αρέσει στους περισσότερους αν συνδυαστεί με πατάτες που τις τρώνε με τα μανίας και τα μικρά παιδιά (καθοριστικός παράγοντας...).
Είπα λοιπόν, να βαδίσω στα κλασσικά  μονοπάτια και να κάνω αρνάκι που η αλήθεια είναι πως δεν το πολυαγοράζω, καθώς το έχω συνδυασμένο κυρίως με το Πάσχα.
Να όμως που έκανα την "έκπληξη" ακόμη και στον εαυτό μου :-))

Αρνάκι στο χαρτί... παρέα με τυρί και λαχανικά για να του δώσω ακόμη περισσότερους πόντους γεύσης.


Υλικά για 4 άτομα
μπούτι από αρνάκι γύρω στα 2 κιλά, καλά πλυμένο και καθαρισμένο,
3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους,
4-5 πομοντόρια σφιχτά επίσης κομμένα σε κύβους (ή αλλιώς τοματίνια ολόκληρα)
2 πράσα φρέσκα τα πράσινα και πιο τρυφερά μέρη τους κομμένα σε ροδέλες,
2 καρότα μεγάλα επίσης κομμένα σε ροδέλες,
150 γραμ. φέτα σκληρή κομμένη σε μεγάλους κύβους,
2-3 μέτριες σκελίδες σκόρδο κομμένες,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελαιόλαδο και χυμό από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι.


Όλη η προεργασία αφορά καθαρά στο πλύσιμο, καθάρισμα και κόψιμο των λαχανικών.
Τα υπόλοιπα είναι εύκολα και απλά.
Έπλυνα και άφησα το κρέας να στραγγίξει στο σουρωτήρι, όση ώρα καταπιάστηκα με τα λαχανικά και τις πατάτες.

Κατόπιν μέσα στο ταψί μου έστρωσα ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο. Από πάνω έβαλα ένα επίσης μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτο.
Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλα και τα δύο γιατί θα διπλώσουν έτσι ώστε να κλείσουν σαν πακέτο το φαγητό μας.


Έστρωσα το κρέας, στα κενά μέρη του ταψιού έβαλα όλα τα κομμένα λαχανικά και τις πατάτες και ανάμεσα στα μέρη του κρέατος έβαλα τις καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου.
Σκόρπισα του κύβους της φέτας, αλατο-πιπέρασα.
Περίχυσα με το ελαιόλαδο και τους χυμούς και τέλος πασπάλισα με αρκετή ρίγανη.


Γύρισα τα χαρτιά που προς τα μέσα ώστε να κλείσω το "πακέτο" και έψησα στον φούρνο για μιάμιση ώρα στους 190-220 βαθμούς.  Άνοιξα το πακέτο και έψησα για άλλα 6-7 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πάνω πλευρά του.
Νοστιμότατο ακόμη και για μένα που δεν έχω ιδιαίτερη συμπάθεια στα κρεατικά :-)
Καλό μήνα σας εύχομαι ολόψυχα... Και μοιάζει να είναι και απολύτως χειμωνιάτικος τελικά τούτος ο Νοέμβρης με το "έμπα" του.

12 σχόλια:

  1. Λοιπόν Πηνελόπη μου, τον τελευταίο καιρό έχω εκτιμήσει πολύ (γευστικά) αρνάκι και κατσικάκι.
    Όταν είναι όμορφα μαγειρεμένο, με ωραία υλικά, δίνει πιάτα απίστευτης νοστιμιάς.
    Την Κυριακή ήμασταν σε μια ταβέρνα και δοκιμάσαμε ένα γκιούλμπασι ονειρεμένο!
    Και το αρνάκι που μας προτείνεις, με τα λαχανικά και το τυράκι, δείχνει φανταστικό! Και ιδανικό για τον πιο δροσερό Νοέμβρη μας!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν είναι καλομαγειρεμένο το αρνάκι, Ερμιόνη μου, αποτελεί πολύ καλή επιλογή όπως φαίνεται :-))
      Χαιρετισμούς πολλούς σας στέλνω.

      Διαγραφή
  2. Αυτό είναι ένα αυθεντικό κυριακάτικο φαγάκι μεγάλης νοστιμιάς! Ταιριάζει σε όλες τις εποχές αλλά ο χειμώνας το αποζητάει περισσότερο νομίζω, γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι το αντιμετώπισα κι' εγώ Αμαλία μου...και έπραξα καλώς όπως φάνηκε τελικά.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  3. καλη μερα κια καλο μηνα πηνελόπη!
    περιττό να σου πω, οτι μου ανοιξες την όρεξη πρωινιατικια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αριάδνη μου.
      Ε, βρε αυτός ήταν και ο στόχος μου :-)) Να σας προκαλέσω για να το δοκιμάσετε.

      Διαγραφή
  4. Αν και το αρνί δεν το τρώμε κι εμείς πολύ συχνά αυτή είναι μια συνταγή που σίγουρα θα αρέσει σε όλους. Εύκολο, με νόστιμα υλικά, τι καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, προσωπικά έχω "πέσει" σε άνδρα κρεατοφάγο, οπότε προσπαθώ και να προσαρμοστώ ανάλογα κι' ας μην τα συμπαθώ εγώ πολύ τα κρεατικά.
      Εδώ τα κατάφερα και φάγαμε όλοι με εξαιρετική όρεξη.

      Διαγραφή
  5. Η εναλλακτική ιδέα για όσους δεν τρώνε σουβλιστό το Πάσχα.Αν προσθέσεις δε και κάποια πικάντικα τυριά απογειώνεται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι Ξανθή!
      Καλημέρα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  6. Στη λαδόκολα ψήνεται πολύ ωραία το αρνάκι. Και παίρνει και τα αρώματα απο τα υπολοιπα υλικά.
    Ωραιότατο φαγάκι.

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η λαδόκολα κάνει θαύματα Μάριον.
      Ότι και να κλείσεις εντός της γίνεται πεντανόστιμο και ζουμερό.
      Χαιρετισμούς και φιλιά.

      Διαγραφή