20.5.19

Το πρώτο "παγωτό"

Σχεδόν πάντα φίλες και φίλοι αναγνώστες, τις μέρες που έχουμε τη γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης, έπιαναν τα παλαιότερα χρόνια, οι πρώτες μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού.
Επειδή στην οικογένειά μας είχαμε δύο εορτάζοντες αυτή τη μέρα (που δεν είναι πια μαζί μας) φτιάχναμε και το πρώτο σπιτικό παγωμένο επιδόρπιο (αν όχι παγωτό) για την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς και την τούρτα φράουλα-αμυγδάλου που ήταν από τα πιο πετυχημένα της μάνας μου.

Το παγωτό γίνονταν χωρίς παγωτομηχανή (δεν ήταν εύκολο σ' ένα σπίτι να υπάρχει)  αλλά με το μίξερ χειρός.
Απλά πράγματα και πολύ πιο αγνά σε γεύση πρέπει να ομολογήσουμε.
Όταν δε, υπήρχαν αρκετά παιδιά στο σπίτι ή κατανάλωση ήταν βέβαιη από την πρώτη μέρα "κυκλοφορίας" του, χωρίς ναι, όχι, αλλά.. ή άλλες περιστροφές!

Η πιο πετυχημένη συνταγή ήταν αυτή που περιέγραψε και σε πρόσφατο post της, η φίλη και συνμπλόκερ Βαγγελιώ Κασσαπάκη.
Φυτική σαντιγύ Morfat ή Ermol, κρέμα γάλακτος, λίγο μέλι ή λίγο ζαχαρούχο γάλα κι' από εκεί και πέρα αυτοσχεδιασμός ως προς την γεύση και την απόχρωση του παγωτού.

Το πρώτο δικό μου "παγωτό" για φέτος έγινε με αυτή τη συνταγή (γιατί την παγωτομηχανή ναι μεν την έχω, αλλά την βαριέμαι για τον μπελά της)  με γεύση και άρωμα καρύδας αλλά και μια μικρή "ιδέα" από πικραμύγδαλο.
Ωστόσο, δεν αφήσαμε και την σοκολάτα στην άκρη!

Παγωτό καρύδας-πικραμύγδαλο με σταγόνες σοκολάτας



Υλικά για ένα μεσαίο μπολ κατάψυξης
500 γραμ, φυτική σαντιγύ,
330 γραμ. κρέμα γάλακτος,
180 γραμ. ζαχαρούχο γάλα,
1/2 κουταλάκι εσάνς πικραμύγδαλο,
1/2 φλιτζάνι καρύδα αποξηραμένη,
10 μπικότα γεμιστά με γέμιση κρέμα καρύδας,
100 γραμ. σταγόνες σοκολάτας γάλακτος.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη και με τα υλικά αυτά στην ουσία  το παγωμένο επιδόρπιο, (αν κάποιος μας πει ότι δεν είναι κανονικό παγωτό γιατί δεν έγινε με τα υλικά που γίνεται το παγωτό επισήμως...) δεν χρειάζεται επιπλέον χτύπημα κατά την διάρκεια παγώματος του.
Πριν το σερβίρισμα του όμως χρειάζεται 5-6  λεπτά να μείνει εκτός ψυγείου για να φορμαριστεί πιο εύκολα με το cup.


Παγωμένες καλά οι δύο κρέμες, μπήκαν σε μπολ ανάμειξης.
Πρώτα η φυτική σαντιγύ μαζί με το εσάνς πικραμύγδαλο.
Χτύπημα για δύο λεπτά και μετά προσθήκη της κρέμας γάλακτος.
Πάλι χτύπημα μέχρι να δείξει το μείγμα τα πρώτα στάδια πηξίματος.
Σ' αυτό το σημείο πρόσθεσα το ζαχαρούχο γάλα παρέα με την καρύδα.


Λίγο χτύπημα ακόμη, μέχρι να γίνει σαν πηχτό γιαούρτι και επόμενη προσθήκη τα μπισκότα καρύδας σπασμένα σε χοντρούτσικα κομμάτια με το χέρι, καθώς και οι σταγόνες σοκολάτας.
Ανακάτεμα απαλό με μια μαρίζ και το μείγμα στο μπολ της κατάψυξης.
Πασπάλισμα λίγης καρύδας στην επιφάνεια και στρώσιμο με την μαρίζ.
Σκέπασμα και πάγωμα για τέσσερις ώρες.


Μετά είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε μόνοι μας (πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος όταν έχουμε κάτι ωραίο εμπρός μας ...) ή με παρέα.

Καλή εβδομάδα σε όλους και φυσικά χρόνια πολλά από καρδιάς, σε όλες και όλους τους εορτάζοντες, αύριο.

12 σχόλια:

  1. Μα πως με πέτυχες έτσι Πηνελόπη με την καρύδα και τη σοκολάτα! Ήδη οραματίζομαι την ώρα και τη στιγμή που θα φτιάξω κι εγώ αυτό το παγωτάκι σου και θα το απολαύσω ...ελπίζω όχι μόνη μου γιατί κινδύνεύει να εξαφανιστεί όλη η ποσότητα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Στόχος" μου να λιώσεις σαν παγωτό, Αμαλία μου :-)))
      Χωρίς αστεία πάντως, είναι μια πολύ εξωτική και ωραία γεύση, οπότε και το συστήνω ανεπιφύλακτα για δοκιμή.
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  2. Πω πω πω! Και τρελαίνομαι για παγωτό. Ελα ομως που φέτος κάνω δίαιτα και τα αποφεύγω όσο μπορω! Καλη σας όρεξη και καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν με το καλό επιτευχθεί ο στόχος της δίαιτας σου φίλη μου, κάνε μια δοκιμή.
      Καλό καλοκαίρι εύχομαι και σ' εσένα.

      Διαγραφή
  3. Τι όμορφο και νοσταλγικό παράλληλα! Μπορεί η υφή του παγωτού αυτού να ήταν αλλιώτικη, όχι όπως οι μπάλες του παγωτού του εμπορίου που λιώνουν στο στόμα, όμως η γεύση ήταν μοναδική. Κι εγώ μικρή με σχεδόν καθόλου τεχνολογικά μέσα, θυμάμαι να προσπαθώ να φτιάξω παγωτό, με τέτοια φυτική κρέμα ή με εκείνες τις κρέμες στιγμής που ακόμα κυκλοφορούν.
    Τα αρώματα που έχει το δικό σου θα το έχουν κάνει πεντανόστιμο. Και τα μπισκότα που έβαλες θα ταιριάζουν επίσης υπέροχα. Τυχερή η οικογένεια, χεχε. Καλοφάγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Σκοτεινούλα μου.
      Έχεις φυσικά απόλυτο δίκιο για την υφή του παγωτού που έχουν τα καλά μαγαζιά.
      Εδώ τα πράγματα δεν είναι έτσι. Αλλά αν αποφασίσεις να ασχοληθείς και να το χτυπήσεις δυο-τρεις φορές καθώς παγώνει, με το μίξερ, γίνεται σαφώς πιο αφράτο. Όμως από γεύση τα πάει πολύ καλά, ειδικά αν το ρίξεις και στους αυτοσχεδιασμούς.
      Καλημέρα σου στέλνω.

      Διαγραφή
  4. Το απογείωσες! Την επόμενη φορά λοιπόν με καρύδα! Είμαστε από τους φανατικούς της! Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η εκδοχή Βαγγελιώ μου.
      Να το δοκιμάσεις και έτσι. Όπως δε, έγραψα και πιο πάνω, αν θελήσεις να το χτυπήσεις και δυο φορές καθώς θα παγώνει (πριν παγώσει πάρα πολύ) μου έδωσε την αίσθηση ότι έγινε πιο αφράτο. Το έκανα σε δεύτερη δοκιμή και είχε όντως αποτέλεσμα.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  5. Η αλήθεια είναι πως παραδόξως δεν αγαπώ το παγωτό..απίστευτο..όμως κάποιες στιγμές σαν παιδάκι θέλω την κουταλιά μου. Λοιπόν το πικραμύγδαλο είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις σε πολλά όπως σε λικέρ και αμυγδαλωτά. Αγαπώ τα ..ξινά γλυκά, αυτά που έχουν ιδιαίτερη γεύση όπως η πικράδα του πικραμύγδαλου. Βέβαια η συνταγή σου αποθηκεύτηκε στο ευλογημένο Pinterest .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς πάλι Αχτίδα μου (εγώ περισσότερο απ' όλους) έχουμε αδυναμία στα παγωτά.
      Το συγκεκριμένο ήταν μια έμπνευση στιγμής και πραγματικά βγήκε με υπέροχο και ισορροπημένο άρωμα πικραμύγδαλου-καρύδας. Ενώ το τραγανό της σοκολάτας εντός του, έκανα την έκρηξη που κάποιες φορές προσδοκάς όταν τρως παγωτό.
      Δοκίμασε το φίλη μου.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  6. το αγαπω αυτο το ευκολο παγωτο με τους απειρους συνδυασμους!! ααα γτ αργείτε τοσο πολυ για το 1ο παγωτο;; εμεις καθε κυριακη του πασχα το εχουμε !!!
    ομολογω δν εχω δοκιμασει με πικραμυγδαλο... και η καρυδα του δινει την καλοκαιρινη νοτα ...
    θελω μια μπαλα σπεσιαλ παρακαλω με σιροπια μπισκοτα κ σαντιγες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έφτασεεεεεεεε!
      Το στέλνω ενισχυμένο και με ότι πρόσθετο επιθυμείς Αναστασία μου, γιατί χατίρια δεν χαλάω (ειδικά σε ξενιτεμένες αγάπες).
      Χαιρετισμούς εκεί στα ξένα.

      Διαγραφή