26.10.10

Φουρνιστά Φρούτα Εποχής ή αλλιώς Clafouti

Σήμερα είναι γιορτή.
Γιορτή που στην ουσία σημαδεύει την έναρξη του χειμώνα με τις τόσες ονομαστικές εορτές μέχρι και τα Χριστούγεννα (και αργότερα φυσικά).
Προσωπικά αγαπώ τον Άγιο Δημήτριο, γιατί πριν πολλά πολλά χρόνια, ανήμερα στην γιορτή του είχα ένα ατύχημα, πέρασα στην ουσία μέσα από μια μεγάλη τζαμαρία με πολύ φόρα,  με ελάχιστα ευτυχώς τραύματα.
Την θυμάμαι έτσι πάντα αυτήν την μέρα, ακόμη κι αν δεν τα πάω πολύ καλά με τις ονομαστικές εορτές (για όσους με ξέρουν).

Από την άλλη ξέρω κάποιον που γιορτάζει σήμερα και περίμενε όπως λέει πως θα βάλω κάποια ανάρτηση με γλυκό, όμως δεν το έκανα έγκαιρα γιατί απλά δεν είχα κάτι πολύ σημαντικό να γράψω ενώ ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα είναι η προσωπική μου πίεση τέτοια που δεν προλαβαίνω  να σκαρώνω και πολλά μέσα στην κουζίνα μου. Τα βασικά μονάχα.
Όμως θα γράψω το χθεσινό μου επιδόρπιο γιατί νομίζω πως θα του αρέσει.
Αρχικά γιατί είναι ελαφρύ, δεύτερον γιατί είναι γευστικό χωρίς να τον κολάζω θανάσιμα, και τρίτον γιατί μπορεί να φτιαχτεί πολύ γρήγορα και εύκολα απ' όλους μας με πρώτες ύλες που σίγουρα έχετε στο σπίτι αυτόν τον καιρό.

Clafouti (κλαφουτί επί το ελληνικότερον) ή αλλιώς φρούτα φουρνιστά και μελωμένα μέσα σε ανάλαφρη ζύμη. 
Την Ανοιξη γίνεται υπέροχο με κεράσια και άλλα κόκκινα φρούτα, ενώ το έχω φτιάξει και  με βερύκοκκα καθώς και  δαμάσκηνα αποξηραμένα που τα έχω ωστόσο αρκετή ώρα μέσα σε ποτό και ζεστό νεράκι.


Έχουμε και λέμε:
3 μήλα,
3 αχλάδια
(και 2 μεγάλες πολύ ώριμες μπανάνες, γιατί λυπήθηκα να τις πετάξω),
2 κουταλιές μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου,
3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη,
2  κουταλιές λικέρ πικραμύγδαλο (ή άλλο που να ταιριάζει στην γεύση, ακόμη και μαύρο ρούμι ή κονιάκ).
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το βούτυρο να ζεσταθεί, έχετε κόψει τα φρούτα σε με μισοφέγγαρα και ροδέλλες και τα βάζετε μαζί με την ζάχαρη και το λικέρ (προς το τέλος) για ένα 10 λεπτο να καραμελώσουν.

Στην συνέχεια χτυπάτε σε βαθύ μπολ:
3 μεγάλα αυγά,
200 γραμμάρια ζάχαρη,
3/4 κούπας μαργαρίνη (με άρωμα βουτύρου) λιωμένη, μέχρι να ασπρίσουν.
Στο μείγμα ρίχνετε στην συνέχεια :
1 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1 κουταλάκι κανέλα,
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο ή τζίντζερ σε σκόνη,
3 με 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι κοφτό μπέϊκιν πάουντερ,
1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες (η γαλλική συνταγή θέλει κρέμα γάλακτος),
1 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο,
και τέλος αν έχετε αλεσμένο (σε σκόνη) αμύγδαλο ή φουντούκι, περίπου το μισό κεσεδάκι από το γιαούρτι. Καλό θα είναι αν βάλετε φουντούκι, να είναι ψημένο και ανάλατο φυσικά γιατί έχει περισσότερη γεύση.
Τον χυλό που θα προκύψει (μοιάζει αρκετά με αραιό χυλό για κέϊκ) τον ρίχνετε μέσα σ' ένα πυρέξ ή άλλο πυρίμαχο σκεύος στο οποίο έχετε βάλει τα καραμελωμένα φρούτα.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 περίπου λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του γλυκού. Το αφήνετε λίγο χλυάνει και σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε να το συνοδέψετε με γλυκειά σος, σος βουτύρου, ή σος από αραιωμένη μαρμελάδα. Να το πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη. Αλλιώς και σκέτο είναι πολύ ωραίο.
Μπορείτε βεβαίως το όλο μείγμα να το μοιράσετε σε ατομικά πυρεξάκια για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, όπως αυτά της φωτογραφίας που υπάρχουν στο blog του Junglefrog Cooking.
Ότι κι' αν αποφασίσετε, καλή επιτυχία σας εύχομαι.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Δημήτρη.

Χρόνια Πολλά και καλά σε όλους τους αγαπημένους σας που γιορτάζουν. Χρόνια Πολλά Αχτίδα, να τους χαίρεστε και τους δύο. Χρόνια Πολλά αγαπητή Δήμητρα με τις Μανιταροδημιουργίες σου.

28 σχόλια:

  1. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν,
    τρελαίνομαι για Clafouti!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαι το άκουγα το κλαφουτί και δεν ήξερα τι είναι! Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, και μια κομματάρα για μένα που έλειψα και πρέπει να αναπληρώσω τα κενά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το έχω φτιάξει ποτέ αυτό το γλυκό αν και το έχω ακούσει πολλές φορές. Όλα αυτά τα γλυκά με φρούτα και ζύμη μου αρέσουν πολύ.
    Σου εύχομαι κάθε τέτοια μέρα μόνο θετικά και καλά να σου συμβαίνουν!
    Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν (μαζί κι o αδερφός μου :) )
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί μας το κάνεις αυτό δεν προλαβαίνω για φαγητό που να κάνω και γλυκό!!
    Χρόνια Πολλά και καλά σε όλους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι φανταστικό αυτό το γλυκάκι!
    Και με ότι φρούτο έχουμε γίνεται!
    Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. le clafouti est un de mes gâteau préféré j'aime beaucoup
    joyeux anniversaire
    bonne soirée

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ωραία συνταγή.Πραγματικά μυρίζει φθινοπωρινά φρούτα και σε προκαλεί και προσκαλεί για ζεστό καφέ.
    Χρόνια Πολλά σε όλους που γιορτάζουν, δικούς μας και ξένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παρακαλώ αγαπητέ μου Δημήτρη :-))
    Εύχομαι, όπως ήδη σου έγραψα, τα καλά να είναι μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι απο τα πιο γρήγορα και ανάλαφρα γλυκά καλή μου Πόπη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίλα μου, γλυκειά well come back!!!
    Επιτέλους, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.
    Θα σου φέρω ένα ολόκληρο πυρέξ την επόμενη φορά :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητή μου my little expat kitchen, πως είναι δυνατόν να σου έχει ξεφύγει με τα τόσα όμορφα που φτιάχνεις, άσε που εκεί στα μέρη σας πρέπει να συνηθίζεται αρκετέ με κάποιον παρόμοιο τρόπο :-))
    Να το φτιάξεις είναι σκέτη "θαλπωρή" στα κρύα βράδια, όταν θέλεις κάτι γλυκούλικο.
    Χρόνια Πολλά και στον αδελφούλη σου, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κάνω ότι μπορώ Ξανθή μου :-)).
    Κι' εγώ μην νομίσεις, προχθές δεν μαγείρεψα, αλλά το βραδάκι το σκάρωσα έτσι για να χαλαρώσω λιγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όντως Έφη είναι από τα πολύ γευστικά γλυκάκια καθώς δεν είναι ιδαίτερα βαρύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Thank you so much my dear Fimère.

    And yours today muffins are "magnifiques" :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Vita μου, επειδή πιστεύω ότι μας αρέσουν παρόμοιες γεύσεις και συνταγές. Να την φτιάξεις καλή μου. Είναι κάτι σαν το "αίσθημα της θαλπωρής" κοντά στο αναμένο τζάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν σου αρέσουν τα φρουτένια αγαπητέ Kitso Mitso, νομίζω πως έχω πετύχει στόχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν άντεξα στον πειρασμό και το έφτιαξα παρόλο την κούραση και άλλα που έχω.Σε δέκα λεπτά βγαίνει από το φούρνο. Για πες όμως αυτή τη μαργαρίνη που προτείνεις που τη βρίσκει κανείς γιατί εγώ δεν...βρήκα.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Mια πολύ καλήιδέα όταν έχουμε φρούτα παραγινομένα..και λυπόμαστε να τα πετάξουμε.
    Πολύ ωραία ησυνταγή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Είναι ένα πολύ ωραίο γλυκό, εγώ το έχω συνδυάσει με παγωτό από δίπλα, γι' αυτό το φτιάχνω συνήθως Άνοιξη - Καλοκαίρι.
    Χρόνια πολλά γενικότερα σε όλους, αφού αυτές οι μέρες είναι γιορτινές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. πολύ ωραία η ιδέα με τα φρούτα...
    Χρόνια Πολλά και Καλά σε εορτάζοντες φιλιά κοριτσάκι...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να είσαι καλά Ξανθή,
    Ελπίζω να σας αρέσει τελικά και το γευστικό αποτέλεσμα του :-))

    H μαργαρίνη είναι το Super Fresko με άρωμα βουτύρου. Υπάρχει τόσο σε soft μορφή μέσα σε πλαστική συσκευασία, όσο και στην κλασσική τετράγωνη χάρτινη, δεν κάνω διαφήμιση :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα Marion, είναι όντως καλή ιδέα αλλά αν τα φρούτα είναι παραγινομένα είτε θα τα βάλετε ωμά στον πάτο του πυρέξ, είτε θα τα καραμέλωσετε περίπου 3-4 λεπτά γιατί αλλιώς θα γίνουν πουρές.
    Τις παραγινομένες μπανάνες τις έβαλα ωμές ακριβώς γιατί ήταν πολύ ώριμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σκοτεινή μου Σεφ, έχεις δίκιο για το παγωτό. Αλλά άμα το γευτείς ζεστό με μια γλυκειά σαλτσούλα απο πάνω, θα δείς ότι δεν υστερεί καθόλου μα καθόλου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα Spitokoyto μου, ευχαρισώ σε για τα φιλιά. Ανταποδίδω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το απολαύσαμε ζεστό αλλά και κρύο με φίλες οι οποίες πήραν και τη συνταγή φεύγοντας!!
    Ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Παρακαλώ Ξανθή μου :-))
    Χαίρομαι ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή