18.8.10

Παραλαγμένη Κασόπιτα

Το οδοιπορικό στην Ήπειρο ήταν όμορφο και γεμάτο εικόνες για όλους μας. Όμως ωφείλω να γράψω και μια συνταγή από κείνα τα μέρη, για να τα τιμήσουμε όπως τους πρέπει. Τι καλύτερο λοιπόν από μια συνταγή για πίτα;
Ξέρω πως δεν θα γράψω κάτι πρωτότυπο ή πολύ ιδιαίτερο, αλλά σίγουρα είναι καλό και νόστιμο, άστε που γίνεται σε χρόνο dt!
Και το θέμα του χρόνου είναι γεγονός "καυτό" μέσα σε τούτες τις ζεστές μέρες που τίποτε δεν με κάνει να θέλω να μπω στην κουζίνα...ούτε και κείνα τα κουλουράκια πορτοκαλιού που τόσο αγαπώ με τον καφέ μου κάθε πρωί.  ΒΑΡΙΕΜΑΙ σας λέω...
Αμαρτία εξομολογουμένη, δεν είναι αμαρτία. Σωστά;

Έτσι λοιπόν τα μόνα πράγματα που έχω φτιάξει από το Σάββατο που επιστρέψαμε, είναι μπιφτέκια με λαχανικά και κάρυ καθώς και πατάτες στον φούρνο. Έναν αρακά, με μπόλικα καροτάκια, λαδερό. Και την Κασόπιτα (Ηπειρώτικη εύκολη τυρόπιτα) για βραδινό και κολατσιό στο γραφείο...με προσθήκη μελιτζάνας (που είχαμε παραγωγή στις γλάστρες της ταράτσας μας). Γιατί όποιος έχει αρκετό πιπέρι βάζει και στα λάχανα, την οποία και ονομάζω πλέον : Παραλαγμένη Κασόπιτα.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τούτην την παραλαγή ήταν :
1 και μισή κούπα του τσαγιού αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του),
3 κουταλιές βούτυρο μαζί με μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο,
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό,
4 αυγά - από τις κότες του χωριού του πεθερού. Βγήκαμε γύρα με τον Θ. και εισπράξαμε τους μπουναμάδες για το παιδί, βλέπετε :-)
1/2 του κιλού φέτα,
1/2 κουταλάκι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο,
1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό,
λίγο τρυμμένο μπλέ τυρί,
φρυγανιά τριμμένη,
2 μελιτζάνες στρογγυλές κομμένες σε ροδέλες και ψημμένες στο γκριλ,
2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι.
Τα πιο πάνω βέβαια υλικά δεν είναι τα αντίστοιχα για την παραδοσιακή Κασόπιτα, αλλά είναι γνωστό σε όσες και όσους μπαίνετε στον κόπο να με διαβάζετε, ότι κάπου την "βρίσκω" με τους αυτοσχεδιασμούς.

Τι πράτουμε τώρα λοιπόν:
Βήμα 1ο : κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις αφήνουμε για κανένα μισάωρο (μέχρι να κάνουμε δηλαδή όλα τα υπόλοιπα) σε αλατόνερο για να ξεπικρίσουν.  Μετά τις ψήνουμε στο γκριλ για 10 λεπτά αφού τις έχουμε προηγουμένες ελαφρά λαδώσει μ' ένα πινέλο.
Βήμα 2ο :  ανακατεύουμε το βούτυρο (που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) μαζί με το λάδι και την φέτα που την έχουμε τρίψει μ' ένα πιρούνι, τ' αυγά, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό και το αλεύρι, μέχρι να πάρουμε έναν ωραίο και ομοιωγενή χυλό (εάν είναι αρκετά σφιγχτός προσθέστε λίγο γάλα).
Βήμα 3ο: λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου ελαφρά και πασπαλίζουμε με την φρυγανιά.
Βήμα 4ο: βάζουμε τον χυλό στο ταψί. Στην επιφάνεια στρώνουμε τώρα τις φέτες μελιτζάνας, το μπλέ τυρί τριμμένο με το χέρι και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Βήμα 5ο: ψήνουμε στο φούρνο για 40-45 λεπτά στους 180 βαθμούς, πάνω - κάτω αντίσταση στην δεύτερη σκάλα (από κάτω προς τα πάνω). Βέβαια αυτό εξαρτάται και από την λειτουργία του φούρνου σας. Και τέλος.
Βήμα 6ο: την βγάζουμε από τον φούρνο. Την αφήνουμε ελαφρά να κρυώσει και την απολαμβάνουμε παρέα με κρύα μπύρα ή κρασάκι λευκό παγωμένο.
Καλή συνέχεια στις διακοπές σας, μιας και η Αθήνα φαίνεται τουλάχιστον άδεια και σήμερα το πρωί.

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!Τέλειος αυτοσχεδιασμός!!!
    Να μην ξεχάσω αν κι είμαι σίγουρη ότι πάντα είσαι προετοιμασμένη η Μάλτα θέλει πολύ καλά παπούτσια για περπάτημα (εμπειρίες που μόλις έφτασαν αν και ήταν γνωστές από άλλες εξορμήσεις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Ξανθή μου.
    Σ' ευχαριστώ. Ναι το ξέρω για την Μάλτα το περπάτημα είναι το must!
    Εχω φροντίσει για τα πιο αναπαυτικά παπούτσια σε δύο σετ!

    Ο συνδυασμός του αυτοσχεδιασμού βγήκε πολύ καλός και οι κουμπάροι μας που την γεύτηκαν παρεά με μπύρες τα καλύτερα είπαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με τον αυτοσχεδιαασμό βγαίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα! Αν παρέλειπες το blue cheese και αντί μελιτζάνες έβαζες πάνω ροδέλες κολοκυθιού θα είχες μια παραδοσιακή Ηπειρώτικη κολοκυθόπιτα! Καλά να περάσετε στη Μάλτα και με το καλό να έρθετε και προς τα εδώ! Το Σεπτέμβρη θα είναι ακόμα πιο τέλεια για βόλτα στην Κοιλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά Λίλα μου αρέσει και τούτη η εκδοχή. Την επόμενη φορά, αν και κολοκύθια δεν είχαμε στην ταρατσένια παραγωγή μας. Πιπεριές, που κατάφερε ο καλός μου να είναι μόνον καφτερές φέτεος, μελιτζάνες και μπόλικα μυριστικά...

    Ευχαριστούμε για τις ευχές...και σίγουρα ο Σεπτέμβρης είναι μπροστά μας. Η Κοιλάδα και τον Ιούλιο εμένα τέλεια μου φάνηκε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω για ποιο απ' όλα να αναστενάξω: Για την Ήπειρο, για τις πιτούλες ή για το ταξίδι [που θα ακολουθήσει);
    Ζηλεύω :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην αναστενάζεις Artanis, έχει ο καιρός γυρίσματα. Σήμερα εμείς...αύριο εσείς... γιατί και τα δικά σας οδοιπορικά δεν πάνε πίσω!

    Όσο για την συνταγούλα, εύκολη, γρήγορη και νόστιμη. Την προσαρμόζεις στα εκεί υλικά και νομίζω πως θα σας αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή