25.11.09

Χρόνια Πολλά Αγαπημένη μου

Η σημερινή γιορτή είχε (και έχει) πάντα μεγάλη ΑΞΙΑ για μένα.
Γιόρταζε η μάνα μου και πολλά αγαπημένα πρόσωπα της ευρύτερης οικογένειάς μας από την προ-γιαγιά μου μέχρι κάποιες θείες και εξαδέλφες. Ήταν και η απαρχή στην ουσία για τις γιορταστικές μέρες που θα έρθουν, όπου και σε αυτές πάλι είχαμε μέλη της οικογένειας που γιόρταζαν. Η μάνα μου έχει φύγει σχεδόν 4 χρόνια τώρα, αλλά την αισθάνομαι πολύ συχνά δίπλα μου ενώ είναι πάντα μέσα στην σκέψη μου, σε κάθε κίνηση που θέλω να κάνω. Από τις απλές καθημερινές μου δουλειές μέχρι την απόφαση για κάτι πολύ σημαντικό. Το δέσιμό μας ήταν μεγάλο. Όσοι μας γνώρισαν κατά το παρελθόν, είχαν να το λένε. Είχαμε καταφέρει να επικοινωνούμε μεταξύ μας με ιδιαίτερο τρόπο και δικό μας κώδικα. Αν την είχα κοντά, θα της ευχόμουν ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και να είναι γερή.
Δεν την έχω όμως, μου λείπει αφάνταστα ομολογώ και γι' αυτό εύχομαι από καρδιάς σε όλες που γιορτάζουν να είναι ΓΕΡΕΣ και ΔΥΝΑΤΕΣ με πρώτη και καλύτερη την φίλη Katerina ante Portas.

Για κέρασμα σε όσες γιορτάζουν: Μαστιχένια Μπισκότα για το καφέ με τις φίλες τους (αλλά και τον φίλο Γιώργο, ως ανταπόδοση για την εξαιρετική του αφιέρωση προς εμένα με τα αρωματικά κουλουράκια Βανίλιας του).

Για 3 κανονικά ταψιά φούρνου, θα χρειαστείτε: 1 πακέτο βούτυρο μαλακό, μισή κούπα ζάχαρη άχνη, 3 κούπες αλεύρι (κατάλληλο για μπισκότα είναι το κλασσικό κόκκινο ή ότι διαθέτετε εσείς) 2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1/4 κουταλάκι (γλυκού) αλάτι
1 ποτήρι (κρασιού) λικέρ μαστίχας, 2 αυγά, 4-5 (μέτριου μέγεθους) δάκρυα μαστίχας που θα χτυπήσετε στο Multi μαζί με 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη.

Αρχικά, χτυπάτε την μαστίχα μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το μπέϊκν πάουντερ. Χτυπάτε σε βαθύ μπολ το βούτυρο μαζί με τα δύο αυγά μέχρι ν’ ασπρίσουν και αμέσως μετά ενσωματώνετε όλα τα υλικά. Μαστίχα/Ζάχαρη, Αλεύρι/ Μπέϊκιν, Ζάχαρη Άχνη, Λικέρ Μαστίχας, Αλάτι. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο.

Στρώνετε με λαδόχαρτο (κατά τα γνωστά) 2 ταψιά (θα φουρνίσετε ξανά στο πρώτο κατά πάσα πιθανότητα). Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ξεκινάτε να δώσετε το επιθυμητό για σας σχήμα στα μπισκότα σας. (Προσωπικά, πλάθω μετρίου μεγέθους κορδόνια, τα οποία κόβω σε κομμάτια μ’ ένα μαχαίρι και κάθε κομματάκι το πατάω με τα δάχτυλα πάνω σε επιφάνεια εργασίας και έχω άμεσα και γρήγορα μπαστουνάκια φαρδιά σαν 2 δάκτυλα). Τα στρώνετε στο ταψί και ψήνεται σε αέρα, στους 180 Βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Η μυρωδιά της μαστίχας σπάει ρουθούνια! Είναι βέβαιο.

Και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.


20 σχόλια:

  1. Λοιπόν Penelope, τίποτα στη ζωή δε γίνεται τυχαία.
    Η Κατερίνα ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που συνάντησα όταν ξεκίνησα (Άνοιξη 2007) το ταξίδι μου στη μπλογκοχώρα! Με στήριξε από την πρώτη στιγμή και είναι το πρώτο πρόσωπο που μου έρχεται στο νου (μαζί με την αδερφή μου) να ευχηθώ τέτοια μέρα!
    Βλέπεις πως έκλεισε ο κύκλος σήμερα;
    Το πρωί της ευχήθηκα εγώ και τώρα βλέπω την κοινή αφιέρωση που μας κάνεις!!
    Δεν είναι φοβερό;
    Σ' ευχαριστώ πολύ
    Να είσαι καλά
    Η μαστίχα όπως σου έχω πει (μαζί με τη βανίλια) με τρελαίνουν!! Οπότε...
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να είσαι καλά να την θυμάσαι! Και να μεταφέρεις και τις μνήμες σου στον εγγονό που δεν πρόλαβε να γνωρίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Γιώργο,
    συμφωνώ απολύτως μαζί σου. Είμαι της ίδιας φιλοσοφίας ΤΙΠΟΤΕ στην ΖΩΗ δεν γίνεται τυχαία. Και φυσικά οι κρίκοι που ενώνουν μια αλυσίδα έχουν στόχο και σκοπό. Αν κάποιος χαθεί ή σπάσει μπορεί να χαλάσει μια αλυσίδα αλλά μπορεί και όχι, αν βρεθεί ένας άλλος συνδετικός τρόπος της. Και φυσικά σε όλα μας τα "προβλήματα" έρχεται κάποια στιγμή η απάντηση. Πάντα μα πάντα!
    Καλή σου μέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στην αδελφή σου και απο μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Juanita μου σ' ευχαριστώ.
    Το ξέρεις καλά (γιατί τα έχουμε πει παλαιότερα πολύ αναλυτικά) πως δεν την ξεχνώ.
    Και η αλήθεια είναι πως πραγματικά στεναχωριέμαι που δεν ζει και εκείνη και ο πατέρας μου για να δουν τον Θοδωρή...
    Αλλά αν ζούσαν (ίσως λέω ίσως) να μην είχε γεννηθεί ο Θοδωρής. Τι να σου πω; Αυτό το θέμα είναι πολύπλοκο όπως ξέρεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να είσαι πάντα καλά να την θυμάσαι με αγάπη! Η μυρωδιά της μαστίχας μου αρέσει πολύ!Τα κουλουράκια σου θα μοσχομυρίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ σε Big Mama. Οι αναμνήσεις με την μάνα μου, είναι σαν μια ταινία κινηματογράφου δίχως όρια και δίχως τέλος.
    Οσο για μαστιχένια μπισκοτάκια (και αυτά με την βανίλια του Γιώργου που πρέπει να φτιάξω μέσα στο Σαββατοκύριακο) από τα πιο αγαπημένα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντα θεωρούσα οτι είμαστε αυτό που έκαναν οι άνθρωποι που ήταν κοντά μας και μεγαλώνοντας πιστεύω οτι είμαστε και οι αναμνήσεις μας. Πόση ευαισθησία δείχνεις σήμερα με το ποστ για την μητέρα σου! Να είσαι καλά να τη θυμάσαι πάντα! Όσο για τη μαστίχα είναι από μόνη της άρωμα νοσταλγίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωωω χαρούμενη και κατακόκκινη απ τα καλά σας λόγια!
    Ευχαριστώ θερμά Πηνελόπη μου για την αφιέρωση και τις ευχές, πάντα ευτυχισμένη και να θυμάσαι την μαμά σου. Ευχαριστώ πολύ και τον Γιώργο παρεπιπτόντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και η δική μου μάνα γιόρταζε κι' ακόμη τη θυμάμαι παρ' ότι έχουν περάσει 15 χρόνια. Δεν ξεχνιούνται...

    Πολλές οι Κατερίνες και να ζήσουν, από την κόρη μου,
    την Κατερίνα ΜΑΣ ante portas,
    τη Ζαγοριανή
    και ΟΛΕΣ όσες γιορτάζουν

    Φιλί και Γλαρενιες αγκαλιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να τη χαίρεσαι λέμε! Καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πηνελόπη μου, να είσαι καλά, να την θυμάσαι και να περάσεις στον Θοδωρή αυτά που σπούδασες δίπλα της!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίλα, σ' ευχαριστώ πολύ.
    Πραγματικά είμαστε αυτό που άλλοι μας βοήθησαν να γίνουμε. Με τους τρόπους, την αγωγή, τα εφόδια και τα διδάγματα τους σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε την προσωπική μας σφραγίδα, γιατί έτσι γεννιόμαστε, αλλά αυτή διαμορφώνεται πάντα από το περιβάλλον που ζούμε και μεγαλώνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν νομίζω πως θέλαμε να σε κάνουμε να κοκκινήσεις Κατερίνα μου, ούτε εγώ ούτε ο Γιώργος, απλώς εκφράσαμε αυτό που νοιώθουμε και οι δυό μας για σένα, ο καθένας για τους δικούς του λόγους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ οι άνθρωποι "φεύγουν" αλλά δεν ξεχνιούνται παρά μονάχα αν τους σβήσουμε τελείως από την ψυχή και την μνήμη μας. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με την ΜΑΝΑ μας, φαντάζομαι σε καμμία περίπτωση.

    Σε ασπάζομαι στις φτερούγες που ψηλά σε πετούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγγλική μου, ξέρεις πόσο πολύ προσπαθώ να τα περάσω στον Θοδωρή (αυτά και άλλα πολλά ακόμη), ελπίζω να βρίσκομαι σε καλό δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προσπαθώ να την "χαίρομαι" Ταχυδρόμε, αν και είναι σε άλλους κόσμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mπά καλέ!!! Κοκκίνησα από το ..χάπι της πίεσηςςς!! :))

    Σε φιλώ
    (τα μπισκοτάκια θα δοκιμαστούν μετά..ξέρεις και θα καταγράψω εντυπώσεις!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πηνελόπη μου, να ζήσεις γερή, δυνατή και ευτυχισμένη με την οικογένειά σου, για να θυμάσαι και να τιμας και την μανούλα σου. Αυτό πιστέυω είναι και το καλύτερο δώρο που θα ήθελε και εκείνη απο εσένα.
    Χρόνια πολλά και σε όσες φίλες γιορτάζουν :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κατερίνα μου καλή,
    θα τις περιμένω τις εντυπώσεις σου εφόσον τα φτιάξεις. Να τις γράψεις, γιατί όπως έχω ξαναπεί, αυτά που γράφουμε για να δοκιμαστούν και από άλλους πρέπει να ξέρουμε αν τελικά άρεσαν. Ή μόνες μας ευλογούμε τα "γένια" και τις κουτάλες μας :-))

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εύη μου σ' ευχαριστώ πολύ.
    Αντεύχομαι και σε εσένα για τα καλύτερα τόσο στην οικογένειά σου όσο και προσωπικά.
    Υγεία πρώτα από όλα και μετά αισιοδοξία και επιτυχίες (όπως εσύ τις βλέπεις και τις θέλεις).
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή