Και οι γλυκές εκδοχές μου για ψωμάκια στον αρτοπαρασκευαστή, με την ελπίδα ότι κάποιο που θα δοκιμάσετε να σας αρέσει για το πρωϊνό σας ή το κολατσιό των πιτσιρικάδων σας.
Γλυκό ψωμί ή Άρτος
Το πρώτο γλυκό ψωμί που έφτιαξα ήταν ο ΑΡΤΟΣ. Έτσι το ονόμασα εγώ δηλαδή, γιατί μου θύμισε στην γεύση και τη υφή τους μεγάλους άρτους που βλέπουμε στις αρτοκλασίες εορτών. Είναι πάντα μια απόλαυση να τους γεύεσαι. Και σπανίζουν κάπως πια.
Τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν:
340 γραμμάρια νερό
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο (αντί για λάδι)
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλ. κοφτό αλάτι (ή το μικρό κουταλάκι μεζούρα που συνοδεύει το μηχάνημα)
4 κουταλάκια γλ. (ή μεζούρες) χτυπημένης μαστίχας μαζί με κρυσταλλική ζάχαρη
2,5 κουταλάκια κοφτά μπαχαρικού Σμυρνιό, (εάν δεν έχετε βάλτε κανέλα σκόνη 2 κουταλάκια καθώς και λίγο τριμμένο γαρύφαλλο)
2 κουταλιές της σούπας (ή το μεγάλο κουτάλι της μεζούρας) γάλα σκόνη (γνωστής μάρκας)
1 κουταλιά της σούπας σπόρους γλυκανίσου
μισό φακελάκι ξηρή μαγιά.
Στην ουσία έριξα όλα τα πιο πάνω υλικά με αυτήν την σειρά μέσα στο μηχάνημα.
Σημαντικό είναι να μην έρθει σε επαφή άμεσα η μαγιά με τα όποια υγρά ρίχνεται στο μείγμα σας.
Ψωμάκι με φρούτα και σταφίδες
Την ίδια εκδοχή μπορείτε να κάνετε με κανέλα, γαρύφαλλο,ς αφαιρώντας την μαστίχα και τον γλυκάνισο, αλλά προσθέτοντας κόντιτα ψιλοκομμένα και σταφίδες και την ζάχαρη αντί για άσπρη μπορείτε να την κάνετε με σκούρα κρυσταλλική 4 κουταλιές αντίστοιχα.
Ψωμί γλυκό με άρωμα σοκολάτας
Εδώ τώρα τι να σας πω; Είχα ένα κουτί HEMO που το πήρα μήπως και ξεγελάσω τον Θοδωρή να πιει το γάλα του, αλλά μπα, που τέτοια τύχη!
Για να το αξιοποιήσω λοιπόν, το χρησιμοποίησα αντί για κακάο. Επειδή δε, περιέχει ήδη ζάχαρη, την ζάχαρη την μείωσα σε 2 μόνον κουταλιές στα συνολικά υλικά μου.
340 γραμμάρια γάλα στο οποίο διέλυσα 5 κουταλιές HEMO
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο (αντί για λάδι)
2 μικρά αυγά (γιατί ήταν από κότες αλανιάρες)
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
μισό φακελάκι ξηρή μαγιά
Και μισό φακελάκι σοκολάτα σε σταγόνες.
Τα υλικά μπήκαν με αυτήν την σειρά στον αρτοπαρασκευαστή, εκτός από τις σταγόνες σοκολάτας που τις πρόσθεσα στα τελευταία 10 λεπτά, όταν το μηχάνημα μου χτυπάει για να κάνεις μια ανάλογη διαδικασία. Ποτέ μην τις προσθέσετε από την αρχή γιατί λιώνουν τελείως και χάνονται μέσα στο τελικό αποτέλεσμα, μια συμβουλή που είχα διαβάσει σε αμερικάνικο site, και την ακολούθησα.
Ψωμί γλυκό με αμύγδαλα
Εδώ τα πράγματα είναι επίσης απλά αλλά χρειάζονται μια-δυό μικρές πινελιές για να έχετε το επιθυμητό άρωμα. Τα υλικά μας σχεδόν τα βασικά:
340 γραμμάρια νερό, στο οποίο θα ρίξετε 3 σταγόνες εσσάνς πικραμύγδαλου
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
2 αυγά
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
4 κουταλιές αμύγδαλόψυχα αλεσμένη στο multi
μισό φακελάκι ξηρή μαγιά.
Και για το τέλος 3 κουταλιές αμύγδαλο καβουρδισμένο και χοντρο-κοπανισμένο.
Και σ’ αυτήν την περίπτωση τα υλικά μπήκαν στο μηχάνημα με την σειρά που αναφέρονται και στα 10 τελευταία λεπτά, πρόσθεσα το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Εμένα μου άρεσε πολύ, μιας και έχω αδυναμία στους ξηρούς καρπούς. Και στην δεύτερη εκδοχή του θα το κάνω με ωμό και καβουρδισμένο φουντούκι. Παρέα με μερέντα, πιστεύω πως θα κάνει «θραύση»!
Γλυκό ψωμί ή Άρτος
Το πρώτο γλυκό ψωμί που έφτιαξα ήταν ο ΑΡΤΟΣ. Έτσι το ονόμασα εγώ δηλαδή, γιατί μου θύμισε στην γεύση και τη υφή τους μεγάλους άρτους που βλέπουμε στις αρτοκλασίες εορτών. Είναι πάντα μια απόλαυση να τους γεύεσαι. Και σπανίζουν κάπως πια.
Τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν:
340 γραμμάρια νερό
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο (αντί για λάδι)
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλ. κοφτό αλάτι (ή το μικρό κουταλάκι μεζούρα που συνοδεύει το μηχάνημα)
4 κουταλάκια γλ. (ή μεζούρες) χτυπημένης μαστίχας μαζί με κρυσταλλική ζάχαρη
2,5 κουταλάκια κοφτά μπαχαρικού Σμυρνιό, (εάν δεν έχετε βάλτε κανέλα σκόνη 2 κουταλάκια καθώς και λίγο τριμμένο γαρύφαλλο)
2 κουταλιές της σούπας (ή το μεγάλο κουτάλι της μεζούρας) γάλα σκόνη (γνωστής μάρκας)
1 κουταλιά της σούπας σπόρους γλυκανίσου
μισό φακελάκι ξηρή μαγιά.
Στην ουσία έριξα όλα τα πιο πάνω υλικά με αυτήν την σειρά μέσα στο μηχάνημα.
Σημαντικό είναι να μην έρθει σε επαφή άμεσα η μαγιά με τα όποια υγρά ρίχνεται στο μείγμα σας.
Ψωμάκι με φρούτα και σταφίδες
Την ίδια εκδοχή μπορείτε να κάνετε με κανέλα, γαρύφαλλο,ς αφαιρώντας την μαστίχα και τον γλυκάνισο, αλλά προσθέτοντας κόντιτα ψιλοκομμένα και σταφίδες και την ζάχαρη αντί για άσπρη μπορείτε να την κάνετε με σκούρα κρυσταλλική 4 κουταλιές αντίστοιχα.
Ψωμί γλυκό με άρωμα σοκολάτας
Εδώ τώρα τι να σας πω; Είχα ένα κουτί HEMO που το πήρα μήπως και ξεγελάσω τον Θοδωρή να πιει το γάλα του, αλλά μπα, που τέτοια τύχη!
Για να το αξιοποιήσω λοιπόν, το χρησιμοποίησα αντί για κακάο. Επειδή δε, περιέχει ήδη ζάχαρη, την ζάχαρη την μείωσα σε 2 μόνον κουταλιές στα συνολικά υλικά μου.
340 γραμμάρια γάλα στο οποίο διέλυσα 5 κουταλιές HEMO
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο (αντί για λάδι)
2 μικρά αυγά (γιατί ήταν από κότες αλανιάρες)
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
μισό φακελάκι ξηρή μαγιά
Και μισό φακελάκι σοκολάτα σε σταγόνες.
Τα υλικά μπήκαν με αυτήν την σειρά στον αρτοπαρασκευαστή, εκτός από τις σταγόνες σοκολάτας που τις πρόσθεσα στα τελευταία 10 λεπτά, όταν το μηχάνημα μου χτυπάει για να κάνεις μια ανάλογη διαδικασία. Ποτέ μην τις προσθέσετε από την αρχή γιατί λιώνουν τελείως και χάνονται μέσα στο τελικό αποτέλεσμα, μια συμβουλή που είχα διαβάσει σε αμερικάνικο site, και την ακολούθησα.
Ψωμί γλυκό με αμύγδαλα
Εδώ τα πράγματα είναι επίσης απλά αλλά χρειάζονται μια-δυό μικρές πινελιές για να έχετε το επιθυμητό άρωμα. Τα υλικά μας σχεδόν τα βασικά:
340 γραμμάρια νερό, στο οποίο θα ρίξετε 3 σταγόνες εσσάνς πικραμύγδαλου
3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
2 αυγά
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
4 κουταλιές αμύγδαλόψυχα αλεσμένη στο multi
μισό φακελάκι ξηρή μαγιά.
Και για το τέλος 3 κουταλιές αμύγδαλο καβουρδισμένο και χοντρο-κοπανισμένο.
Και σ’ αυτήν την περίπτωση τα υλικά μπήκαν στο μηχάνημα με την σειρά που αναφέρονται και στα 10 τελευταία λεπτά, πρόσθεσα το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Εμένα μου άρεσε πολύ, μιας και έχω αδυναμία στους ξηρούς καρπούς. Και στην δεύτερη εκδοχή του θα το κάνω με ωμό και καβουρδισμένο φουντούκι. Παρέα με μερέντα, πιστεύω πως θα κάνει «θραύση»!
ΠΟλύ ωραίες συνταγές...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ζύμωμα στο χέρι, πιστεύεις θα βγαίνανε καλά;
Θα με κάνεις να βγάλω τον αρτοπαρασκευαστη από το ντουλάπι με τις συνταγές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλά Λίλα εσύ ακόμη στο ντουλάπι τον έχεις κι ίσως έχεις και καλύτερη πρόσβαση σε αλευρόμυλους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνέλόπη εξαιρετικές και οι γλυκές προτάσεις σου, χτες που ζύμωσα δοκίμασα την εκδοχή με το σαφράν!!
Εγώ κάνω και κάποια γιορτινά ψωμιά Χριστουγέννων Πάσχα αλλά και τσουρέκια με τον αρτοπαρασκευαστή.
Καλό μήνα!!
Τι ωραίες ιδέες για γλυκά ψωμάκια! Το ένα καλύτερο από το άλλο!
ΑπάντησηΔιαγραφήArtanis μου καλημέρα, εκεί στην ΝΖ. Πιστεύω πως θα μπορούσε να γίνει και με ζύμωμα στο χέρι, οποιαδήποτε από τις συνταγές για ψωμάκια. Αλλά σ' αυτήν την περίπτωση για να έχεις πραγματικά αφράτο αποτέλεσμα η ποσότητα της ξερής μαγιάς θα πρέπει να αυξηθεί. Για παράδειγμα όταν κάνω ζυμάρι για πίτσα (στο χέρι) για πολύ αφράτο και μεγάλο ταψί φούρνου βάζω ενάμιση φακελάκι μαγιά. Και βέβαια χρειάζεται τον χρόνο του και την ζεστασιά (με την βοήθεια του φούρνου) για να ανέβει κατάλληλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα Λίλα ...ξεκίνα. Βγάλτον τούτο το ΣΚ που θα έχουμε και εκλογές για να καταπλήξεις την οικογένεια :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε καλές δοκιμές Ξανθή μου και με τα γλυκά ψωμιά σου εύχομαι. Και φυσικά να μου πεις αν άρεσαν και γευστικώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήBig Mama, χθες έφτιαξα πάλι ΑΡΤΟ, και τον ευχαριστήθηκα μαζί με μαρμελάδα αχλάδι, στο σημερινό πρωϊνό μας. Ο δε μικρός μου πήγε στον σταθμό κρατώντας ένα μεγάλο κομμάτι :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχες οι συνταγές για τα ψωμάκια σου!! και μιας και δεν διαθέτω αρτοπαρασκευαστή, θα πειραματιστώ στο χέρι. Είμαι πολύ του ζυμώματος :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια γλυκιά καλή μέρα σου εύχομαι:)
Elen, σου εύχομαι κάθε επιτυχία με το ζύμωμα. Το οποίο είναι σαφώς καλύτερο, αν έχεις τον απαραίτητο χρόνο και την διάθεση φυσικά, μιας και έχει τον κόπο της αυτή η δημιουργία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ.ΕΝΑ ΤΑΨΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠ ΟΛΑ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρτοπαρασκευαστή δεν έχω, αλλά έχω χεράκια. Με αυτές τις μυρωδάτες συνταγές θα βγάλω τη λεκάνη των τσουρεκιών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν βρήκα το blog σου -από εκείνα τα μπισκοτάκια για μπόμπιρες- σκέφτηκα μια ανάρτηση που σου ταιριάζει και υπόσχομαι σύντομα.
Καλώς σε βρήκα.
JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS καλώς ήρθες. Ταψάκι με ψωμάκια ε; Καλά θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα σου εύχομαι.
Thalassenia καλώς ήρθες κι' εσύ. Θα περιμένω την ανάρτησή σου (θα μπω να κοιτάξω σε λίγο) γιατί ομολογώ πως μου κίνησες την περιέργεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή:-))))
Καλημέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι και σε σένα.
Το έχω φτιάξει σήμερα το "Ψωμί γλυκό με άρωμα σοκολάτας" και βγήκε υπέροχο. Το έκανα με αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο χωριάτικο. Βγήκε ωραία φουσκωμένο σαν γλύκισμα σε σχήμα ψωμιού και με ωραία γεύση. Μπράβο για την συνταγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έδωσες πραγματικά πολύ χαρά με τούτο το σχόλιό σου, μετά από τόσο καιρό που έχω δημοσιεύσει τούτη τη συνταγή.
ΔιαγραφήΣημαίνει πως τελικά κάτι έχω καταφέρει με τούτο το blog, που είχε σαν στόχο να μοιράζομαι με όσους έχουν την καλοσύνη να με "διαβάζουν" πράγματα που έφτιαξα για την οικογένειά μου.
Σ' ευχαριστώ θερμά τόσο για την δοκιμή όσο και για το ότι μπήκες στον κόπο να μου αφήσεις το σχόλιο.
Καλή σου ημέρα και καλό Σαββατοκύριακο.