29.11.17

Ταρταλέτες πορτοκαλιού

Τα ατομικά γλυκά είναι πολύ χαριτωμένα και σαφώς πιο ευέλικτα, όταν θέλετε κάτι που να μην το "τραβάτε" για μέρες.

Είναι σαφώς πιο εμφανίσιμα όταν έχετε ένα τραπέζι με λίγα άτομα και σαφώς πιο οικονομικά αν σκεφτείτε το κόστος των υλικών και τον χρόνο παρασκευής και προετοιμασίας τους.

Πρόταση λοιπόν για ατομικές ταρταλέτες πορτοκαλιού (που είναι και της εποχής).
Αρωματικές, με ζύμη βουτυράτη και τριφτή, και πολύ ελαφριά γέμιση.


Υλικά για 6 τάρτες:
3 πορτοκάλια μέτρια (ξύσμα και χυμός)
250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
80 γραμ. βούτυρο (τα 20 περίπου θα πάνε στα φορμάκια)
60 γραμ. ελαιόλαδο,
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη,
1 πρέζα αλάτι,
2 μεγάλα αυγά,
2 κουταλιές σούπας (κοφτές) κορν φλάουερ,
2 κουταλιές σούπας (καλά γεμάτες) τυρί κρέμα,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
2 κουταλιές σταγόνες σοκολάτας (κουβερτούρα ή γάλακτος).

Τα υλικά για την ζύμη όλα μαζί σ' ένα μπολ με την ακόλουθη σειρά: το ξύσμα από τα πορτοκάλια με 2 κουταλιές από την ζάχαρη καλά ανακατεμένα για να βγάλει όλο το άρωμά του.

Στην συνέχεια το βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια και από ένα μικρό κομματάκι μέσα στις ταρτιέρες για να βουτυρωθούν καλά.
Το λάδι,το αλάτι, το αλεύρι τμηματικά και το ένα αυγό.
Ζύμωμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά με κινήσεις γρήγορες.

Για την γέμιση τώρα: σε μια κανάτα δοσομετρική ή σε δοχείο που να έχει ρύγχος γιατί θα χρειαστεί η ροή, έβαλα τον χυμό από τα πορτοκάλια, την υπόλοιπη ζάχαρη, το δεύτερο αυγό, το κορν φλάουερ, το τυρί κρέμα και την βανίλια και χτύπησα καλά με τον αυγοδάρτη.


Στις βουτυρωμένες φόρμες, έβαλα από ένα κομμάτι ζύμης (μέγεθος μεγάλου μανταρινιού) και το άπλωσα με τα δάχτυλα να πάει συμμετρικά παντού (σε πάτο και τοιχώματα).


Μετέφερα τις ταρτιέρες πάνω σε λαμαρίνα φούρνου (ή στην σχάρα) και με την κανάτα μοίρασα το ρευστό μείγμα της γέμισης σε ίσες ποσότητες (με το μάτι πια...)


Μέσα στο μείγμα σκόρπισα παντού και τις σταγόνες σοκολάτας. Έβαλα την λαμαρίνα στον φούρνο, που ήταν ήδη ζεστός από άλλο μαγείρεμα και έψησα στους 180 βαθμούς με αέρα για 25 περίπου λεπτά (ανάλογα πάντα με τον φούρνο).


Απολαυστικό γλυκάκι σε ατομικό επίπεδο! Ξεφορμάρεται πολύ εύκολα με μια μικρή κίνηση, χάρη στο καλό βουτύρωμα της ατομικής φόρμας και φυσικά μπορεί να σερβιριστεί σκέτο ή με  μια ροζέτα από σαντιγύ για πιο όμορφο αποτέλεσμα.



Υ.Γ. λίγη ζύμη που έμεινε (δεν είχα βλέπετε άλλη μικρή ταρτιέρα) την ζύμωσα με σταγόνες σοκολάτας. Έβαλα ένα μικρό κομμάτι αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα και έψησα ένα μεγάλο μπισκότο για τον κανακάρη μου :-)) Τίποτε δεν πάει χαμένο...

12 σχόλια:

  1. Καλησπερα Πηνελοπη μου.Αν με ρωτουσε καποιος ποιο ειναι το αγαπημενο σας γλυκο θα ελεγα ΄χωρις δισταγμο ΟΙ ΤΑΡΤΕΣ.Ολων των ειδων.Τις δικες σου θα τις δοκιμασω το ΣΚ.που θα εχω χρονο.φαινονται λαχταριστες και εχουν υλικα της αρεσκειας μου.φιλια και να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίτσα μου, κι' εγώ έχω ιδιαίτερη αδυναμία στις τάρτες. Μου το έχουν "προσάψει" δε κατά το παρελθόν όταν συμμετείχα σε ένα ομαδικό blog.
      Να είμαστε καλά λοιπόν και να τις γευόμαστε, αυτές που αγαπάμε.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίες οι τάρτες σου Πηνελόπη μου. Και πολύ εύκολες. Η γέμιση γίνεται στο λεπτό και φαίνεται νοστιμότατη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να δεις πόσο εύκολα τρώγονται Μαρία μου :-)

      Διαγραφή
  3. Ωραίες οι τάρτες και οπτικά και γευστικά! Μας αρέσουν οικογενειακώς, τις τιμάμε συχνά και θα δοκιμάσουμε και αυτή την πρόταση Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου, πολλές φορές όταν φτιάχνω μεγάλη τάρτα μπορεί και να την "τραβάμε" μερικές μέρες, οπότε τώρα έχω βρει το σύστημα της μικρής (όταν μιλάμε για λίγα άτομα) και έτσι μπορώ και να τις φτιάχνω μόνον για την προσωπική μου ευχαρίστηση :-))
      Να την δοκιμάστε την συγκεκριμένη γιατί είναι πολύ εύκολη και άκρως νόστιμη.

      Διαγραφή
  4. Πόσο εύκολη η κρέμα της τάρτας χωρίς βράσιμο Πηνελόπη μου , γιατί είναι αυτό που βαριέμαι!
    Φαίνονται πολύ νόστιμες και λαχταριστές οι τάρτες πορτοκαλιού!!
    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Μάχη μου!
      Χωρίς βράσιμο, καθώς τα υλικά στην ουσία "ψήνονται" μέσα στην τάρτα και έτσι εξοικονομεί κανείς κόπο και χρόνο.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  5. τι υπεροχες ταρτες!!! τυχερη που εχεις τετοιες φορμες!! και η κρεμα τελεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, τις συγκεκριμένες φόρμες τις αγόρασα σε μια "έξαρση" της στιγμής, όταν ήθελα να φτιάξω κάτι γρήγορο για ένα τραπέζι. Μου έμειναν και η αλήθεια είναι πως τελευταίως τις χρησιμοποιώ πιο συχνά από ότι παλαιότερα. Από τάρτα, μέχρι σταφιδοψωμάκια...μέχρι αλμυρές ατομικές πίτες με φύλλο έχουν ψήσει...
      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  6. Οντως αυτά τα ατομικά γλυκά ειναι τα καλύτερα.
    Αρωμα πορτοκαλιού, τυρί κρέμα και σταγονες σοκολάτες.
    Ολα ταιριαστά Πηνελόπη μου

    Φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έκανα μια προσπάθεια για συνδυασμό στα γρήγορα Μάριον. Καθώς ένα ξαφνικό τραπέζι μου προέκυψε από ένα τηλεφώνημα. Οπότε το επιδόρπιο δεν είχε πολλά περιθώρια ... Όμως είχε πολύ καλό αποτέλεσμα τελικά.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή