1.6.11

Πορτοκαλένια Κρέμα Καρεμελέ

Πριν λίγες ημέρες στο blog της, η  Mari Plateau, έγραψε για την πιο εύκολη κρέμα καραμελέ που έχω διαβάσει. Με τις κρέμες γενικώς δεν τα πάω και πολύ καλά, ίσως τις έχω πάρει απ' ένα "φόβο" όταν τον πρώτο μου καιρό στην κουζίνα σχεδόν πάντα ήταν για μένα αποτυχία. Από τότε βέβαια έχει περάσει αρκετός χρόνος (χρόνια δηλαδή)  αλλά το να φτιάξεις γρήγορα μια κρέμα καραμελέ, είναι πάντα πρόκληση.

Ακολούθησα λοιπόν τις βασικές οδηγίες της και με τα υλικά που έδινε, μόνο που όπως πάντα έκανα τις δικές μου προσθήκες. Αυτές ήταν το ξύσμα πορτοκαλιού, το εσσάνς πορτοκαλιού και το γλυκό κουταλιού πορτοκάλι στο ντεκόρ.

Τα υλικά μας που χρησιμοποίησα:
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1 και μισό κουτί (αυτό από το ζαχαρούχο) φρέσκο γάλα (όχι εβαπορέ που βάζει η Μαρία)
4 μέτρια αυγά
το ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο, καλά πλυμμένο
3-4 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού
1 κουταλάκι κοφτό κρυσταλλική βανίλλια

Ζάχαρη μαύρη μια κούπα
3 κουταλιές της σούπας νερό
κι' ένα κουταλάκι γλυκόζη, για να φτιάξουμε την καραμέλα. Τα υλικά αυτά σε αντικολλητικό τηγάνι τα οποία ανακατεύετε μόνο στην αρχή μέχρι να λιώσει η καραμέλα και μετά κουνάτε το τηγάνι. Θα χρειαστούν 8-10 λεπτά μέχρι να αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα και γεύση.

Τα βήματα της εκτέλεσης όπως ακριβώς τα περιγράφει στο blog της η Μαρία, απλώς θα προσθέσετε και τα αρώματα του πορτοκαλιού, αν σας αρέσει αυτή η εκδοχή. Την κρέμα την έβαλα με προσοχή σε μια φόρμα του κέϊκ με τρύπα, αφού προηγουμένως είχα ρίξει μέσα την καραμέλα, επίσης με πολύ προσοχή. Στην συνέχεια έβαλα την φόρμα μέσα σε βαθύ ταψί το οποίο και γέμισα μέχρι την μέση με νερό.  Μπήκε σε προθερμασμένο φούρνο και ψήθηκε για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς.

'Εβγαλα την φόρμα με προσοχή και την άφησα να κρυώσει έξω απο το ψυγείο για 2 ώρες μετά την έβαλα στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα που την χρειαζόμουν για επιδόρπιο. Με κοφτερό μαχαίρι ξεκόλλησα τα πλαϊνά απο το τοίχωμα της φόρμας, αναποδογύρισα σε πιατέλα και στόλισα με κομμάτια από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι.

Πολύ αρωματική και εύγευστη. Ευχαριστώ σε Μαρία για την τόσο εύκολη εκτέλεση, αν αφαιρέσεις τους χρόνους αναμονής, είναι ένα από τα πιο εύκολα σπιτικά και δροσερά γλυκά, και αρέσει σχεδόν σε πολλούς.

26 σχόλια:

  1. Δεν έχω κάνει ποτέ...την έχω πάρει από φόβο...και ζηλεύω τώρα που τη βλέπω!
    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το που πάτησα δημοσίευση σχολίου έφυγα κουζίνα για να φτιάξω κρέμα καραμελέ, άνευ πορτοκαλιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τις τρώω όλες τις κρεμούλες....πορτοκαλένιες, βανιλιένιες, σοκολατένιες.......όλες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. un très bon dessert que j'adore ta version me plait beaucoup je note
    bonne soirée

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έκανες και καραμέλα; Μπράβο σου, εγώ δεν έχω κάνει ποτέ ούτε κρέμα καραμελέ!
    Καλό μήνα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλό μήνα και σε σένα Έφη, σε καταλαβαίνω απόλυτα, μιας κι' εγώ παρόμοιο φόβο είχα. Αλλά εδώ το πείραμα πέτυχε :-)) σε αντίθεση με κάτι άλλο που προσπάθησε πριν λίγο καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kanthare, τα συγχαρητήρια μου! Αλλά την επόμενη φορά να βάλεις και πορτοκαλάκι...αξίζει τον κόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμ, εσύ καλή μου Λίλα, είσαι η χαρά του Γιώτη! Αφού τις τρώς όλες ετούτη εδώ θα σε ικανοποιήσει απόλυτα πιστεύω. Πολλές και γλυκές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Many-many thanks my dear Fimere.
    Bonjour also to you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Maria μου, αφού την κάναμε που την κάναμε την δουλειά ...είπα να την κάνω ολοκληρωμένη!
    Και τα κατάφερα, γιατί πολύ φοβόμουνα το αποτέλεσμα (το ομολογώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πεντανόστιμη!!! Την καλημέρα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να 'σαι καλά Κική μου.
    Αντεύχομαι για μια καλή και όσο το δυνατόν πιο όμορφη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι ωραία και δροσερή και μυρωδάτη ιδέα! Το γλυκό πορτοκάλι συνδυάζεται τελικά με πάρα πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα καλή μου Vita, δροσερή, εύγεστη και καταναλώνεται γρήγορα!
    Καθώς εσύ έχεις γλυκό πορτοκάλι από τα χεράκια σου, αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσεις.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστούμε πολύ καλή μου donkey and the carrot. Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δροσερό και νόστιμο γλυκάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γλυκάκι στο "πνεύμα" των ζεστών ημερών του καλοκαιριού, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήρθε αγαπητή μου Manousina :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. καλε τι τελειο ειναι αυτο και το λιγουρευομαι! ο γιατροσ μου εκοψε τα γλυκα μεχρι να γεννησω κλαψ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Wabini σε καταλαβαίνω απόλυτα!
    Αν κι' εγώ που είμαι μεγάλη γλυκατζού, νομίζω πως όλοι πια με έχουν καταλάβει, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου (μετά τον δεύτερο κιόλας μήνα) ούτε να τα μυρίσω δεν ήθελα, πόσο μάλλον να τα φάω. Έτσι δεν πήρα πολλά κιλά, και τα οποια έχασα σχεδόν αμέσως. Μετά που άρχισα να τρώω και πάλι κανονικά (κάπου 6 μήνες μετά) δυστυχώς πήρα τα χαμένα μου. Πρόσεξε λοιπόν όσο μπορείς και όσο το αντέχεις φυσικά.
    Πολλά φιλιά και "καλή λευτεριά"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχη!!! καλημέρα Πηνελόπη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καθυστερημένη αλλά ήλθα!! πολύ ωραία την έφτιαξες την κρέμα, τέλεια μπορώ να πω και το πορτοκάλι της πάει πολύ. Κάποια από τις φορές που την έφτιαξα, έβαλα βανίλια ζάχαρη με άρωμα μαστίχα και ήταν επίσης πάρα πολύ αρωματική.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Να σαι καλά Μαρία μου. Κάθε γεύση έχει το δικό της ιδιαιτέρο χάρισμα και άρωμα, η μαστίχα που λες φαντάζομαι πως θα την κάνει επίσης "γαργαλιστική".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σ' ευχαριστώ πολύ Αφροδίτη μου, η συνταγή της Μαρίς στάθηκε αφορμή να την φτιάξω κι' εγώ με τον δικό μου τρόπο.
    Πολλές καλημέρες εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πρέπει να είναι πολύ ωραία με το πορτοκαλένιο άρωμα! Πολύ καλή ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγγελικούλα μου αν σας αρέσουν τα κρεμώδη και δροσερά γλυκά, θα έχει σίγουρα επιτυχία όταν το φτιάξεις.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή