20.3.14

Ρολό με χαλβά του μπακάλη...και όχι μόνο.

Ο κος Βασίλης Καλίδης, πρέπει να πω ότι μου αρέσει πολύ στις εκπομπές που παρουσιάζει στην σειρά Νόστιμη Γη. Ο τρόπος που προσεγγίζει τα προϊόντα στον τόπο παραγωγής τους, αλλά και η απλότητα που τον διακρίνει στην προετοιμασία ενός φαγητού ή γλυκού, τον κάνουν ιδιαίτερα "γήϊνο" στα δικά μου τουλάχιστον τηλεοπτικά μάτια.

Πρόσφατα είδα λοιπόν το οδοιπορικό του στην Θεσσαλονίκη, που αποτελεί και την ιδιαίτερη πατρίδα του και καθώς είναι μια πόλη που εμείς οι "χαμουτζήδες" την έχουμε κάνει θρύλο για τα φαγάδικα και τα στέκια της κάθισα να τον απολαύσω.

Μια από τις συνταγές που είδα ήταν αυτή με τον χαλβά (του μπακάλη ή κατά κόσμον Μακεδονικό) τυλιγμένο με σφολιάτα. Και φυσικά την λάτρεψα και την έβαλα αμέσως σε γραμμή παραγωγής (με ελάχιστες παραλλαγές)!


Ρολό με Χαλβά από ταχίνι ... και μερικά εξτραδάκια



1 φύλλο σφολιάτας (χωρίς βούτυρο)
400 γραμ χαλβά (του μπακάλη) από ταχίνι βανίλια-σοκολάτα,
100 γραμ. αλεσμένη καρυδόψυχα,
80 γραμ ξανθιές σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ,
3 κουταλιές σουσάμι καβουρδισμένο,
ξύσμα από ένα μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι
1,5 κουταλάκι σκόνη κανέλας (προαιρετικά)
λίγη φυτική μαργαρίνη,
1,5 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη.

Αρχικά έβαλα τις σταφίδες να μουλιάσουν μέσα στο κονιάκ που το είχα ελαφρώς ζεστάνει, για μια ώρα.
Η σφολιάτα ήδη ξεπάγωνε...
Πέρασα την καρυδόψυχα στο multi αλλά χωρίς να γίνει τρίμμα.
Και καβούρισα ελαφρώς το σουσάμι μου, σε αντικολλητικό σκεύος, χωρίς λιπαρή ουσία.


Άνοιξα το φύλλο της σφολιάτας.
Πάνω σε όλη του την επιφάνεια έσπασα΄και έτριψα με τα χέρια. τον χαλβά.
Πασπάλισα με την καρυδόψυχα.
Έριξα γύρω και το ξύσμα του πορτοκαλιού καθώς και το καβουρδισμένο σουσάμι.
Σκόρπισα τις αρωματισμένες με κονιάκ, σταφίδες.
Και τέλος, πασπάλισα με την κανέλα.


Τύλιξα την σφολιάτα μου ρολό, και την μετέφερα σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Πέρασα την επιφάνεια της με την λιωμένη μαργαρίνη καιν πασπάλισα με την σκούρα ζάχαρη.
Έκανα χαρακιές στην επιφάνεια (σχηματίζοντας νοητά τρίγωνα) για πιο εύκολο κόψιμο μετά.
Και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 20 λεπτά περίπου.


Άφησα λιγάκι να κρυώσει και έτοιμη προς κατανάλωση....
Ένα πολύ  όμορφο γλυκό που σίγουρα δεν θα αφήσει ασυγκίνητους τους γλυκαντζήδες!
Ας μην πρόλαβα να φωτογραφίσω το τελικό αποτέλεσμα (καθώς ξεχάστηκα) αν τελικά αποφασίσετε να το φτιάξετε, είναι βέβαιο πως θα το απολαύσετε!
Καλό απόγευμα εύχομαι.

21 σχόλια:

  1. Μου αρέσει πολύ και το ταχίνι και ο χαλβάς και το συγκεκριμένο γλυκό είναι πανεύκολο και πρέπει να είναι και πεντανόστιμο!!
    Φιλιά!
    Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νεφέλη μου, πραγματικά νόστιμο και άκρως εντυπωσιακό στην γεύση.
      Αξίζει τον κόπο η δοκιμή του.
      Καλό Σαββατοκύριακο ή 4ήμερο, ανάλογα πάντα, εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Που είναι το ψημένο γλυκό????
    Μη μας κάνεις τέτοιες πλάκες Πηνελόπη !!!!!!!!
    Μας ξελιγώνεις καλά καλά και μας αφήνεις με την αψητη σφολιάτα.
    Πρέπει να είναι μούρλια !!!!!!! Είμαι τόσο σίγουρη!!!!
    Πολύ ξεχωριστή συνταγή και δεν θα σκεφτόμουν να συνδυάσω έτσι τα υλικά αυτά. Πως είναι άραγε ο ψημένος χαλβάς? Λιώνει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που είναι το ψημένο; ΟΕΕΕΕΕΕΟΟ;
      Έλα ντε που είναι, Χρυσαυγή μου;
      Ήταν τόση η προσδοκία να το κόψουμε, καθώς είχαμε και φίλους, που όταν το σκέφτηκα είχε μείνει μια τόση δα γωνίτσα!

      Θα πρέπει να μου δείξεις εμπιστοσύνη καλή μου, και να το φτιάξεις!!!! Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, καθώς ο χαλβάς λιώνει και θυμίζει κάπως μια "πιο συμπαγή πραλίνα" αλλά με αυτή την χαρακτηριστική γεύση του ταχινιού που δένει τέλεια με τις σταφίδες, την κανέλα, το σουσάμι και το μυρωδάτο ξύσμα.

      Δείξε μου εμπιστοσύνη ...

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  3. Τέλεια συνταγή, Πηνελόπη μου...ευκαιρία να τελείωσει και ο υπόλοιπος μακεδονικός χαλβάς που στέκεται παραπονεμένος στη κουζίνα μου...Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τελειώσει σίγουρα Λία μου.
      Αλλά προσωπικά αγόρασα και άλλο πακέτο, για να το φτιάξω ξανά για μερικούς από τους δικούς μου, που νηστεύουν.

      Διαγραφή
  4. αχ και το έχασα, αν και τον παρακολουθω συχνά!
    Σε ευχαριστουμε πολύ!
    Καλώς σας βρήκα :)

    http://fetoula.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριάδνη, καλώς ήρθες!

      Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που παρουσιάζει την εκπομπή του ο κος Καλλίδης και βρίσκεις ενδιαφέρουσες συνταγές προς "παραγωγή". Όπως άλλωστε και η συγκεκριμένη.

      Διαγραφή
  5. Νηστίσιμο και νοστιμότατο λοιπόν!
    Κρίμα που δεν έχουμε και φώτο από το έτοιμο γλυκάκι! Θα ήθελα να το δω!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την επόμενη παραγωγή Ερμιόνη μου, θα θυμηθώ σίγουρα να κάνω και την ανάλογη φωτογράφηση :-)))
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  6. Tέλειο Πηνελόπη μου, νηστίσιμο, ξελιγωτικό και ο χαλβάς είναι αγαπημένος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νοστιμότατο πρέπει να έγινε Πηνελόπη μου... φαντάζομαι δεν έμεινε ούτε ψίχουλο!!!!! Πάντως φιλενάδα ...μας άφησες στα κρύα του λουτρού... θέλω και το ψημένο γλυκό και μερικές φετούλες προς τα δω πάνω.....
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, τι έπαθα!!!
      Πρέπει σύντομα να κάνω την "αναπαραγωγή" για να επανορθώσω Κική μου :-)))
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  8. μμμμ.... ωραιο μου ακουγεται.
    θα το δοκιμασω.

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγγυημένα να το δοκιμάσεις Ειρήνη μου!!!
      Αφού μου έδειξες εμπιστοσύνη με το πατέ ταχινιού-σοκολάτας, να μου δείξεις και σ' αυτό το γλυκάκι.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
    2. Να το δοκιμάσεις Ειρήνη μου.
      Αφού μου έδειξες εμπιστοσύνη με το πατέ σοκολάτας-ταχινιού, δώσε και σ' αυτό το γλυκάκι την ευκαιρία του.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  9. Ευτυχώς που πήγα και περπάτησα σήμερα άμα αρχίσω τώρα τα γλυκά πάει το περπάτημα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και το περπάτημα είναι απαραίτητο "αξεσουάρ" για όλες μας Ξανθή μου, και ειδικά όταν έχουμε συνεχή παρουσία μέσα στην κουζίνα :-))))
      Συντάσσομαι απόλυτα.
      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  10. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμος,και ο συγκεκριμένος σεφ έχει τον τρόπο να σε κάνεις να θες να μαγιρέψεις γιατί έχει πολυ απλές και νόστιμες συνταγές,θα το δοκιμάσω,την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι πιστεύω κι' εγώ Νέλη μου.
      Σου δίνει συνταγές με προσιτά υλικά τις περισσότερες των περιπτώσεων και με τρόπο παρασκευής που ταιριάζει στο καθημερινό μας μαγείρεμα.
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή