29.8.13

Φουντούκι...το αγαπημένο.

Ξηροί καρποί!
Είτε τους αγαπάς θανάσιμα, είτε τους  απεχθάνεσαι :-))
Λίγοι άνθρωποι μάλλον είναι αυτοί που βρίσκονται στον ενδιάμεσο δρόμο και που σαφώς είναι και πιο φυσιολογικοί, εδώ που τα λέμε!
Για μας όμως μέσα στην οικογένεια, οι ξηροί καρποί είναι πολύ αγαπητοί, μέχρι και στο κατοικίδιο μας. Μην δει φυστίκια, αμύγδαλα ή καρύδια εμπρός της, ορμά ακάθεκτη!
Τους τιμούμε  λοιπόν συχνά σκέτους ή μέσα σε γλυκά.
Σε φαγητά λιγότερο και μόνον όπου ενδεχομένως δεν θα "ξενίσουν" με την παρουσία τους.

Αγαπημένο μας γλυκό ο μπακλαβάς, ειδικά σε γιορτές, σαν ένα επιπλέον κέρασμα. 
Μπακλαβάς λοιπόν, που όμως αυτή την φορά έγινε αποκλειστικά με φουντούκια.


Φουντούκια ανάλατα που ελαφρώς καβουρδίστηκαν για να δώσουν το πλήρες άρωμά τους και μετά περάστηκαν από στο multi, όχι όμως να γίνουν σκόνη.
2 φλιτζάνια χοντρό-αλεσμένα ψημένα φουντούκια,
500 γραμ. φύλλο κρούστας για γλυκά ή και το κανονικό.
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο αγελάδας,
3 φρυγανιές αλεσμένες,
1/2 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική και τέλος,
350-400 γραμ. μέλι, της αρεσκείας σας (αλλά κατά προτίμηση Ελληνικό).


Τα αλεσμένα φουντούκια ανακατεύτηκαν με τη φρυγανιά και τη βανίλια σ' ένα μπολ.
Έλιωσα το βούτυρο,  ώστε να με διευκολύνει στο άλειμμα των φύλλων (μπορεί να γίνει στον φούρνο μικροκυμάτων αλλά σε χαμηλή θερμοκρασία και με προσοχή για να μην υπάρξουν ατυχήματα από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας).
Τα φύλλα μπήκαν ανά δύο και αλείφθηκαν με το βούτυρο, ενώ τη γέμιση την τοποθέτησηα σε όλο το μήκος της μιας πλευράς και μετά τα τύλιξα σε ρολό. Η επιφάνεια όλων των ρολών αλείφθηκε και πάλι με βούτυρο και μπήκαν, σε επίσης,  βουτυρωμένο ταψί.


Τα μπαστούνια του φουντουκιένιου μπακλαβά ψήθηκαν  σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά.


Όπως βγήκαν από τον φούρνο και στις χαρακιές που ήδη είχαν γίνει πριν μπουν για ψήσιμο  έριξα το μέλι, όπως το γλυκό ήταν ζεστό. Το έβαλα και πάλι στο φούρνο χωρίς να είναι εν' λειτουργία απλά με την θερμότητα που είχε και το άφησα για 2 ώρες να πιει το φύλλο όλο το μέλι.


Έτοιμος προς κατανάλωση και τέρψη, μέχρι και το τελευταίο του κομμάτι. Ενώ διατηρείται εξίσου τραγανός για αρκετές μέρες.

40 σχόλια:

  1. Μου αρεσει ο τροπος που σκεφτεσαι!!! Ξηροι καρποι μεχρι και στο σκυλι!!! Χαχαχα
    Πρεπει να ερθω να μεινω για λιγο καιρο μαζι σας!!!
    Η παραλλαγη του μπακλαβα δεν μπορει παρα να με ενθουσιασει οπως αντιλαμβανεσαι Πηνελοπη μου!!!

    Παντα πρωτοτυπη και εναλλακτικη !
    Φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Χρυσαυγή μου, τι ωραίο τρόπο σκέψης αλλά και λειτουργίας έχω ;-)))
      Να έρθεις...και ας ελπίσουμε ότι θα αντέξεις!!

      Σ΄ευχαριστώ θερμά για τα πολύ καλά σου λόγια.
      Καλημέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Πηνελόπη μου, μόλις έφαγα και ένα γλυκάκι θα ήταν ό,τι έπρεπε! Κολασμένος ο μπακλαβάς σου! Ούτε που θυμάμαι πώς φτιάχνεται γενικότερα ο μπακλαβάς... Ξέρω όμως τί εξαφανιζόλ "παραλλαγές" θα έκανα, αν είχα μπροστά μου αυτόν που βλέπω τώρα στις φωτογραφίες!. :) Γεια στα χέρια σου!
    Καλό μεσημέρι! Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Selcouth, ο μπακλαβάς για μένα τουλάχιστον, είναι από τα πιο εύκολα γλυκά στην κατασκευή τους, με ότι κι' αν επιλέξει κανείς ως σύνθεση.
      Σημασία έχει το μέλωμα του και με τον τρόπο αυτό, είναι πολύ επιτυχημένο.
      Καλημέρα τώρα πια από εμένα και καλό ΣΚ να ευχηθώ.

      Διαγραφή
  3. Μιλάμε για πολύ φουντουκομπακλαβά δηλαδή ε? Με μπόλικο μελάκι και εγγυημένα υπέροχη γεύση, σκέτο ποίημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγγυημένα επιτυχημένο, για όσους τουλάχιστον τον γεύτηκαν Αμαλία μου :-)))
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  4. Μου αρέσει γενικά ο μπακλαβάς, λατρεύω τα φουντούκια, οπότε αυτή η πρόταση με βρίσκει απολύτως σύμφωνη και θέλω το κομμάτι μου τώραααααααααααα!!!!
    Τέλειος ο φουντουκομπακλαβάς! Καλό απόγευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιάνω ένα από την πιατελίτσα (άντε και δεύτερο...) και στα στέλνω άμεσα Εφη μας :-)
      Καλημέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Τα προαναγγέλλουν αυτά τα ωραία, Πηνελόπη μου, δεν τα ποστάρουν μόνο!
    Μήπως έμεινε κομματάκι;
    Κοιτάζω τις φωτογραφίες και δεν χορταίνω! Φάτε μάτια . . . !

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπόσχομαι να κάνω ότι καλύτερο μπορώ με τα κομματάκια που έχω διαθέσιμα Ελένη μου :-)

      Διαγραφή
    2. Τώρα πια που μιλάμε, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και δοκιμαστική περίοδος του μπακλαβά με φουντούκια.
      Καλημέρες και καλό ΣΚ να έχετε, Ελένη μου.

      Διαγραφή
  6. Γιατί Πηνελόπη μου???? Θα μας τρελάνεις!!!! Μπακλαβάς να είναι και με ότι να είναι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είχα τέτοια πρόθεση Λίλα μου!!!
      Να σας γλυκάνω ήθελα και όχι να σας τρελάνω καλή μου :-)

      Διαγραφή
  7. Πηνελόπη μου πού μού άρεσε ο μπαστουνάτος μπακλαβάς σου, και ο φουντουκάτος ακόμα περισσότερο!!! Θα τον τιμήσω λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τον τιμήσεις Μάρθα μου.
      Κρίμα που δεν κατάφερα πιο πριν να σου έχω και "δείγμα" :-)))
      Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.

      Διαγραφή
  8. Ομολογω οτι δεν ειμαι των φουντουκιων, παρ' ολο που μου αρεσει η πραλινα... Αλλα τοσο λαχταριστο μπακλαβα δεν θα αντεχα να μην τον δοκιμασω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου συνιστώ λοιπόν Μαρίνα μου, να τον δοκιμάσεις έστω και σε μικρό ταψάκι.
      Νομίζω πως αξίζει τον ελάχιστο κόπο του.
      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  9. Τρελαίνομαι για ξηρούς καρπούς με μεγαλύτερη αδυναμία τα φουντούκια!!!!! Οπότε καταλαβαίνεις Πηνελόπη μου ότι ο φουντουκομπακλαβάς σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!!!! Και χωρίς σιρόπι μόνο με το μέλι; ακόμα καλύτερα!!!!
    Καλό βραδάκι να έχετε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο αργοπορημένη απάντηση συντέκνισσα, αλλά πολλά τα τινά του βίου του τελευταίου 4ημέρου και κάπου κάτι "κουλά" μου έκανε και ο blogger κι' έχασα τις απαντήσεις μου.

      Όλα τα καλά λοιπόν μαζεμένα σ' ένα ταψί!!!
      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα, χαρίζω τους ξηρούς καρπούς στο εξαιρετικό σας κατοικίδιο, θα του χάριζα και το γλυκό αλλά ξέρω ότι δεν κάνει!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ, θα σ' έχει υπόψη του, το τετράποδο ότι κάνεις παραχωρήσεις... Ξανθή μου και την επόμενη φορά που θα σε δει δεν θα ξεκολλά από δίπλα σου.

      Διαγραφή
  11. Κι εγώ λατρεύω τους ξηρούς καρπούς και λόγω χορτοφαγίας αποτελούν βασική τροφή για μένα. Ο φουντουκο-μπακλαβάς σου είναι όνειρο!Γεια στα χέρια σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ καλή μου Λένια.
      Πραγματικά για όσους κάνουν χορτοφαγία, οι ξηροί καρποί είναι μεγάλη πηγή ενέργειας.
      Αλλά και σε γλυκό, σου δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα όπως ο συγκεκριμένος μπακλαβάς.
      Πολλούς χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  12. Επειδή δοκίμασα απ΄αυτόν τον μπακλαβα τον εκτίμηση και τον εξολόθρευσα, σάς τον συστήνω και μην τον παραλείψετε.
    Φτιάξτε τον, όταν θα έχετε κέφια για ένα ιδιαίτερο, σιροπιαστό γλυκό!
    Και γιορτινό! Ε!;

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες...είδες... Πέπη μου, την τυχερή κυρία είναι αυτή εδώ!!!

      Αποτελεί δε, τον καλύτερο διαφημιστή του μπακλαβά μου :-)))

      Καλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  13. Μπακλαβά σπιτίσιο και λαχταριστό με μπόλικους ξηρούς καρπούς στη γέμιση απολαμβάνουμε τακτικά από τα χεράκια της θείας Φρόσως! Χαρακτηριστικό του ότι σε κάθε κομμάτι φιγουράρει πάνω - πάνω ένα μικρό γαρυφαλάκι καρφωμένο.

    Να 'σαι καλά, Πηνελόπη που μου το θύμησες!΄Αλλά τι θα κάνω τώρα που μ' έπιασε λιγούρα για μπακλαβαδάκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα αγαπητέ μου φίλε και με το καλό και στο φθινόπωρο (και σε ότι αυτό θα μας φέρει).

      Ο κλασσικός μπακλαβάς καρυδιού, το γαρυφαλλένιο στολισμό του τον απαιτεί!!

      Εδώ όμως η γεύση του φουντουκιού δεν θέλει γαρύφαλλο και κανέλλα γιατί σε στέλνει σε άλλες νότες, πιο απαλές και πιο μελένιες χάρη στο αυθεντικό μέλι. Να μεταφέρεις εκ' μέρους μου στην θεία Φρόσω, να κάνει και μια τέτοια δοκιμή, έτσι για μια πιο "εναλλακτική" εκδοχή μπακλαβά.

      Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.

      Διαγραφή
  14. Πηνελόπη μου με τα ωραία σου γλυκά και την ωραία περιγραφή. Λατρεύω τον μπακλαβά και φαντάζομαι τι γεύση δίνει το φουντούκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι από αυτούς που κάνουμε club, Σοφία μου.

      Τους λάτρεις των ξηρών καρπών δηλαδή :-)))

      Καλημέρες πολλές, καλό μήνα και καλό φθινόπωρο να έχεις εσύ και η οικογένειά σου.

      Διαγραφή
  15. Πρωτότυπος και λαχταριστος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνω ότι μπορώ για να "πρωτοτυπήσω" Πέπη μου ;-))))

      Φιλιά πολλά και καλό μήνα να σου ευχηθώ.

      Διαγραφή
  16. Me encanta esta masa fina se ve muy rico,saludos y abrazos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thank you very much for your nice comment dear Rosita.
      I wish a very nice day.

      Διαγραφή
  17. Ζήλεψα τον μπακλαβά σου και στην προηγούμενη εκδοχή του. Μου είχε φανεί θεϊκός! Αλλά τούτος εδώ είναι ακόμη πιο λαχταριστός (ξέρεις τι θα με κεράσεις όταν σε επισκεφτώ...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα εσύ Βαγγελιώ μου, και θα το βρούμε το κέρασμα καλή μου!!!
      Να σαι καλά και να πηγαίνουν όλα στην ζωή και την οικογένειά σου κατ' ευχήν.

      Διαγραφή
  18. Καλό μήνα Πηνελόπη μου και καλό φθινόπωρο!!! Τον λιμπίστικα τον μπακλαβά σου... είναι λαχταριστός!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Κική μου. Αντεύχομαι και ανταποδίδω σε όλες σου τις ευχές.

      Ο μπακλαβάς είναι γλυκό που τρώγεται μετά μανίας και με τα συγκεκριμένα υλικά είναι σαφώς πιο γευστικός και υγιεινός από πολλά άλλα γλυκά.

      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  19. Απαντήσεις
    1. Dal più bel dolce, davvero cara Chiara.
      Βuongiorno e buon autunno :-)

      Διαγραφή