Έχοντας αποκτήσει έναν αρτοπαρασκευαστή, στην ουσία από ανταλλαγή μιας άλλης ηλεκτρονικής συσκευής που μου χάρησαν, έχω εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, λύσει το πρόβλημα με το ψωμί. Έκανα αρκετά πειράματα ψάχνοντας συνταγές από το Internet ως επί το πλείστον καθώς και από κάποια βιβλία μαγειρικής. Άλλες είχαν πολύ ωραία αποτελέσματα κάποιες άλλες πάλι όχι. Ακολούθησα και συμβουλές ή tips καλών φίλων από το HFL παλαιότερα, και κατέληξα στα δικά μου συμπεράσματα στα οποία συμβάλλει μάλλον η μηχανή με τον τρόπο της και η διάθεσή μου επίσης.
Όταν βάλετε περισσότερα υγρά, από αυτά που προτείνονται στις βασικές συνταγές του αρτοπαρασκευαστή σας έχετε ένα πιο συμπαγές αποτέλεσμα στην υφή του ψωμιού. Όχι ανάλαφρο, τριφτό και φουσκωτό. Αυτό σε κάποιους αρέσει σε άλλους όχι.
Μετά από παράκληση της αγαπητής Big Mama, παραθέτω μερικές συνταγές και ελπίζω να σας αρέσουν όταν τις δοκιμάσετε.
340 γραμμάρια νερό
15 γραμμάρια ελαιόλαδο
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι σαφράν (κρόκο) βιολογικό. Το επισημαίνω, γιατί με αυτήν την ονομασία το αγόρασα σε συσκευασία των 4 τεμαχίων και η δόση της σκόνης του σαφράν που είναι μέσα, αποδείχθηκε επαρκής για την συγκεκριμένη ποσότητα υλικών. Αλλιώς θα χρησιμοποιήσετε 3-4 στήμονες που θα τους αφήσετε αρκετή ώρα στο νερό, για να βγάλουν τα συστατικά τους.
1 κουταλάκι γλ. κοφτό αλάτι (ή το μικρό κουταλάκι μεζούρα που συνοδεύει το μηχάνημα)
2 κουταλάκια γλ. (ή μεσούρες) χτυπημένης μαστίχας μαζί με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη (εγώ πια έχω έτοιμη χτυπημένη από το multi, αρκετή ποσότητα, μιας και φτιάχνω ψωμάκι κάθε 2-3 μέρες περίπου).
2 κουταλιές της σούπας (ή το μεγάλο κουτάλι της μεζούρας) γάλα σκόνη (γνωστής μάρκας)
μισό φακελάκι ξηρή μαγιά.
Βάζετε το σαφράν μέσα στο νερό και ανακατεύετε μ’ ένα κουτάλι για να διαλυθεί καλά. Τοποθετείτε τα υλικά με την σειρά αυτήν, στον αρτοκατασκευαστή και σύμφωνα με τις οδηγίες του προγράμματος βάζετε το ψωμάκι σας να ζυμωθεί και να ψηθεί. Εγώ χρησιμοποιώ το πρόγραμμα 1 που απαιτεί 3,20 ώρες και έτσι έχουμε ένα αρωματικό και άκρως γευστικό ψωμί με γλυκό κίτρινο χρώμα και μια εκπληκτική μυρωδιά λουλουδιού και μαστίχας. Αναφέρω εδώ, πως το λουλουδόψωμο υπάρχει σε αρκετές παλιές περιγραφές συνταγών για ψωμί και αυτό χάρη στο σαφράν.
Ψωμί με γλυκάνισο και μαστίχα
Η διαδικασία είναι η ίδια που αναφέρεται πιο πάνω. Αλλά στην περίπτωση αυτή δεν βάζω σαφράν. Ρίχνω μέσα στο μείγμα μου μιάμιση κουταλιά γλυκού σπόρους γλυκανίσου, που έχω τρίψει ελαφρώς με τα δάχτυλά μου. Οι οδηγίες του μηχανήματος λένε να τους ρίξω στα 5 πρώτα λεπτά, κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο, αλλά εγώ τους ρίχνω από την αρχή πριν ρίξω την μαγιά.
Μυρωδάτο και απολαυστικό που θυμίζει μέρες Χριστουγέννων μιας και τότε συνήθιζε η μάνα μου να φτιάχνει αυτό το ψωμί (με τα χέρια όμως).
Ψωμί με ηλιόσπορους
Τα ίδια με το γλυκάνισο, ρίχνω δύο καλές κουταλιές ολόκληρους ηλιόσπορους καθώς και μία κουταλιά άσπρο σουσάμι. Πάντα στην αρχή, χωρίς όμως να βάλω αυτήν την φορά μαστίχα με ζάχαρη, απλώς μόνον λίγη ζάχαρη. Μπορείτε και να αλέσετε τους ηλίοσπορους στο multi, εάν δεν τους θέλετε ολόκληρους.
Ψωμί με ρίγανη και πάστα ελιάς
Σ’ αυτήν την περίπτωση όταν θέλω να βγάλω πιο συμπαγές αποτέλεσμα αυξάνω λίγο το νερό στα 350 -360 γραμμάρια. Και μέσα στο μείγμα προσθέτω 1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο ρίγανη καθώς και 3 κουταλάκια πάστα ελιάς. Ελάχιστη ζάχαρη (όχι μαστίχα). Τα υπόλοιπα υλικά μένουν ως έχουν.
Ψωμί σκούρο στο χρώμα και γεμάτο μεσογειακό άρωμα.
Σκέφτομαι να φτιάξω ένα και pesto βασιλικού που έχω φτιάξει μόνη μου. Θα το δοκιμάσω πρώτα και θα γράψω εντυπώσεις.
Ψωμί με καλαμποκάλευρο
Στην περίπτωση αυτή το αλεύρι μου είναι μισό-μισό. Μισό λευκό (για όλες τις χρήσεις) και μισό καλαμποκιού. Νερό, λάδι, 1 αυγό, αλάτι, ζάχαρη, μαγιά. Μπορείτε δε, να το συμπληρώσετε και με 2 κουταλάκια άσπρο σουσάμι. Του ταιριάζει πολύ.
Τις περισσότερες εκδοχές τις έχω δοκιμάσει με παραπλήσιο τρόπο, εγώ εδώ και δυο χρόνια ζυμώνω μόνο στο μηχάνημα και ψήνω στο φούρνο,αυτή με το σαφράν δεν έχω κάνει και πάω τώρα μιας κι είναι ώρα ζυμώματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω και τις γλυκές σου εκδοχές.
καλό απόγευμα.
Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου Penelope για την άμεση ανταπόκριση! Θα τα δοκιμάσω όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη πόσο αλεύρι χρησιμοποιείς, γιατί δεν το βλέπω στα υλικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ και καλό βράδυ
Ωραίες συναγές για ψωμί, αν και δεν έχω αρτοπαρασκευαστή...Είναι όμως κοινό μηχάνημα στα ΝΖηλανδικά σπίτια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ μισοί ΝΖηλανδοί είναι αλλεργικοι στην γλουτεΐνη του αλευριού...
Καλημέρα και καλό μήνα! Το ψωμάκι με τη ρίγανη και τις ελιές θα φτιαχτεί σύντομα αν όχι σήμερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήCat είχες απόλυτο δίκιο, το "έφαγα" καθ' οδόν το αλεύρι. Το διόρθωσα λοιπόν και η ποσότητα είναι 600 γραμμάρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα.
Ξανθή,
ΑπάντησηΔιαγραφήφαντάζομαι ότι το κάνεις γιατί ψήνεται καλύτερα το ψωμάκι έτσι.
Για πες μας όμως τον λόγο. Τι έχει δείξει η πείρα σου.
Artanis μου είναι πάντως καλή λύση. Από τις λίγες ηλεκτρικές συσκευές που θεωρώ πως έχουν αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω δώρα απο τον γάμο μου, πολυκόφτη με blender, φριτέζα, μηχανή espressο. Δυό-τρεις φορές τις έχω χρησιμοποιήσει. Είναι ογκώδεις και το αποτέλεσμα δεν διαφέρει και πολύ από πιο απλές συσκευές... απλώς μου πιάνου πια χώρο στα ντουλάπια μου.
Ο αρτοπαρασκευστής απο όταν βγήκε από το κουτί του δεν μπήκε σε ντουλάπι.
Λίλα μου, είναι ωραίο ψωμάκι κι' όταν είναι φρέσκο συνδυασέτε με μια καλή ντοματασαλάτα και φέτα και θα με θυμηθείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σου.
Big mama, εύχομαι κάποιο από όλα να σου αρέσει. Αν και νομίζω πως καθένα έχει την δική του χάρη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη εγώ έχω έναν αρτοποιητή από το 2000 κι ο καημένος μετά από 6 χρόνια συνεχούς λειτουργίας άρχισε τα προβλήματα.Τότε λοιπόν, μιας και δεν τρώγαμε άλλο ψωμί, άρχισα να ψήνω στην κουζίνα και καθιερώθηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι είναι κάτι διαφορετικό, χωρίς να απέχει πολύ από το άλλο.
Το μεγάλο μου πρόβλημα από την αρχή είναι το αλεύρι.Φέρνω από μύλο επαρχίας όταν μπορώ, αυτά των Σ/Μ δεν μου αρέσουν καθόλου.
Αν έχεις κάποια πρόταση για πηγή αλευριού στην Αθήνα περιμένω.
Ευχαριστώ
Mόλις σήμερα ανακάλυψα το μπλογκ σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρέσει πολυ ,επίσης και ο τίτλος. Ρομαντικός!
Ευχαριστω για τα ψωμάκια. Μαρέσει που βρήκα ενα μεγάλο κατάλογο ,ολοκληρωμένο.
΄Θα ημουν ευτυχής αν συνδεόσαστε με το μπλόγκ μου. Εγώ το εχω 'ηδη κάνει με χαρά:)
Ξανθή μου καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα για τα γιορτινά ψωμάκια,μισό στον αρτοπαρασκευαστή - μισό στο φούρνο με βρίσκει σύμφωνη, γιατί χρειάζεται να κάνεις και το σχετικό ντεκόρ.
Στην Αθήνα σε χοντρική πώληση μπορείς να βρεις χύμα αλεύρι στην οδό Ευριπίδου.
Εγώ τυχαίνει να έχω τον γαμπρό του ανδρός μου, που εργάζεται ως χημικός τροφίμων σε μύλους στον Πειραιά και μου φέρνει ένα μεγάλο τσουβάλι για όλες τις χρήσεις με ελάχιστα χρήματα.
Από SM παίρνω μόνον μικρά πακέτα ολικής ή καλαμποκάλευρο που συνδυάζω με το άλλο για να φτιάξω άλλη υφής ψωμί.
Πολύ καλό είναι το πράσινο αλεύρι από την Μυτιλήνη (νομίζω) που έχω βρει σε ΑΒ.
Betty Manousos, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Θα το κάνω κι' εγώ (την σύνδεση με το Blog σας εννοώ) άμεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και εύχομαι καλό Σαββατοκύριακο.