Πριν κάτι χρόνια σε ταξίδι μου στην Γερμανία, γεύτηκα σε σπίτι φίλων, της φίλης που με φιλοξενούσε, ένα γλυκό με μήλα.
Βέβαια τότε ως νέα και άπειρη, δεν είχα καμμία σχέση με την κουζίνα (βοηθητικώς μόνον) που μυαλό για να ζητήσω συνταγή!!
Αλλά ο καιρός έχει γυρίσματα ως γνωστόν και ο χρόνος που περνά σε κάνει να θυμάσαι πράγματα του παρελθόντος και να λες, τώρα αυτό πως να φτιάχνετε; Τι θυμάσαι πως είχε σαν κύριο χαρακτηριστικό στην γεύση; Τι συστατικά μπορεί να είχε; Πώς τέλος πάντων να το έφτιαξε εκείνη η καλονοικοκυρά η Γερμανίδα; Μια συμπαθέστατη νέα κυρία εκείνη την εποχή...Ελπίζω να είναι καλά σήμερα.
Βάζεις λοιπόν την γκλάβα σου να δουλέψει, ειδικά αν είσαι μέσα στον συρμό του μετρό και γυρίζεις σπίτι (με τον τρόπο αυτόν περνά ο χρόνος :-)) και δεν το καταλαβαίνεις για πότε έφτασες).
Σκέφτεσαι και τι υλικά διαθέτεις....και το πράγμα πάει λέγοντας...
Κάπως έτσι λοιπόν μας προέκειψε η χθεσινή "Γερμανική Μηλόπιτα". Αν τώρα εσείς γνωρίζετε κάτι πάρα πάνω από μένα για τούτην την συνταγή, πολύ θα χαρώ να μου την πείτε και να μου τα γράψετε, για την επόμενη φορά που θα την κάνω. Είναι εύκολη και πολύ νόστιμη τελικά.
Χρειαζόμαστε:
2 μεγάλα πακέτα μπισκότα κανέλλας (βρίσκω κάτι πολύ ωραία σε γνωστή αλυσίδα SM με διπλή σειρά μπισκότων και σε πολύ καλή τιμή).
1/2 φλυτζανιού λιωμένο βούτυρο (έβαλα και μισή κουταλιά βούτυρο γάλακτος για περισσότερο παραδοσιακό άρωμα).
1 κούπα καρυδόψυχα αλεσμένη,
6-7 μήλα κομμένα σε λεπτά κομμάτια και λουσμένα με χυμό λεμονιού,
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
1 κουταλιά γλυκού κανέλλα σκόνη,
1/4 γλυκού γαρύφαλλο σκόνη,
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό,
1 κουτάκι γάλα ζαχαρούχο,
1 μικρό αυγό,
1 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική (σκόνη).
Έχουμε και λέμε λοιπόν, γιατί με τον τρόπο κατασκευής τα πράγματα είναι σχετικά απλά.
Παίρνουμε μια φόρμα με έλασμα, την οποία στρώνουμε με λαδόχαρτο, για να γλιτώσουμε και το πολύ τρίψιμο στο πλύσιμο, αλλά και για σαφώς πιο εύκολο ξεφορμάρισμα του γλυκού.
Αλέθουμε τα μπισκότα στο multi (όπως για το cheesh cake δηλαδή) και ανακατεύουμε το μισό υλικό μπισκότων με το λιωμένο βούτυρο και το αλεσμένο καρύδι. Το μείγμα το τοποθετούμε (κατά τα γνωστά πιστεύω) στην βάση της φόρμας.
Σ' ένα μπολ έχουμε καθαρίσει και κόψει τα μήλα σε φετάκια και τα έχουμε λούσει με τον χυμό ενός λεμονιού (μπορείτε να βάλετε και πορτοκάλι, κάνει επίσης την ίδια δουλειά).
Σ' ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο τριμμένο μπισκότο, με το αλεύρι και τα μπαχαρικά.
Πάμε για το "στρώσιμο".
Πάνω από την βάση των μπισκότων-καρυδιού, βάζουμε μήλα ώστε να καλύψουμε όλον τον πάτο, πασπαλίζουμε με το μείγμα μπισκότου-αλευριού-μπαχαρικών. Συνεχίζουμε με μήλα, δεύτερη στρώση, πασπαλίζουμε και πάλι με μπισκότο-αλεύρι-μπαχαρικά, βάζουμε και μια τελευταία στρώση μήλων.
Και τώρα έρχεται να μπει η κρέμα...δηλαδή το γιαούρτι χτυπημένο με το σύρμα μαζί το ζαχαρούχο γάλα, το αυγό και την σκόνη βανίλιας. Απλώνουμε καλά πάνω από τα μήλα με την βοήθεια ενός κουταλιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-35 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να αποκτήσει ένα καραμελωμένο χρώμα η επιφάνεια.
Αφήνουμε λίγο το γλυκό να τραβήξει και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
ΑΠΟΛΑΥΣΗ δεν σας το κρύβω :-))
Υ.Γ. 1ο ζητώ συγγνώμη για την όχι και τόσο καθαρή φωτογραφία, αλλά βγήκε με το κινητό. Αλλιώς πάλι δεν θα είχαμε καθόλου.
Υ.Γ. 2ο η συνταγή δεν περιλαμβάνει καθόλου ζάχαρη, γιατί τα μπισκότα είναι ήδη γλυκά και το ζαχαρούχο γάλα επίσης.
Υ.Γ. 3ο μετά από παρότρινση του ανώνυμου φίλου είπα να δηλώσω συμμετοχή στο event της Royal-Cocount
Μου άνοιξες την όρεξη για μια ακόμη φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα σου λέω μόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγραψες!!!!!!
Είναι και η ώρα "δύσκολη" KANTHRE, οπότε λογικό να σου ανοίξω την όρεξη :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλή μου Πόπη, να δεις που καταναλώθηκε όλη, γιατί είχαμε και ξαφνικές επισκέψεις (συν τα πεθερικά που τα έχω πάντα στην δύναμη) και με βλέπω για δεύτερη δοκιμή πολύ-πολύ σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάμι η μηλόπιτα σου!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Αστέρι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σύνθεση των υλικών σου κάτι μου έκανε και λέω το Σ/Κ να τη δοκιμάσω αν και νομίζω το έχουμε παρακάνει με γλυκά αυτό τον καιρό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μυστικό, Ξανθή μου, είναι πως τα γλυκά τα φτιάχνουμε για την χαρά της δημιουργίας τους και μετά τα μοιράζουμε...για να γλυτώσουμε μερικές χιλιάδες θερμίδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία η μηλόπιτα σου. Τα μπισκοτάκια κανέλας μου αρέσουν πολύ αλλά δεν τα βρίσκω εύκολα. Θυμάμαι πέρυσι που είχε έλθει η φίλη μου και έψαχνε, δύσκολα βρήκαμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή της μηλόπιτας! Αυτό το από πάνω (το κάνω σαν τον Γ. Κωνσταντίνου...με το προφιτερόλ...στη γνωστή ταινία!) κάτι μου κάνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα να έχεις!
Πόσο ωραία ακούγεται!Πολύ ωραία βάση.και ο συνδυασμός μήλα-κανέλα είναι αξεπέραστος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ λυπηθείτε με με τα γλυκά. Με σας που κάνω παρέα, θα γίνω πολύ γλυκατζού στο τέλος!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική η μηλόπιτα, τελείως διαφορετική από αυτή που ξέρουμε.
Θα δοκιμαστεί.
Καλό βράδυ.
Big Mama, δοκίμασε το SM με του πουλιού το γάλα, θα βρεις είναι σίγουρο αν κοιτάξεις τα ράφια με τα σχετικά προϊόντα. Υπάρχει μια μάρκα που διακινεί το ίδιο (για πολλά προϊόντα του) με σήμα το λιοντάρι και έχει χαμηλότερες τιμές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η συνταγή ήταν ένας συνδυασμός μνήμης και αυτοσχεδιασμού και βγήκε όντως καλή.
Καλημέρα Εφη, όντως αυτό το από πάνω, κάνει την διαφορά, αλλά και ο όλος τρόπος κατασκευής της είχε κάτι ας πούμε ιδιαίτερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήVita μου, τα μήλα και η κανέλα είναι κάτι που δεν "αμφισβητείται" με τίποτε ότι κι' αν λέμε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίνα μου, έτσι την έχουμε πατήσει κι' εμείς! Αλλά είπαμε το μυστικό είναι ένα. Το φτιάχνεις, το δοκιμάζεις για να ξέρεις τι έφτιαξες και μετά αρχίζεις τις διανομές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν την φτιάξεις περιμένουμε εντυπώσεις. Καλή σου μέρα.
Μόνο που σκέφτομαι μπισκότα+μήλα+ζαχαρούχο μου'ρχεται η υπογλυκαιμία! Πολύ ωραία μου φαίνεται η συνταγή σου, μπράβο, ίσως επιχειρήσω να τη φτιάξω σήμερα (το ίσως το χρησιμοποιώ λόγω συνεχιζόμενης δίαιτας και επειδή, αν κάνω την τέλεια αυτή μηλόπιτα, αύριο η διαιτολόγος θα ωρύεται!).
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω και κάτι: όταν λες κουτάκι ζαχαρούχο εννοείς το κανονικό μέγεθος ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Αμαλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Αμαλία μου που συνεχίζεις την προσπάθειά σου. Θα τα καταφέρεις να φτάσεις εκεί που επιθυμείς, αν έχεις τέτοια δύναμη.
Ναι το κουτάκι το ζαχαρούχο το κανονικό εννοώ. Και άμα την φτιάξεις ένα μικρό κομματάκι δεν θα είναι φαντάζομαι τόσο μεγάλη αμαρτία. Ειδικά αν δεν τρως γλυκό κάθε μέρα, όπως κάνω εγώ τουλάχιστον :-)))
νομίζω ότι δικαίως θα πρέπει να λάβεις μέρος σε αυτό το blog event που διοργανώνει η http://royal-coconut.blogspot.com/
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε/η, ευχαριστώ σε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το σκεφτώ.
Yποψιάζομαι ότι θα γίνει η αγαπημένη του Τάσσου πάλι!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ είχα ως γερμανική συνταγή μια μηλόπιτα αναποδογυριστή που μου έδωσε συνάδελφος αποσπασμένη στη Γερμανία τότε(ουπς πριν 30 χρόνια!)
Εύκολη νόστιμη κυκλοφόρησε πολύ στους κύκλους μας, αλλά δεν εύρισκα τελευταία τη συνταγή. Οπότε αυτοσχεδίασα και εγώ και δεν προλαβαίνω να τη φτιάχνω τελευταία!
Όπως σοφά το λες, οδηγεί η γνώση και η εμπειρία!
Σε ευχαριστούμε!
Κατερίνα μου, μπορεί τελικά να αρέσει και σε όλους τους άλλους, όχι μόνον στον αγαπητό Τάσο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλωστε και η δική σου εμπειρία μεγάλη :-))
ta tarte doit être succulent comme je les aime
ΑπάντησηΔιαγραφήj'aimerais bien avoir un morceau
bonne soirée
Είχα φάει μια παρόμοια μηλόπιτα στην Κολωνία πριν από χρόνια. Αν είναι αυτή θα είναι τουλάχιστον καταπληκτική...Μπράβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you very much Fimère, and your "strange" cake it look so delicious.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Ενεργέ Πολίτη, σ' ευχαριστώ γιατί τελικά είμαστε δύο αυτοί (και αυτό είναι σημαντικό πολύ) που έχουν γευτεί κάτι παρόμοιο, οπότε ελπίζω να έχω καταφέρει να πιάσω κάτι από εκείνην την συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχνω διάφορες μηλόπιτες αυτή όμως με την κρέμα είναι τελείως διαφορετική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη δοκιμάσω και θα σου γράψω.
Φιλιά
likeeeee!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντυπωσιακή!
Φιλάκια Πηνελόπη μου!
Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου Δήμητρα. Καλημέρα και Χρόνια σου Πολλά (για την σημερινή μέρα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Εύα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω αν την φτιάξεις να μας πεις τις εντυπώσεις σου.
χαίρε φιλτάτη! Είχες κάνει ποτέ κλαφούτις μήλου ή με streussel ή θυμάμαι λάθος; Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι έχω κάνει και από τις δύο εκδοχές Κατερίνα μου θα σου στείλω τα links.
ΑπάντησηΔιαγραφή