Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν "ορόσημο" κατά κάποιον τρόπο για τις εποχές που έρχονται και φεύγουν.
H αλήθεια είναι πως έρχονται και φεύγουν, χωρίς να μας υπολογίζουν... και αυτό στην τελική είναι μάλλον σε βάρος μας :-)
Ήρθε λοιπόν η εποχή της κίτρινης κολοκύθας (πολλά blogs έχουν κάνει ήδη τις πρώτες τους μαγειρικές) και αυτό σημαίνει πια για τα καλά φθινόπωρο.
Στην ταράτσα μας οι σπόροι που φυτέψαμε στις αρχές της Άνοιξης, από κολοκύθα που είχα αγοράσει πέρσι, απέδωσαν καρπούς ή για την ακρίβεια μια και μονάκριβη κολοκύθα!
Την "κανακέψαμε" όσο της άρμοζε όλο αυτό το διάστημα και να που ήρθε η ώρα της να πάει στην κουζίνα!
Έγινε muffins με τυράκια και μοιράστηκε σε διάφορους αποδέκτες.
Υλικά
1 μέτρια σε μέγεθος κίτρινη κολοκύθα,
6-7 πράσινα κρεμμυδάκια καθαρισμένα το
άσπρο και λίγο από τα τρυφερά τους μέρη,
10-12 φύλλα φρέσκα σέλινο,
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο,
1/2 κουταλάκι αλάτι,,
1/3 κοφτό κουταλάκι πιπέρι και μοσχοκάρυδο,
450 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
250 γραμ. φέτα πικάντικη,
150 γραμ. μοτσαρέλα τριμμένη,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό,
3/4 από το κεσεδάκι ελαιόλαδο,
1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
2 μεγάλα αυγά,
και για το στόλισμα
1 μεγάλη κουταλιά ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο.
Εκτέλεση
Τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα και απλά στην διαδικασία, ενός χρόνος προετοιμασίας θα έλεγα πως είναι ελάχιστος. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο περισσότερη προσοχή στο καθάρισμα της κολοκύθας.
Έπλυνα λοιπόν καλά την κολοκύθα και μετά την καθάρισα με κοφτερό μαχαίρι από την φλούδα, η οποία παρεμπιπτόντως δεν ήταν τόσο σκληρή όσο την περίμενα.
Έβγαλα τους σπόρους (και τους κράτησα για επόμενη σπορά και να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε πάλι...) και την σάρκα της την έκοψα σε κομμάτια.
Τα αλάτισα και άφησα να σταθούν στο στραγγιστήρι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Κατόπιν τα κομμάτια λίγα-λίγα τ' άλεσα στο multi.
Στην σειρά, άλεσα τα κρεμμυδάκια μαζί με το σέλινο, πάλι στο multi, ώστε να μην τα βρίσκει κανείς όταν το δαγκώνει (καθώς έχουμε και δύσκολους στην παρέα μας).
Όλα μαζί σε βαθύ μπολ.
Μέσα στο μπολ πρόσθεσα τα μπαχαρικά. τα αυγά, το γιαούρτι, τα τυριά τριμμένα, το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Καλό ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη και σταδιακά μπήκε και το αλεύρι.
Μοίρασα το μείγμα σε φόρμες muffins ντυμένες με χαρτάκια και στην επιφάνεια πρόσθεσα κολοκυθόσπορο και ηλιόσπορο.
Ψήσιμο με αέρα στους 180 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.
Τ' άφησα να κρυώσουν λιγάκι και ήταν έτοιμα για κατανάλωση.
Μια ωραία λύση για σνακ στο σπίτι, στην δουλειά και το σχολείο, τώρα που η κολοκύθα μπήκε πια στην εποχή της.
Καλή Κυριακή σε όλους σας και καλή εβδομάδα να έχουμε από αύριο.
H αλήθεια είναι πως έρχονται και φεύγουν, χωρίς να μας υπολογίζουν... και αυτό στην τελική είναι μάλλον σε βάρος μας :-)
Ήρθε λοιπόν η εποχή της κίτρινης κολοκύθας (πολλά blogs έχουν κάνει ήδη τις πρώτες τους μαγειρικές) και αυτό σημαίνει πια για τα καλά φθινόπωρο.
Στην ταράτσα μας οι σπόροι που φυτέψαμε στις αρχές της Άνοιξης, από κολοκύθα που είχα αγοράσει πέρσι, απέδωσαν καρπούς ή για την ακρίβεια μια και μονάκριβη κολοκύθα!
Την "κανακέψαμε" όσο της άρμοζε όλο αυτό το διάστημα και να που ήρθε η ώρα της να πάει στην κουζίνα!
Έγινε muffins με τυράκια και μοιράστηκε σε διάφορους αποδέκτες.
Muffins κίτρινης κολοκύθας με φέτα και μοτσαρέλα
Υλικά
1 μέτρια σε μέγεθος κίτρινη κολοκύθα,
6-7 πράσινα κρεμμυδάκια καθαρισμένα το
άσπρο και λίγο από τα τρυφερά τους μέρη,
10-12 φύλλα φρέσκα σέλινο,
1 κουταλάκι δυόσμο αποξηραμένο,
1/2 κουταλάκι αλάτι,,
1/3 κοφτό κουταλάκι πιπέρι και μοσχοκάρυδο,
450 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
250 γραμ. φέτα πικάντικη,
150 γραμ. μοτσαρέλα τριμμένη,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό,
3/4 από το κεσεδάκι ελαιόλαδο,
1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
2 μεγάλα αυγά,
και για το στόλισμα
1 μεγάλη κουταλιά ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο.
Εκτέλεση
Τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα και απλά στην διαδικασία, ενός χρόνος προετοιμασίας θα έλεγα πως είναι ελάχιστος. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο περισσότερη προσοχή στο καθάρισμα της κολοκύθας.
Έπλυνα λοιπόν καλά την κολοκύθα και μετά την καθάρισα με κοφτερό μαχαίρι από την φλούδα, η οποία παρεμπιπτόντως δεν ήταν τόσο σκληρή όσο την περίμενα.
Έβγαλα τους σπόρους (και τους κράτησα για επόμενη σπορά και να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε πάλι...) και την σάρκα της την έκοψα σε κομμάτια.
Τα αλάτισα και άφησα να σταθούν στο στραγγιστήρι ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
Κατόπιν τα κομμάτια λίγα-λίγα τ' άλεσα στο multi.
Στην σειρά, άλεσα τα κρεμμυδάκια μαζί με το σέλινο, πάλι στο multi, ώστε να μην τα βρίσκει κανείς όταν το δαγκώνει (καθώς έχουμε και δύσκολους στην παρέα μας).
Όλα μαζί σε βαθύ μπολ.
Μέσα στο μπολ πρόσθεσα τα μπαχαρικά. τα αυγά, το γιαούρτι, τα τυριά τριμμένα, το βούτυρο και το ελαιόλαδο.
Καλό ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη και σταδιακά μπήκε και το αλεύρι.
Μοίρασα το μείγμα σε φόρμες muffins ντυμένες με χαρτάκια και στην επιφάνεια πρόσθεσα κολοκυθόσπορο και ηλιόσπορο.
Ψήσιμο με αέρα στους 180 βαθμούς για 25 περίπου λεπτά.
Τ' άφησα να κρυώσουν λιγάκι και ήταν έτοιμα για κατανάλωση.
Μια ωραία λύση για σνακ στο σπίτι, στην δουλειά και το σχολείο, τώρα που η κολοκύθα μπήκε πια στην εποχή της.
Καλή Κυριακή σε όλους σας και καλή εβδομάδα να έχουμε από αύριο.
Τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Πέπη μου!
ΔιαγραφήΤο καλό είναι πως ήταν και νόστιμα...
Τέλεια συνταγή, νομίζω ότι την προτιμώ περισσότερο την κολοκύθα σε αλμυρά παρά γλυκά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μπορέσω θα φτιάξω και εγώ γιατί είναι εύκολα και πολύ λαχταριστά!!
πολλά φιλιά!
Α!! ευχαριστούμε για την εισαγωγή μεν την μοναδική κολοκύθα σου, το ρούφηξα πραγματικά!
Οι γλυκές κολοκυθόπιτες με σταφίδες, καρύδια κ.λ.π. θέλουν αρκετή μαεστρία
ΔιαγραφήΜάχη μου και σε αρκετούς μπορεί και να μην αρέσουν κιόλας ως ιδέα... οπότε προσωπικά προσπάθησα να συνδυάσω τις γεύσεις για να υπάρχει και το απαραίτητο κολατσιό την επομένη.
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια για τον πρόλογο.
Να σας μεταφέρω λίγο στην "σκέψη" και στους καθημερινούς μου προβληματισμούς ήθελα...
Χαίρομαι που τα κατάφερα :-))
Καλό απόγευμα.
Κι εγω σήμερα έφτιαξα κολοκυθόπιτα, την κλασσική την σιροπιαστή ... Η κολοκύθα μου όμως ήταν ψιλοτεράστια και έχω πολύ ακόμη, και η ιδέα με τα αλμυρά μάφφιν είναι τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!
Εμείς εδώ Μαρίνα μου, έχουμε ένα θέμα γενικά με το κολοκύθι (υπάρχει μια δυσκολία στα αγόρια ...) οπότε το πήγα προς την αλμυρή εκδοχή για να είμαι πιο σίγουρη για την τελική αποδοχή :-))
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.
Τι ωραία που δείχνουν Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι με τέτοια υλικά θα είναι υπερνόστιμα :)
Το άλεσμα των λαχανικών σωτήριο και απαραίτητο! Τα λαχανικά "εξαφανίζονται", οι πιο δύσκολοι της παρέας τρώνε έχοντας άγνοια και όλοι είναι χαρούμενοι!
Σε φιλώ
Έγιναν όσο το δυνατόν πιο θελκτικά για λόγους ευνόητους καλή μου Ερμιόνη!!! Όλα αλεσμένα, μήπως και ξεφύγει κανένα φυλλαράκι ολόκληρο και γίνει "επιστροφή" απευθείας από τον παραλήπτης προς τον αποστολέα και δημιουργό :-)))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά σας στέλνω.
Τί νόστιμα!!! Και πολύ φθινοπωρινά!!! Τέλεια τα μάφιν που ετοίμασες Πηνελόπη μου!!! Φαντάζομαι οι άντρες σου ξετρελλάθηκαν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Κική μου, εδώ οι άντρες έχουν ένα θέμα με τα ζαρζαβατικά... Και προσπαθώ να τα "μορφοποιώ" όσο γίνεται καλύτερα για να μην υπάρχουν αντιρρήσεις :-))
ΔιαγραφήΕ, καλά τα κατάφερα και σ' αυτήν την φάση...
Φιλία πολλά και χαιρετισμούς.
Εύχομαι του χρόνου η σοδειά σας να είναι πολλαπλάσια για να επωφεληθούμε κι εμείς από τις δημιουργίες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να δούμε Αμαλία μου!
ΔιαγραφήΠάντως εγώ καλού-κακού αγόρασα και άλλες δύο κολοκύθες mini (σε καλή τιμή).
Θα κρατήσω τους σπόρους και οπότε μπορεί και να πολλαπλασιάσω τις δυνατότητες για μια μεγαλύτερη παραγωγή :-))