Ο κος Βασίλης Καλίδης, πρέπει να πω ότι μου αρέσει πολύ στις εκπομπές που παρουσιάζει στην σειρά Νόστιμη Γη. Ο τρόπος που προσεγγίζει τα προϊόντα στον τόπο παραγωγής τους, αλλά και η απλότητα που τον διακρίνει στην προετοιμασία ενός φαγητού ή γλυκού, τον κάνουν ιδιαίτερα "γήϊνο" στα δικά μου τουλάχιστον τηλεοπτικά μάτια.
Πρόσφατα είδα λοιπόν το οδοιπορικό του στην Θεσσαλονίκη, που αποτελεί και την ιδιαίτερη πατρίδα του και καθώς είναι μια πόλη που εμείς οι "χαμουτζήδες" την έχουμε κάνει θρύλο για τα φαγάδικα και τα στέκια της κάθισα να τον απολαύσω.
Μια από τις συνταγές που είδα ήταν αυτή με τον χαλβά (του μπακάλη ή κατά κόσμον Μακεδονικό) τυλιγμένο με σφολιάτα. Και φυσικά την λάτρεψα και την έβαλα αμέσως σε γραμμή παραγωγής (με ελάχιστες παραλλαγές)!
1 φύλλο σφολιάτας (χωρίς βούτυρο)
400 γραμ χαλβά (του μπακάλη) από ταχίνι βανίλια-σοκολάτα,
100 γραμ. αλεσμένη καρυδόψυχα,
80 γραμ ξανθιές σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ,
3 κουταλιές σουσάμι καβουρδισμένο,
ξύσμα από ένα μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι
1,5 κουταλάκι σκόνη κανέλας (προαιρετικά)
λίγη φυτική μαργαρίνη,
1,5 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη.
Αρχικά έβαλα τις σταφίδες να μουλιάσουν μέσα στο κονιάκ που το είχα ελαφρώς ζεστάνει, για μια ώρα.
Η σφολιάτα ήδη ξεπάγωνε...
Πέρασα την καρυδόψυχα στο multi αλλά χωρίς να γίνει τρίμμα.
Και καβούρισα ελαφρώς το σουσάμι μου, σε αντικολλητικό σκεύος, χωρίς λιπαρή ουσία.
Άνοιξα το φύλλο της σφολιάτας.
Πάνω σε όλη του την επιφάνεια έσπασα΄και έτριψα με τα χέρια. τον χαλβά.
Πασπάλισα με την καρυδόψυχα.
Έριξα γύρω και το ξύσμα του πορτοκαλιού καθώς και το καβουρδισμένο σουσάμι.
Σκόρπισα τις αρωματισμένες με κονιάκ, σταφίδες.
Και τέλος, πασπάλισα με την κανέλα.
Τύλιξα την σφολιάτα μου ρολό, και την μετέφερα σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Πέρασα την επιφάνεια της με την λιωμένη μαργαρίνη καιν πασπάλισα με την σκούρα ζάχαρη.
Έκανα χαρακιές στην επιφάνεια (σχηματίζοντας νοητά τρίγωνα) για πιο εύκολο κόψιμο μετά.
Και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20 λεπτά περίπου.
Άφησα λιγάκι να κρυώσει και έτοιμη προς κατανάλωση....
Ένα πολύ όμορφο γλυκό που σίγουρα δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους γλυκαντζήδες!
Ας μην πρόλαβα να φωτογραφίσω το τελικό αποτέλεσμα (καθώς ξεχάστηκα) αν τελικά αποφασίσετε να το φτιάξετε, είναι βέβαιο πως θα το απολαύσετε!
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Πρόσφατα είδα λοιπόν το οδοιπορικό του στην Θεσσαλονίκη, που αποτελεί και την ιδιαίτερη πατρίδα του και καθώς είναι μια πόλη που εμείς οι "χαμουτζήδες" την έχουμε κάνει θρύλο για τα φαγάδικα και τα στέκια της κάθισα να τον απολαύσω.
Μια από τις συνταγές που είδα ήταν αυτή με τον χαλβά (του μπακάλη ή κατά κόσμον Μακεδονικό) τυλιγμένο με σφολιάτα. Και φυσικά την λάτρεψα και την έβαλα αμέσως σε γραμμή παραγωγής (με ελάχιστες παραλλαγές)!
Ρολό με Χαλβά από ταχίνι ... και μερικά εξτραδάκια
1 φύλλο σφολιάτας (χωρίς βούτυρο)
400 γραμ χαλβά (του μπακάλη) από ταχίνι βανίλια-σοκολάτα,
100 γραμ. αλεσμένη καρυδόψυχα,
80 γραμ ξανθιές σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ,
3 κουταλιές σουσάμι καβουρδισμένο,
ξύσμα από ένα μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι
1,5 κουταλάκι σκόνη κανέλας (προαιρετικά)
λίγη φυτική μαργαρίνη,
1,5 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη.
Αρχικά έβαλα τις σταφίδες να μουλιάσουν μέσα στο κονιάκ που το είχα ελαφρώς ζεστάνει, για μια ώρα.
Η σφολιάτα ήδη ξεπάγωνε...
Πέρασα την καρυδόψυχα στο multi αλλά χωρίς να γίνει τρίμμα.
Και καβούρισα ελαφρώς το σουσάμι μου, σε αντικολλητικό σκεύος, χωρίς λιπαρή ουσία.
Άνοιξα το φύλλο της σφολιάτας.
Πάνω σε όλη του την επιφάνεια έσπασα΄και έτριψα με τα χέρια. τον χαλβά.
Πασπάλισα με την καρυδόψυχα.
Έριξα γύρω και το ξύσμα του πορτοκαλιού καθώς και το καβουρδισμένο σουσάμι.
Σκόρπισα τις αρωματισμένες με κονιάκ, σταφίδες.
Και τέλος, πασπάλισα με την κανέλα.
Τύλιξα την σφολιάτα μου ρολό, και την μετέφερα σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Πέρασα την επιφάνεια της με την λιωμένη μαργαρίνη καιν πασπάλισα με την σκούρα ζάχαρη.
Έκανα χαρακιές στην επιφάνεια (σχηματίζοντας νοητά τρίγωνα) για πιο εύκολο κόψιμο μετά.
Και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20 λεπτά περίπου.
Άφησα λιγάκι να κρυώσει και έτοιμη προς κατανάλωση....
Ένα πολύ όμορφο γλυκό που σίγουρα δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους γλυκαντζήδες!
Ας μην πρόλαβα να φωτογραφίσω το τελικό αποτέλεσμα (καθώς ξεχάστηκα) αν τελικά αποφασίσετε να το φτιάξετε, είναι βέβαιο πως θα το απολαύσετε!
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Μου αρέσει πολύ και το ταχίνι και ο χαλβάς και το συγκεκριμένο γλυκό είναι πανεύκολο και πρέπει να είναι και πεντανόστιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Νεφέλη
Νεφέλη μου, πραγματικά νόστιμο και άκρως εντυπωσιακό στην γεύση.
ΔιαγραφήΑξίζει τον κόπο η δοκιμή του.
Καλό Σαββατοκύριακο ή 4ήμερο, ανάλογα πάντα, εύχομαι.
Που είναι το ψημένο γλυκό????
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη μας κάνεις τέτοιες πλάκες Πηνελόπη !!!!!!!!
Μας ξελιγώνεις καλά καλά και μας αφήνεις με την αψητη σφολιάτα.
Πρέπει να είναι μούρλια !!!!!!! Είμαι τόσο σίγουρη!!!!
Πολύ ξεχωριστή συνταγή και δεν θα σκεφτόμουν να συνδυάσω έτσι τα υλικά αυτά. Πως είναι άραγε ο ψημένος χαλβάς? Λιώνει?
Που είναι το ψημένο; ΟΕΕΕΕΕΕΟΟ;
ΔιαγραφήΈλα ντε που είναι, Χρυσαυγή μου;
Ήταν τόση η προσδοκία να το κόψουμε, καθώς είχαμε και φίλους, που όταν το σκέφτηκα είχε μείνει μια τόση δα γωνίτσα!
Θα πρέπει να μου δείξεις εμπιστοσύνη καλή μου, και να το φτιάξεις!!!! Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, καθώς ο χαλβάς λιώνει και θυμίζει κάπως μια "πιο συμπαγή πραλίνα" αλλά με αυτή την χαρακτηριστική γεύση του ταχινιού που δένει τέλεια με τις σταφίδες, την κανέλα, το σουσάμι και το μυρωδάτο ξύσμα.
Δείξε μου εμπιστοσύνη ...
Φιλιά πολλά.
Τέλεια συνταγή, Πηνελόπη μου...ευκαιρία να τελείωσει και ο υπόλοιπος μακεδονικός χαλβάς που στέκεται παραπονεμένος στη κουζίνα μου...Φιλιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τελειώσει σίγουρα Λία μου.
ΔιαγραφήΑλλά προσωπικά αγόρασα και άλλο πακέτο, για να το φτιάξω ξανά για μερικούς από τους δικούς μου, που νηστεύουν.
αχ και το έχασα, αν και τον παρακολουθω συχνά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστουμε πολύ!
Καλώς σας βρήκα :)
http://fetoula.blogspot.gr/
Αριάδνη, καλώς ήρθες!
ΔιαγραφήΈχει ενδιαφέρον ο τρόπος που παρουσιάζει την εκπομπή του ο κος Καλλίδης και βρίσκεις ενδιαφέρουσες συνταγές προς "παραγωγή". Όπως άλλωστε και η συγκεκριμένη.
Νηστίσιμο και νοστιμότατο λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα που δεν έχουμε και φώτο από το έτοιμο γλυκάκι! Θα ήθελα να το δω!
Καλό βράδυ!
Με την επόμενη παραγωγή Ερμιόνη μου, θα θυμηθώ σίγουρα να κάνω και την ανάλογη φωτογράφηση :-)))
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ εύχομαι.
Tέλειο Πηνελόπη μου, νηστίσιμο, ξελιγωτικό και ο χαλβάς είναι αγαπημένος!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε όλα του τα καλά(!) Λίλα μου.
ΔιαγραφήΝοστιμότατο πρέπει να έγινε Πηνελόπη μου... φαντάζομαι δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!!!!! Πάντως φιλενάδα ...μας άφησες στα κρύα του λουτρού... θέλω και το ψημένο γλυκό και μερικές φετούλες προς τα δω πάνω.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Αχ, τι έπαθα!!!
ΔιαγραφήΠρέπει σύντομα να κάνω την "αναπαραγωγή" για να επανορθώσω Κική μου :-)))
Καλό βράδυ.
μμμμ.... ωραιο μου ακουγεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα το δοκιμασω.
ειρηνη
Εγγυημένα να το δοκιμάσεις Ειρήνη μου!!!
ΔιαγραφήΑφού μου έδειξες εμπιστοσύνη με το πατέ ταχινιού-σοκολάτας, να μου δείξεις και σ' αυτό το γλυκάκι.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Να το δοκιμάσεις Ειρήνη μου.
ΔιαγραφήΑφού μου έδειξες εμπιστοσύνη με το πατέ σοκολάτας-ταχινιού, δώσε και σ' αυτό το γλυκάκι την ευκαιρία του.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Ευτυχώς που πήγα και περπάτησα σήμερα άμα αρχίσω τώρα τα γλυκά πάει το περπάτημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Σαφώς και το περπάτημα είναι απαραίτητο "αξεσουάρ" για όλες μας Ξανθή μου, και ειδικά όταν έχουμε συνεχή παρουσία μέσα στην κουζίνα :-))))
ΔιαγραφήΣυντάσσομαι απόλυτα.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Πρέπει να είναι πολύ νόστιμος,και ο συγκεκριμένος σεφ έχει τον τρόπο να σε κάνεις να θες να μαγιρέψεις γιατί έχει πολυ απλές και νόστιμες συνταγές,θα το δοκιμάσω,την καλημέρα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι πιστεύω κι' εγώ Νέλη μου.
ΔιαγραφήΣου δίνει συνταγές με προσιτά υλικά τις περισσότερες των περιπτώσεων και με τρόπο παρασκευής που ταιριάζει στο καθημερινό μας μαγείρεμα.
Καλημέρες πολλές.