6.10.09

Τάρτα λαχανικών και άλλα..

Αυτή είναι μια παλαιότερη συνταγή μου που είχα γράψει στο HFL, αλλά την επανέλαβα τούτο το Σαββατοκύριακο καθώς είχαμε μια φιλική παρέα σπίτι. Είναι μια τάρτα που φτιάχνεται γρήγορα και εύκολα και μπορεί να κάνει κανείς την προετοιμασία της, λίγη ώρα πριν την ψήσει. Έτσι ελευθερώνει τα χέρια της νοικοκυράς για να ετοιμάσει κάτι άλλο. Αυτό το άλλο, ήταν το ρυζάκι φούρνου, όπως το περιγράφει η φίλτατη Big Mama, με προσθήκες μανιταριών ολόκληρων κομμένα στα δύο καθώς και μπουτάκια κοτόπουλου επίσης ψημένα στον φούρνο μέσα σε σάλτσα από μέλι, σόγια, μουστάρδα, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι τριμμένο αλλά και σε κόκκους, πιπέρι.

Πάμε λοιπόν στην ετοιμασία της Τάρτας Λαχανικών
Σε τηγάνι αντικολλητικό σοτάρετε με ελάχιστο λάδι, 5-6 μικρά και τρυφερά κολοκυθάκια κομμένα σε ροδέλες, 2 καρότα επίσης σε ροδέλες και μια μεγάλη πράσινη πιπεριά σε κομματάκια. Φροντίστε οι ροδέλες να μην είναι πολύ χοντρές και τα λαχανικά σας να είναι μικρά σε μέγεθος και φρέσκα. Όταν μαλακώσουν και ροδίσουν ελαφρά τα κατεβάζετε από την φωτιά. Και ανακατεύετε μαζί με αυτά, 2 αυγά, 1 μικρή κρέμα γάλακτος, 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί ρεγκάτο και κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα, λίγο πιπέρι, λίγο ξερό δυόσμο και λίγο ξερό βασιλικό. Μην στραγγίξετε το λαδάκι γιατί δίνει μια νοστιμιά (απλώς φροντίστε να μην βάλετε πολύ ευθύς εξαρχής). Έχετε έτοιμο το μείγμα γέμισης της τάρτας.

Για την ζύμη τώρα, προσωπικά χρησιμοποιώ μια φόρμα μετρίου μεγέθους με έλασμα (όπως την βλέπετε στη φωτογραφία) θέλουμε 2 & μισό φλιτζάνια αλεύρι, 100 γραμμάρια παγωμένο βούτυρο (βάζω αυτό με το ελαιόλαδο), 1 αυγό, λίγο αλάτι, 2 κουταλιές καβουρδισμένο σουσάμι (ή καβουρδισμένο και αλεσμένο φουντούκι, όταν βάλετε ως τυρί το ροκφόρ που του ταιριάζει πολύ) και λίγο λάδι (περίπου μισό φλιτζάνι) που το προσθέτω στο ζύμωμα, γιατί δεν θέλω να βάζω πολύ βούτυρο. Φτιάχνω σχεδόν πάντα την ζύμη από την προηγούμενη. Την διπλώνω σε λαδόχαρτο και μέσα σε σακκουλίτσα στο ψυγείο. Την βγάζω να ξεπαγώσει 5-10 λεπτά και μετά την στρώνω με τα δάχτυλά μου στην φόρμα ομοιόμορφα για να πάει παντού. Όμως τούτη την φορά την έφτιαξα την ίδια μέρα, λίγες ώρες πριν μάθω πως θα έρθουν οι φίλοι μας. Δεν υπήρξε φυσικά κανένα πρόβλημα.

Προσθέτω την γέμισή μου. Και ψήνω στους 180-190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνειά της και να βλέπω πως έχουν ψηθεί τα πλαϊνά της τοιχώματα. Την έψησα αφού είχα ετοιμάσει το ρύζι και έτσι ο φούρνο μου ήταν στην ουσία και προθερμασμένος.

16 σχόλια:

  1. Αχ και πάλι αχ! Είπα χθες να ξεκινήσω επιτέλους αυτή την έρημη τη δίαιτα (που χρειάζομαι απεγνωσμένα!) και μας δίνεις σήμερα συνταγή για την οποία τρελαίνομαι! Σούπερ η τάρτα λαχανικών! Λέω να δείξω χαρακτήρα για μερικές μέρες και να την κάνω όταν θα έχω καταφέρει να εξολοθρεύσω τα πρώτα κιλά! Αν αντέξω να περιμένω βέβαια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα η τάρτα σου Πηνελόπη, κι ωραία η ζύμη.
    Σε λίγες μέρες θα σας δώσω κι εγώ μια με λάχανο κι αλλιώτικη ζύμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν τα καταφέρεις Αμαλία μου, που στο εύχομαι ολόψυχα, να μου πεις το μυστικό. Προσωπικά δεν έχω καταφέρει ποτέ να κάνω διαίτα (με πρόγραμμα εννοώ), απλώς κόβω λίγα παχυντικά πράγματα απο την διατροφή μου τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξανθή μου, θα την περιμένουμε την ταρτούλα λάχανο, γιατί μου προξένησες την περιέργεια και έχουν αρχίσει να φαίνονται και στην αγορά τα πρώτα λάχανα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα !
    Ειδα το σχόλια σας για λαζάνια με μελιτζ'ανες και τόνο. Μου αρέσει πολύ η ιδέα. Θα μας πείτε τη συνταγή? Μαρ'εσει πάρα πολύ ο συνδιασμός ζυμαρικών με λαχανικά.
    Υ.Γ.
    ΄Χαίρομαι που επιτέλους ολως τυχαία
    ανακάλυψα μπλόγκερς, σαν την Κα Ξανθή, Κα Μπεττυ, κλπ. Με τους οποίους συνδέθηκα και συνδέθηκαν κιαυτοί μαζί μου, γιατί ειναι κρίμα να είμαι Ελληνίδα και οι περισσότεροι συνδεδεμένοι μαζί μου να εινα ξένοι. Βέπετε οι περισσότεροι φίλοι μου δεν εχουν e-mails.
    Μου αρέσουν τα φαγητά σας κ ζήτησα να συνεθείτε μαζί μου,εγώ το εχω ηδη κάνει.
    Ευχαριστω
    Μπέττυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νοστιμότατη η συνταγή σου, και εύκολη.
    Την ζύμη την ανοίγεις με τα δάχτυλα, χωρίς πλάστρη; Τόσο εύκολη είναι; Θα την δοκιμάσω...
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου έβαλες ιδέα να αναρτήσω κι εγώ μια τάρτα παρόμοια, με πολύ εύκολη ζύμη και γέμιση...
    Την φτιάχνω συχνά αλλά δεν έχω καθήσει να φωτογραφίσω τη διαδικασία...
    Σε φιλώ, καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσει η ιδέα με το αλεσμένο φουντούκι στη ζύμη! Μας αρέσει και το ροκφόρ οπότε θα τη δοκιμάσω έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τάρτες: η ειδικότητά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Betty, σ' ευχαριστώ για το σχόλιο. Θα προσπαθήσω να την γράψω άμεσα την συνταγή για λαζάνια φούρνου με μελιτζάνες και τόνο.
    Έχω ήδη συνδεθεί κι' εγώ με το blog σου και το επισκέπτομαι όσο συχνότερα μπορώ. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ναι Εύη με τα δάχτυλα, πάνω στην φόρμα απευθείας θέλει κανένα 5 λεπτο περίπου για να την φέρεις στα σωστά πλαίσια, αλλά γίνεται μια χαρά.
    Καλή σου μέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άντε Artanis μου, περιμένουμε....
    Χαιρετισμούς στην Ανοιξιάτικη NZ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να την δοκιμάσεις τούτην εκδοχή Big Mama δένουν υπέροχα το καβουρδισμένο φουντούκι με το ροκφόρ ή το μπλέ τυρί γενικότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έτσι που τα λες Κικίτσα... είχα πάρει και "τίτλο" στο HFL. Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τάρτες, η ειδικότητά μου επίσης, στο να τις τρώω όμως! Αυτή με τα λαχανικά θα φτιαχτεί άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Aχ, αυτή η συγκεκριμένη ειδικότητα Λίλα μου είναι η "καταστροφή" μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή