21.8.13

Ότι είδες...γεύτηκες...και μαγεύτηκες!

Και επειδή εδώ είμαστε παρέα μαγειρικών αναζητήσεων και συζητήσεων.... ας βάλουμε και λίγες εικόνες με υλικά που σε αφθονία συναντά κανείς στο ταξίδι του στην Δυτική Μακεδονία για να ολοκληρώσουμε το οδοιπορικό!
Θα βρείτε λοιπόν από τσιρώνια και γριβάδια φρέσκα και νωπά ή αποξηραμένα (αν φτάσετε μέχρι τις Πρέσπες) μέχρι πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες και λαχταριστές, στο χωράφι ή την γλάστρα!




Ενώ θα συναντήσετε από μανιτάρια Πίνδου αποξηραμένα και μείγμα για μανιταρόσουπα, μέχρι φασόλια με την ονομασία μαύροι ελέφαντες (!) που σαν βράσουν σου θυμίζουν στη γεύση τα κάστανα. Εξαιρετικοί! Τους πρώτους τους έκανα ήδη σαλάτα με μπόλικο μαϊντανό, ντομάτα, αγγουράκι φρέσκο και τουρσί κι' ένα ντρέσσινγκ με ελαιόλαδο, βαλσάμικο και μουστάρδα.

Τσάι αρωματικό με Κρόκο Κοζάνης (θα βρείτε και στην Αθήνα τούτο το προϊόν σε διάφορα μαγαζιά) αλλά προσωπικά πρώτη φορά το αγόρασα από την Κοζάνη, έτσι για να τιμήσω τον τόπο παραγωγής του. Έπεται η δοκιμή του...







Ξυνόγαλο, που για πρώτη φορά αποφάσισα να δοκιμάσω και μην "βαράτε" όσοι το αγαπάτε...μέχρι πίτες παντός είδους: τυρόπιτες, χορτόπιτες, μανιταρόπιτες και κρεατόπιτες.
Πίτες χορταστικές και σε καλές μερίδες, μέχρι και πίτες από τα χεράκια της καλής μας της Στέλλας, με τα Κουζινομπερδέματά της :-)). και πολύ-πολύ την ευχαριστώ για τον κόπο της και την φιλοξενίας της.




Και πολλά-πολλά φρούτα, από ροδάκινα και πεπόνια μέχρι άγρια φρούτα του δάσους όπως κορόμηλα, βατόμουρα και κράνα (που ήδη ετοιμάστηκαν σε μαρμελάδα και λικέρ) συν τις μαρμελάδες που μου προσφέρθηκαν πάλι από την Στέλλα.
Και μπόλικο τσάϊ του βουνού (προσφορά του Χρήστου, της Κάλης και του Νίκου) για να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που έρχεται...
Και τέλος να σας πω, ότι ο Νίκος που γνωρίσαμε στο Σιδεροχώρι μας χάρισε και χωνεμένη κοπριά (από το δικό του κοπάδι) για να βάλουμε στα φυτά της ταράτσας μας!!! Ευχαριστούμε πολύ Νίκο.



Κάθε ταξίδι, γίνεται ακόμη καλύτερο ως εμπειρία όταν δοκιμάζεις τις γεύσεις και προϊόντα του τόπου που επισκέπτεσαι.
Είναι σαφώς απαραίτητη προϋπόθεση για να πεις ότι:  είδες...γεύτηκες...και μαγεύτηκες!

Με το καλό και στις επόμενες εμπειρίες εύχομαι, τόσο για εμάς αλλά και για όλους εσάς που μου κάνετε την τιμή και με διαβάζετε.

Υ.Γ. να μου επιτρέψετε να αφιερώσω τούτο το post στους φίλους που συναντήσαμε σε αυτόμας το ταξίδι. Χαιρετισμούς πολλούς σε όλους σας.

31 σχόλια:

  1. Καλά μαγειρέματα με τα καλούδια που έφερες!!
    Πάμε Βραχάτι θα τα πούμε από Κυριακή.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε πολύ, Ξανθή μου.
      Να περάσετε καλά εύχομαι στο Βραχάτι, πριν 15 ημέρες ήμουν κι' εγώ εκεί για άλλα... και θα τα πούμε σύντομα ελπίζω.

      Διαγραφή
  2. την αλλη φορα που θα ξαναπας να μου το πεις να ερθω και εγω.
    τις πιτες και τους μαυρους γιγαντες ονειρευομαι!!! :)

    φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, να το κανονίσουμε βρε Ειρήνη μου...
      Να ΄ρθείτε Ελλάδα και μετά να ορίσουμε στον χάρτη της πατρίδας, Διαδρομή!!!
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχα Πηνελόπη μου! Αυτά τα πρώτα είναι τα γκαβόψαρα (μελιτζάνες αποξηραμένες) ή ψαράκια στον ήλιο;
    Τέλεια είναι! Να είσαι καλά, να ξαναπάς και να μας ξαναταξιδέψεις. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω και να βλέπω τα μέρη μας με τη ματιά ανθρώπων που δίνουν σημασία στην κουζίνα και τα προϊόντα κάθε περιοχής.
    Οι μαύροι γίγαντες έχουν φανταστική γεύση και δυστυχώς ο κόσμος στην Αθήνα δεν τους γνωρίζει, μόνο του συναφιού μας θα δεις να τους ψάχνουν.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Έφη.

      Αυτά που βλέπει είναι ψαράκια της λίμνης (τσιρώνι και γριβάδι) που τα αποξηραίνουν για να τα έχουν και τον χειμώνα. Μαγειρεύονται μέσα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας και σχεδόν επανέρχονται στην φυσική της κατάσταση.

      Οι μαύροι γίγαντες δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεθούν, παρά μονάχα σε ορισμένα μαγαζιά, στην Αθήνα. Και η αλήθεια είναι ότι έχουν "αλμυρή" τιμή ακόμη και στον τόπο παραγωγής τους. Αυτό είναι μάλλον αρνητικό, θα έλεγα, αλλά βεβαίως η γεύση τους είναι πάρα πολύ καλή.

      Καλημέρες πολλές και σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.

      Διαγραφή
  4. Χορταστική και υπέροχη η ανάρτησή σου!
    Καλά μαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Λένια.
      Αντεύχομαι, τα καλύτερα πάντα, τόσο στην κουζίνα σου όσο και στην ζωή σου.

      Διαγραφή
  5. Πάντα τέτοια Πηνελόπη μου!!
    Πάντα τέτοια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Χρυσαυγή μου!
      Από το στόμα σου και στου Θεού το αυτί καλή μου :-)))
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  6. Ωραία ταξίδια σε τόπους και σε γεύσεις. Να τα απολαμβάνεις Πηνελόπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως κι' εσύ "βαφτιστηράκι" μου δεν πας πίσω φέτος από ταξίδι!

      Γερές να είμαστε και να έχουμε και κανένα Euro περισσευούμενο στην τσέπη μας για να πάμε στα επόμενα.

      Φιλιά πολλά-πολλά.

      Διαγραφή
  7. Τι καλούδια είναι όλα τούτα Πηνελόπη μου!!!! Δε μπορώ να φανταστώ τι θα μας παρουσιάσεις τις επόμενες μέρες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα προσπαθήσω Silena μου, αλλά ταυτόχρονα θα ήθελα να είμαι και "εγκρατής" όσο γίνεται :-))
      Καλημέρα και καλό ΣΚ σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  8. Πολύ όμορφα πέρασες, Πηνελόπη μου, ωραίους ανθρώπους συνάντησες και υπέροχες γεύσεις γεύτηκες! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα ταξίδι;
    Πάντα τέτοια και ακόμα καλύτερα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου,

      έχεις δίκιο. Όλα πήγαν κατ' ευχή σε τούτο το ταξίδι (πλην κάτι ελαχίστων στιγμών και εξαιρέσεων) και σαφώς όταν τα περισσότερα πάνε καλά το συναίσθημα και η εμπειρία καταγράφεται πάντα ως θετική.

      Χαιρετισμούς πολλούς και καλό ΣΚ εύχομαι.

      Διαγραφή
  9. Ti omorfo post Pinelopi! Ola toso wraia ta proionta poy geytikes kai eferes mazi sou pisw. Kai tou xronou na eisaste kala na gyrisete omorfa meri! Kali sou mera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάγδα και καλή εβδομάδα εύχομαι.
      Σ' ευχαριστώ πολύ ελπίζω και εύχομαι πάντα να έχουμε την δύναμη και την δυνατότητα (οικονομική και άλλη) να κάνουμε κάποια παρόμοια ταξίδια κάθε χρονιά.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  10. Γειά σου ευαίσθητη και κοινωνική Πηνελόπη μου! Ως εδώ κάτω, στην Αθήνα, έφτασαν τα αρώματα από τα προϊόντα της όμορφης Μακεδονίας! Μακάρι να φτάσουν ως τα πέρατα της γης, αυτά είναι ένα μέρος απ' τον πλούτο μας, απ' τον πλούτο που καθημερινά και κοπιαστικά συνεισφέρουν οι ακούραστοι και άξιοι παραγωγοί μας!

    Πολύ όμορφη ανάρτηση! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή εβδομάδα αγαπητέ μου Ευάγγελε.

      Θερμά σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου αυτό.

      Μακάρι πραγματικά να δώσουμε όλοι μας παραγωγοί και καταναλωτές περισσότερη προσοχή στα προϊόντα της χώρας μας.

      Ίσως με μεγαλύτερη προσπάθεια να καταφέρουμε και τους "έξω" να τα δουν όπως πραγματικά τους αξίζει.
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  11. Τι ωραία ανάρτηση με ταξίδεψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τότε "έπιασε" τόπο η προσπάθειά μου :-)))
      Καλημέρες πολλές καλή μου.

      Διαγραφή
  12. Πηνελόπη μου σε ευχαριστώ!!!
    Θα σας περιμένουμε να μας ξανάρθετε!
    Φιλιά πολλά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι' εμείς σας ευχαριστούμε πάρα πολύ Στέλλα μου.

      Ελπίζω τα καταφέρουμε να ξαναβρεθούμε γρήγορα...εκεί... ή εδώ :-)))

      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά σε όλους σας.

      Διαγραφή
  13. Τί ωραίο ταξίδι!!!! Να είσαι καλά Πηνελόπη και καλά μαγειρέματα με τόσα καλούδια!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μεσημέρι Κική μου.

      Ταξίδι με επιτυχία το φετινό πραγματικά. Ίσως γιατί το περίμενα κι' εγώ με μεγάλη προσδοκία :-)))
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  14. Ομολογώ πως ζήλεψα και τα μέρη αλλά και τις λιχουδιές! Διπλή η ζήλεια! Ωραίες φωτογραφίες και παραστατικές, ´´μιλάνε ´´! Άντε, και στα επόμενα ταξίδια να ευχηθώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Αμαλία μου, να μην ζηλεύεις... γιατί πήγες σε μέρη θαυμαστά επίσης.

      Να είμαστε καλά κι' εσείς και εμείς και σύντομα στα επόμενα εφόσον έχουμε την δυνατότητα.

      Καλό απόγευμα εύχομαι και καλή προσαρμογή.

      Διαγραφή
  15. Να είσαι καλά να ταξιδεύεις και να μας δίνεις τέτοιες όμορφες εικόνες.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Νοτούλα, έκανα μια προσπάθεια για να σας μεταφέρω λίγο από το κλίμα και το ύφος των τόπων αυτών.

      Καλή εβδομάδα να έχεις και καλό απόγευμα.

      Διαγραφή