5.2.10

Πιτό-τυρόψωμο με άρωμα μαστίχας...και όχι μόνον

Δεν "κομίζω γλαύκας" στην οθόνη σας και στην κουζίνα σας. Ψωμιά και πίτες ξέρετε σίγουρα να κάνετε όσες και όσοι με διαβάζετε (και σας ευχαριστώ γι’ αυτό) καλύτερα από μένα.
Αλλά την χθεσινή μέρα, πρόλαβα τελικά κι’ έφτιαξα κι’ ένα ψωμάκι που μοιάζει ίσως και με πίτα για να συνοδεύσουμε τα κρεατικά της.
Ως εκ’ περισσού όπως φάνηκε, μιας και είχα και πίτες για σουβλάκια. Έτσι σήμερα το έχω μαζί μου στην δουλειά για κολατσιό. Μια χαρά τρώγεται!

Πιτο-ψωμάκι με φέτα, πατέ ελιάς, θυμάρι, σουσάμι και ελαφρώς αρωματισμένο με μαστίχα.
Σε βαθύ μπολ ανακατεύετε με το μίξερ : αλεύρι (600 γραμμάρια), μαγιά ξερή (1 φακελάκι) αλάτι (1 κουταλάκι, όχι περισσότερο γιατί έχετε την φέτα και το πατέ), ζάχαρη  (1 κουταλάκι κοφτό που έχετε κοπανίσει μαζί με ένα – δυο δάκρυα μαστίχας), ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο και 200 γραμμάρια φέτα (θα χρειαστείτε άλλα 200 περίπου στο τέλος). Αρχίζετε το ανακάτεμα όλων των πιο πάνω υλικών και σταδιακά προσθέτετε νεράκι ελαφρώς χλιαρό (όχι ζεστό).
Όταν η ζύμη σφίξει κάπως, αποσύρετε το μίξερ και  μπορείτε να την ζυμώσετε λίγο με το χέρι ώστε να σχηματιστεί μια ωραία εύπλαστη μπάλα.
Την σκεπάζετε να χουχουλιάσει και την αφήνετε για μισή ώρα με τρία τέταρτα στην ησυχία της.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείφετε μέτριο ταψί με ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε λίγο θυμάρι την επιφάνεια του και με τα χέρια όπως είναι από το άλειμμα του λαδιού στρώνετε την ζύμη να απλωθεί παντού στο ταψί.
Στην συνέχεια αλείφετε την επιφάνεια με 2-3 κουταλιές πατέ ελιάς, πασπαλίζετε πάλι με θυμάρι και κατόπιν προσθέτετε άλλα 200 γραμμάρια τριμμένης φέτας.
Πατάτε το τυρί λίγο με το χέρι για να «κολλήσει» και να χωθεί κάπως. Τελειώνετε με λίγο σουσάμι και λαδάκι γύρω-γύρω στην επιφάνεια.
Φουρνίζετε για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να μοσχομυρίσει το πιτο-ψωμάκι. 

Υ.Γ. την διαδικασία ζύμωσης των υλικών μπορείτε να την κάνετε και στον αρτοπαρασκευαστή σας αν διαθέτετε, χρησιμοποιώντας τον μόνον στο πρόγραμμα του ζυμώματος. Τα υπόλοιπα σε διαδικασία φούρνου πια...
Καλημέρα, Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι...και καλή διασκέδαση σε όσους συμμέτεχουν σε καρναβάλια και σχετικές εκδηλώσεις. 

8 σχόλια:

  1. Μ' αρέσει αυτό το μπλέξιμο των υλικών που κάνεις!!
    Και βέβαια μια χαρά πιτοψωμάκι έφτιαξες, θα ήθελα λίγο τώρα.
    καλές αποκριές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Ξανθή μου, μιλάμε για πολύ μπλέξιμο υλικών :-)
    Μέχρι που κάποιες φορές τα ξεχνάω κι' εγώ η ίδια, γι' αυτό και είπα να τα καταγράφω στο blog.
    Κάπως σαν τα παλιά χειρόγραφα που είχαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Και εξελίσσεται σιγά-σιγά...

    Καλή Αποκριά και σε σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με μαστίχα, πολύ ενδιαφέρον! Να είχα λίγο! Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάει για αντιγραφή, πάραυτα...Μαστίχα δεν νομίζω να βρω, και το πατέ ελιάς παίζεται, αλλά τα υπόλοιπα, υπάρχουν...σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν λαγάνα δηλαδή! Ενδιαφέρον!
    Καλά να περάσετε και εσείς. Όσο για τον πρίγκηπά σας, να μου φιλήσετε και τα δυό του μαγουλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όμορφο το ψωμάκι μα διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το άρωμα μαστίχας μέσα βρε παιδάκι μου.Εν τη ευκαιρία αυτή τη στιγμή φουσκώνει το ψωμι που έπλασα για το μεσημέρι!Καλό ΣΚ φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με μαστίχα; Τι γεύση άραγε θα έχει; Ενδιαφέρον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλoυς.

    Big Mama, Αχτίδα μου, Κικίτσα μου η μαστίχα δεν είναι σε μεγάλη ποσότητα όπως θα δείτε αν το φτιάξετε. Αρωματίζει διακριτικά και δίνει άλλη διάσταση στην ζύμη.

    Αρτάνις μου τέτοια υλικά είναι όντως δύσκολο να βρεθούν στην Ν.Ζ. αλλά νομίζω πως θα βρεις τις εναλλακτικές σου καλή μου.

    Κατερίνα μου, φιλιά και από τον πρίγκιπα. Μας έχει ξεμείνει κι' ένα γοβάκι και ψάχνουμε την κάτοχο του :-))
    H εκδοχή του πιτό-τυρόψωμου σηκώνει πολλές παραλλαγές και νομίζω πως θα σας αρέσει αν το κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή