10.6.09

Γαριδάκια Τάρτα

Το καλοκαίρι ζητά όσο το δυνατόν πιο ανάλαφρες γεύσεις.
Τα ψαρικά λοιπόν και τα λαχανικά πάντα προηγούνται στις προτιμήσεις τις δικές μου τουλάχιστον. Πολλές φορές τα διαθέσιμα ή περισσευούμενα υλικά από κάποιο άλλο μαγείρεμα, μπορούν να δώσουν την αφορμή για μια νέα δημιουργία.
Κάπως έτσι λοιπόν μου προέκυψαν τα Γαριδάκια Τάρτα.
Είχα ένα πακετάκι αποφλειωμένες ψιλές γαρίδες που χρησιμοποίησα για να φτιάξω πιπεριές γεμιστές την προηγούμενη εβδομάδα.
Πήρα και μια ιδέα από την εκπομπή που παίζεται στον ALPHA με τίτλο «κάτι ψήνεται», και έτσι έφτιαξα τούτη την τάρτα που ήρθε σαν ορεκτικό για μια παρεούλα χθες βράδυ.
Φτιάχνετε την αλμυρή ζύμη τάρτας κατά τα κλασσικά : αλεύρι, παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια (ή μισό βούτυρο-μισό λάδι), αυγό, αλατάκι, ελάχιστη ζάχαρη, ή απλώς χρησιμοποιείστε ένα έτοιμο φύλλο ζύμης κουρού. Δεν λέω σφολιάτας γιατί για την συγκεκριμένη τάρτα προσωπικά δεν θα μου άρεσε στην υφή. Στρώνετε την ταρτιέρα σας ή ένα στρογγυλό ταψάκι, πηρουνίζετε την τάρτα σας σε διάφορα σημεία και την ψήνεται για 7-8 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο. Την βγάζετε από τον φούρνο και την γεμίζετε απλώνοντας ομοιόμορφα την γέμιση να πάει παντού.
Για την γέμιση τώρα, θα βράσετε τις γαριδούλες για 5 λεπτά σε ελαφρώς αλατισμένο νερό, αφού τις έχετε πλύνει προηγουμένως και τις έχετε αφήσει σε νερό με ξύδι για κανένα τέταρτο της ώρας. Αυτό προσωπικά το κάνω για να φύγει αυτή η μυρωδιά «ψαρίλας κατεψυγμένης».
Σ’ ένα βαθύ μπολ, θα ανακατέψετε τις βρασμένες γαρίδες, μ’ ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 2%, τρεις κουταλιές μαγιονέζα, δύο αυγά, ένα φλιτζάνι τριμμένο τυρί (μισό edam – μισό κεφαλοτύρι έβαλα εγώ), μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο, λίγο πιπέρι μαύρο τριμμένο, καθώς και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αλάτι καθόλου γιατί βάλαμε το κεφαλοτύρι και την μαγιονέζα.
Είστε έτοιμοι και φουρνίζετε την τάρτα και πάλι, ψήνοντας για 15 (maximum 20 λεπτά), μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της.
Εμείς την συνοδεύσαμε με σαλατούλα πράσινη (σαλάτα κατσαρή, πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη, αγγουράκι φρέσκο, αγγουράκι τουρσί, και κρεμμυδάκι κόκκινο και καλαμπόκι). Κρασάκι λευκό παγωμένο.
Άντε και καλή σας όρεξη.
Αν δε, αποφασίσατε να την φτιάξετε και θέλετε να έχετε κι’ ένα πιο πλήρες γεύμα σκεφτείτε ως κυρίως πιάτο : σουβλάκια ή φέτες από ξιφία ψημένα σε μουστάρδα, λεμόνι, ελαιόλαδο και λίγο ούζο, αφού τα έχετε μαρινάρει προηγουμένως, γιατί ο ξιφίας χρειάζεται το μαρινάρισμά του :-))

9 σχόλια:

  1. Πηνελόπη πρέπει να είναι πεντανόστιμη η τάρτα σου! Για να βεβαιωθώ δε στέλνεις ένα κομματάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Αγγελική μου,
    ήταν όντως πολύ νόστιμη (και η βάση επίσης γιατί την έκανα μισό βούτυρο-μισό λάδι) και το τελευταίο κομμάτι της το πήρα χθες το πρωί στην δουλειά.
    Δεν το έχω σε τίποτε όμως να επαναλάβω την συνταγή. Πες πότε θες και θα στην φέρω έτοιμη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ πρωτότυπη η τάρτα σου και φαίνεται νοστιμότατη! Με την πρώτη ευκαιρία θα τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Big Mama, να την δοκιμάσετε όταν θα έχετε χρόνο και διάθεση. Απλώς εάν θα είναι να την γευτούν και μικρά παιδιά, να την προσέξετε ως προς τα τυριά για να μην γίνει πολύ αλμυρή. Γι' αυτό εγώ χρησιμοποίησα (μισό γλυκό τυρί και μισό πιο πικάντικο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή μου Penelope, τα παιδάκια μου είναι 25 και 20 οπότε τέτοια προβλήματα δεν έχω, σε ευχαριστώ πάντως που το σκέφτηκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Big Mama όσων χρόνων και να είναι τα παιδάκια κάθε μαμάς...παραμένουν παιδάκια :-))
    Να τα χαίρεσαι και τα δύο μεγάλα παιδιά σου υγιή και με αγάπη για ότι κάνουν στην ζωή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πηνελόπη σε ευχαριστώ! Ξέρεις ότι είμαι φανατική της τάρτας, όπως και εσύ.
    Το κόλπο με το λάδι-βούτυρο μου καρφώθηκε για τα καλά στο νου! Τον τελευταίο καιρό που αποφεύγω τα λιπαρά, στερούμαι τις αγαπημένες μου τάρτες, ξέροντας πόσο βούτυρο κρύβουν! Θα δοκιμάσω την πρότασή σου που είναι κάπως πιο καλή για τον τρόπο που τρώμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα Αγγελική μου,
    να το δοκιμάσεις το μισό μισό, κάνοντας το μείγμα αρχικά "ψιχουλιαστό" με το χέρι (βούτυρο αλεύρι) και μετά να συμπληρώσεις το λάδι σανα να ερχόσουν να "δέσεις" αυτή την ζύμη. Γίνεται επίσης τραγανή και πολύ γευστική. Προσωπικά χρησιμοποιώ και την μαργαρίνη με ελαιόλαδο αν δεν θέλω να βάλω βούτυρο. Στις γλυκές δε, τάρτες βάζω 2-3 κουταλάκια βούτυρο γάλακτος και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μοσχομυρίζουν έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πλήρες μενού! Ομολογώ ότι τάρτα γαρίδας δεν θα σκεφτόμουνα με τίποτα! Γηράσκω αεί ..κλπ κλπ ( μάλλον ωριμάζω, άκου..γηράσκω η μικρούλα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή