26.9.18

Express Banana Pie

Μια από τις πιο γνωστές γλυκιές πίτες είναι η Banana Pie (μπανανόπιτα δηλαδή).
 Άπειρες παραλλαγές και εκδοχές.
Με κρέμα, με καραμέλα από ζαχαρούγο γάλα, με καραμέλα από σιρόπι σφενδάμου, με σαντιγί, με μπισκοτένια βάση ή κανονική ζύμη τάρτα, και άλλα πολλά υλικά και τρόπους παρουσίασης.

Προσωπικά ήθελα κάτι γρήγορο και όχι με πολύ "βαριά" γλύκα για επιδόρπιο, καθώς είχα ώριμες μπανάνες που ήθελα να διώξω. Προσπάθησα να έχω  λοιπόν κάτι ανάλαφρο.

Banana Pie


Για την Banana Pie Express όπως τουλάχιστον την σκέφτηκα εγώ,  δεν χρειάζονται πολλά και δύσκολα δύσκολα υλικά (αρκεί να υπάρχουν).

Για μια μέτρια φόρμα:
1 φύλλο σφολιάτας,
3 μπανάνες ώριμες,
2 κουταλιές ταχίνι σοκολάτας,
2 κουταλιές πραλίνα φουντουκιού,
2 κουταλιές τυρί κρέμα
2 κουταλιές γάλα,
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα τριμμένη,
1,5 κουταλάκι τριμμένη φρυγανιά (μπορείτε να βάλετε και μπισκότα απλώς θα γίνει πιο γλυκό το τελικό αποτέλεσμα),
2/3 φλιτζανιού φουντούκια ψημένα αλλά ανάλατα χοντροκοπανισμένα.
ελάχιστο λιωμένο βούτυρο (1 κουταλάκι του γλυκού) με λίγο γάλα.


Άφησα την σφολιάτα να ξεπαγώσει, αλλά όχι να ζεσταθεί τελείως, ώστε να είναι εύκολα διαχειρίσιμη.


Έκοψα τα φουντούκια μ' ένα μαχαίρι (τα θέλω χοντρά, να τα βρίσκουμε στο μάσημα δηλαδή...)
Τις μπανάνες τις έκοψα σε διαγώνιες φέτες.


Ανακάτεψα σ' ένα μπολ, με ελαφρώς χλιαρό το γάλα, το τυρί κρέμα, το σοκολατένιο ταχίνι, την πραλίνα και την κανέλα να ενωθούν.


Σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο έστρωσα χαρτί ψησίματος όπου μετέφερα το φύλλο της σφολιάτας.
Να σημειώσω εδώ, πως από το φύλλο έκοψα δεξιά και αριστερά, λωρίδες πλάτους 3 εκ. περίπου και μετά αυτές σε μικρότερες λωρίδες ώστε να τις χρησιμοποιήσω στην επιφάνεια της πίτας.


Κατόπιν πασπάλισα την επιφάνεια της σφολιάτας με την τριμμένη φρυγανιά (για να απορροφήσει την υγρασία) και έστρωσα παντού τις φέτες μπανάνας σε δύο σχεδόν επίπεδα.
Πρόσθεσα τα κομμένα φουντούκια και μετά έριξα από πάνω την σοκολατένια κρέμα.


Κάλυψα με τις λωρίδες σφολιάτας και άλειψα με το λιωμένο βούτυρο το ανακατεμένο με το λίγο γάλα.


Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 190 βαθμούς, για 25 περίπου λεπτά μέχρι που ρόδισε και φούσκωσε η σφολιάτα.

Έβγαλα την πίτα από τον φούρνο, άφησα για 5-6 λεπτά πάνω σε σχάρα, αφαίρεσα το δαχτυλίδι της φόρμας και μετέφερα σε πιατέλα με την βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού.


Ωραία και απολαυστική μπανανόπιτα (Banana Pie) για τον απογευματινό σας καφέ!

6 σχόλια:

  1. Αυτή η ιδέα μου άρεσε πολύ ως συνοδευτικό σε ένα απογευματινό καφεδάκι καθώς είναι εύκολη, γρήγορη και αρέσει πολύ και στα παιδιά. Εν ολίγοις τα έχει όλα! Την κρατάω για την επόμενη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως έτσι την σκάρωσα κι' εγώ Αμαλία μου. Ως συνοδευτικό για το απογευματινό καφεδάκι και τσαγάκι της Κυριακής και τελικά είχε πολύ "πέραση"! Καλό απόγευμα και καλό μήνα Οκτώβρη εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Λοιπόν μου αρέσει που σε κάτι τέτοιες απλές κι εύκολες συνταγές κάνεις πάντα κάτι, ένα "τσικ" ας το πω και βγαίνει η συνταγή με τη "σφραγίδα" σου! Ας πούμε τώρα η κρέμα με την ένωση ταχίνι - τυρί κρέμα - πραλίνα σοκολάτας εκτός από πρωτότυπη είναι και νόστιμη, έβαλες και τα φουντούκια και το τερμάτισες! Ζεστή με καφεδάκι θα είναι ονειρεμένη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το "τσικ" είναι που με τσιγκλάει κι' εμένα Σκοτεινούλα μου, όταν θέλω να έχω κάτι που πιστεύω πως θα "εξιτάρει" τους ουρανίσκους. Να την σκαρώσεις είναι απλή στην παρασκευή της αλλά νοστιμότατη και το καφέ της τον χρειάζεται :-) Καλό μήνα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. Πολύ νόστιμη και εύκολη! Το ταχίνι σοκολάτας το αγαπώ πολύ, μέσα στην πίτα μαζί με την πραλίνα σίγουρα κάνει τη διαφορά!
    Καλό μήνα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ταχίνι με σοκολάτα αλλά και αυτό με το πορτοκάλι αποτελούν πολύ αγαπητό υλικό για μένα Μαρία μου. Τόσο σαν άλειμμα στις φρυγανιές ή το φρυγανισμένο ψωμάκι για το πρωϊνό όσο και σε γλυκιές παρασκευές όπως τούτη η τάρτα. Νομίζω ότι αξίζει να την δοκιμάσει κάποιος. Καλό μήνα και σ' εσένα εύχομαι.

      Διαγραφή