17.6.10

"Κατσαρολάτα" της μαρμίτας, για μερικές μέρες...

Οι ειδικές διατροφικές ανάγκες ενός εκ’ των μελών της οικογενείας, αλλάζει στην ουσία και την καθημερινότητα μας μέσα στην κουζίνα, ειδικά όταν μιλάμε για οικογένεια με λίγα μέλη.
Έτσι λοιπόν προσαρμόζεσαι στα δεδομένα που έχεις και προχωράς.
Το είδα να μου συμβαίνει από προχθές και τελικά, αν θέλεις όλα μπορείς να τα αξιοποιήσεις μέσα στην κουζίνα (αυτό το πίστευα πάντα και τώρα πια είμαι και απολύτως σίγουρη πως γίνεται και στην πράξη).

Τα βραστά μέρη που σουρώνονται μόνον για να φάει κάποιος του ζουμάκι τους, έγιναν πολύ ωραίες σαλάτες όταν μιλάμε για λαχανικά και πατάτες, για τους υπολοίπους.
Τα κρεατικά (πέρα από το ότι τρώγονται και από τους άλλους ως βραστά) μπορούν να μετατραπούν εύκολα σε προσθήκη (κοτόπουλο βραστό) μέσα στην πράσινη σαλάτα, σε ομελέτα (ας είναι καλά το Αστέρι) σε μπουκίτσες πανέ για να φάει και ο πιο μικρός, ακόμη και σε τηγανιτό πιάτο με μικρή προετοιμασία.
Το μοσχάρι πάλι, με ξυδάκι και λαδάκι είναι από μόνο του ωραίο μεζεδάκι και ελαφρύ για να χάσουν και οι άλλοι της παρέας κανένα κιλό.
Το ψαράκι το ίδιο. ΒΡΑΣΤΟ για μένα είναι ότι πρέπει με σαλατούλα από κολοκυθάκια, καροτάκια και βλίτα.
Και τέλος οι γαρίδες και τα μύδια που μας δίνουν ωραιότατο ζουμάκι, γυρίζουν μετά σε εξαιρετικό ριζότο ή μακαρόνια κοφτά που αρέσουν σε όλους.
Μέχρι και καβούρια βραστά σκέφτηκα να κάνω…αλλά είπα να κρατηθώ. Γιατί που χρόνος μετά για να τα απολαύσω όπως θα τους έπρεπε.
Τέλος, μέχρι και τα όσπρια μας επετράπησαν σουρωμένα (αυτό πάλι δεν το περίμενα, μιας και θεωρώ πως το ζουμάκι τους μαζί με τα μυρωδικά του θα ήταν βαρύ για το νέο στομάχι).

Όλοι ικανοποιημένοι λοιπόν…Και για έναν περίεργο τρόπο, όλα μου φάνηκαν πολύ πιο εύκολα απ’ όσο τα περίμενα. Το ωραιότερο δε, ότι με μικρές ποσότητες νοιώσαμε όλοι χορτασμένοι και  ικανοποιημένοι.
:-))

22 σχόλια:

  1. Μπράβο σου προσαρμόστηκες αμέσως στα νέα δεδομένα!!
    Καλή συνέχεια και καλό αποτέλεσμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα,χα Ξανθή μου τελικά απέδειξα στον εαυτό μου για μια ακόμη φορά ότι είμαι παντώς καιρού!!

    10 κιλά σε 5 μέρες (αρχικά) ο ένας και 2 εγώ (από το τρέξιμο και το λίγο φαγητό, ας είναι καλά και η ζέστη που σε κάνει να μην θέλεις να φας παρά μονάχα να πιεις).

    Σ' ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως πάντα πρακτική! Τα όσπρια στραγγισμένα γίνονται και πολύ ωραία σαλάτα, πχ οι φακές ταιριάζουν ωραία με πράσινα λαχανικά και μία ελαφριά βινεγκρέτ! Τα ρεβύθια τα έφτιαχνα πολύ συχνά σαλάτα παλιά: αφού τα βράσουμε και τα σουρώσουμε ψιλοκόβουμε πιπεριές πολύχρωμες, ντομάτα σε κύβους, πράσινο κρεμμυδάκι και περιχύνουμε με λαδόξυδο, νοστιμότατα γίνονται. Και φυσικά αν πολτοποιηθούν γίνονται και ωραίο ρεβυθοκεφτέδες (και ψητοί στο φούρνο, όχι κατ΄ανάγκη τηγανητοί). Φαντασία να υπάρχει και όλα γίνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμαλία έχεις δίκιο. Κι' εμένα μου αρέσουν ιδιαίτερα οι φακές σαλάτα (και με μπόλικο φρέσκο μαϊντανό και με λίγο ρυζάκι) είναι πλήρες και χορταστικό πιάτο.
    Απλώς δεν φανταζόμουν ότι το ζουμί από τα όσπρια μπορεί να το φάει κάποιος που έχει κάνει μια επέμβαση στομάχου, όπως αυτή του συζήγου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑνώνυμοςΙουνίου 17, 2010

    Kαλα μην προβληματιζεσαι για τα καβουρια, φτιαξτα και τα "περιποιουμε" εγώ χα χα. Καλο κουραγιο και καλή επιτυχία σε ολους!
    ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επ! Καλώς την...ωστέ βάζεις υποψηφιότητα για καβουροφαγεία!
    Εντάξει, αρκεί να μου πεις πότε μπορείς κι' εγώ θα τα ετοιμάσω Σταυρούλα μου.

    Σ' ευχαριστώ πολύ...και ακόμη αντέχω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eίναι ωραίο να περοσαρμόζεσαι στις ανάγκες της φαμίλιας και τα δεδομένα της στιγμής! Το έπαθα εγώ φέτος που φυτέψαμε κάτι κολοκυθιές όπως κάθε χρόνο και δεν ξέρω τι να κάνω τα κολοκύθια! Μέχρι κέικ έφτιαξα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περαστικά σας !!!!!!! Σιδερένιος!!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά πολλά γλυκά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έτσι είναι Λίλα μου, αλλά και τι ωραίο πράγμα να έχεις την δική σου παραγωγή στον δικό σου χώρο.
    Πέρσι είχα κι' εγώ κάτι λίγα...αλλά φέτος ούτε χρόνος, ούτε και κατάλληλες συνθήκες υπήρξαν για φυτέματα. Κάτι πιπεριές και ντοματιές στην ταράτσα της Αθήνας μόνον.

    Κέϊκ κολοκυθιού αλμυρό έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αστέρι μου σ' ευχαριστώ πολύ...
    Και μην νομίσεις ότι έχω ξεχάσει το καφεδάκι εκείνο που λέγαμε.
    Απλώς έμπλεξα πολύ τελευταίως, απο την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε έρθει στα "ίσα" μας ελπίζω.
    Και θα το πιούμε σίγουρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία θα περιμένω, όποτε μπορείς :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπη μου βλέπω ότι προσαρμόστηκες γρήγορα.Ο σύζυγος αλήθεια τι λέει για το φαγητό που τρώει τώρα; Από μια γνωστή που έκανε την ίδια επέμβαση ξέρω ότι ζορίστηκε στην αρχή. Ελπίζω όχι ο σύζυγος.
    Καλή συνέχεια εύχομαι.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑνώνυμοςΙουνίου 18, 2010

    Μπράβο για την απόφαση της επέμβασης. Δίνω φορούμ στήριξης για άτομα που έχουν κάνει επέμβαση βαριατρικής σε περίπτωση που το χρειαστείτε!
    www.netpower.gr/pareaki
    http://daktylios.gr/forum/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ήξερα πως μπορείς να κάνεις φαγητό με τα πάντα, το έχουμε ξαναπεί:) Τόσες ιδέες και όλα πεντανόστιμα! Μπράβο!
    Περαστικά του και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έγινε η Καλή Αρχή!
    Αυτό είναι το πιο σημαντικό!
    Το φθινόπωρο δεν θα σας αναγνωρίζουμε αμφότερους αν συνεχίσετε με τέτοιους ρυθμούς!
    Θα πρέπει να οργανώσετε πάρτυ που τα δώρα θα περιορίζονται αποκλειστικά σε ρούχα, για την νέα γκαρνταρόμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αστεράκι μου, θα γίνει... Ι promise that!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λίνα μου καλημέρα, είναι αλήθεια πως σαν άτομο γενικώς προσαρμόζομαι εύκολα... Και πάντα προσπαθώ να βοηθώ με λογική και ουσία την κάθε κατάσταστη. Έτσι κι' εδώ.
    Αλλά ακόμη δεν μιλάμε για φαγητό (στο γαστρικό μανίκι) το πρώτο 10ημερο έχει μόνον υγρά και ζωμό φιλτραρισμένο πλήρως από ότι στερεό :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε σ' ευχαριστώ πολύ, θα το μεταφέρω στον άμεσα ενδιαφερόμενο. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Big Mama, σ' ευχαριστώ θέρμα. Κάνω ότι μπορώ και ότι προλαβαίνω που λένε... δεδομένων πάντα των συνθηκών που επικρατούν.
    Διαφορετικά πως να τα βγάλει κανείς πέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χα,χα... ναι βρε Junita. Ενα πάρτι θα μας σώσει!!!
    Αν και να ξέρεις πως από στοκ ρούχων υπάρχει επάρκεια από το παρελθόν! Ντουλάπες να δουν τα μάτια σου :-)) Και είχα φτάσει στο αμην να αρχίζω να τα πετώ!
    Καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εχει κι αυτή η μαγειρική καμιά φορά τη χάρη της (λέμε τώρα, να παρηγορηθούμε)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ναι, αμέ...άμα είσαι λίγο "δημιουργικός" ως προς την αξιοποίηση των βραστών συστατικών σε ωραίες σαλάτες, μια χαρά την βγάζεις Κικίτσα και μ' αυτήν :-))

    Χθεσινό χιτ, ένα παραγινομένο ροδάκινο χτυπήθηκε στο multi με μπαλσάμικο, μια μικρή κουταλιά λάδι και λίγο γιαούρτι καθώς και ψιλοκομμένο μαϊντανό και έγινε ντρέσσινγκ για σαλάτα με πράσινη λόλα,καλαμπόκι, τριμμένο καρότο.
    Πολύ νόστιμο σου λέω :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή