Και επειδή εδώ είμαστε παρέα μαγειρικών αναζητήσεων και συζητήσεων.... ας βάλουμε και λίγες εικόνες με υλικά που σε αφθονία συναντά κανείς στο ταξίδι του στην Δυτική Μακεδονία για να ολοκληρώσουμε το οδοιπορικό!
Θα βρείτε λοιπόν από τσιρώνια και γριβάδια φρέσκα και νωπά ή αποξηραμένα (αν φτάσετε μέχρι τις Πρέσπες) μέχρι πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες και λαχταριστές, στο χωράφι ή την γλάστρα!
Ενώ θα συναντήσετε από μανιτάρια Πίνδου αποξηραμένα και μείγμα για μανιταρόσουπα, μέχρι φασόλια με την ονομασία μαύροι ελέφαντες (!) που σαν βράσουν σου θυμίζουν στη γεύση τα κάστανα. Εξαιρετικοί! Τους πρώτους τους έκανα ήδη σαλάτα με μπόλικο μαϊντανό, ντομάτα, αγγουράκι φρέσκο και τουρσί κι' ένα ντρέσσινγκ με ελαιόλαδο, βαλσάμικο και μουστάρδα.
Τσάι αρωματικό με Κρόκο Κοζάνης (θα βρείτε και στην Αθήνα τούτο το προϊόν σε διάφορα μαγαζιά) αλλά προσωπικά πρώτη φορά το αγόρασα από την Κοζάνη, έτσι για να τιμήσω τον τόπο παραγωγής του. Έπεται η δοκιμή του...
Ξυνόγαλο, που για πρώτη φορά αποφάσισα να δοκιμάσω και μην "βαράτε" όσοι το αγαπάτε...μέχρι πίτες παντός είδους: τυρόπιτες, χορτόπιτες, μανιταρόπιτες και κρεατόπιτες.
Πίτες χορταστικές και σε καλές μερίδες, μέχρι και πίτες από τα χεράκια της καλής μας της Στέλλας, με τα Κουζινομπερδέματά της :-)). και πολύ-πολύ την ευχαριστώ για τον κόπο της και την φιλοξενίας της.
Και πολλά-πολλά φρούτα, από ροδάκινα και πεπόνια μέχρι άγρια φρούτα του δάσους όπως κορόμηλα, βατόμουρα και κράνα (που ήδη ετοιμάστηκαν σε μαρμελάδα και λικέρ) συν τις μαρμελάδες που μου προσφέρθηκαν πάλι από την Στέλλα.
Και μπόλικο τσάϊ του βουνού (προσφορά του Χρήστου, της Κάλης και του Νίκου) για να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που έρχεται...
Και τέλος να σας πω, ότι ο Νίκος που γνωρίσαμε στο Σιδεροχώρι μας χάρισε και χωνεμένη κοπριά (από το δικό του κοπάδι) για να βάλουμε στα φυτά της ταράτσας μας!!! Ευχαριστούμε πολύ Νίκο.
Κάθε ταξίδι, γίνεται ακόμη καλύτερο ως εμπειρία όταν δοκιμάζεις τις γεύσεις και προϊόντα του τόπου που επισκέπτεσαι.
Είναι σαφώς απαραίτητη προϋπόθεση για να πεις ότι: είδες...γεύτηκες...και μαγεύτηκες!
Με το καλό και στις επόμενες εμπειρίες εύχομαι, τόσο για εμάς αλλά και για όλους εσάς που μου κάνετε την τιμή και με διαβάζετε.
Υ.Γ. να μου επιτρέψετε να αφιερώσω τούτο το post στους φίλους που συναντήσαμε σε αυτόμας το ταξίδι. Χαιρετισμούς πολλούς σε όλους σας.
Θα βρείτε λοιπόν από τσιρώνια και γριβάδια φρέσκα και νωπά ή αποξηραμένα (αν φτάσετε μέχρι τις Πρέσπες) μέχρι πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες και λαχταριστές, στο χωράφι ή την γλάστρα!
Ενώ θα συναντήσετε από μανιτάρια Πίνδου αποξηραμένα και μείγμα για μανιταρόσουπα, μέχρι φασόλια με την ονομασία μαύροι ελέφαντες (!) που σαν βράσουν σου θυμίζουν στη γεύση τα κάστανα. Εξαιρετικοί! Τους πρώτους τους έκανα ήδη σαλάτα με μπόλικο μαϊντανό, ντομάτα, αγγουράκι φρέσκο και τουρσί κι' ένα ντρέσσινγκ με ελαιόλαδο, βαλσάμικο και μουστάρδα.
Τσάι αρωματικό με Κρόκο Κοζάνης (θα βρείτε και στην Αθήνα τούτο το προϊόν σε διάφορα μαγαζιά) αλλά προσωπικά πρώτη φορά το αγόρασα από την Κοζάνη, έτσι για να τιμήσω τον τόπο παραγωγής του. Έπεται η δοκιμή του...
Ξυνόγαλο, που για πρώτη φορά αποφάσισα να δοκιμάσω και μην "βαράτε" όσοι το αγαπάτε...μέχρι πίτες παντός είδους: τυρόπιτες, χορτόπιτες, μανιταρόπιτες και κρεατόπιτες.
Πίτες χορταστικές και σε καλές μερίδες, μέχρι και πίτες από τα χεράκια της καλής μας της Στέλλας, με τα Κουζινομπερδέματά της :-)). και πολύ-πολύ την ευχαριστώ για τον κόπο της και την φιλοξενίας της.
Και πολλά-πολλά φρούτα, από ροδάκινα και πεπόνια μέχρι άγρια φρούτα του δάσους όπως κορόμηλα, βατόμουρα και κράνα (που ήδη ετοιμάστηκαν σε μαρμελάδα και λικέρ) συν τις μαρμελάδες που μου προσφέρθηκαν πάλι από την Στέλλα.
Και μπόλικο τσάϊ του βουνού (προσφορά του Χρήστου, της Κάλης και του Νίκου) για να αντιμετωπίσουμε τον χειμώνα που έρχεται...
Και τέλος να σας πω, ότι ο Νίκος που γνωρίσαμε στο Σιδεροχώρι μας χάρισε και χωνεμένη κοπριά (από το δικό του κοπάδι) για να βάλουμε στα φυτά της ταράτσας μας!!! Ευχαριστούμε πολύ Νίκο.
Είναι σαφώς απαραίτητη προϋπόθεση για να πεις ότι: είδες...γεύτηκες...και μαγεύτηκες!
Με το καλό και στις επόμενες εμπειρίες εύχομαι, τόσο για εμάς αλλά και για όλους εσάς που μου κάνετε την τιμή και με διαβάζετε.
Υ.Γ. να μου επιτρέψετε να αφιερώσω τούτο το post στους φίλους που συναντήσαμε σε αυτόμας το ταξίδι. Χαιρετισμούς πολλούς σε όλους σας.
Καλά μαγειρέματα με τα καλούδια που έφερες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάμε Βραχάτι θα τα πούμε από Κυριακή.
Φιλιά
Ευχαριστώ σε πολύ, Ξανθή μου.
ΔιαγραφήΝα περάσετε καλά εύχομαι στο Βραχάτι, πριν 15 ημέρες ήμουν κι' εγώ εκεί για άλλα... και θα τα πούμε σύντομα ελπίζω.
την αλλη φορα που θα ξαναπας να μου το πεις να ερθω και εγω.
ΑπάντησηΔιαγραφήτις πιτες και τους μαυρους γιγαντες ονειρευομαι!!! :)
φιλακια
Ε, να το κανονίσουμε βρε Ειρήνη μου...
ΔιαγραφήΝα ΄ρθείτε Ελλάδα και μετά να ορίσουμε στον χάρτη της πατρίδας, Διαδρομή!!!
Καλημέρες πολλές.
Υπέροχα Πηνελόπη μου! Αυτά τα πρώτα είναι τα γκαβόψαρα (μελιτζάνες αποξηραμένες) ή ψαράκια στον ήλιο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια είναι! Να είσαι καλά, να ξαναπάς και να μας ξαναταξιδέψεις. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω και να βλέπω τα μέρη μας με τη ματιά ανθρώπων που δίνουν σημασία στην κουζίνα και τα προϊόντα κάθε περιοχής.
Οι μαύροι γίγαντες έχουν φανταστική γεύση και δυστυχώς ο κόσμος στην Αθήνα δεν τους γνωρίζει, μόνο του συναφιού μας θα δεις να τους ψάχνουν.
Φιλιά!
Καλημέρα Έφη.
ΔιαγραφήΑυτά που βλέπει είναι ψαράκια της λίμνης (τσιρώνι και γριβάδι) που τα αποξηραίνουν για να τα έχουν και τον χειμώνα. Μαγειρεύονται μέσα σε πλούσια σάλτσα ντομάτας και σχεδόν επανέρχονται στην φυσική της κατάσταση.
Οι μαύροι γίγαντες δεν είναι και πολύ εύκολο να βρεθούν, παρά μονάχα σε ορισμένα μαγαζιά, στην Αθήνα. Και η αλήθεια είναι ότι έχουν "αλμυρή" τιμή ακόμη και στον τόπο παραγωγής τους. Αυτό είναι μάλλον αρνητικό, θα έλεγα, αλλά βεβαίως η γεύση τους είναι πάρα πολύ καλή.
Καλημέρες πολλές και σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου.
Χορταστική και υπέροχη η ανάρτησή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά μαγειρέματα!
Ευχαριστώ σε Λένια.
ΔιαγραφήΑντεύχομαι, τα καλύτερα πάντα, τόσο στην κουζίνα σου όσο και στην ζωή σου.
Πάντα τέτοια Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα τέτοια!!!!
Ευχαριστώ σε Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΑπό το στόμα σου και στου Θεού το αυτί καλή μου :-)))
Καλημέρες πολλές.
Ωραία ταξίδια σε τόπους και σε γεύσεις. Να τα απολαμβάνεις Πηνελόπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως κι' εσύ "βαφτιστηράκι" μου δεν πας πίσω φέτος από ταξίδι!
ΔιαγραφήΓερές να είμαστε και να έχουμε και κανένα Euro περισσευούμενο στην τσέπη μας για να πάμε στα επόμενα.
Φιλιά πολλά-πολλά.
Τι καλούδια είναι όλα τούτα Πηνελόπη μου!!!! Δε μπορώ να φανταστώ τι θα μας παρουσιάσεις τις επόμενες μέρες!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα προσπαθήσω Silena μου, αλλά ταυτόχρονα θα ήθελα να είμαι και "εγκρατής" όσο γίνεται :-))
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό ΣΚ σου εύχομαι.
Πολύ όμορφα πέρασες, Πηνελόπη μου, ωραίους ανθρώπους συνάντησες και υπέροχες γεύσεις γεύτηκες! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα ταξίδι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα τέτοια και ακόμα καλύτερα!
Φιλιά
Καλημέρα Ελένη μου,
Διαγραφήέχεις δίκιο. Όλα πήγαν κατ' ευχή σε τούτο το ταξίδι (πλην κάτι ελαχίστων στιγμών και εξαιρέσεων) και σαφώς όταν τα περισσότερα πάνε καλά το συναίσθημα και η εμπειρία καταγράφεται πάντα ως θετική.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό ΣΚ εύχομαι.
Ti omorfo post Pinelopi! Ola toso wraia ta proionta poy geytikes kai eferes mazi sou pisw. Kai tou xronou na eisaste kala na gyrisete omorfa meri! Kali sou mera!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Μάγδα και καλή εβδομάδα εύχομαι.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ ελπίζω και εύχομαι πάντα να έχουμε την δύναμη και την δυνατότητα (οικονομική και άλλη) να κάνουμε κάποια παρόμοια ταξίδια κάθε χρονιά.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Γειά σου ευαίσθητη και κοινωνική Πηνελόπη μου! Ως εδώ κάτω, στην Αθήνα, έφτασαν τα αρώματα από τα προϊόντα της όμορφης Μακεδονίας! Μακάρι να φτάσουν ως τα πέρατα της γης, αυτά είναι ένα μέρος απ' τον πλούτο μας, απ' τον πλούτο που καθημερινά και κοπιαστικά συνεισφέρουν οι ακούραστοι και άξιοι παραγωγοί μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη ανάρτηση! Καλό Σαββατοκύριακο!
Καλή εβδομάδα αγαπητέ μου Ευάγγελε.
ΔιαγραφήΘερμά σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου αυτό.
Μακάρι πραγματικά να δώσουμε όλοι μας παραγωγοί και καταναλωτές περισσότερη προσοχή στα προϊόντα της χώρας μας.
Ίσως με μεγαλύτερη προσπάθεια να καταφέρουμε και τους "έξω" να τα δουν όπως πραγματικά τους αξίζει.
Καλημέρες πολλές.
Τι ωραία ανάρτηση με ταξίδεψε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, τότε "έπιασε" τόπο η προσπάθειά μου :-)))
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές καλή μου.
Πηνελόπη μου σε ευχαριστώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σας περιμένουμε να μας ξανάρθετε!
Φιλιά πολλά πολλά!
Κι' εμείς σας ευχαριστούμε πάρα πολύ Στέλλα μου.
ΔιαγραφήΕλπίζω τα καταφέρουμε να ξαναβρεθούμε γρήγορα...εκεί... ή εδώ :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά σε όλους σας.
Τί ωραίο ταξίδι!!!! Να είσαι καλά Πηνελόπη και καλά μαγειρέματα με τόσα καλούδια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Καλό μεσημέρι Κική μου.
ΔιαγραφήΤαξίδι με επιτυχία το φετινό πραγματικά. Ίσως γιατί το περίμενα κι' εγώ με μεγάλη προσδοκία :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Ομολογώ πως ζήλεψα και τα μέρη αλλά και τις λιχουδιές! Διπλή η ζήλεια! Ωραίες φωτογραφίες και παραστατικές, ´´μιλάνε ´´! Άντε, και στα επόμενα ταξίδια να ευχηθώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ Αμαλία μου, να μην ζηλεύεις... γιατί πήγες σε μέρη θαυμαστά επίσης.
ΔιαγραφήΝα είμαστε καλά κι' εσείς και εμείς και σύντομα στα επόμενα εφόσον έχουμε την δυνατότητα.
Καλό απόγευμα εύχομαι και καλή προσαρμογή.
Να είσαι καλά να ταξιδεύεις και να μας δίνεις τέτοιες όμορφες εικόνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Ευχαριστώ σε Νοτούλα, έκανα μια προσπάθεια για να σας μεταφέρω λίγο από το κλίμα και το ύφος των τόπων αυτών.
ΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα να έχεις και καλό απόγευμα.
Αυτά είναι!!!! Τέλεια !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή