Πώς κάνεις ένα κλασσικό φαγητό πιο νόστιμο;
Χωρίς το πείραμα να αποβεί σε βάρος σου δηλαδή…Εδώ σε θέλω μάστορα!
(και μάστορας είναι ο σεφ κάθε σπιτιού στην συγκεκριμένη περίπτωση)
Μπριάμ πειραγμένο
Πόσο διαφορετικό μπορείς να πεις ότι έγινε τούτο το φαγητό και ειδικά, όταν ξέρεις που θα «κατηγορηθείς» για την χρήση των κολοκυθιών;
Κάνεις αλχημεία και αλλάζεις τις αναλογίες υλικών. Δεν ανακαλύπτεις ξανά το «ταψί» από την αρχή :-)). Απλά πράγματα δηλαδή.
Βάζεις πατατούλες κομμένες σε ροδέλες (5 μέτριες), βάζεις μελιτζάνες (2 μεγάλες, μιας και οι μελιτζανιές του εξοχικού ακόμη παράγουν, θαυμαστό αυτό) επίσης κομμένες σε ροδέλες και ξεπικρισμένες κατά τα γνωστά, βάζεις υποψία από κολοκυθάκια ( 4 μικρά και χαριτωμένα για να μην πολύ-φανούν μέσα στο πλήθος των ζαρζαβατικών) βάζεις μπόλικα φρέσκα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια (1 μεγάλο πακέτο) , μπόλικο φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό, 2 ντοματούλες φρέσκιες (εντάξει δεν είναι και ότι καλύτερο τούτη την εποχή) κομμένες σε κομματάκια, κρεμμυδάκι ξερό ψιλοκομμένο, σκόρδο 2-3 σκελίδες ανάλογα με τα γούστα σας, επίσης ψιλοκομμένες.
Και τώρα ερχόμαστε στην αλχημεία.
Ανακατεύουμε σ’ ένα βαθύ μπολ: σάλτσα ντομάτας (1/2 από το κουτί, ίσως κάτι παραπάνω γιατί δουλεύω με το μάτι), ελαιόλαδο αρκετό, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ξερό βασιλικό ή δυόσμο, τυρί κρέμα με μυρωδικά (ένα μικρό πακέτο, την ιδέα την πήρα από την Αμαλία και την σούπα της με κολοκυθάκια) και 2/3 ποτηριού νερό. Χτυπάμε καλά να ενωθούν τα υλικά με έναν αυγοδάρτη και περιχύνουμε στα λαχανικά μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό) για μιάμιση περίπου ώρα, μέχρι να «μελώσει» όπως έλεγε και η γιαγιά μου το φαγητό.
Την ερχόμενη μέρα μπορώ να σας πω ότι είναι καλύτερο, γιατί οι πατατούλες έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη γεύση μέσα στην σάλτσα τους.
Συνοδεύεται με ψωμάκι φρέσκο και τυράκι κατά τα γούστα σας.
Υ.Γ. η photo γελιογραφία δανεική από το site: http://www.ichef.com
Ωραία προσθήκη το τυρί κρέμα στο μπριάμ και σίγουρα θα ταιριάζει με τόσα λαχανικά! Τόσο μου άρεσε που θα το δρομολογήσω για αύριο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ένα μικρό κώλυμα με τα λαχανικά εκτός εποχής αλλά μπορώ να κρατήσω την ιδέα σου για την εποχή τους!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Νομίζω πως θα αρέσει Αμαλία και η ιδέα σου θα υλοποιηθεί και σ' αυτη την συνταγή καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει το δέχομαι το "κόλλημα" με τα λαχανικά εκτός εποχής, αλλά όταν θες να φτιάξεις φαγάκι λαδερό και δεν θέλεις να βάλεις κατεψυγμένα λαχανικά (γιατί κι' αυτό είναι ένα κόλλημα Ξανθή μου) τι να κάνεις προσαρμόζεις λίγο τα πράγματα με τα εκτός εποχής λαχανικά. Μανιτάρια και πατάτες δεν θα έλεγα δε, πως δεν υπάρχουν όλον τον χρόνο πια :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήakougetai san epese apo ton paradeiso!!! slourp!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία παραλλαγή, ότι πρέπει για αλλαγή
ΑπάντησηΔιαγραφήεγώ πάντα έχω κατεψυγμένα λαχανικά, πάντα σπιτικά όμως όχι αγοραστά, οπότε όλο το χρόνο απολαμβάνουμε τη γεύση τους, διότι μας αρέσουν πολύ-πολύ και δεν θέλουμε να μας λείψουν, πριν λίγες μέρες εμείς το φάγαμε με προσθήκη ψαριού που είναι και από τα αγαπημένα φαγάκια της οικογένειας
τρελένομαι για μπριαμ...κάπως έτσι το φτιάχνω κι εγώ αλλά το καλοκαλιρι γιατί τώρα τα ζαρζαβατικά είναι άνοστα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ
Εγώ σχεδόν πάντα σερβίρω τα φαγητά μου με τριμμένο τυρί ανάλογα με το φαγητό , το ανάλογο τυρί.Το βάζω επάνω στο κριθαράκι, στο ρύζι, στις γαρίδες, στο μπριάμ, στα γεμιστά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο φαίνεται το πειραγμένο σου μπριάμ. Εγώ αγοράζω όλο το χρόνο κολοκυθάκια είναι τα αγαπημένα μας, δεν μπορούμε χωρίς αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ ωραιο το πειραγμενο μπριαμ...θα δοκιμαστει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ωραία αλλαγή Pardalitsa (από τον ουρανό ως μάνα, χα,χα)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι αγαπητή ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, γιατί πρέπει να ξεφεύγουμε απο τα τόσα πολλά κρεατικά όπως έχω ξαναγράψει.
Αγαπητέ Δημήτρη,
ΑπάντησηΔιαγραφήμε βάζετε σε έννοιες, να αρχίσω να τα σερβίρω κι εγώ όλα έτσι αφού έτσι κι' αλλιώς είμαστε λάτρεις των τυριών οικογενειακώς!
Ε, allora αγαπητή μου, σίγουρα τα λαχανικά αυτά το καλοκαίρι είναι νοστιμότερα (ειδικά αν ξέρεις ότι είναι από καλό μποστάνι) αλλά και τον χειμώνα την κάνουν την "αλλαγή" τους.
Αχ, Big mama...δεν τολμώ να τα αγοράσω τα έρμα τα κολοκυθάκια! Μόλις τα δει ο έταιρος μου ήμισης...κάτι τον πιάνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα μου αρέσουν απο τηγανιτά (αν και τα αποφεύγω) μέχρι ομελέτα με μπόλικο τυρί και δυόσμο!
Pansofix, ήταν πραγματικά νόστιμο τις πειραγμένες πινελιές του. Νομίζω πως θα σας αρέσει αν το δοκιμάσετε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα βάζω στο μπριάμ τυρί φέτα μόλις σβήνω το φούρνο. Με τυρί κρέμα δεν έχω δοκιμάσει! Ωραίες οι αλχημείες όμως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τυρί κρέμα, ούτε εγώ έχω δοκιμάσει. Για να το λες, πρέπει να δοκιμαστεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα μου θύμησες την γιαγιά μου, έτσι έκανε και κείνη. Εγώ απλώς πάντα το συνόδευα με τυράκι την ώρα που το έβαζα στο πιάτο προς κατανάλωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην κρεμώδη σάλτσα, την έκανα μάλλον έτσι για να ξεφύγω από τα τετριμένα και πέτυχε.
Κικίτσα να το κάνεις! Θέλω να πιστεύω πως θα σου αρέσει καθώς και στα παιδιά.
ΑπάντησηΔιαγραφή