18.9.16

Μπισκότα καρυδάτα

Είπαμε, τα σχολεία άρχισαν.... και μπαίνουμε στην δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας τους δυναμικά.
Για να μην αναφέρω και τις άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες που αρχίζουν σιγά-σιγά να τρέχουν. Οπότε πάνω σ' αυτό το τρέξιμο, μια γλύκα την χρειαζόμαστε μικροί και μεγάλοι!
Να σας γλυκάνω το λοιπόν με κέρασμα: αφράτο και μυρωδάτο, για μπόλικη "ενέργεια" που κρίνεται άκρως απαραίτητη για την συγκεκριμένη περίοδο :-)) και φυσικά με πολύ ωραία γεύση.

Μπισκότα καρυδάτα με χαρούπι και μέλι


Υλικά για 2 μεγάλα ταψιά φούρνου
500 γραμ. αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1/2 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ,
1/2 κοφτό κουταλάκι σόδα μαγειρική,
1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι ανθέων (το θυμαρίσιο το τρώμε μονάχο του για την εξαιρετική γεύση)
4 κουταλιές σούπας χαρουπόσκονη,
1/4 κοφτό κουταλάκι κρυσταλλική βανίλια,
ξύσμα από ένα μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι (υπάρχουν στις λαϊκές ωραία πορτοκάλια και αυτή την εποχή) καθώς και  τον χυμό  του,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο αν θέλετε)
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο ελαφρώς χλιαρό,
1/2 φλιτζάνι αλεσμένη καρυδόψυχα,
και περίπου 40 "πεταλούδες" καρυδόψυχας (δηλαδή το μισό από κάθε καρύδι) ολόκληρες.

Επί το έργω λοιπόν...που δεν είναι και καθόλου δύσκολο πρέπει να σας πω, ενώ θυμίζει αρκετά την παλαιότερη συνταγή μου για τα μπισκότα νεγράκια, αλλά με διαφορετικά υφή και άρωμα αυτή την φορά.

Σ' ένα μπολ ζυμώματος (μεγάλο κατά προτίμηση) έριξα το ξύσμα πορτοκαλιού, την κρυσταλλική βανίλια και ανακάτεψα να ενωθούν.
Τ' άφησα να σταθούν για 5-6 λεπτά ώστε να συνδυαστούν αρμονικά τα δύο αρώματα και μετά πρόσθεσα: το ελαιόλαδο, το μέλι και το γάλα μέσα στο οποίο προηγουμένως είχα διαλύσει καλά την χαρουπόσκονη.


Μέσα στον χυμό πορτοκαλιού έριξα τη σόδα και την ανακάτεψα πάνω από την λεκάνη ζυμώματος, γιατί  όπως ξέρετε η σόδα αφρίζει μέσα στα υγρά και μετά ανακάτεψα καλά με τον αυγοδάρτη όλα τα ρευστά υλικά μου.

Κατόπιν σταδιακά και εναλλάξ έριξα στο μείγμα των υγρών την αλεσμένη καρυδόψυχα και το αλεύρι μέσα στο οποίο είχα ενσωματώσει και το μπέϊκιν πάουντερ.
Ανακάτευα συνεχώς μέχρι που πήρα μια εύπλαστη (πολύ εύπλαστη) ζύμη προσθέτοντας ελάχιστο ελαιόλαδο ακόμη στα χέρια μου για να διευκολυνθώ στο τελικό στάδιο του πλασίματος.


Άφησα για λίγο την ζύμη στην άκρη και ετοίμασα τα ταψιά μου, στρώνοντας τα με χαρτί ψησίματος.
Μια μπαλίτσα ζύμης σαν μεγάλο καρύδι, πλάσιμο και πάνω στο ταψί.
Σε 6-7 λεπτά όλες οι μπαλίτσες μου έτοιμες. Συνολικά 50 κομμάτια.

Στο κέντρο "πάτησα" γερά με τα δάχτυλα μια πεταλούδα καρυδόψυχας και έτσι έγινε και λίγο πιο"πλακέ" η μπάλα παίρνοντας ένα ωραίο σχήμα, το οποίο διατηρήθηκε και μετά το ψήσιμο και με την καρυδόψυχα πολύ καλά ενσωματωμένη μέσα στο μπισκότο.

Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς, για 8-10 λεπτά αλλάζοντας για μια φορά την θέση των ταψιών μου (πάνω - κάτω) και έσβησα τον φούρνο και τα έβγαλα.
Καθώς κρυώνουν τα μπισκότα σκληραίνουν ελαφρώς εξωτερικά αλλά εσωτερικά παραμένουν μαλακά εάν τα κρατήσετε σε σακούλα τροφίμων ή σε ένα τάπερ που κλείνει καλά.


Ωραίο κέρασμα για τον καφέ σας αλλά ακόμη ωραιότερο για τα πιτσιρίκια στο σχολείο που τα θεωρούν σοκολατένια...χωρίς ίχνος σοκολάτας :-))

Καλή σας απόλαυση και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.

8 σχόλια:

  1. Καλή (δεύτερη) σχολική εβδομάδα να έχουμε! Όπως τα λες, άρχισαν και τα εξωσχολικά και έφεραν αναπόφευκτα αυτά τα...συνεχή μέσα-έξω στο σπίτι. Κουραστική κατάσταση και για τα παιδιά αλλά και για τις μαμάδες! Αποζημιωνόμαστε όμως με ένα γλυκό κέρασμα όπως αυτά τα μπισκότα που θα τα δοκιμάσω για να βγάλουμε πιο γλυκά αυτή την εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης και σ' εσάς καλή μου Αμαλία.
      Με δύναμη (και αρκετή προσπάθεια...) θα τα καταφέρουμε κι' εφέτος :-))
      Να τα δοκιμάσετε νομίζω πως θα σας αρέσουν.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Πηνελόπη μου. Έτσι ακριβώς όπως τα λες... άρχισαν τα πήγαινε-έλα κι όλα τα σχετικά! Τα μπισκότα σου είναι τέλεια με το καφεδάκι αλλά και για το σχολείο... νόστιμα, γλυκά και υγιεινά!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταλαβαινόμαστε καλά Κική μου!!
      Εγώ πάντως δεν έμεινα στο ένα (αυτό της φωτογραφίας) δίπλα στο καφεδάκι μου, αλήθεια σου λέω :-))
      Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.

      Διαγραφή
  3. Πηνελόπη μου καλή χρονιά να έχετε!
    Τέλεια τα μπισκοτάκια σου και πολύ υγιεινά!!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μάχη μου.
      Καλή χρονιά για όλα τα παιδιά του κόσμου και για τους γονείς τους φυσικά, που δίνουν "μάχες" με διάφορα πράγματα καθημερινά.
      Μπισκοτάκια υγιεινά και νόστιμα, από αυτά που συνήθως τα πιτσιρίκια μας αποφεύγουν...
      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Πολύ θρεπτικά μπισκότα Πηνελόπη.
    Και είναι και πολύ εμφανίσιμα :)
    Και για το γραφείο μαζί με τον καφέ είναι ιδανικά.
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για όλες τις ώρες και όλα τα γούστα Ερμιόνη μου.
    Τώρα αν το καρυδάκι "προβληματίζει" γίνεται αντικατάσταση με φουντούκι που για τα πιτσιρίκια είναι ίσως πιο νόστιμο.
    Τα φιλιά μου σε όλες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή