1.11.10

Μαστιχωτά Αρωματικά Γεμιστά Κυδώνια

Τα κυδώνια είναι μια ολόκληρη ιστορία!
Η Ξανθή πριν λίγες ημέρες είχε γράψει ένα πολύ ωραίο post αφιερωμένο στα κυδώνια και νομίζω πως μας είπε και πράγματα που δεν ξέραμε.
Προσωπικά το κυδώνι γλυκό του κουταλιού, το τσακίζω! Φέτος όμως βαρέθηκα να το φτιάξω γιατί είναι λίγο μπελάς στο κόψιμό του γενικά. Έκανα όμως μια άλλη "ζουζουνιά" όπως λέει και ο υιός μου, όταν κάνει τις σχετικές σκανδαλιές του.  Τα αγόρασα τα κυδωνάκια μου (δεν μπόρεσα να τους αντισταθώ) και τα έκανα γεμιστά!
Γλυκά γεμιστά κυδώνια με άρωμα μαστίχας. Γιατί να ξέρετε, πως υπάρχει πολύ ωραία συνταγή για αλμυρά γεμιστά κυδώνια (Μικρασιατικής καταγωγής) με κιμά και κουκουνάρια. Άμα ψάξετε θα βρείτε τα σχετικά και από το Internet. Και αν δεν σας τρέξουν τα σάλια με όσα θα διαβάσετε...εγώ θα είμαι ψεύτρα :-))

Τα δικά μου όμως έγιναν για επιδόρπιο το ΣΚ που μας πέρασε.
Έχουμε και λέμε:  6 μετρίου μεγέθους κυδώνια, τα ξεπλένετε καλά και τα τρίβετε να φύγει το χνούδι. Στην συνέχεια τα βάζετε μέσα σε νερό που βράζει για 5-6 λεπτά περίπου, ώστε να μαλακώσουν κάπως. Θα καταλάβετε το γιατί πιο κάτω.
Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν ελαφρά και μετά κόβετε το πάνω μέρος του με μαχαίρι (όπως θα κάνετε με τις ντομάτες για τα γεμιστά) και με το ειδικό εργαλείο αδειάζετε το εσωτερικό τους σ' ένα μπολάκι. Πετάτε τα κουκούτσια, αλλά όχι την σάρκα.
Στην συνέχεια αλέθετε ελαφρώς την σάρκα στο multi, την ανακατεύετε με μια κούπα ψιλοκομμένο αμύγδαλο, καθώς και 3 κουταλιές σουσάμι ελαφρώς καβουρδισμένο.
Σε γουδί ή στο multi πάλι έχετε κοπανίσει 3-4 δάκρυα μαστίχας μαζί με 4 κουταλιές σκούρα κρυσταλλική (ή άσπρη αν δεν έχετε σκούρα) ζάχαρη.
Θρυμματίζετε καμμιά 10καριά μπισκότα Μιράντα ή Πτι Μπερ μέχρι να γίνουν σκόνη, πάντα δουλεύει multi σ' αυτές τις καταστάσεις :-)
Ανακατεύετε σε μείγμα: την σάρκα των κυδωνιών, τα αλεσμένα μπισκότα, το τριμμένο αμύγδαλο, το σουσάμι, την  ζάχαρη με την μαστίχα και γεμίζετε  τα "κουφωμένα" κυδώνια.
Τα βάζετε σε μικρό ταψί του φούρνου και τα περιχύνετε με μισό ποτήρι νερό ανακατεμένο μισό ποτήρι γλυκό κόκκινο κρασί καθώς και μια κουταλιά καλή μαύρη ζάχαρη.
Τα ψήνετε για 35 με 40 λεπτά περίπου, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 Βαθμούς.
Για συνοδεία εσείς θα κρίνετε! Γιαουρτάκι στραγγιστό σκέτο ή αρωματισμένο με μαστίχα, σαντιγύ ή παγωτό καϊμάκι.
Σε μας, οι μισοί επέλεξαν το πρώτο (που το είχα φτιάξει) και οι υπόλοιποι σκέτα με την γλυκειά σάλτσα τους.

Καλημέρα, καλόν μήνα να έχετε και Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν είτε ή ίδιοι είτε τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

30 σχόλια:

  1. Πρωί πρωί μας κόλασες!!εγώ ακόμα παλεύω με τις κατσαρόλες και τις διάφορες επεξεργασίες των κυδωνιών κι έχω μέλλον.
    Καλό μήνα καλή βδομάδα!!
    Κι ευχαριστώ για την αναφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μόνο που χρησιμοποίησες μαστίχα, τα αγάπησα, Χιώτισσα γαρ!
    Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα και μυρωδάτα!
    Καλημέρα και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λες Ξανθή μου :-))
    Μπα, αγνό γλυκάκι και με καλές προδιαγραφές.
    Καλό μήνα και σε σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλήθεια Πόπη μου;
    Αγαπητό νησί η Χίος. 3 φορές την έχω επισκευθεί μέχρι τώρα.
    Ήταν όντως πολύ γευστικά και μυρωδάτα.

    Καλό μήνα και σε σένα και καλή εβδομάδα να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tέλειο, μυρωδάτο και τσακ μπαμ γλυκάκι :)))
    Καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τσακ, μπαμ ε; Μάλλον έτσι θα το χαρακτήριζα, αν σκεφτείς τι δουλειά έχει το καθάρισμα των κυδωνιών γενικότερα Μαράκι μου, για να φτιάξεις γλυκό κουταλιού ας πούμε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Latrevo ta kydonia kai ti mastixa! Foveros o sindiasmos sou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. επειδή ένα μαζοχισμό τον έχω - και μπόλικα κυδώνια -θα φτιάξω και κυδώνι γλυκό και τη δική σου εκδοχή που μου άρεσε...
    φιλιά καλομηνιάτικα..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. donkey and the carrot, αν σου αρέσουν τα "αρώματα" νομίζω πως θα σου κάνει "κλικ" τούτο το γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Spitokouto μου, τέτοιες "μαζοχιστικές" τάσεις με πιάνουν και μένα απο καιρό σε καιρό, αλλά τελευταίως προσπαθώ να τις αποφεύγω! Το τελευταίο γλυκό κουταλιού ήταν το Σεπτέμβρη με σταφύλι! Αλλά το κυδώνι είπα να το αποφύγω εφέτος.

    Καλό μήνα και σε σένα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πω πω, τρελαίνομαι για κυδώνια! Κάπως έτσι τα φτιάχνω και εγώ αλλά δεν τα γεμίζω με το ωραίο μίγμα που χρησιμοποίησες, ακολουθώ την ίδια διαδικασία καθαρίσματος-αδειάσματος-ταψιού αλλά τα αφήνω σκέτα και αφού γίνουν τα γεμίζω με σαντιγύ ή γιαουρτάκι. Τέλειο επιδόρπιο για μετά το γεύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ειλικρινά μόλις τώρα σκεφτόμουν πόσο όμορφα είναι τα κυδώνια και να που έπεσα στην ανάρτησή σου.

    Καλό μήνα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμαλία μου, αφού τον τρόπο τον ξέρεις...κρίμα να πετάς την όμορφη σάρκα τους!
    Όσο για το γιαουρτάκι αρωματισέτο με σκόνη μαστίχας ή μια σταγόνα μαστιχέλαιο και άχνη ζάχαρη και νομίζω πως θα του δώσεις άλλη πινελιά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Kantare, συνταγή για ωραίο αρωματικά επιδόρπιο...μην την αντισταθείς, αν δεν αντισταθείς να αγοράσεις κυδώνια. Εκτός και έχεις ευγενική χορηγία απο κάποιον, οπότε τότε θα είσαι και τυχερός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν έχουμε ώριμα καλά κυδώνια και σκέτα ψητά στο φούρνο είναι γλύκισμα, πόσο μάλλον με την λαχταριστή και αρωματική αυτή γέμιση!
    Χμμ, τα κυδώνια με κιμά και κουκουνάρι μου έκαναν επίσης κλικ, θα το ψάξω!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πηνελόπη έγραψες με τα γεμιστά σου!
    Πολύ μπελαλίδικο το σούπερ νόστιμο κυδώνι σου μα σίγουρα άξιζε τον κόπο!
    Τα κυδώνια είναι, γενικά, στυφοί συνεργάτες, μεταφορικά και κυριολεκτικά...
    Χαράς το κουράγιο σου.
    xxx
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εκπληκτικός συνδυασμός!!!Δηλ. φαντάζομαι την γέμιση ...και παθαίνω!
    Μπράβο Πηνελόπη, κρίμα που δεν εχω κυδώνια, θα τα εφτιαχνα αμέσως!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ ωραίο και αρκετά ελαφρύ σε σχέση με άλλα γλυκάκια! Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Όμορφη εκδοχή. Σήμερα έκανα μα κλασικά με κρασί όπως πάντα.Το αγαπημένο γλυκό του άνδρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πηνελόπη μου...τί να πώ εξαιρετικό επιδόρπιο!
    Μαστίχα...κυδώνια!
    Και τί δεν θα έδινα για μία δοκιμή!
    Φιλάκια!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλό μυρωδάτο και γλυκό μήνα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Dear Dark Shef, την εκδοχή με τα "αλμυρά" γεμιστά κυδώνια να την ψάξεις και να ξέρεις έχει πολλούς funs!
    Όσο για τα γλυκά τα δικά μου, είναι μια πρωτότυπη διαφορετική εκδοχή για επιδόρπιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ζαμπία από την στιγμή που θα βράσουν τα κυδώνια, το κούφωμα μπορεί να φαίνεται μπελάς αλλά δεν είναι τόσο, όσο το καθάρισμα και το κόψιμο σε λεπτά φλουδάκια όπως για το γλυκό του κουταλιού.
    Και το αποτέλεσμα δικαιώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ειρήνη μου, κι εγώ από την λαϊκή της γειτονιάς τα αγόρασα, γιατί δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό, κι' ας είχα αποφασίσει ότι δεν θα φτιάξω εφέτος γλυκό του κουταλιού.

    Τελικά τα αξιοποίησα όμως :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ναι, ιδανικό για δίαιτα Big Mama :-).
    Είναι όμως πολύ γευστικό και μάλλον θα το ξανακάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αχτιδούλα μου, να βάλεις τον κύριο Δημήτρη να τα βράσει και να τα κουφώσει... (αυτό είναι το δύσκολο της υπόθεσης). Εσύ τα υπόλοιπα :-))
    Καλό μήνα σου εύχομαι ολόψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα Eva, την επόμενη φορά θα σου κρατήσω ένα :-))
    Καλό μήνα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κικίτσα, άσε τις κολοκύθες και πιάσε τα κυδώνια! Πως λέγαμε παλιά... "το θέλει το κυδώνι του". Ή κάπως έτσι :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γλυκειά μου ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, αυτό για σένα θα είναι "παιχνιδάκι", κι' αν το δοκιμάσεις νομίζω πως θα σου αρέσει το αποτέλεσμα.
    Καλημέρα σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή