Αγαπημένη γεύση, που μου θυμίζει επίσης αγαπημένα πρόσωπα "φευγάτα" από καιρό, καθώς και αγαπημένα μέρη. Τούτη η πίτα είναι χορταστική, μιας και μπορεί να την γευτεί κανείς σαν κύριο πιάτο παρέα με μια ωραία πράσινη σαλάτα και είναι ένα από τα κλασσικά πιάτα της Κεφαλονιάς, αλλά και άλλων σημείων της Ελλάδας τώρα πια.
Για να φτιάξετε ένα μέτριο ταψί φούρνου θα χρειαστείτε :
Ένα μεγαλούτσικο φύλλο μπακαλιάρου παστού,
μισό φλιτζάνι ρύζι,
μισό φλιτζάνι ρύζι,
δύο-τρεις κουταλιές σούπας ντομάτα πελτέ,
Δυο μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
Δυο μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
δύο σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
ένα καλό ματσάκι άνηθο.
ένα καλό ματσάκι άνηθο.
Προσωπικά τούτη την φορά αντί για τον άνηθο έβαλα μισή μαραθόριζα που χτύπησα στο multi μαζί με λίγο άσπρο κρασί. Έκανε την διαφορά...
Ένα κουταλάκι κοφτό πιπέρι,
μισό κουταλάκι κοφτό κανέλα
3/4 φλυτζανιού λάδι για την γέμιση. Και τέλος, ένα πακέτο φύλλο κρούστας μαζι με ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων.
μισό κουταλάκι κοφτό κανέλα
3/4 φλυτζανιού λάδι για την γέμιση. Και τέλος, ένα πακέτο φύλλο κρούστας μαζι με ελαιόλαδο για το άλλειμα των φύλλων.
Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζετε στο νερό από την προηγούμενη για να ξαλμυρίσει. Αλλάζετε οπωσδήποτε 4-5 νερά κατά την διάρκεια της πρώτης μέρας. Την επομένη που ετοιμάζεστε να φτιάξετε την πίτα σας τον στραγγίζετε και αρχίζετε το ξεψάχνισμά και το μάδημα σε μικρά κομματάκια.
Βάζετε τα κομματάκια σε λεκάνη όπου μέσα θα ψιλοκόψετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον άνηθο ή την αλεσμένη μαραθόριζα. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και αμέσως μετά ρίχνετε το πιπέρι, την κανέλα και το ρύζι. Τέλος προσθέτετε τον πελτέ που τον έχετε διαλύσει σε λίγο νεράκι και ρίχνετε και το λάδι. Ανακατεύετε και πάλι όλα τα υλικά μαζί και αφήνετε το μείγμα για μια με μιάμιση ώρα στο ψυγείο, να σφίξει λίγο και να ενωθούν τα αρώματα.
Λαδώνετε το ταψί σας, στρώνετε τα πρώτα 5 φύλλα που λαδώνετε το καθένα από πάνω και στην συνέχεια στρώνετε την γέμιση καλά να πάει παντού.
Λαδώνετε το ταψί σας, στρώνετε τα πρώτα 5 φύλλα που λαδώνετε το καθένα από πάνω και στην συνέχεια στρώνετε την γέμιση καλά να πάει παντού.
Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα (λαδώνοντας πάντα) μέχρι να τελειώσουν και αμέσως μετά χαράζετε σε κομμάτια τριγωνικά (ή σύμφωνα με τον τρόπου που εσείς επιθυμείτε). Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου στους 190 για μία ώρα περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η μπακαλιαρόπιτάς σας. Ξεφουρνίζετε, αφήνετε λίγο να κρυώσει και προχωράτε στην απόλαυσή της.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.Όσο για την ταμπελίτσα της φωτογραφίας (που είναι δανεική) δεν έχει πάντα δίκιο!
Καλησπέρα! Πολύ ωραίο φαγητό! Με την ίδια ακριβώς διαδικασία, προσθέτοντας μόνο κρεμμυδάκια φρέσκα και άνηθο (χωρίς ντομάτα και κρεμμύδι, με λεμόνι μόνο) φτιάχνω και 'γω τέτοια μπακαλιαρόπιτα! Θα δοκιμάσω όμως και αυτή την εκδοχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
Νοστιμότατο ακούγεται...πρέπει να το δοκιμάσω
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ!
Πηνελόπη ιδιαίτερη πίτα, έχω διαβάσει ολόκληρο βιβλίο με πίτες τέτοια δεν αναφέρεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου έκανε πολύ εντύπωση η προσθήκη της κανέλας στο μπακαλιάρο,πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω τη γεύση της έλα όμως που η κανέλα δεν αρέσει στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Σε ευχαριστούμε για την ωραία σου ανάρτηση!!
πίτα με προσωπικότητα, κάπως έτσι την μαγειρεύουν και στην Πελοπόννησο, νομίζω από τη Μεσσηνία καταγόταν η κυρία που μου την κέρασε και ήταν πολύ πετυχημένη
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό τα υλικά φαίνεται μούρλια
This sounds very good!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρεσει πολυ σαν ιδεα, θα την εκτελεσω με την πρωτη ευκαιρια, αλλα με δυο αλλαγες
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν θα βαλω ντοματα και κανελλα, δεν μου πανε στο συνολο
θα ηθελα και τη γνωμη σου σε αυτο το θεμα, μια και εχεις ηδη εμπειρια επι του θεματος
Φαίνεται νοστιμότατη! Δεν έχω φτιάξει ποτέ κάτι τέτοιο, θα πρέπει να τη δοκιμάσω σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και καλό μήνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα η μπακαλιαρόπιτα μόνο τηγανητό με σκορδαλιά τον φτιάχνω!
Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα και καλό Μήνα σε όλους σας.
Dear Dark Chef, καθώς είσαι "εξοικιωμένη" με την γεύση του μπακαλιάρου σε πίτα, είναι πολύ πιθανόν να σου αρέσει και τούτη η εκδοχή.
Ε,allora...νομίζω πως μια πρώτη δοκιμή μπορεί να σε κάνει να αγαπήσεις τούτην την διαφορετική πίτα.
Ξανθή μου καλήμερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι όντως ιδιαίτερη γεύση. Να σου πω ότι στην Μακεδονία κάνουν μια πίτα κάπως ιδιαίτερη και εκεί με τον αποξηραμένο γαύρο. Πρέπει να ψάξω να την βρω την συνταγή και θα επανέλθω με την δημοσιευσή της για να δεις τα όσα γράφονται γι' αυτήν.
Αγαπητή Γαστερόπληξ και μένα η καταγωγή μου συνδυάζει και τα δύο μέρη. Κεφαλονιά και Πύλο (Μεσσηνίας) γι' αυτό και την συνήθιζαν τούτην την πιτα οι δικοί μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήDear Liz, is a very special taste. If you trie to make it, let us Know.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ μου Παναθήναιε, νομίζω πως θα την "αδικήσετε" αν δεν της βάλετε και αυτά τα υλικά. Είναι πραγματικά μια άλλη γεύση. Και στο σύνολο δεν θα σας φανούν ιδιαίτερα, γιατί η αλμυρά του βακαλάου παραμένει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως είδατε δεν υπάρχει καθόλου αλάτι ή κάποιο τυρί.
Η ντομάτα και η κανέλα την κάνουν κάπως πιο "γλυκειά" στην γεύση.
Αγαπητές Big Mama και Λίλα, τις μέρες της επερχόμενης νηστείας, θα σας έλεγα να την δώσετε μια ευκαιρία στο τραπέζι σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω την ταπεινή αίσθηση ότι θα σας αρέσει.
Πω, πω φαΐ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεινάω (και είναι και 12 τα μεσάνυχτα...) έλεος, πίτες θα ονειρεύομαι :)
Σε φιλώ, καλημέρα, καλή βδομάδα και καλό μήνα...
Εκεί 12 την νύχτα, εδώ 12 λίγο μετά το μεσημέρι... η πείνα τέτοιες ώρες είναι παντού ίδια καλή μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου, μπακαλιαρόπιτα δεν έχω δοκιμάσει ποτέ. Η μόνη πίτα ψαριού που έχω φτιάξει είναι με πέρκα και αυτή 2-3 φορές....
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα θα είναι πολύ νόστιμη και θα την δοκιμάσω, μιας και είμαι πιτού...
Οσο για την φωτο, συμφωνώ και εγώ μαζί σου, οι πίτες είναι παντός καιρου χιχιχιχιχι
Φιλάκια καλό μήνα :)))
Ούτε εγώ έχω δοκιμάσει, αλλά μ' αρέσει η ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ πρωτοτυπη ιδεα!!!θα την αποθηκευσω
ΑπάντησηΔιαγραφήΌντως Εύη μου οι πίττες είναι παντώς καιρού. Κάποιες δε, τρώγονται καλύτερα ελαφρώς κρύες (τουλάχιστον για μένα) όπως η χορτόπιτα με διάφορα αρωματικά χόρτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την δοκιμάσετε τούτην την εκδοχή, έχω την αίσθηση ότι θα σου αρέσει εφόσον είσαι "πιτού" σαν και μένα.
Κικίτσα μου, στην Επτάννησο τόσα χρόνια και δεν έτυχε να φας μπακαλιαρόπιτα; "Εθνικό" φαγητό των Κεφαλλήνων καλή μου :-) όπως και η κρεατόπιτα με το κρέας σε μεγάλα κομματάκια και όχι κυμά, για όσους ξέρουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήPansofix, κράτα την ιδέα και με την πρώτη ευκαιρία κάνε και μια δοκιμή :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραια, ολα τα υλικα τα βρισκω εδω. Θα το τολμησω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα αγαπητό μας Δεσποινάριον, κρύο και σε τούτην την πρωτεύουσα σήμερα και χιόνι αρκετό στα ορεινά του νομού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν το τολμήσεις το φαγητό ετούτο, θα ήθελα να μάθω τα σχόλιά σου... για να δούμε αν αρέσει και σε άλλους πέρα από μένα.