17.5.10

Ανάλαφρη γεύση λεμονιού

Όσο κι’ αν ψύχρανε ο καιρός το τελευταίο διήμερο, το θέρος είναι προ των πυλών και τα ελαφριά επιδόρπια και γλυκά είναι αυτά που του αρμόζουν. Καλή η σοκολάτα και λίγοι καταφέρνουν να της αντισταθούν σθεναρά, αλλά η ελαφριά υπόξινη mousse λεμονιού έχει στο δικό μας τουλάχιστον περιβάλλον, φανατικούς φίλους με πρώτη και καλύτερη την πεθερά μου.


Σας γράφω λοιπόν και νομίζω πως θα αρέσει ιδιαίτερα στην Αμαλία, την συνταγή για τούτη την πολύ εύκολη και ελαφριά mousse, που θα σας γλυκάνει αλλά και θα σας χαρίσει ωραία γεύση μετά από ένα χορταστικό γεύμα ή δείπνο. Χωρίς αυγά, σε μια αρκετά light εκδοχή, που αν δεν είχε και ζάχαρη θα ήταν το «ιδανικό» επιδόρπιο :-))

Θα χρειαστείτε το λοιπόν (που έλεγε κι’ ένας παλιός τυπογράφος μας):
·        1 κουτί φυτική κρέμα γάλακτος, αυτή στο πράσινο κουτί (προσωπικά έβαλα τα ¾ του περιεχομένου, γιατί η φόρμα που είχα δεν είναι από τις μεγάλες).
·        3 κουταλιές της σούπας τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια).
·        1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλή ζάχαρη, χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι καθώς και το ξύσμα του.
·        1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό και το μισό περιεχόμενο ενός φακέλου ζελέ λεμόνι.
Αρχικά ζεσταίνετε το νερό σ’ ένα κατσαρολάκι, αδειάζετε το μισό φάκελο από το ζελέ ανακατεύετε καλά να λιώσει το ζελέ και το αφήνετε λίγο στην άκρη να κρυώσει.
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη, μέχρι να κάνετε μια ελαφριά σαντιγύ (3 – 4 λεπτάκια) προσθέτετε την κρέμα τυριού, ανακατεύετε 2 λεπτά ακόμη ώστε να ενωθούν καλά τα υλικά και στην συνέχεια ρίχνετε το ξύσμα του λεμονιού, τον χυμό και το ζελέ. Ανακατεύετε καλά μ’ ένα κουτάλι και είστε έτοιμοι.
Βάζετε το μείγμα σε φόρμα πλαστική για ζελέ, αυτές με το άνοιγμα για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα και πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Ή σε μπολάκια για ατομικό σερβίρισμα και την αφήνετε στο ψυγείο για 3-4 ώρες, να πήξει. Επισημαίνω ότι θα ξεφορμαριστεί τέλεια, αλλά θα είναι ανάλαφρη και όχι συμπαγής σαν ένα ζελέ.
Διακοσμείτε με ξύσμα από λεμόνι και καραμελωμένο  αμύγδαλο φιλέ.
Καλή σας απόλαυση.

17 σχόλια:

  1. Γιάμι μου έκανε πολύ κλικ το μους αυτό!! τα λατρεύω γενικότερα τα γλυκόξινα ή και σκέτα ξινά ακόμα :)))
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ-πολύ για την ωραία συνταγή, είμαι ένθερμη οπαδός των σχετικών γλυκών αλλά και του λεμονιού!!! Θα τη φτιάξω οπωσδήποτε άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ είμαι πάλι, χρειάζομαι μία διευκρίνηση: ποια κρέμα είναι αυτή στο πράσινο κουτί? Ρωτάω επειδή εγώ για φυτική συνταγή παίρνω το Garni που είναι σκόνη και το χτυπάω με γάλα, άρα δεν είναι κάτι ανάλογο με αυτό που χρησιμοποιείς εσύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι Αμαλία μου, υπάρχει φυτική κρέμα σε πράσινο κουτί στο ψυγείο με τις κρέμες γάλακτος και τα γαλακτομικά γενικά. Είναι ιταλικής προέλευσης και τα 500 ml σε πολύ καλή τιμή. Στα ψυγεία θα κοιτάξεις λοιπόν... Πράσινο σκούρο το κουτό, με πορτοκαλί χωνάκι που στην κορφή έχει "πυργάκι" απο σαντιγύ.
    Μόνον την μάρκα δεν έχω γράψει :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Asteri μου, πιάσαμε τα ξυνά και οι δυό μας τούτες τις μέρες :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλω κι εγώ για το απόγευμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ αυτή τη κρέμα την κάνω στο τσιζ κέικ λεμονιού απλά βάζω λιγότερη κρέμα γάλακτος και πάντα φυτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. να τα τα λεμονάτα..αγαπημένη γεύση όπου και να χρησιμοποιηθεί..
    σε μους λεμονάκι δε..οτι πιό δροσιστικό και ελαφρύ..
    ευχαριστούμε για τη συνταγή..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελαφρύ και δροσιστικό! Ότι καλύτερο τώρα που πιάνουν οι ζέστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eπειδή στα γλυκά είμαι σκράπας -μόνο γαλόπιτα και λαλαγγίδες ξέρω- και εσύ φτιάχνεις αγγέλους μάλλον θα σε επιφορτίσω με την υποχρέωση να μου τα στέλνεις με ...κούρριερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κικίτσα μου να φτιάξω και να σου στείλω;
    Ή να σε περιμένω κάποια στιγμή να το απολαύσουμε παρέα;
    Για να δούμε θα τα καταφέρουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχτίδα μου ναί, είναι υπέροχη και στο cheece cake, συμφωνώ μαζί σου. Αν δε, την συνδυάσεις και με ελαφρύ άρωμα λεμονιού στην κρέμα, είναι απόλαυση.
    Για να επιτύχετε άρωμα λεμονιού αρκεί να αφήσετε για κανένα δεκάλεπτο το ξύσμα του λεμονιού μαζί με δύο κουταλάκια ζάχαρη. Ανακατεύοντας τα γίνονται ένας πολτός και το αιθέριο έλαιο βγαίνει πιο έντονο. Το είχα διαβάσει σε κάποιο από τα περιοδικά που επιμελείται ο κύριος Μαμαλάκης και το εφαρμόζω συχνά με τα εσπεριδοειδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρακαλώ...SpIrToKoYto, είναι άλλωστε κάτι που είναι γνωστό, ως συνταγή σε πολλούς, απλώς κάνω κάποιες παραλλαγές σύμφωνα με τα γούστα μου.
    Καλή σου μέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Big Mama, είναι όντως έτσι. Εσύ με περισσότερα "γαλόνια" στην κουζίνα από μένα, σίγουρα το αξιολογείς όπως του πρέπει :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ μου Navarino-s όποτε θες.
    Ενημέρωσε με απλώς για την επιθυμία σας και πες πως έγινε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Mmmmmmmmmm, ωραίο φαίνεται...καλημέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή Artanis είναι πολύ αρωματικό, ελαφρώς ξυνό και πολύ εύκολο στην παρασκευή του επιδόρπιο. Η δοκιμή του νομίζω πως θα δικαιώσει την άποψή μου.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή