Ξηροί καρποί!
Είτε τους αγαπάς θανάσιμα, είτε τους απεχθάνεσαι :-))
Λίγοι άνθρωποι μάλλον είναι αυτοί που βρίσκονται στον ενδιάμεσο δρόμο και που σαφώς είναι και πιο φυσιολογικοί, εδώ που τα λέμε!
Για μας όμως μέσα στην οικογένεια, οι ξηροί καρποί είναι πολύ αγαπητοί, μέχρι και στο κατοικίδιο μας. Μην δει φυστίκια, αμύγδαλα ή καρύδια εμπρός της, ορμά ακάθεκτη!
Τους τιμούμε λοιπόν συχνά σκέτους ή μέσα σε γλυκά.
Σε φαγητά λιγότερο και μόνον όπου ενδεχομένως δεν θα "ξενίσουν" με την παρουσία τους.
Αγαπημένο μας γλυκό ο μπακλαβάς, ειδικά σε γιορτές, σαν ένα επιπλέον κέρασμα.
Μπακλαβάς λοιπόν, που όμως αυτή την φορά έγινε αποκλειστικά με φουντούκια.
Φουντούκια ανάλατα που ελαφρώς καβουρδίστηκαν για να δώσουν το πλήρες άρωμά τους και μετά περάστηκαν από στο multi, όχι όμως να γίνουν σκόνη.
2 φλιτζάνια χοντρό-αλεσμένα ψημένα φουντούκια,
500 γραμ. φύλλο κρούστας για γλυκά ή και το κανονικό.
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο αγελάδας,
3 φρυγανιές αλεσμένες,
1/2 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική και τέλος,
350-400 γραμ. μέλι, της αρεσκείας σας (αλλά κατά προτίμηση Ελληνικό).
Τα αλεσμένα φουντούκια ανακατεύτηκαν με τη φρυγανιά και τη βανίλια σ' ένα μπολ.
Έλιωσα το βούτυρο, ώστε να με διευκολύνει στο άλειμμα των φύλλων (μπορεί να γίνει στον φούρνο μικροκυμάτων αλλά σε χαμηλή θερμοκρασία και με προσοχή για να μην υπάρξουν ατυχήματα από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας).
Τα φύλλα μπήκαν ανά δύο και αλείφθηκαν με το βούτυρο, ενώ τη γέμιση την τοποθέτησηα σε όλο το μήκος της μιας πλευράς και μετά τα τύλιξα σε ρολό. Η επιφάνεια όλων των ρολών αλείφθηκε και πάλι με βούτυρο και μπήκαν, σε επίσης, βουτυρωμένο ταψί.
Τα μπαστούνια του φουντουκιένιου μπακλαβά ψήθηκαν σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Όπως βγήκαν από τον φούρνο και στις χαρακιές που ήδη είχαν γίνει πριν μπουν για ψήσιμο έριξα το μέλι, όπως το γλυκό ήταν ζεστό. Το έβαλα και πάλι στο φούρνο χωρίς να είναι εν' λειτουργία απλά με την θερμότητα που είχε και το άφησα για 2 ώρες να πιει το φύλλο όλο το μέλι.
Έτοιμος προς κατανάλωση και τέρψη, μέχρι και το τελευταίο του κομμάτι. Ενώ διατηρείται εξίσου τραγανός για αρκετές μέρες.
Είτε τους αγαπάς θανάσιμα, είτε τους απεχθάνεσαι :-))
Λίγοι άνθρωποι μάλλον είναι αυτοί που βρίσκονται στον ενδιάμεσο δρόμο και που σαφώς είναι και πιο φυσιολογικοί, εδώ που τα λέμε!
Για μας όμως μέσα στην οικογένεια, οι ξηροί καρποί είναι πολύ αγαπητοί, μέχρι και στο κατοικίδιο μας. Μην δει φυστίκια, αμύγδαλα ή καρύδια εμπρός της, ορμά ακάθεκτη!
Τους τιμούμε λοιπόν συχνά σκέτους ή μέσα σε γλυκά.
Σε φαγητά λιγότερο και μόνον όπου ενδεχομένως δεν θα "ξενίσουν" με την παρουσία τους.
Αγαπημένο μας γλυκό ο μπακλαβάς, ειδικά σε γιορτές, σαν ένα επιπλέον κέρασμα.
Μπακλαβάς λοιπόν, που όμως αυτή την φορά έγινε αποκλειστικά με φουντούκια.
Φουντούκια ανάλατα που ελαφρώς καβουρδίστηκαν για να δώσουν το πλήρες άρωμά τους και μετά περάστηκαν από στο multi, όχι όμως να γίνουν σκόνη.
2 φλιτζάνια χοντρό-αλεσμένα ψημένα φουντούκια,
500 γραμ. φύλλο κρούστας για γλυκά ή και το κανονικό.
1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο αγελάδας,
3 φρυγανιές αλεσμένες,
1/2 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική και τέλος,
350-400 γραμ. μέλι, της αρεσκείας σας (αλλά κατά προτίμηση Ελληνικό).
Τα αλεσμένα φουντούκια ανακατεύτηκαν με τη φρυγανιά και τη βανίλια σ' ένα μπολ.
Έλιωσα το βούτυρο, ώστε να με διευκολύνει στο άλειμμα των φύλλων (μπορεί να γίνει στον φούρνο μικροκυμάτων αλλά σε χαμηλή θερμοκρασία και με προσοχή για να μην υπάρξουν ατυχήματα από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας).
Τα φύλλα μπήκαν ανά δύο και αλείφθηκαν με το βούτυρο, ενώ τη γέμιση την τοποθέτησηα σε όλο το μήκος της μιας πλευράς και μετά τα τύλιξα σε ρολό. Η επιφάνεια όλων των ρολών αλείφθηκε και πάλι με βούτυρο και μπήκαν, σε επίσης, βουτυρωμένο ταψί.
Τα μπαστούνια του φουντουκιένιου μπακλαβά ψήθηκαν σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Όπως βγήκαν από τον φούρνο και στις χαρακιές που ήδη είχαν γίνει πριν μπουν για ψήσιμο έριξα το μέλι, όπως το γλυκό ήταν ζεστό. Το έβαλα και πάλι στο φούρνο χωρίς να είναι εν' λειτουργία απλά με την θερμότητα που είχε και το άφησα για 2 ώρες να πιει το φύλλο όλο το μέλι.
Έτοιμος προς κατανάλωση και τέρψη, μέχρι και το τελευταίο του κομμάτι. Ενώ διατηρείται εξίσου τραγανός για αρκετές μέρες.
Μου αρεσει ο τροπος που σκεφτεσαι!!! Ξηροι καρποι μεχρι και στο σκυλι!!! Χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρεπει να ερθω να μεινω για λιγο καιρο μαζι σας!!!
Η παραλλαγη του μπακλαβα δεν μπορει παρα να με ενθουσιασει οπως αντιλαμβανεσαι Πηνελοπη μου!!!
Παντα πρωτοτυπη και εναλλακτικη !
Φιλια πολλα.
Είδες Χρυσαυγή μου, τι ωραίο τρόπο σκέψης αλλά και λειτουργίας έχω ;-)))
ΔιαγραφήΝα έρθεις...και ας ελπίσουμε ότι θα αντέξεις!!
Σ΄ευχαριστώ θερμά για τα πολύ καλά σου λόγια.
Καλημέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.
Πηνελόπη μου, μόλις έφαγα και ένα γλυκάκι θα ήταν ό,τι έπρεπε! Κολασμένος ο μπακλαβάς σου! Ούτε που θυμάμαι πώς φτιάχνεται γενικότερα ο μπακλαβάς... Ξέρω όμως τί εξαφανιζόλ "παραλλαγές" θα έκανα, αν είχα μπροστά μου αυτόν που βλέπω τώρα στις φωτογραφίες!. :) Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι! Φιλιά.
Selcouth, ο μπακλαβάς για μένα τουλάχιστον, είναι από τα πιο εύκολα γλυκά στην κατασκευή τους, με ότι κι' αν επιλέξει κανείς ως σύνθεση.
ΔιαγραφήΣημασία έχει το μέλωμα του και με τον τρόπο αυτό, είναι πολύ επιτυχημένο.
Καλημέρα τώρα πια από εμένα και καλό ΣΚ να ευχηθώ.
Μιλάμε για πολύ φουντουκομπακλαβά δηλαδή ε? Με μπόλικο μελάκι και εγγυημένα υπέροχη γεύση, σκέτο ποίημα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγγυημένα επιτυχημένο, για όσους τουλάχιστον τον γεύτηκαν Αμαλία μου :-)))
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Μου αρέσει γενικά ο μπακλαβάς, λατρεύω τα φουντούκια, οπότε αυτή η πρόταση με βρίσκει απολύτως σύμφωνη και θέλω το κομμάτι μου τώραααααααααααα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειος ο φουντουκομπακλαβάς! Καλό απόγευμα! :)
Πιάνω ένα από την πιατελίτσα (άντε και δεύτερο...) και στα στέλνω άμεσα Εφη μας :-)
ΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.
Τα προαναγγέλλουν αυτά τα ωραία, Πηνελόπη μου, δεν τα ποστάρουν μόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως έμεινε κομματάκι;
Κοιτάζω τις φωτογραφίες και δεν χορταίνω! Φάτε μάτια . . . !
Φιλάκια
Υπόσχομαι να κάνω ότι καλύτερο μπορώ με τα κομματάκια που έχω διαθέσιμα Ελένη μου :-)
ΔιαγραφήΤώρα πια που μιλάμε, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και δοκιμαστική περίοδος του μπακλαβά με φουντούκια.
ΔιαγραφήΚαλημέρες και καλό ΣΚ να έχετε, Ελένη μου.
Γιατί Πηνελόπη μου???? Θα μας τρελάνεις!!!! Μπακλαβάς να είναι και με ότι να είναι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είχα τέτοια πρόθεση Λίλα μου!!!
ΔιαγραφήΝα σας γλυκάνω ήθελα και όχι να σας τρελάνω καλή μου :-)
Πηνελόπη μου πού μού άρεσε ο μπαστουνάτος μπακλαβάς σου, και ο φουντουκάτος ακόμα περισσότερο!!! Θα τον τιμήσω λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον τιμήσεις Μάρθα μου.
ΔιαγραφήΚρίμα που δεν κατάφερα πιο πριν να σου έχω και "δείγμα" :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.
Ομολογω οτι δεν ειμαι των φουντουκιων, παρ' ολο που μου αρεσει η πραλινα... Αλλα τοσο λαχταριστο μπακλαβα δεν θα αντεχα να μην τον δοκιμασω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου συνιστώ λοιπόν Μαρίνα μου, να τον δοκιμάσεις έστω και σε μικρό ταψάκι.
ΔιαγραφήΝομίζω πως αξίζει τον ελάχιστο κόπο του.
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Τρελαίνομαι για ξηρούς καρπούς με μεγαλύτερη αδυναμία τα φουντούκια!!!!! Οπότε καταλαβαίνεις Πηνελόπη μου ότι ο φουντουκομπακλαβάς σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη!!!! Και χωρίς σιρόπι μόνο με το μέλι; ακόμα καλύτερα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βραδάκι να έχετε!!!
Λίγο αργοπορημένη απάντηση συντέκνισσα, αλλά πολλά τα τινά του βίου του τελευταίου 4ημέρου και κάπου κάτι "κουλά" μου έκανε και ο blogger κι' έχασα τις απαντήσεις μου.
ΔιαγραφήΌλα τα καλά λοιπόν μαζεμένα σ' ένα ταψί!!!
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Καλησπέρα, χαρίζω τους ξηρούς καρπούς στο εξαιρετικό σας κατοικίδιο, θα του χάριζα και το γλυκό αλλά ξέρω ότι δεν κάνει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά
Αμ, θα σ' έχει υπόψη του, το τετράποδο ότι κάνεις παραχωρήσεις... Ξανθή μου και την επόμενη φορά που θα σε δει δεν θα ξεκολλά από δίπλα σου.
ΔιαγραφήΚι εγώ λατρεύω τους ξηρούς καρπούς και λόγω χορτοφαγίας αποτελούν βασική τροφή για μένα. Ο φουντουκο-μπακλαβάς σου είναι όνειρο!Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Σ΄ευχαριστώ καλή μου Λένια.
ΔιαγραφήΠραγματικά για όσους κάνουν χορτοφαγία, οι ξηροί καρποί είναι μεγάλη πηγή ενέργειας.
Αλλά και σε γλυκό, σου δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα όπως ο συγκεκριμένος μπακλαβάς.
Πολλούς χαιρετισμούς.
Επειδή δοκίμασα απ΄αυτόν τον μπακλαβα τον εκτίμηση και τον εξολόθρευσα, σάς τον συστήνω και μην τον παραλείψετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάξτε τον, όταν θα έχετε κέφια για ένα ιδιαίτερο, σιροπιαστό γλυκό!
Και γιορτινό! Ε!;
Z.
τυχερουλα!!!!
ΔιαγραφήΕίδες...είδες... Πέπη μου, την τυχερή κυρία είναι αυτή εδώ!!!
ΔιαγραφήΑποτελεί δε, τον καλύτερο διαφημιστή του μπακλαβά μου :-)))
Καλημέρες πολλές και καλή εβδομάδα.
Μπακλαβά σπιτίσιο και λαχταριστό με μπόλικους ξηρούς καρπούς στη γέμιση απολαμβάνουμε τακτικά από τα χεράκια της θείας Φρόσως! Χαρακτηριστικό του ότι σε κάθε κομμάτι φιγουράρει πάνω - πάνω ένα μικρό γαρυφαλάκι καρφωμένο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά, Πηνελόπη που μου το θύμησες!΄Αλλά τι θα κάνω τώρα που μ' έπιασε λιγούρα για μπακλαβαδάκι;
Καλό μήνα αγαπητέ μου φίλε και με το καλό και στο φθινόπωρο (και σε ότι αυτό θα μας φέρει).
ΔιαγραφήΟ κλασσικός μπακλαβάς καρυδιού, το γαρυφαλλένιο στολισμό του τον απαιτεί!!
Εδώ όμως η γεύση του φουντουκιού δεν θέλει γαρύφαλλο και κανέλλα γιατί σε στέλνει σε άλλες νότες, πιο απαλές και πιο μελένιες χάρη στο αυθεντικό μέλι. Να μεταφέρεις εκ' μέρους μου στην θεία Φρόσω, να κάνει και μια τέτοια δοκιμή, έτσι για μια πιο "εναλλακτική" εκδοχή μπακλαβά.
Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.
Πηνελόπη μου με τα ωραία σου γλυκά και την ωραία περιγραφή. Λατρεύω τον μπακλαβά και φαντάζομαι τι γεύση δίνει το φουντούκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι από αυτούς που κάνουμε club, Σοφία μου.
ΔιαγραφήΤους λάτρεις των ξηρών καρπών δηλαδή :-)))
Καλημέρες πολλές, καλό μήνα και καλό φθινόπωρο να έχεις εσύ και η οικογένειά σου.
Πρωτότυπος και λαχταριστος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω ότι μπορώ για να "πρωτοτυπήσω" Πέπη μου ;-))))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλό μήνα να σου ευχηθώ.
Me encanta esta masa fina se ve muy rico,saludos y abrazos
ΑπάντησηΔιαγραφήThank you very much for your nice comment dear Rosita.
ΔιαγραφήI wish a very nice day.
Ζήλεψα τον μπακλαβά σου και στην προηγούμενη εκδοχή του. Μου είχε φανεί θεϊκός! Αλλά τούτος εδώ είναι ακόμη πιο λαχταριστός (ξέρεις τι θα με κεράσεις όταν σε επισκεφτώ...).
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα εσύ Βαγγελιώ μου, και θα το βρούμε το κέρασμα καλή μου!!!
ΔιαγραφήΝα σαι καλά και να πηγαίνουν όλα στην ζωή και την οικογένειά σου κατ' ευχήν.
Καλό μήνα Πηνελόπη μου και καλό φθινόπωρο!!! Τον λιμπίστικα τον μπακλαβά σου... είναι λαχταριστός!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Κική μου. Αντεύχομαι και ανταποδίδω σε όλες σου τις ευχές.
ΔιαγραφήΟ μπακλαβάς είναι γλυκό που τρώγεται μετά μανίας και με τα συγκεκριμένα υλικά είναι σαφώς πιο γευστικός και υγιεινός από πολλά άλλα γλυκά.
Καλημέρες πολλές.
delicious baklava !
ΑπάντησηΔιαγραφήDal più bel dolce, davvero cara Chiara.
ΔιαγραφήΒuongiorno e buon autunno :-)