29.10.10

Μillefeuille (μιας και δεν είχε χίλια φύλλα) δεν το λες...

Τα γλυκά είναι η αδυναμία μου, το λέω μήπως και κάποιοι από εσάς που με διαβάζετε, δεν το έχετε καταλάβει  :-))
Αλλά εκείνο που προσπαθώ, είναι να τα κάνω όσο το δυνατόν πιο ελαφρά και όσο το δυνατόν λιγότερο γλυκά (γιατί τα πολύ γλυκά στον ουρανίσκο, δεν τα αντέχω).
Το παλεύω λοιπόν, όσο μπορώ και κάποιες φορές το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
Τότε το γράφω σε τούτο εδώ το blog, για να υπάρχει, μιας και ποτέ δεν κάνω πάντα τα ίδια δυό φορές, κι΄ αν θελήσω να το κάνω ξανά, πρέπει να ψάχνω το πονεμένο μου μυαλό. Για τέτοια είμαστε τώρα!

Σ΄αυτά τα πλαίσια και πάντα αυτοσχεδιάζοντας, χάρη και πάλι στις ώριμες μπανάνες (κακό μεγάλο, μου έχουν κάνει που γίνονται έτσι γρήγορα, γιατί λυπάμαι να τις πετάξω) τις χθεσινές τέσσερεις που μου είχαν μείνει, τις έκανα millefeuille.
Μillefeuille, δεν το λες βέβαια, μιας και δεν είχε στην κυριολεξία 1000 φύλλα, αλλά είναι κάτι που του μοιάζει.

Από ένα πακέτο φύλλου σφολλιάτας, χρησιμοποίησα το ένα κομμάτι, το οποίο τοποθέτησα σε ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόχαρτο. Το πασπάλισα με λίγη καστανή ζάχαρη, στην συνέχεια το έκαψα στην μέση σε δύο μέρη και το τρύπησα σε αρκετές μεριές μ' ένα πιρούνι.
Το έβαλα στον φούρνο να ψηθεί στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Όσο το φύλλο ψηνόταν, με το μίξερ χτύπησα μια φυτική κρέμα γάλακτος (αυτήν στο πράσινο κουτί)  μαζί μ΄ ένα κουταλάκι βανίλιας κρυσταλλικής και μισή κούπα ζάχαρη άχνη.
Και αφού αφράτεψε την έβαλα στο ψυγείο.
Σ' ένα φλυτζάνι ζεστό νερό έριξα ένα φακελλάκι ζελέ με άρωμα μπανάνας, το διέλυσα καλά και το άφησα στην άκρη λίγο να χλυάνει.
Σε μια μεγάλη λεκάνη καθάρισα τις μπανάνες τις οποίες και  έλιωσα με το πιρούνι καλά.
Τις έλουσα με τον χυμό ενός λεμονιού και τις πασπάλισα με 3 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη άχνη, ανακάτεψα καλά για να γίνουν σαν κρέμα.
Κατόπιν ένωσα τα τρία βασικά υλικά:. Χτυπημένη κρέμα γάλακτος, ζελέ, μείγμα μπανάνας και η κρέμα μπανάνας για το millefeuille μπανάνας ήταν έτοιμη!
Την έβαλα για μια ώρα στο ψυγείο, να σταθεί κάπως καλύτερα και μετά ήμουν έτοιμη για την συναρμολόγηση του γλυκού.

Σε πιατέλα τοποθέτησα το ένα φύλλο σφολιάτας, από πάνω έστρωσα την μισή κρέμα μπανάνας. Συνέχισα με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Έστρωσα την υπόλοιπη κρέμα.
Έβαλα το γλυκό μου να σταθεί για 3 ώρες στο ψυγείο.

Για να κάνω ένα ελαφρύ ντεκόρ, έσπασα ένα μικρό πακέτo sαβουαγιάρ που είχαν μείνει από άλλο γλυκό, 3 κουταλιές αλεσμένο φουντούκι, καθώς και 2 κουταλιές ζάχαρη άχνη, τα ανακάτεψα καλά και με αυτό το υλικό κάλυψα όμορφα την επιφάνεια  όταν ήταν έτοιμο για σερβίρισμα το απογευματάκι πια...

Καλή απόλαυση, εάν τελικά το προσπαθήσετε.
Και καλό Σαββατοκύριακο (σήμερα όλο μπερδεύομαι και λέω πως είναι Δευτέρα) :-))

16 σχόλια:

  1. Το γλυκάκι αυτό σ αυτήν την εκδοχή θα μου αρέσει πάρα πολύ μια που έχει αγαπημένα υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την.
    Πόπη εάν τελικά το φτιάξεις, επειδή έχει αγαπημένα σου υλικά, να μας πεις εντυπώσεις :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν υπάρχει φαντασία δεν πετάμε τίποτα.
    Την φαντασία(σαν την δικιά σου)που θα βρούμε καθότι όταν ο Θεός μοίραζε αυτό το προσόν εγώ σίγουρα κοιμόμουνα και δεν πήρα πρέφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιάμι γιάμιιιιιιιιι να'μαι κι εγώωωωω χεχεχε πολύ ωραίο το γλυκό σου!!!!!!!!! i love your fantasy!!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Xristin, άμα αφήσεις την φαντασία να καλπάζει και βάλεις και λίγο ρίσκο στην κουζίνα σου, θα τα καταφέρεις νομίζω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ σε Αστέρι μου.
    Ο καθένας με τα δικά του, εσύ στις πίτες κι' εγώ στα επιδόρπια...
    Καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλοφάγωτο!
    Που θα το έχετε φάει...αλλά λέω...
    Οι αυτοσχεδιασμοί, όταν τα υλικά το επιτρέπουν, βγαίνουν νόστιμα και εμπνευσμένα!
    Δυστυχώς, με την ψημένη σφολιάτα για μιλφέιγ σε μια απόπειρά μου, απέτυχα, και από τότε ακολουθώ την πεπατημένη των σφολιατινιών(?!) και ξεμπερδεύω.

    Καλό και ξεκούραστο Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αδημονώ να έρθει η Άνοιξη για να αρχίσεις συνταγές με φράουλες που είναι οι αγαπημένες μου. Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Zambia μου, αν θες το πιστεύεις, όλο δεν το φάγαμε... Είπαμε να κρατηθούμε :-))
    To ψήσιμο της σφολιάτας, απλώς θέλει να είσαι εκεί απο πάνω και να το "βλέπεις" τίποτε περισσότερο καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημήτρη μου, Δημήτρη μου... άρχισες από τώρα να με "βάζεις" στα αίματα ε;

    Βρε κοντοπατριώτη, μέχρι την Άνοιξη έχουμε μέλλον ακόμη. Έχουμε Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Απόκριες και πάει λέγοντας. Μέχρι τότε τι θα φτιάξουμε, ούτε εγώ δεν ξέρω ακόμη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν πειράζει. Ο χρόνος περνάει απίστευτα γρήγορα. Στα λέω από τώρα για να κατεβάζεις ιδέες...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό είναι που λένε: ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Δεχόμεθα και παραγγελίες :-))
    Καλά θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ αγαπητέ Δημήτρη. Έναν σ' έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ένα κομματάκι θα το έτρωγα ευχαρίστως :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μπράβο και μπράβο και ξαναμπράβο.Ακούγεται θαυμάσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. E! Λοιπόν, φαντάζομαι ότι ένα κομματάκι τρώγεται σίγουρα ευχαρίστως, για να μην σου πω και δύο :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Vita μου σ' ευχαριστώ πολύ για τους επαίνους σου :-)).
    Είναι είπαμε η διάθεση που έχουμε κάθε φορά που μπαίνουμε στην κουζίνα, που μας οδηγεί στο αποτέλεσμα (καλό ή κακό ανάλογα πάντα).
    Καλημέρα και καλό μήνα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή