Οι μέρες των διακοπών του Αυγούστου, μας οδήγησαν στην γη του παππού μου.
Έφυγε μικρός από τον τόπο του (σχεδόν κυνηγημένος, όπως λένε οι ιστορίες της οικογένειας) γιατί ήταν λίγα τα υπάρχοντα και πολλά τα αδέλφια. Ο ίδιος δεν ξαναγύρισε ποτέ, πέθανε και νέος, αλλά με τα χρόνια γύρισαν οι κόρες όλες, εκτός από την μάνα μου.
Γύρισαν, είδαν, γνώρισαν και βρήκαν μια άκρη με την ρίζα τους.
Κάπως έτσι κι’ εγώ πήγα πριν από αρκετά χρόνια, για πρώτη φορά στα Κύθηρα.
Και μετά ξαναπήγα και ξαναπήγα...
Φέτος πήγα για πρώτη φορά τον γιο μου. Τον Θοδωρή, στην πατρίδα του προπάππου Θοδωρή.
Μοιάζει με προσκύνημα τελικά όλο αυτό το οδοιπορικό μέσα στον χρόνο.
Αλλιώς δεν μπορείς να το ονομάσεις, ειδικά αν δεν έχεις στο γεννέθλειο τόπο, ούτε λιθαράκι δικό σου.
Πολλά πράγματα αγαπώ στα Κύθηρα, ένα όμως που μου αρέσει ιδιαίτερα, μιας και δεν είμαι ιδιαίτερα πότης, είναι η Φατουράδα. Είναι το άρωμα της κανέλας και του γαρύφαλλου που με ενθουσιάζει.
Φέτος λοιπόν αξιώθηκα να μάθω πως την φτιάχνουν. Θα σας την μεταφέρω τούτη τη συνταγή για το λικέρ της φατουράδας, μιας και σύντομα τα μανταρίνια θα ΄ρθουν στην εποχή.
Θα χρειαστείτε 1500 γραμμάρια τσίπουρο καλό, 1 κιλό ζάχαρη, 800 γραμμάρια νερό, φλούδες από 10μανταρίνια.
Σ’ ένα καθαρό γυάλινο βάζο, που να κλείνει καλά με καπάκι (υπάρχουν ειδικά στο εμπόριο για την παρασκευή ποτών, αλλά μια μεγάλη γυάλα που βάζουν γλυκά κουταλιού ή τουρσιά – καθαρή όμως να μην μυρίζει κάτι άλλο – είναι επίσης κατάλληλη) θα βάλετε τις πλυμένες φλούδες του μανταρινιού αφού προηγουμένως έχετε αφαιρέσει αρκετό από το άσπρο μέρος τους και τις έχετε στεγνώσει καλά, μαζί με το τσίπουρο.
Θα κλείσετε το βάζο και θα το αφήσετε για μια εβδομάδα. Δυό - τρείς φορές την μέρα, θα το ανακινείτε καλά.
Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, θα φτιάξετε ένα πηχτό σιρόπι, με την ζάχαρη και το νερό, στο οποίο θα προσθέσετε και 3 ξυλαράκια κανέλας και 6-7 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλάκια).
Θα τα ανακατέψετε καλά όλα μαζί μέσα στο σιρόπι, και μετά θα τα ενώσετε με το μείγμα από τσίπουρο και μανταρίνι. Θα το αφήσετε μέσα στο μεγάλο βάζο για έναν μήνα περίπου και μετά θα περάσετε το ποτό από ένα καθαρό τουλπάνι και θα μοιράσετε σε μπουκάλια.
Να ξέρετε δε, ότι φατουράδα, μπορείτε να φτιάξετε και με φλούδες από πορτοκάλι και περγαμόντο. Εξίσου αρωματική θα είναι.
Στην υγειά μας. Και καλό Φθινόπωρο...
Μαύρισε και πάλι το μάτι μας με την επιστροφή, αλλά ας κρατήσουμε μια νότα αισιοδοξίας!
Και ας φυτέψουμε όπου μπορούμε δένδρα. Προσωπικά μαζί μου έφερα κυπαρισσόμηλα από το μοναστήρι της Αγίας Μόνης, για να τα φυτέψω στον Κόρφο. Εύχομαι να πιάσουν και κάποια χρόνια μετά να μεγαλώσουν κυπαρίσσια και εκεί.
Νομίζω πως αυτό, με κάνει πιο αισιόδοξη για το μέλλον.
Έφυγε μικρός από τον τόπο του (σχεδόν κυνηγημένος, όπως λένε οι ιστορίες της οικογένειας) γιατί ήταν λίγα τα υπάρχοντα και πολλά τα αδέλφια. Ο ίδιος δεν ξαναγύρισε ποτέ, πέθανε και νέος, αλλά με τα χρόνια γύρισαν οι κόρες όλες, εκτός από την μάνα μου.
Γύρισαν, είδαν, γνώρισαν και βρήκαν μια άκρη με την ρίζα τους.
Κάπως έτσι κι’ εγώ πήγα πριν από αρκετά χρόνια, για πρώτη φορά στα Κύθηρα.
Και μετά ξαναπήγα και ξαναπήγα...
Φέτος πήγα για πρώτη φορά τον γιο μου. Τον Θοδωρή, στην πατρίδα του προπάππου Θοδωρή.
Μοιάζει με προσκύνημα τελικά όλο αυτό το οδοιπορικό μέσα στον χρόνο.
Αλλιώς δεν μπορείς να το ονομάσεις, ειδικά αν δεν έχεις στο γεννέθλειο τόπο, ούτε λιθαράκι δικό σου.
Πολλά πράγματα αγαπώ στα Κύθηρα, ένα όμως που μου αρέσει ιδιαίτερα, μιας και δεν είμαι ιδιαίτερα πότης, είναι η Φατουράδα. Είναι το άρωμα της κανέλας και του γαρύφαλλου που με ενθουσιάζει.
Φέτος λοιπόν αξιώθηκα να μάθω πως την φτιάχνουν. Θα σας την μεταφέρω τούτη τη συνταγή για το λικέρ της φατουράδας, μιας και σύντομα τα μανταρίνια θα ΄ρθουν στην εποχή.
Θα χρειαστείτε 1500 γραμμάρια τσίπουρο καλό, 1 κιλό ζάχαρη, 800 γραμμάρια νερό, φλούδες από 10μανταρίνια.
Σ’ ένα καθαρό γυάλινο βάζο, που να κλείνει καλά με καπάκι (υπάρχουν ειδικά στο εμπόριο για την παρασκευή ποτών, αλλά μια μεγάλη γυάλα που βάζουν γλυκά κουταλιού ή τουρσιά – καθαρή όμως να μην μυρίζει κάτι άλλο – είναι επίσης κατάλληλη) θα βάλετε τις πλυμένες φλούδες του μανταρινιού αφού προηγουμένως έχετε αφαιρέσει αρκετό από το άσπρο μέρος τους και τις έχετε στεγνώσει καλά, μαζί με το τσίπουρο.
Θα κλείσετε το βάζο και θα το αφήσετε για μια εβδομάδα. Δυό - τρείς φορές την μέρα, θα το ανακινείτε καλά.
Την τελευταία ημέρα της εβδομάδας, θα φτιάξετε ένα πηχτό σιρόπι, με την ζάχαρη και το νερό, στο οποίο θα προσθέσετε και 3 ξυλαράκια κανέλας και 6-7 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλάκια).
Θα τα ανακατέψετε καλά όλα μαζί μέσα στο σιρόπι, και μετά θα τα ενώσετε με το μείγμα από τσίπουρο και μανταρίνι. Θα το αφήσετε μέσα στο μεγάλο βάζο για έναν μήνα περίπου και μετά θα περάσετε το ποτό από ένα καθαρό τουλπάνι και θα μοιράσετε σε μπουκάλια.
Να ξέρετε δε, ότι φατουράδα, μπορείτε να φτιάξετε και με φλούδες από πορτοκάλι και περγαμόντο. Εξίσου αρωματική θα είναι.
Στην υγειά μας. Και καλό Φθινόπωρο...
Μαύρισε και πάλι το μάτι μας με την επιστροφή, αλλά ας κρατήσουμε μια νότα αισιοδοξίας!
Και ας φυτέψουμε όπου μπορούμε δένδρα. Προσωπικά μαζί μου έφερα κυπαρισσόμηλα από το μοναστήρι της Αγίας Μόνης, για να τα φυτέψω στον Κόρφο. Εύχομαι να πιάσουν και κάποια χρόνια μετά να μεγαλώσουν κυπαρίσσια και εκεί.
Νομίζω πως αυτό, με κάνει πιο αισιόδοξη για το μέλλον.
Και να ήθελα να το φτιάξω, άντε να βρω τσίπουρο εδώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤεσπά, θα το αντιγράψω, μιας και ποτέ δεν ξέρεις...
Φιλιά πολλά, καλωσόρισες...
Kαλώς ήρθατε! Μακάρι να πιάσουν τα δένδρα και να μεγαλώνουν μαζί με τον Θοδωρή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς σας βρήκαμε Artanis.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσκολο να βρεις εκεί τσίπουρο, σίγουρα δεν λέω, αλλά όλο και κάποιο αρωματικό λευκό οινοπνευματώδες θα έχουν οι Νεο Ζηλανδοί. Πίνει βρε παιδί μου ...
Τι στο καλό μόνον μπύρες κατεβάζουν σαν νεροφίδες;
Φιλιά και σε σας.
Juanita μου καλώς σας βρήκαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓυρίσατε κι' εσείς. Πιστεύω ότι περάσατε πολύ ωραία, απ' όσα πρόλαβα να διαβάσω.
Σύντομα και σ' άλλα ωραία εύχομαι.
Μακάρι να πιάσουν τα δένδρα μας, δεν λες τίποτε! Θα είναι πολύ ευχάριστη έκπληξη αν τα δω να γίνονται μετά από κάποια χρόνια, μιας και θέλουν αρκετό καιρό.
Φιλιά πολλά.
Να πιάσουν και να γίνουν ψηλά - ψηλα τα δέντρα σας Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα λες τότε: - Εγώ τα φύτεψα!
Φιλιά σε όλους σας
Μακάρι Γιάννη μου, να πιάσουν τόπο τα λόγια σου και να "πιάσουν" τα κυπαρισσόμηλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι.
Φιλιά και σε σένα και εύχομαι να τα πούμε σύντομα κι' απο κοντά.
Ο Δ γύρισε, εγώ όχι ακόμα, αλλά δυστυχώς πλησιάζουν οι μέρες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον ακούγεται το λικεράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚικίτσα,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαθυστερημένη απάντηση...
Είναι ενδιαφέρον όντως το λικεράκι και καθώς ξέρω ότι πειραματίζεσαι συχνά με τα ποτάκια, κάνε μια προσπάθεια. Νομίζω πως θα σου αρέσει και η όλη διαδικασία.
Τι έγινε γύρισες τελικά Juanita μας; Να ευχηθώ καλό φθινόπωρο ή όχι ακόμη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠινελόπη, αν κ απο τα Κύθηρα αποφάσισα να κάνω κ εγώ μόνη την προσπάθεια να φτιάξω την αγαπημένη μου φατουράδα!! Ελπίζω να γίνει ωραιά γιατί χειμώνας έρχετε κ είναι μια πολύ καλή συντροφιά για τα κρύα βράδυα!! Αλλά κ αν δν γίνει είναι μια καλή πρόφαση να κατέβω στο νησάκι μου για λίγες μέρες να προμηθευτώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή