Λόγοι ανωτέρας βίας και αφάνταστης "πίεσης" σε διάφορα επίπεδα: προσωπικό, συγγενικό, επαγγελματικό, τούτη την εβδομάδα θα έλεγα πως με "ξετίναξαν"!
Αλλά ο άνθρωπος έχει πολλά αποθέματα, αυτό να το θυμάστε.
Και κάθε φορά που φτάνει στο σημείο να πει : πάει "τετέλεσται" όλο κι' από κάπου, κάτι άλλο έρχεται, για να τον βοηθήσει να πάει πάρα κάτω...
Στα επόμενα δύσκολα δηλαδή, γιατί τα χαρούμενα και τα εύκολα, μια χαρά τα περνάμε όλοι μας.
Έτσι κι' εγώ... από χθες το βράδυ, πρέπει να πω, πως αισθάνομαι καλύτερα (έστω και με μερικό έλεγχο) αν και τα πράγματα παραμένουν δύσκολα.
Χθες το βράδυ λοιπόν για να χαρώ, την νίκη υπέρ του εαυτού μου, σκάρωσα στα γρήγορα δυό φαγάκια.
Το ένα λαζάνια φούρνου με καβρουμά και τυριά. Φαγητό και για σήμερα δηλαδή.
Και το άλλο μεζεδάκι: κολοκυθοκεφτέδες φούρνου με ταλαγάνι.
Kαι στην κουζίνα θα ξαναμπώ πια την Κυριακή :-))
Για το δεύτερο θα σας γράψω λοιπόν.
Για όσους δεν ξέρουν το Ταλάγανι, να γράψω πως είναι ένα πολύ ωραίο χειροποίητο τυρί, Μεσσηνιακής προέλευσης (αν δεν παινέψω το σπίτι μου θα πέσει να με πλακώσει) από 100% πρόβειο γάλα, που θυμίζει τη σφέλα, τη φορμαέλα και το κυπριακό χαλούμι. Διακρίνεται για την καλή ποιότητα και τη γεμάτη γεύση του και μπορείτε να το κάνετε ψητό στην σχάρα, σαγανάκι, ή να το τηγανίσετε κλεισμένο μέσα σε φύλλο κρούστας, αλλά και να το τρίψετε όπως έκανα εγώ χθες για άλλη χρήση.
Το βρίσκετε εύκολα σε αρκετά SMs.
Θα χρειαστείτε:
3 μεγάλα κολοκύθια τριμμένα στο χοντρό μέρος του τρίφτη, που θα τα αφήσετε στο σουρωτήρι να βγάλουν όλα τους τα υγρά,
1 μέτριο κρεμμύδι επίσης τριμμένο,
1 κεφαλάκι ταλαγάνι τριμμένο και αυτό (η αλήθεια είναι ότι ο τρίφτης της κουζίνας σας θα πάρει φωτιά),
2 μεγάλα αυγά,
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο,
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένα (σύμφωνα με τα γούστα σας αλλά προσοχή στις ποσότητες).
1 κούπα (παρά κάτι) αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν πάντουερ (που θα το ανακατέψετε με το αλεύρι)
λίγο ελαιόλαδο για το πλάσιμο και λίγο για το άλλειμα (περίπου 4 κουταλιές, οι δύο θα πάνε στο μείγμα των κεφτέδων και οι άλλες δύο για το άλλειμα τους).
Αλάτι προσωπικά δεν έβαλα, γιατί το τυράκι είναι αρκετά αλατισμένο για τα γούστα μου, τώρα αν εσείς θέλετε ... βάλτε με προσοχή.
Τρίβετε τα κολοκύθια, τα αφήνετε να στραγγίξουν αρκετά τα υγρά τους, για 3/4 της ώρας περίπου και στην συνέχεια ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί μέσα σε βαθύ μπολ, ρίχνοντας τελευταίο το αλεύρι και το λάδι, γιατί η υγρασία των προηγούμενων υλικών θα σας οδηγήσουν ως προς την ποστότητα τους, μέχρι να έχετε έναν αρκετά παχύ χυλό. Βάζετε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα (ίσως και παραπάνω) για να σφίξει.
Στην συνέχεια στρώνετε ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος, και με την βοήθεια ενός κουταλιού μοιράζετε το μείγμα των κεφτέδων, πατώντας το ελαφρά για να δώσετε σχήμα.
Αλείφετε με λαδάκι και είστε έτοιμοι για ψήσιμο.
Στους 180 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά.
Εάν τώρα είστε φίλοι του τηγανίσματος... μπορείτε φυσικά να τους τηγανίσετε :-))
Καλή όρεξη, καλό ΣΚ σας εύχομαι... και ΔΥΝΑΜΗ.
Πολύ Δύναμη. Αντλήστε την από όπου μπορείτε.
Eίπαμε δεν το βάζουμε ποτέ κάτω!!!! ότι και να μας συμβαίνει...εεε ίσως για λιγάκι να ''σκύβουμαι'' το κεφάλι αλλά ξανά προς την δόξα τραβάμε :))))
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κεφτέδες τέλειοι!!!!!!
Σμουάτςςςς
γεια σου συμπατριωτισσα!!Ταλαγανι και πάλι Ταλαγανι,μια ανασα απο την πατρίδα μου!αν θυμαμαι καλα η λέξη σημαίνει τη καπα του βοσκου ή κατι τετοιο...ο παραγωγος(στους Γαργαλιάνους Τριφυλίας)το εμπνεύστη κε απο το κυπριακό χαλούμι,επαναπατριζόμενος απο Αγγλία με σύζυγο Κυπρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου όλοι την παλεύουμε τον τελευταίο καιρό σε διάφορα επίπεδα. Εύχομαι πραγματικά να πάνε όλα καλά....τσιμπάω και κεφτεδάκι και σου εύχομαι καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστερομαράκι μου...ΝΑΙ και ξανά προς την Δόξα τραβάμε, αν και καμμιά φορά αντί για την Δόξα πρέπει να πω προτιμώ την Ηρεμία και την Χαλάρωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατοι έγιναν...
Γειά σου πατρίδα, δεν ξέρω την επεξήγηση για να στην επιβεβαιώσω, αλλά το τυράκι όντως είναι θαυμάσιο και προσωπικά το βρίσκω πιο "αρωματικό" από το χαλούμι, όταν το γεύσαι ωμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρω Λίλα μου, το ξέρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και το να σε βρει ξαφνικά κάτι, πάντα σε αφήνει ελαφρώς "άφωνο" και "ανύμπορο" ...μετά από σκέψη και λίγο τρέξιμο παίρνεις και πάλι τ' απάνω σου.
Φιλιά πολλά και σε σας.
Κοίτα που φτάσαμε να προσπαθούμε να πάρουμε δύναμη από κάπου σε καθημερινή βάση, ο καθένας με το πρόβλημα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κολοκυθοκεφτέδες σου απίθανοι, το τυράκι νομίζω ότι το δοκίμασα σς σαγανάκι.
Καλό Σ/Κ
Penelope, Λογικό ειναι .να είμαστε ολοι πιεσμένοι και πεσμένοι με την κατάσταση που επικρατεί!Αν συμβεί συγχρόνως καί κάτι μέσα στο σπίτι, μας παίρνει η κάτω βόλτα...ΑΛΛΑ, τα αποθέμετα αντοχής που έχει ο καθένας μας ειναι τεράστια, και δεν το γνωρίζει. Εχει φροντίσει ο Θεος ομως,και ευτυχώς δεν εξαντλούνται εύκολα!!!Τα φαγάκια σου, αν και πεσμένη, υπέροχα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρα πολύ νόστιμοι φαίνονται!! Και ωραία εμφάνιση! Ξέρεις, όποτε κάνω κολοκυθοκεφτέδες με όλα τα υπόλοιπα που προανέφερες, πάντα έχω πρόβλημα με την υγρασία. Όσο κι αν στίψω τα κολοκύθια, πάλι δεν μπορώ να τα πλάσω. Τώρα έμαθα από σένα 1)να τα βάζω στο ψυγείο και 2)ότι γίνονται και στον φούρνο. Μόνο τηγανιτοί νόμιζα ότι γίνονται. Να είσαι καλά να μας μαθαίνεις ...Θα το εφαρμόσω.:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς το λέει ο λάός;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Θιός μη δώσει του κορμιού όσα μπορεί να αντέξει...
Θα το παλέψουμε Πηνελόπη ό,τι και νάναι.Πώς το λέει κι ο Νίτσε;
Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό...
Με τις νοστιμιές μας με τα φαγάκια μας με το στήριγμα ο ένας του άλλου θα το πάμε πιο πέρα είτε στα προσωπικά ή στα συνολικά μας προβλήματα
Keep gooing...
Κουράγιο αδέλφια κι όλα θα περάσουν με δύναμη ψυχής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει το μεζεδάκι γιατί δεν έχει τηγάνισμα.
Καλό βράδυ.
Όλα να πάνε καλά και να μείνουν εκεί!!! Κι εμείς πραγματικά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντλούμε δύμανη από οτιδήποτε μας χαροποιεί!!! Αρκεί μια εικόνα μια μελωδία, μια γκριμάτσα ένα φαγάκι, μια γεύση για να μας ανεβάσει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη συνταγή θα τη δώσω στην πεθερά μου, γιατί οι κολοκυθοκεφτέδες είναι το τρωτό της σημείο!
Τους κάνει πάντα μα πάντα λαστιχένια μπαλάκια!!!!
:-D
Το είπες και το έκανα. Για να γελάσει το χειλάκι σου, πήγαινε στο μπλογκ μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέφτουμε, σηκωνόμαστε και ξαναπροχωράμε! Ωραίος μεζές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήTέλειο μεζεδάκι.. Ταλαγάνι δεν έχω φάει αλλά αν το βρω θα το δοκιμάσω τωρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σκ :)
Καλή δύναμη και καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τους πολύ όμορφους κολοκυθοκεφτέδες και σίγουρα μοσχομυριστοί. Και το καλυτερότερο! Γίνονται στο φούρνο.
Το ταλαγάνι μου έχει διαφύγει, θα το ψάξω...
xxx
Σου εύχομαι κορίτσι μου κάθε ευκολία, όλα θα πάνε καλά.Φαίνεται οτι για όλο το κόσμο υπάρχουν δύσκολες στιγμές.Πάντως καλό τρόπο βρήκες να το γιορτάσεις. Πεθαίνω για τέτοια μικρομπουκίτσες..να; είχα τώρα ένα ..πιάτο ( η αχόρταγη) θα το ..καθάριζα σου ορκίζομαι.Έφαγα πολύ το μεσημερι και είπα τώρα να μη φάω τιποτε το βράδυ εκτός απο μια λεμονάδα φυσική βέβαια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή, η ζωή μας είναι μια αλυσίδα και όταν ένας κρίκος επιρρεάζεται σίγουρα έχει επιπτώσεις και στους άλλους... γι' αυτό όλοι λίγο πολύ είμαστε στην ίδια κατάσταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ταλαγάνι, κάνει ωραίο σαγανάκι όντως.
Καλή εβδομάδα καλή μου.
Όπως το λες Ειρήνη μου, τα αποθέματα είναι αρκετά και κάθε φορά μας εκπλήσουν, αλλά αυτό το σκεφτόμαστε αφού έχει περάσει η μπόρα, όχι όταν την ζούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φαγάκια - πειράματα,γιατί μιλάμε όντως για πειράματα 90 στις 100 φορές :-))) είναι η εκτόνωσή μου!
Μάγδα μου να ξέρεις πως όλοι οι κεφτέδες (με ότι κι' αν τους φτιάξεις) χρειάζονται την ψύξη για να σφύξουν και να μαγειρευτούν σωστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτον φούρνο μπορείς να κάνεις κεφτεδάκια κάθε είδους επίσης.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
Vita, αυτό το ότι "δεν μας σκοτώνει..." είναι που με φόβησε ξαφνικά και απότομα αρκετές φορές μέχρι τώρα στην ζωή μου, αλλά δεν είχε πάντα θετική έκβαση κι' ας με έκανε πιο δυνατή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και αντεύχομαι...
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ το τηγάνι κι' εγώ έχουμε κάπως τσακωθεί. Επειδή ο χώρος κουζίνας μου είναι εννιαίος με καθυστικό και σαλόνι με κάνει να το αποφεύγω σχεδόν 100%.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και σε σένα.
kikop80 να την δώσεις, καμμιά φορά οι παλιές μαγείρισες μπορούν να μαθαίνουν και από τις νεώτερες και τους νεώτερους :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρη έρχομαι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες και καλή εβδομάδα.
Παλεύουμε Κικίτσα...παλεύουμε όσο μπορούμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάριον, ωραίο μεζεδάκι πραγματικά. Όσο για το ταλαγάνι, μπορείς να κάνεις ωραίους συνδυασμούς. Από σαγανάκι απλό, ή με αυγά, μέχρι μπουγκί τηγανιτό με φύλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε καλή μου Big Mama :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΖαμπία να το ψάξεις το ταλάγανι και νομίζω πως θα σε "εκπλήξει" ευχάριστα με τις δυνατότητες που μπορεί να σου προσθέρει για γευστικές δημιουργίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα καλή μου φίλη.
Σ' ευχαριστώ γλυκειά μου Αχτίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα κύκλους κάνουν στις ζωές μας, τα καλά και τα ευχάριστα. Παλεύουμε και πάμε πιο κάτω...
Το μεζεδάκι να το κάνεις εάν έχεις τον χρόνο και νομίζω πως θα αρέσει και στους δυό σας :-))
Γουργουρίζει το στομάχι μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε τη συνταγή!!
Α! Η φωτογραφία είναι τέλεια!
Τρελοτουρίστρια
Τρελοτουρίστριά μου, προσωπικά όταν πεινάω "συλλαμβάνω" και τις καλύτερες ιδέες για εφαρμογή. Νόμος σχεδόν απαράβατος :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα γίνουν γρήγορα όλα καλύτερα και να προχωρήσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Τα φαγάκια σου πεντανόστιμα
Καλημέρα Πόπη μου, σ' ευχαριστώ πολύ αντεύχομαι και για σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τα φαγάκια πάντα στα πλαίσια της χαλαρωτικής δημιουργίας :-)