Η Ξανθή πριν λίγες ημέρες είχε γράψει ένα πολύ ωραίο post αφιερωμένο στα κυδώνια και νομίζω πως μας είπε και πράγματα που δεν ξέραμε.
Προσωπικά το κυδώνι γλυκό του κουταλιού, το τσακίζω! Φέτος όμως βαρέθηκα να το φτιάξω γιατί είναι λίγο μπελάς στο κόψιμό του γενικά. Έκανα όμως μια άλλη "ζουζουνιά" όπως λέει και ο υιός μου, όταν κάνει τις σχετικές σκανδαλιές του. Τα αγόρασα τα κυδωνάκια μου (δεν μπόρεσα να τους αντισταθώ) και τα έκανα γεμιστά!Γλυκά γεμιστά κυδώνια με άρωμα μαστίχας. Γιατί να ξέρετε, πως υπάρχει πολύ ωραία συνταγή για αλμυρά γεμιστά κυδώνια (Μικρασιατικής καταγωγής) με κιμά και κουκουνάρια. Άμα ψάξετε θα βρείτε τα σχετικά και από το Internet. Και αν δεν σας τρέξουν τα σάλια με όσα θα διαβάσετε...εγώ θα είμαι ψεύτρα :-))
Τα δικά μου όμως έγιναν για επιδόρπιο το ΣΚ που μας πέρασε.
Έχουμε και λέμε: 6 μετρίου μεγέθους κυδώνια, τα ξεπλένετε καλά και τα τρίβετε να φύγει το χνούδι. Στην συνέχεια τα βάζετε μέσα σε νερό που βράζει για 5-6 λεπτά περίπου, ώστε να μαλακώσουν κάπως. Θα καταλάβετε το γιατί πιο κάτω.
Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά και μετά κόβετε το πάνω μέρος του με μαχαίρι (όπως θα κάνετε με τις ντομάτες για τα γεμιστά) και με το ειδικό εργαλείο αδειάζετε το εσωτερικό τους σ' ένα μπολάκι. Πετάτε τα κουκούτσια, αλλά όχι την σάρκα.
Στην συνέχεια αλέθετε ελαφρώς την σάρκα στο multi, την ανακατεύετε με μια κούπα ψιλοκομμένο αμύγδαλο, καθώς και 3 κουταλιές σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο.
Σε γουδί ή στο multi πάλι έχετε κοπανίσει 3-4 δάκρυα μαστίχας μαζί με 4 κουταλιές σκούρα κρυσταλλική (ή άσπρη αν δεν έχετε σκούρα) ζάχαρη.
Θρυμματίζετε καμμιά 10καριά μπισκότα Μιράντα ή Πτι Μπερ μέχρι να γίνουν σκόνη, πάντα δουλεύει multi σ' αυτές τις καταστάσεις :-)
Ανακατεύετε σε μείγμα: την σάρκα των κυδωνιών, τα αλεσμένα μπισκότα, το τριμμένο αμύγδαλο, το σουσάμι, την ζάχαρη με την μαστίχα και γεμίζετε τα "κουφωμένα" κυδώνια.
Τα βάζετε σε μικρό ταψί του φούρνου και τα περιχύνετε με μισό ποτήρι νερό ανακατεμένο μισό ποτήρι γλυκό κόκκινο κρασί καθώς και μια κουταλιά καλή μαύρη ζάχαρη.
Τα ψήνετε για 35 με 40 λεπτά περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς.
Για συνοδεία εσείς θα κρίνετε! Γιαουρτάκι στραγγιστό σκέτο ή αρωματισμένο με μαστίχα, σαντιγύ ή παγωτό καϊμάκι.
Σε μας, οι μισοί επέλεξαν το πρώτο (που το είχα φτιάξει) και οι υπόλοιποι σκέτα με την γλυκειά σάλτσα τους.
Καλημέρα, καλόν μήνα να έχετε και Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν είτε ή ίδιοι είτε τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Πρωί πρωί μας κόλασες!!εγώ ακόμα παλεύω με τις κατσαρόλες και τις διάφορες επεξεργασίες των κυδωνιών κι έχω μέλλον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα καλή βδομάδα!!
Κι ευχαριστώ για την αναφορά!
Και μόνο που χρησιμοποίησες μαστίχα, τα αγάπησα, Χιώτισσα γαρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι πολύ νόστιμα και μυρωδάτα!
Καλημέρα και καλό μήνα!
Λες Ξανθή μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπα, αγνό γλυκάκι και με καλές προδιαγραφές.
Καλό μήνα και σε σας.
Αλήθεια Πόπη μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητό νησί η Χίος. 3 φορές την έχω επισκευθεί μέχρι τώρα.
Ήταν όντως πολύ γευστικά και μυρωδάτα.
Καλό μήνα και σε σένα και καλή εβδομάδα να έχουμε.
Tέλειο, μυρωδάτο και τσακ μπαμ γλυκάκι :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα
Τσακ, μπαμ ε; Μάλλον έτσι θα το χαρακτήριζα, αν σκεφτείς τι δουλειά έχει το καθάρισμα των κυδωνιών γενικότερα Μαράκι μου, για να φτιάξεις γλυκό κουταλιού ας πούμε :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήLatrevo ta kydonia kai ti mastixa! Foveros o sindiasmos sou!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδή ένα μαζοχισμό τον έχω - και μπόλικα κυδώνια -θα φτιάξω και κυδώνι γλυκό και τη δική σου εκδοχή που μου άρεσε...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά καλομηνιάτικα..-:))
donkey and the carrot, αν σου αρέσουν τα "αρώματα" νομίζω πως θα σου κάνει "κλικ" τούτο το γλυκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήSpitokouto μου, τέτοιες "μαζοχιστικές" τάσεις με πιάνουν και μένα απο καιρό σε καιρό, αλλά τελευταίως προσπαθώ να τις αποφεύγω! Το τελευταίο γλυκό κουταλιού ήταν το Σεπτέμβρη με σταφύλι! Αλλά το κυδώνι είπα να το αποφύγω εφέτος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και σε σένα καλή μου.
Πω πω, τρελαίνομαι για κυδώνια! Κάπως έτσι τα φτιάχνω και εγώ αλλά δεν τα γεμίζω με το ωραίο μίγμα που χρησιμοποίησες, ακολουθώ την ίδια διαδικασία καθαρίσματος-αδειάσματος-ταψιού αλλά τα αφήνω σκέτα και αφού γίνουν τα γεμίζω με σαντιγύ ή γιαουρτάκι. Τέλειο επιδόρπιο για μετά το γεύμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιλικρινά μόλις τώρα σκεφτόμουν πόσο όμορφα είναι τα κυδώνια και να που έπεσα στην ανάρτησή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα σε όλους.
Αμαλία μου, αφού τον τρόπο τον ξέρεις...κρίμα να πετάς την όμορφη σάρκα τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το γιαουρτάκι αρωματισέτο με σκόνη μαστίχας ή μια σταγόνα μαστιχέλαιο και άχνη ζάχαρη και νομίζω πως θα του δώσεις άλλη πινελιά :-))
Kantare, συνταγή για ωραίο αρωματικά επιδόρπιο...μην την αντισταθείς, αν δεν αντισταθείς να αγοράσεις κυδώνια. Εκτός και έχεις ευγενική χορηγία απο κάποιον, οπότε τότε θα είσαι και τυχερός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχουμε ώριμα καλά κυδώνια και σκέτα ψητά στο φούρνο είναι γλύκισμα, πόσο μάλλον με την λαχταριστή και αρωματική αυτή γέμιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧμμ, τα κυδώνια με κιμά και κουκουνάρι μου έκαναν επίσης κλικ, θα το ψάξω!
Καλό μήνα!
Πηνελόπη έγραψες με τα γεμιστά σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μπελαλίδικο το σούπερ νόστιμο κυδώνι σου μα σίγουρα άξιζε τον κόπο!
Τα κυδώνια είναι, γενικά, στυφοί συνεργάτες, μεταφορικά και κυριολεκτικά...
Χαράς το κουράγιο σου.
xxx
Z.
Εκπληκτικός συνδυασμός!!!Δηλ. φαντάζομαι την γέμιση ...και παθαίνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Πηνελόπη, κρίμα που δεν εχω κυδώνια, θα τα εφτιαχνα αμέσως!!!
Πολύ ωραίο και αρκετά ελαφρύ σε σχέση με άλλα γλυκάκια! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφη εκδοχή. Σήμερα έκανα μα κλασικά με κρασί όπως πάντα.Το αγαπημένο γλυκό του άνδρα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου...τί να πώ εξαιρετικό επιδόρπιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαστίχα...κυδώνια!
Και τί δεν θα έδινα για μία δοκιμή!
Φιλάκια!
Καλό μήνα!
Καλό μυρωδάτο και γλυκό μήνα εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήμυρωδάτο γλυκάκι, καλό μήνα
ΑπάντησηΔιαγραφήDear Dark Shef, την εκδοχή με τα "αλμυρά" γεμιστά κυδώνια να την ψάξεις και να ξέρεις έχει πολλούς funs!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τα γλυκά τα δικά μου, είναι μια πρωτότυπη διαφορετική εκδοχή για επιδόρπιο.
Ζαμπία από την στιγμή που θα βράσουν τα κυδώνια, το κούφωμα μπορεί να φαίνεται μπελάς αλλά δεν είναι τόσο, όσο το καθάρισμα και το κόψιμο σε λεπτά φλουδάκια όπως για το γλυκό του κουταλιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το αποτέλεσμα δικαιώνει.
Ειρήνη μου, κι εγώ από την λαϊκή της γειτονιάς τα αγόρασα, γιατί δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό, κι' ας είχα αποφασίσει ότι δεν θα φτιάξω εφέτος γλυκό του κουταλιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά τα αξιοποίησα όμως :-)))
Ναι, ιδανικό για δίαιτα Big Mama :-).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όμως πολύ γευστικό και μάλλον θα το ξανακάνω.
Αχτιδούλα μου, να βάλεις τον κύριο Δημήτρη να τα βράσει και να τα κουφώσει... (αυτό είναι το δύσκολο της υπόθεσης). Εσύ τα υπόλοιπα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα σου εύχομαι ολόψυχα.
Καλημέρα Eva, την επόμενη φορά θα σου κρατήσω ένα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα εύχομαι.
Κικίτσα, άσε τις κολοκύθες και πιάσε τα κυδώνια! Πως λέγαμε παλιά... "το θέλει το κυδώνι του". Ή κάπως έτσι :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓλυκειά μου ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, αυτό για σένα θα είναι "παιχνιδάκι", κι' αν το δοκιμάσεις νομίζω πως θα σου αρέσει το αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σου μέρα.