Η νηστεία βέβαια δεν είναι πια απλή υπόθεση για τον καθένα σήμερα, ούτε και έχει την έννοια που της έδιναν οι παλαιότερες γενιές, τουλάχιστον έτσι πιστεύω.
Τα καλούδια στο τραπέζι σας το Σαρακοστιανό σίγουρα θα είναι πολλά, γιατί μέσα στην τάση μας για απόλαυση (έστω και με περιορισμούς) πάντα υπερβάλουμε.
Προσωπικά προσπαθώ να μην το παρακάνω, γι’ αυτό «καθορίζω» κάπως το μενού της μέρας λίγο νωρίτερα.
Φτιάχνω συνήθως ένα «κυρίως» πιάτο και μερικά συνοδευτικά που ανάμεσά τους είναι η ταραμοσαλάτα, ο χαλβάς, η λαγάνα και κάποιο είδος σαλάτας με τουρσάκια, φασόλια βρασμένα, καλαμπόκι και μαρούλι.
Για κύριο πιάτο λοιπόν έχω επιλέξει φέτος : Ουζάτες γαρίδες.
Είναι πολύ εύκολο και απλό …αλλά η γεύση του είναι η μοναδική.
Θα χρειαστείτε λοιπόν ενάμιση κιλό γαρίδες (για 5 άτομα) είτε φρέσκιες, είτε κατεψυγμένες. Θα τις πλύνετε καλά. Θα τις αφήσετε να στραγγίξουν. Στην περίπτωση που είναι κατεψυγμένες αφήστε για λίγο μέσα σε ξυδό-νέρο, τραβά αυτή την ελαφριά οσμή του κατεψυγμένου.
Στην συνέχεια τις βάζετε να βράσουν μέσα σε βαθιά κατσαρόλα, και τις λούζετε με τον χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι, ένα ποτηράκι κρασιού ούζο, λίγο νερό ίσα για να σκεπαστούν, λίγο αλάτι,μισή κουταλιά του γλυκού θρούμπι καθώς και λίγους σπόρους γλυκανίσου. Όταν έχουν αλλάξει χρώμα και σκουρύνει είναι πια έτοιμες.
Τις στραγγίζετε.
Λαμβάνετε πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος και τις ξαπλώνετε μέσα, τις ψήνετε για 3-4 λεπτά στο γκριλ για να πάρουν κάπως την γεύση του ψητού και τις βγάζετε από τον φούρνο.
Σ’ ένα σέϊκερ έχετε χτυπήσει το χυμό από 2 μέτρα λεμόνια, 2 καλές κουταλιές μουστάρδας και με το μείγμα περιχύνετε τις γαρίδες, πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και έτοιμοι όλοι στο τραπέζι για να τις απολαύσετε.
Αν βαριούνται κάποιοι στη παρέα να καθαρίζουν…φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποφλοιωμένες γαρίδες, αλλά καλό θα είναι να είναι μεγάλες σε μέγεθος, για να μην τις «χάσετε» κατά την διαδικασία βρασίματος-ψησίματος.
Καλή Αποκριά και Καλά Κούλουμα σας εύχομαι.
πεντανόστιμο πιάτο αγάπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήμιάμι μιαμ, πρωί πρωί...:))))))))))
Πηνελόπη μου, θαυμάζω την δημιουργική φαντασία σου στην κουζίνα! Αρωματική κουζίνα με τα όλα της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν θάλάσσα Μωβ που είσαι εσύ καλή μου, είναι αδύνατον να μη αγαπάς τα θαλασσινά :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε τούτη η ρετσέτα, μάλλον θα σου αρέσει.
Αγγελικούλα μου σ' ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι πως αν δεν μου μυρίζει εμένα όμορφα ένα φαγητό, όσο ωραίο και να μοιάζει, δεν με δελεάζει στο να το δοκιμάσω.
Με τα γλυκά είναι αλλιώς, εκεί μετρά πολύ η οπτική (αν και πολλές φορές ξεγελά ειδικά στα έτοιμα).
Και μην μου μιλάς εσύ για δημιουργικότητα...
Φιλιά πολλά.
Θα πρέπει να είναι αρωματικές και πεντανόστιμες! Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς μου την. Αν τύχει και τις φτιάξεις θα μας πεις εσύ Big Mama αν σου αρέσαν :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Οι γαρίδες είναι από τα πλέον αγαπητά πιάτα όλων μας και τις κάνω ψητές όπως λες όμως τις καθαρίζω πριν το ψήσιμο και δεν τις βράζω πριν. Το κάνεις για να πάρουν τα αρώματα;;αν τις μαρινάρω μόνο σε όλα αυτά που αναφέρεις αλλάζει κάτι;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή!!
Γειά σου Ξανθή μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήτο μαρινάρισμα δεν αρωματίζει τόσο πολύ. Τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγώ, ειδικά όταν οι γαρίδες είναι ακαθάριστες. Άν είναι μόνον με την σάρκα και χωρίς τα κελύφη, το μαρινάρισμα θα δώσει τα απαραίτητα αρώματα.
Καλή Σαρακοστή και σε σας.
Ω! Πέσαμε σε φοβερό μεζέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήOuzo... prawns?? yes please.
ΑπάντησηΔιαγραφήOυζάκι έχετε ή να φέρω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΌτι θαλασσινό και να μου βάλουν στο πιάτο στο τσακίζω!
Εδώ και αν έχει αρώματα!!! Πολύ πολύ ωραίες πρέπει να είναι οι γαρίδες έτσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σαρακοστή.
μου φαινεται οτι θα ειναι πολυ ωραιες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκπληκτικές... ευχαριστούμε πολύ... η γυναίκα μου τις πασπάλισε και με φρέσκο μάραθο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΝέστορας
Καλησπέρα και καλή Σαρακοστή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όπως έχουμε πει όταν κάποιος φτιάχνει κάτι λέει και τη γνώμη του.
Τις καθάρισα και τις έβαλα από την προηγούμενη μέρα σε μαρινάδα από πορτοκάλι ούζο αλάτι και λίγη ρίγανη.
Τις έψησα στο γκρίλ κι έγιναν φανταστικές!!
Να είσαι καλά, πολύ ωραία ιδέα!!
Καταπληκτικός μεζές. Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρχικά να ευχηθώ σε όλους σας καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ευχαριστήσω θερμά την Ξανθή και τον Νέστορα (καλώς ήρθες στο Blog μου αγαπητέ Νέστορα) που είχαν την καλοσύνη να γράψουν τις εντυπώσεις τους από την συνταγή, εφόσον την δοκίμασαν.
Σας ευχαριστώ και πάλι.
Κικίτσα, μιλάμε για τον μεζέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς τις τιμήσαμε δεόντως την Καθαρά Δευτέρα.
Να τις δοκιμάσεις. Πιστεύω ότι θα σου αρέσουν.
Λιζ, το ούζο έχει μοναδικό άρωμα και ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα,
ΑπάντησηΔιαγραφήθα βάλεις το ούζο και εγώ θα βάλω τον μεζέ.
Είμαστε αρκετά κοντά, όταν κατεβαίνω στο εξοχικό, οπότε θα το κανονίσουμε που σιγά-σιγά ο καιρός θα φτιάχνει και θα μυρίσει άνοιξη!
Λίνα, όντως τα αρώματα σ' αυτήν την συνταγή (που είναι παρά πολύ απλή) είναι έντονα και γαργαλιστικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα καλύτερα σου εύχομαι.
Pansofix, είδες κάποιοι την δοκίμασαν την ρετσέτα. Και οι εντυπώσεις ήταν καλές, χαίρομαι ιδιαίτερα γι' αυτό, δεν έχεις παρά να το κάνεις το πειραματάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕριφύλλη, ωραίο όνομα αλήθεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤούτος ο μεζές είναι από τα πιο εύκολα και αρωματικά πιάτα που μπορείς να έχεις με θαλασσινά.
Άρεσε σε όσους δικούς μου ήταν στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και σε φίλους του Blog που είχαν την καλοσύνη να την φτιάξουν και να μας γράψουν τις εντυπώσεις τους.
Καλή μέρα σου εύχομαι.
Αμαν!!!Όλο συνταγές βλέπω σήμερα, σχεδόν σε κάθε μπλογκ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία συνταγή...