Είπαμε πως πρέπει να ξεφύγουμε από το κρέας με κάποιον τρόπο και για κάποιες συνεχόμενες μέρες. Έτσι στο μενού των τελευταίων ημερών που περιελάμβανε και κάποιες μέρες νηστείας μιας και θέλαμε για οικογενειακούς λόγους να κοινωνήσουμε.
Φτιάξαμε διάφορα φαγητά που σαν βάση είχαν τα θαλασσινά και τα ψαρικά, μέχρι λαδερά φαγητά (ακόμη και χωρίς λάδι, ναι και μην σας φανεί παράξενο, γίνεται).
Στις προσπάθειες μου αυτές είχα και ψαράκι φιλέτο.
Χοντρούτσικα φιλέτα σολομού που τα έκανα με μια ιδιαίτερη σάλτσα πορτοκαλιού.
Σ’ ένα σέϊκερ ανακάτεψα, τον χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι, δύο κουταλιές της σούπας μαύρο ρούμι (έτσι μου ήρθε έτσι έκανα…) 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σκόνη, 2 καλές κουταλιές μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι.
Σ’ ένα πιάτο βαθύ έβαλα αρκετό ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 μέτριο ξερό κρεμμυδάκι επίσης τριμμένο στον τρίφτη, ξύσμα από πορτοκάλι, λίγη πάπρικα καπνιστή και 3 κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη. Ανακάτεψα τα υλικά αυτά μαζί και τα χρησιμοποίησα για να «πανάρω» τα φιλέτα του σολομού.
Τα τέσσερα «παναρισμένα» φιλέτα σολομού τα έβαλα σε ταψάκι με λαδόχαρτο και στην συνέχεια στόλισα με μερικές φέτες πορτοκαλιού ενώ τα «έλουσα» με την σάλτσα από το σέϊκερ.
Έψησα με αέρα στους 180 βαθμού περίπου για 20 λεπτά. Εξαιρετικά νόστιμα και μυρωδάτα. Συνοδέψαμε με πράσινη σαλάτα επίσης αρωματισμένη με πορτοκαλοχυμό και όχι μόνον.
Δοκιμάστε τα, νομίζω πως θα σας αρέσουν.
Αν δεν έχετε δε μαύρο ρούμι, προτιμήστε ένα γλυκό κρασάκι (όπως μαυροδάφνη ή σαμιώτικο).
Θα το δοκιμάσω με κάποιο άλλο ψάρι όμως, ο σολωμός δεν μου αρέσει, μου έκανε ''κλικ'' η συνταγή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Δες το χοτμειλ σου κάποια στιγμή!
ΑπάντησηΔιαγραφή:-)
Αρωματικό ψαράκι και πεντανόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήεξαιρετικη η σως!ο σολωμος δεν ειναι και τοσο του γουστου μου,μα δε θα ειχα αντιρηση να τον φαω ετσι...αυτο που μου εκανε κλικ ηταν το τζιντζερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο από την περιγραφή και την παράθεση των υλικών ευωδιάζει ο τόπος! Εκείνο δε το "(έτσι μου ήρθε έτσι έκανα…)" δείχνει μεγάλο ταλέντο! Στις καινοτομίες φαίνονται οι σεφ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου!
ακουγεται πολυ ιδιαιτερο πιατο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ σολομός μας αρέσει όσο κι οι πρωτοτυπίες οπότε θα το δοκιμάσουμε σύντομα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Ωχ, τί ωραία συνταγήηηηηηηηη...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα από ΝΖ
Αστεράκι καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήνομίζω πως ένα ψάρι που θα μπορούσες να δοκιμάσεις, αντί για σολομό, είναι τα χοντρά φιλέτα πέρκας.
Θα πετύχουν πιστεύω.
Κίτσα, θα το δω άμεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες.
Αγαπητή μου Λίλα, πραγματικά ήταν πολύ αρωματικό με αυτόν τον συνδυασμό μπαχαρικών και λοιπών υλικών. Γι' αυτό μάλλον το έφαγε και κανακάρης που τελευταίως δεν τα πάει καλά με ψάρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήCookitsa, η σως αυτή έδεσε ιδιαίτερα με τον σολομό. Και ακριβώς επειδή κάποιοι (κι' εγώ επίσης) τον βρίσκουν βαρύ στην γεύση, η συγκεκριμένη προετοιμασία και διαδικασία του "έφτιαξε" πολύ την γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μου Navarino, αυτό το "έτσι μου ήρθε" το κάνω συχνά! Άλλοτε τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά... άλλοτε σκέτη αποτυχία! Αλλά και από τα λάθη μας μαθαίνουμε...
ΑπάντησηΔιαγραφήPansofix, ναι με την συγκεκριμένη σως αλλά και τα μπαχαρικά του, βγήκε όντως "ιδιαίτερο" πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, όταν και αν το δοκιμάσεις, να μας γράψεις αν τελικά σου άρεσε. Μην ευλογά ο παπάς μόνος του τα γένια του καλή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες εύχομαι.
Αρτάνις μάλλον θα βρεις σολομό στην Ν.Ζ. οπότε κάνε μια δοκιμή για να μας πεις και εσύ τις εντυπώσεις σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς από την βροχερή σήμερα Αθήνα.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητή μου Penelope,
Θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα και την «una cucina» μου, να παρευρεθείτε στην κοπή της πίτας μας, την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010 το βράδυ(από τις 9 και μετά..)!
Πληροφορίες ΕΔΩ
Γιώργο, σ' ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να;
Θα παίξω Τζόκερ μου φαίνεται...
Πολύ εμπνευσμένη και δημιουργική συνταγή! Μου έκανε κι εμένα κλικ! :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήακουγεται εξαιρετικο και ελαφρωτατο το πιατο! εχω δυο σχολια:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. αντι για μαυρο ρουμι, μπορει να παιξει και ενα καλο τσιπουρο
2. το τζιντζερ θα το προτιμουσα σε λεπτωτατες φετες, και οχι σκονη - η διαφορα ειναι τεραστια!
Καλησπερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου εχω ενα βραβείο, το Βραβειο αγάπης για το Παιδί, που ξεκίνησε από το http://hamomilaki.blogspot.com/
Μπορείς να το πάρεις από το Βιβλίο Μαγειρικής μου στο αντίστοιχο post
Καλή συνεχεια!
Dear Dark Chef αναμένουμε εντυπώσεις, εφόσον και αφού την δοκιμάσετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ Παναθήναιε, σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Να ξέρετε πως λαμβάνω πολύ σοβαρά τις υποδείξεις σας για το μέλλον, αν και καλό τσίπουρο δεν διαθέτω συνήθως μιας και δεν το καταναλώνουμε ιδιαίτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια το φρέσκο τζίντζερ σας δικαιώνω απολύτως αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο στο λαχανο-τροφο-ερμάριό μου.
Καλημέρες.
Κι' άλλο βραβείο; Πραγματικα δεν ξέρω τι να πω; Ευχαριστώ πολύ για την επιλογή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα είναι πολύ ιδιαίτερο αγαπητή anikolatou και πραγματικά με αγγίζει αφού έχω μικρό παιδί κι' εγώ.
Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ μόλις μπορέσω.
Ενδιαφέρουσα η πρόταση!!!!Λίγο ψάρι που και που το χρειαζόμαστε και να ξεφύγω απ΄τα κλασικά τηγανιτό ή στο γκριλ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελοπάκι μου, πόσο δίκιο έχεις, για την αποχή απο το κρέας. Εμεις νηστεύαμε για τα Χριστ/να, και μετά με τόσα τραπεζώματα έχουμε βαρεθεί να τρώμε κρέας και θέλουμε ξανα αποχή.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ψαράκια πάντα είναι ιδανική και ελαφριά λύση και ειδικά όταν μαγειρεύονται με έξυπνους τρόπους σαν κι αυτόν, τότε είναι ανώτερα απο οτιδήποτε άλλο.
Καλό βράδυ :)))
E, allora (κάθε φορά που το λέω νοσταλαγώ την Ιταλία και τα όμορφα μέρη που έχω δεί εκεί)
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι πραγματικά αυτή η συνταγή μια εναλλακτική πρόταση για την κατανάλωση ψαριού. Και ψάχνω διάφορα τελευταίως για τα ψάρια (γιατί με τα κρεατικά δεν πάω και πολύ καλά αντίθετα με το έταιρο μου ήμιση) για να τα κάνω δελεαστικά προς κατανάλωση.
Καλή σου μέρα.
Εύη μου καλή, αποχή από το κρέας όσο γίνεται (επειδή εμένα δεν μου πολυαρέσει δηλαδή και το έχει πάρει το χουϊ και ο κανακάρης μου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά οι γεύσεις πρέπει να γίνονται γαργαλιστικές για να μπορείς να κάνεις και τους άλλους της παρέας να δοκιμάσουν.
Κατά το "πενία τέχνας κατεργάζεται" λοιπόν βαδίζουμε σ' αυτήν την φάση!
Καλημέρες.
Καλησπέρα κατ' αρχήν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συνταγή σου δοκιμάστηκε σήμερα, μιας και το Σάββατο είναι ημέρα ψαριού πάντα.
Και δεν δοκιμάστηκε μόνο αλλά συζητήθηκε αρκετά κατά τη διάρκεια του γεύματος μας με το σύζυγο.
Μην αγχώνεσαι οι κριτικές είναι καλές!!!χαχαχα απλά συζητούσαμε πόσοι θα προτιμούσαν από τους γνωστούς μας μια τόσο "ιδιαίτερη " γεύση. Αυτοί που δεν θα δοκίμαζαν είναι σίγουρο ότι χάνουν,βέβαια υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να μπλέξουν το φρούτο ή το γλυκό με το φαγητό.Σεβαστές όλες οι προτιμήσεις!!!
Το πορτοκάλι δένει πάρα πολύ ωραία με το σολομό κι η σάλτσα του είναι υπέροχη.
Σε ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα σου και περιμένουμε νεώτερες!!
Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο.
Ξανθή,
ΑπάντησηΔιαγραφήμου έδωσες ιδιαίτερη χαρά.
Γιατί δοκιμάσατε την συνταγή μου και επανήλθατε σχολιάζοντας την. Είναι νομίζω σημαντικό, το έχω αναφέρει ξανά, όταν φτιάχνουμε κάτι από τα τόσα όμορφα που διαβάζουμε στα φιλικά και αγαπητά blogs μαγειρικής να έχουμε την καλοσύνη (όπως εσύ) να γράψουμε και την τελική μας άποψη.
Το ότι σας άρεσε και ήταν θετικά τα σχόλια η "ιδιαίτερη" τούτη γεύση του σολωμού με κάνει ακόμη πιο χαρούμενη (γιατί να το μην το πω...).
Σας ευχαριστώ πολύ και τους δύο (τον σύζυγο και εσένα).
φιλικά πάντα Πηνελόπη.
πολύ ωραία συνταγή!Θα τη δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε (αγαπητέ/ή δεν ξέρω αφού είσαι ανώνυμος).
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την δοκιμάσεις, προσωπικά θα την φτιάξω ξανά την Κυριακή των Βαϊων μιας και βρήκαμε ωραίο φρέσκο σολωμό προχθες στην κεντρική αγορά.
Καλή σου μέρα.