27.7.09

Ψητά Ροδάκινα και κους-κους

Σαν μια ανάσα δροσιά, μιας και ξαναγυρίσαμε στην πόλη, είπα να τρατάρω 2 φίλες που ήρθαν για καφεδάκι προκειμένου για να μοιραστούμε τα νέα μας μερικών μηνών πίσω (τι κακό κι’ αυτό, να μένεις στην ίδια πόλη και να κάνεις μήνες να συναντήσεις ανθρώπους που αγαπάς και σε ενδιαφέρουν) ένα γλυκάκι ανάλαφρο και αρωματικό.
Ροδάκινα φούρνου με παγωτό βανίλιας (ή αρωματισμένο με βανίλια γιαούρτι σακούλας).

Υλικά :
6 μεγάλα γερά και σφιχτά ροδάκινα
3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
1 ποτηράκι γλυκό κρασί Σάμου (ή κάποιο λικέρ)
χυμό από ένα μέτριο λεμόνι καθώς
και ελάχιστη βανίλια σκόνη.

Παγωτό Βανίλια (της μάρκας που προτιμάτε) για συνοδευτικό.
Εάν τώρα, σας αρέσει το γιαούρτι σακούλας (σε κάποιους φαίνεται αρκετά σφιχτό), μπορείτε να το βάλετε αντί για παγωτό. Θα το αρωματίσετε με λίγη βανίλια σκόνη, στην μύτη του κουταλιού και θα προσθέσετε και 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη. Θα τα ανακατέψετε καλά και θα έχετε ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για τα ψητά σας ροδάκινα.

Τα ροδάκινα θα τα πλύνετε καλά, θα τα κόψετε στην μέση θα αφαιρέσετε το κουκούτσι και θα τα βάλετε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω μέσα σ’ ένα μέτριο σκεύος φούρνου (πυρέξ ή κάτι ανάλογο). Σ’ ένα μπολάκι θα ανακατέψετε τα υπόλοιπα υλικά : μαύρη ζάχαρη, μέλι, κρασί, χυμό λεμονιού, βανίλια και με το μείγμα θα περιχύσετε τα ροδάκινα.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 15 (ίσως κάτι περισσότερο) λεπτά – πάντα ανάλογα με τον φούρνο. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένα χωρίς να διαλυθούν τα ροδάκινα. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και σερβίρετε με το συνοδευτικό παγωτό ή γιαούρτι μαζί με την σαλτσούλα τους.
Καφεδάκι και συνεχίστε τις αφηγήσεις σας.

9 σχόλια:

  1. Καλώς την! Πέρασες καλά?

    Με μπέρδεψες με τον τίτλο! Τον διάβασα και κατάλαβα ότι φτιάχνεις τα ροδάκινα με κους-κους (πλιγούρι!!!!). Και αναρωτιόμουν «να δούμε αυτό πως το κάνει????» «Τι βάζει στο κους κους? Ζάχαρη, μέλι, ή ζαχαρούχο γάλα?). Μετά κατάλαβα! Ζαλισμένη από το ταξίδι είμαι, θα μου περάσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία ιδέα γρήγορη και νόστιμη!!!
    Αλήθεια το γιαούρτι του τερειάζει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλώς σας βρήκα και πάλι Αγγελική μου. Καλά περάσαμε σε γενικές γραμμές. Πάντα στις διακοπές υπάρχουν "ατυχίες" ειδικά όταν έχεις ένα πιτσιρίκι, αλλά τουλάχιστον κατάφερα να ξεκουραστώ κάπως.

    Σε γέλασε ο τίτλος; Λες να κάνω ένα πείραμα με γλυκό κουσκούσι; Κάτι σαν το ρυζόγαλο-πουτίγκα το φαντάστηκα σε πρώτη δόση. Αρωματισμένο με πορτοκάλι & κανέλα. Με έβαλες στα αίματα!

    Ωραία ζάλη, αυτή του ταξιδιού με τις νέες εμπειρίες. Άντε σύντομα και στο επόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθή μου, του πάει πολύ το γιαούρτι. Αν σου αρέσει το στραγγιστό δοκίμασε αυτήν την πρόταση με την άχνη και την βανίλια και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού δένει επίσης πολύ καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς την!
    Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κικίτσα,
    αν την δοκιμάσεις νομίζω πως θα την ξαναφτιάξεις σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά τα μεθυσμένα ροδάκινα, μου κάνουν κλικ!
    Ο συζυγάτος μου έφερε τα πιο άγουρα ροδάκινα της αγοράς και είναι ένας τρόπος να αξιοποιηθούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αστα να κανά-δυό μέρες έξω να ωριμάσουν κάπως Κατερίνα μου, και αμέσως μετά δοκίμασε την συνταγούλα. Πιστεύω πως θα σας αρέσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. λοιπον αυτος ο τιτλος με πηγε αλλου! νομισα οτι αναφεροσουν στο "κους κους" της βορειας αφρικης, που συνηθως συνοδευει ολα τα πιατα των χωρων της περιοχης! παρολον οπτι μου αρεσε η "γλυκεια" εκδοχη, θα κανω οπωσδηποτε μια γλυκοξινη παραλλαγη με το πραγματικο "κους κους"! ιδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή