27.5.19

Γεμιστά...με διαφορετικά υλικά

Πρώτος γύρος εκλογών...τέλος!
Οι δυναμικές έχουν πια φανεί και χρειάζεται ο δεύτερος γύρος για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές...
Συννεφιά όλη μέρα και τώρα απογευματάκι πια η ζέστη καλά κρατεί για να μας προετοιμάσει για μια νέα μέρα, σαφώς πιο καλοκαιρινή.
Αν έχετε λοιπόν διάθεση και θελήσετε να καταπιαστείτε με το άκρως καλοκαιρινό φαγητό, των γεμιστών, σας έχω μια πρόταση.
Είναι μια  συνταγή, πέρα από τα γνωστά και καθιερωμένα γεμιστά με ρύζι και λαχανικά.
Γεμιστά με κιμά και ρύζι  ή τα πολίτικα γεμιστά με ρύζι, λαχανικά, σταφίδες και κουκουνάρι.

Γεμιστά με τόνο, κάπαρη, πιπεριά, πλιγούρι και τραχανά


Υλικά για 4-5 άτομα
4 πιπεριές διαφορετικού χρώματος (για τσαχπινιά περισσότερο)
4 ντομάτες μεσαίου μεγέθους,
1 μεγαλη κονσέρβα τόνου σε νερό,
1 μέτρια πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια,
2 κουταλιές κάπαρη καλά ξεπλυμένη από την άλμη της,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
5-6 φύλλα φρέσκου βασιλικού,
3/4 φλιτζανιού πλιγούρι,
2 κουταλιές σούπας τραχανά γλυκό,
πιπέρι, πάπρικα, ελάχιστο αλάτι καθώς είχα την κάπαρη.
Ελαιόλαδο για το ταψί.
1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1/2 φλιτζάνι ζωμό από κοτόπουλο, ή νερό,
και λίγη φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα των ζαρζαβατικών.


Αρχικά έπλυνα καλά και καθάρισα τα ζαρζαβατικά μου.
Άδειασα τις ντομάτες από την ψίχα τους καθώς και τις πιπεριές από τα σπόρια τους.
Την ψίχα της ντομάτας την ψιλόκοψα και την στράγγιξα από τα υγρά της.
Ψιλόκοψα το κρεμμύδι καθώς και την πιπεριά σε καρεδάκια.

Σοτάρισα το κρεμμύδι και μετά πρόσθεσα την πιπεριά μαζί με την ξεπλυμένη καλά κάπαρη.
Τ' άφησα να μαγειρευτούν και στα μισά του χρόνου πρόσθεσα την πάπρικα και τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Άφησα λίγο ακόμη χρόνο (2-3 λεπτά)και τέλος πρόσθεσα και τον τόνο στραγγιγμένο και σπασμένο μ΄ένα πιρούνι.
Άφησα το μείγμα στην άκρη να κρυώνει καθώς καταπιάστηκα με κάτι άλλο...σύνηθες φαινόμενο για μένα όταν μαγειρεύω :-)


Όταν ήρθε η ώρα να γεμίσω τις ντομάτες και τις πιπεριές έριξα μέσα στη μαγειρεμένη γέμιση το πλιγούρι (ελαφρώς ξεπλυμένο) και τον τραχανά.
Ανακάτεψα καλά και γέμισα τα λαχανικά αφήνοντας ένα μικρό κενό πριν το "λαιμό" τους, καθώς το πλιγούρι και ο τραχανάς φουσκώνουν.
Πριν βάλω τα καπάκια τους, έβαλα εντός και από μια μεγάλη κουταλιά ζωμό.


Τον υπόλοιπο ζωμό τον ανακάτεψα με τον χυμό τομάτας και περίχυσα τα λαχανικά καθώς το λάδι.
Πασπάλισα λίγη φρυγανιά στην επιφάνειά τους και έψησα στους 180 βαθμούς με αέρα, για 50 λεπτά της ώρας.
Μια άλλη γεύση από τα γνωστά αγαπημένα γεμιστά.  

Να σημειώσω δε, πως αυτήν τη σάλτσα άνετα μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και για μια ωραία μακαρονάδα (χωρίς φυσικά το πλιγούρι και τον τραχανά).

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.

4 σχόλια:

  1. Έχω δοκιμάσει γεμιστά με πλιγούρι, με πλιγούρι ΚΑΙ τραχανά μαζί όχι! Ακούγεται ενδιαφέρουσα η πρόταση, ο τόνος ωραία εναλλακτική για τον κιμά, όπως και η κάπαρη στα συστατικά. Μπράβο, δημιουργική όπως πάντα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε να τα δοκιμάσεις και τα δύο μαζί Έφη μου :-) θα δεις πως ο τραχανάς πραγματικά δίνει μια ωραία επίγευση. Σαν να είχες προσθέσει ας πούμε τυράκι μέσα στην γέμιση.
      Ευχαριστώ σε για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή