Ένα από τα πιο εύκολα φαγητά για την περίοδο της νηστείας, και για όσους δεν νηστεύουν το ψάρι φυσικά.
Μην σας πω, πως είναι και ωραία εναλλακτική πρόταση ως επετειακό πιάτο για την επερχόμενη γιορτή της 25ης Μαρτίου, εάν θέλετε να ξεφύγετε από τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Για τα γεμιστά θα χρειαστούμε τα ακόλουθα υλικά (4 άτομα):
4-5 πιπεριές τύπου Φλωρίνης μεγάλες και όσο το δυνατόν πιο ίσιες,
2-3 κομμάτια χοντρούτσικα ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου, συνολικού βάρους 400 γραμμάρια,
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με λίγο λάδι στο γουδί ή στο multi,
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κομματάκια,
αλάτι, πιπέρι, κάρυ από μισό κοφτό κουταλάκι,
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουταλιά (ή και λίγο παραπάνω) μαύρες σταφίδες,
1 ποτηράκι του κρασιού ρύζι.
Αρχικά, έχουμε κόψει το φιλέτο του ξερού μπακαλιάρου και το έχουμε καλά ξαλμυρίσει από την προηγούμενη μέρα.
Στην συνέχεια αφαιρούμε την πέτσα του και τον κόβουμε σε κομματάκια μ' ένα μαχαίρι.
Σ' ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και θα ρίξουμε μέσα το κάρυ και το κρεμμύδι να σοταριστούν.
Στη συνέχεια θα ρίξουμε μέσα το λιωμένο σκόρδο και τον μπακαλιάρο και θα ανακατέψουμε καλά, αφήνοντας να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, ρύζι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση είναι έτοιμη και κατεβάζουμε το σκεύος από την φωτιά.
Στο σημείο αυτό να αναφέρω, πως οι σταφίδες και το κουκουνάρι συνηθίζονται πολύ στα γεμιστά (δείτε σχετική συνταγή της φίλης Ελένης.gr).
Ενώ σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζουν να μαγειρεύουν μπακαλιάρο με σταφίδες (επίσης μια σχετική παραπομπή σε συνταγή από την φίλη Ξανθή, από τις συνταγές της Ασπρούλας) γι' αυτό και οι μαύρες σταφίδες ήταν και για μένα επιλογή σε τούτο το φαγητό.
Περνάμε στην επόμενη φάση.
Ετοιμάζουμε το ταψί μας.
Πλένουμε καλά τις πιπεριές μας και τις ανοίγουμε πετώντας τους σπόρους.
Κόβουμε 2-3 καρότα σε ροδέλες, καθώς και 1 μεγάλη πατάτα σε κύβους.
Πατάτες και καρότα θα τα μοιράσουμε μέσα στο ταψί μας, για να συνοδεύσουν το σερβίρισμα, είναι κάτι που προσωπικά κάνω, για "ξεγελάσω" τον μικρό μου και να φάει τα απαραίτητα λαχανικά ....
Γεμίζουμε τις πιπεριές μας και στερώνουμε τα καπάκια τους με οδοντογλυφίδες.
Αλατίζουμε ελαφρώς, ρίχνουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο, χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι και μισή κούπα νερό.
Σε περίπτωση που μας έχει περισσέψει γέμιση, την σκορπίζουμε ανάμεσα στα καρότα και τις πατάτες μέσα στο ταψί. Θα μαγειρευτεί και θα "μελώσει" μια χαρά μέσα στο φαγητό μας.
Ψήνουμε με αέρα στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Σβήνουμε και αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά. Σερβίρουμε και καλή μας απόλαυση.
Την επόμενη μέρα, τρώγεται εξίσου ωραία καθώς τα γεμιστά έχουν αποδώσει όλα τους τα αρώματα.
Ένα φαγητό που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε.
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.
Μην σας πω, πως είναι και ωραία εναλλακτική πρόταση ως επετειακό πιάτο για την επερχόμενη γιορτή της 25ης Μαρτίου, εάν θέλετε να ξεφύγετε από τον πατροπαράδοτο μπακαλιάρο σκορδαλιά.
Πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με Μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
4-5 πιπεριές τύπου Φλωρίνης μεγάλες και όσο το δυνατόν πιο ίσιες,
2-3 κομμάτια χοντρούτσικα ξαλμυρισμένου μπακαλιάρου, συνολικού βάρους 400 γραμμάρια,
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες με λίγο λάδι στο γουδί ή στο multi,
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε κομματάκια,
αλάτι, πιπέρι, κάρυ από μισό κοφτό κουταλάκι,
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουταλιά (ή και λίγο παραπάνω) μαύρες σταφίδες,
1 ποτηράκι του κρασιού ρύζι.
Αρχικά, έχουμε κόψει το φιλέτο του ξερού μπακαλιάρου και το έχουμε καλά ξαλμυρίσει από την προηγούμενη μέρα.
Στην συνέχεια αφαιρούμε την πέτσα του και τον κόβουμε σε κομματάκια μ' ένα μαχαίρι.
Σ' ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και θα ρίξουμε μέσα το κάρυ και το κρεμμύδι να σοταριστούν.
Στη συνέχεια θα ρίξουμε μέσα το λιωμένο σκόρδο και τον μπακαλιάρο και θα ανακατέψουμε καλά, αφήνοντας να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε μέσα την ντομάτα, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι, ρύζι και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση είναι έτοιμη και κατεβάζουμε το σκεύος από την φωτιά.
Στο σημείο αυτό να αναφέρω, πως οι σταφίδες και το κουκουνάρι συνηθίζονται πολύ στα γεμιστά (δείτε σχετική συνταγή της φίλης Ελένης.gr).
Ενώ σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζουν να μαγειρεύουν μπακαλιάρο με σταφίδες (επίσης μια σχετική παραπομπή σε συνταγή από την φίλη Ξανθή, από τις συνταγές της Ασπρούλας) γι' αυτό και οι μαύρες σταφίδες ήταν και για μένα επιλογή σε τούτο το φαγητό.
Περνάμε στην επόμενη φάση.
Ετοιμάζουμε το ταψί μας.
Πλένουμε καλά τις πιπεριές μας και τις ανοίγουμε πετώντας τους σπόρους.
Κόβουμε 2-3 καρότα σε ροδέλες, καθώς και 1 μεγάλη πατάτα σε κύβους.
Πατάτες και καρότα θα τα μοιράσουμε μέσα στο ταψί μας, για να συνοδεύσουν το σερβίρισμα, είναι κάτι που προσωπικά κάνω, για "ξεγελάσω" τον μικρό μου και να φάει τα απαραίτητα λαχανικά ....
Γεμίζουμε τις πιπεριές μας και στερώνουμε τα καπάκια τους με οδοντογλυφίδες.
Αλατίζουμε ελαφρώς, ρίχνουμε 4-5 κουταλιές ελαιόλαδο, χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι και μισή κούπα νερό.
Σε περίπτωση που μας έχει περισσέψει γέμιση, την σκορπίζουμε ανάμεσα στα καρότα και τις πατάτες μέσα στο ταψί. Θα μαγειρευτεί και θα "μελώσει" μια χαρά μέσα στο φαγητό μας.
Ψήνουμε με αέρα στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Σβήνουμε και αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά. Σερβίρουμε και καλή μας απόλαυση.
Την επόμενη μέρα, τρώγεται εξίσου ωραία καθώς τα γεμιστά έχουν αποδώσει όλα τους τα αρώματα.
Ένα φαγητό που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε.
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.
Καλημέρα! Τι υπέροχη ιδέα, έχω δοκιμάσει ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα & μπακαλιάρο και ήταν νοστιμότατα, πιστεύω λοιπόν πως και τα γεμιστά θα είναι τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και ήρεμη βδομάδα εύχομαι.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με μπακαλιάρο; Α τώρα ρίχνεις κι' εσύ πολύ καλή ιδέα Σκοτεινούλα μας.
ΔιαγραφήΠραγματικά νόστιμα ήταν τούτα τα γεμιστά και θα έλεγα και πιο ελαφριά σε γεύση από τα κλασσικά.
Καλό σου απόγευμα.
Αγαπημένος μπακαλιάρος τον έχω βάλει στις αγκινάρες για γέμιση γιατί όχι και σε πιπεριές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την αναφορά, ιδιαίτερα αυτό το πιάτο είναι απόδοση τιμής στον πατέρα!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα.
Παρακαλώ Ξανθή μου,
ΔιαγραφήΑυτές οι συνταγές πρέπει να αναφέρονται, καθώς μας δίνουν ιδέες και μας προωθούν σε κάτι επόμενο...
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Υπεροχη η ιδέα σου Πηνελόπη... πολύ πρωτότυπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!!
Ευχαριστώ σε Κική μου.
ΔιαγραφήΞέρεις καλά πως αυτές οι ιδέες έρχονται, όταν έχεις υλικά που μάλλον θέλεις να συνδυάσεις και να αξιοποιήσεις ;-))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Εντάξει τι να πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά υποκλίνομαι για μια ακόμα φορά στην ευρηματικότητα σου Πηνελόπη μου!
Γέμιση με μπακαλιάρο δεν έχω ξαναδεί ομολογώ! Και η προσθήκη κάρυ, εμπνευσμένη!
Έγραψες!
Σκαρφίζομαι πράγματα, Ερμιόνη μου για να΄κάνω τους δικούς μου να δοκιμάζουν διαφορετικές γεύσεις...καθώς εγώ δεν μπορώ να τα τρώω τα ίδια.
ΔιαγραφήΠροφανώς το "πρόβλημα΄' από εμένα ξενικά :-)))
Ωραιότατο, πρωτότυπο φαγητό με νόστιμα, υγιεινά υλικά! Θα το δοκιμάσω γιατί με προκαλεί, νομίζω θα μου αρέσει πολύ η γεύση του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις Αμαλία μου. Είναι ελαφρύ και πολύ νόστιμο, και θέλω να πιστεύω πως θα με δικαιώσεις για την πρόταση.
ΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι
Τι πρωτότυπο αλλά νοστιμότατο φαγητό είναι αυτό Πηνελόπη μου! Ωραία ιδέα, μήπως φάνε και οι δικοί μου το ψάρι που δεν το θέλουν καθόλου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου και κάνε και μια πονηριά, μην τους αναφέρει τι έχει μέσα...
ΔιαγραφήΓια να δούμε θα το καταλάβουν ;-))
Για ακόμα μια φορά έχω μείνει άφωνη με την πρότασή σου συντέκνισσα!!!! Υπέροχη συνταγή για να ξεφύγουμε από τον κλασικό μπακαλιάρο σκορδαλιά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω!!!! Πω!!!!! Νοστιμιές!!!!!!
Φιλιά!
Silena μου, νομίζω πως αξίζει τον κόπο!
ΔιαγραφήΒάλε κι' μια ελαφριά σκορδαλιά (με καρύδι κατά προτίμηση) από δίπλα και νομίζω πως τους έχεις καλύψει όλους!
Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα εύχομαι.
Πηνελόπη μου διεκδικείς το νόμπελ φαντασίας στη μαγειρική!!!!!!!!!!! Η κάθσου συνταγή είναι μια πρωτοτυπία γεύσης!!!! Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ τιμητική διάκριση μου αποδίδεις Λίλα μου.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
Απλώς προσπαθώ να φτιάχνω πιάτα που πιστεύω πως θα μας αρέσουν οικογενειακώς, αν και συχνά πέφτω σε ύφαλο με ονομασία - προέλευση :-))
Ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε...
Χαιρετισμούς πολλούς.
Ωραία γέμιση Πηνελόπη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα είναι πεντανόστιμος ο μπακαλιάρος. Και οι σταφίδες του πάνε.
Υπέροχο πιάτο και πρωτότυπο
Φιλιά
Πραγματικά πολύ ωραίο φαγητό, μου βγήκε καλή μου Μάριον.
ΔιαγραφήΚαι νομίζω πως αξίζει να το δοκιμάσετε.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό απόγευμα εύχομαι.