2.7.12

Ανάλαφρη...αλλά μεστή γεύση βερίκοκου


Το καλοκαίρι τα φρούτα μας δίνουν ωραίες λύσεις για επιδόρπια ελαφριά από πλευράς θερμίδων, αλλά γεμάτα άρωμα και μεστή γεύση φρούτου.
Μια τέτοια τάρτα έφτιαξα προχθές θέλοντας να αξιοποιήσω 2-3 χούφτες μικρούτσικα βερίκοκα που μου πρόσφεραν. Βερίκοκα μπουκιάς!
Τα στάδια πρακτικής προετοιμασίας της, πολύ εύκολα και μπορείτε μέσα σε ¾ της ώρας να έχετε έτοιμο ένα πραγματικά ωραίο γλυκό.


Σε αντικολλητικό τηγάνι θα βάλετε τα πλυμένα και καθαρισμένα από κουκούτσι βερίκοκα μαζί με
4 καλές κουταλιές σκούρα ζάχαρη. Αν είναι μικρά όπως τα δικά μου θα τα βάλετε ολόκληρα τα δύο μέρη τους. Αν είναι πιο μεγάλα, το κάθε μισό θα το κόψετε στη μέση. Θα τα αφήσετε να ψηθούν για 6-7 λεπτά, από την ώρα που αρχίσει η ζάχαρη να λιώνει και να κοχλάζει, ανακατεύοντας ελαφρώς με μια ξύλινη κουτάλα. Κατόπιν θα κλείσετε τη φωτιά και θα τα αφήσετε να σταθούν.

Ετοιμάζετε τη ζύμη της τάρτας σας. Η δική μου έγινε με 100 γραμ. βούτυρο, 1 και ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 μέτριο αυγό, 3 κουταλιές ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι και στο τελείωμα της 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο.
Ανακατεύετε το βούτυρο, το αυγό, τη ζάχαρη και το αλάτι με τη μισή ποσότητα αλευριού. Σταδιακά προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι και στο τελείωμα ρίχνετε και το καλαμποκάλευρο, το οποίο δίνει μια τραγανή υφή στην τάρτα στο ψήσιμο.
Βάζετε την ζύμη για λίγο στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσετε την κρέμα που θα χρησιμοποιήσετε στην τάρτα.

Για την κρέμα της τάρτας αυτής χρησιμοποίησα δύο διαφορετικές παραλλαγές, μιας και έκανα δύο τάρτες, μια για εμάς και μία για δώρο.
Στην πρώτη εκδοχή  έβαλα: 150 γραμ. τυρί κρέμα, 150 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά, 1 μέτριο αυγό, ½ κούπα ζάχαρη, λίγη βανίλια σκόνη, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο, 3-4 φύλλα μέντας αποξηραμένης τριμμένα σε σκόνη (αν δεν έχετε μέντα, αντίστοιχα λίγο δυόσμο), 1 ποτηράκι κρασιού χυμό βερίκοκο (από συσκευασία) ή ανάμεικτων φρούτων.

Στη δεύτερη εκδοχή (όπου το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο ανάλαφρο πιστεύω) έβαλα  αντί για βερίκοκα, μηλο-ροδάκινα καραμελωμένα (μοιάζουν με τα νεκταρίνια) ενώ στην κρέμα τα υλικά μου ήταν : 250 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό 2%, 1 ποτηράκι κρασιού γάλα ζαχαρούχο, 1 ποτηράκι χυμό βερίκοκο, 1 μέτριο αυγό, 2 κουταλάκια κοφτά κανέλα σκόνη και 1 κουταλάκι βανίλια αρωματισμένη.



Χτυπάτε καλά όλα τα υλικά σε βαθύ μπολ με την βοήθεια αυγοδάρτη και είστε έτοιμοι. 
Μια ελαφριά και ελαφρώς ρευστή κρέμα όμως άκρως αρωματισμένη.

Παίρνετε τη ζύμη από το ψυγείο και ρολάκι ή μικρό πλάστη, την ανοίγετε σε φύλλο, πάνω σε χαρτί φούρνου (λαδόχαρτο). Θα το μεταφέρετε όπως είναι με το χαρτί πάνω στην ταρτιέρα σας και θα ψήσετε για 6-7 λεπτά στον φούρνο (που ήδη έχετε προθερμάνει) στους 170 βαθμούς. 
Θα την βγάλετε με προσοχή. Θα στρώσετε στην επιφάνεια τη κρέμα μ’ ένα κουτάλι και θα μεταφέρετε (μ’ ένα πιρούνι) στην επιφάνειά της όλα τα τηγανισμένα βερίκοκα. Στολίζετε με σπόρους κουκουναριού (προαιρετικά).
Ψήνετε για 20 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η κρέμα, η οποία καθώς θα ψήνετε θα φουσκώνει κιόλας.
Όσο η τάρτα ψήνετε, εσείς μπορείτε να καραμελώσετε το σιρόπι ζάχαρης που έχει μείνει στο τηγάνι για να μην πάει χαμένο.

Η καραμέλα θα είναι έτοιμη μόλις κάνει αρκετές φουσκάλες στην επιφάνειά της. Την βγάζετε από την φωτιά. Την «χύνετε» με προσοχή πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί φούρνου (λαδόχαρτο) και την αφήνετε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει μπορείτε να στολίσετε με τα κομμάτια της την επιφάνεια της τάρτας.
Αν αυτό το στάδιο το βαριέστε ή σας φοβίζει…απλώς το παραλείπετε από την όλη διαδικασία.

Όταν σβήσετε τον φούρνο (ή βάλετε κάποιο άλλο φαγητό για να συνεχίσετε) αφήνετε την τάρτα να κρυώσει. Τρώγεται ευχάριστα χλιαρή αλλά και κρύα με ότι εσείς θελήσετε να την συνδυάσετε. 
Καφέ, ή μια ωραία μπάλα παγωτό βανίλια, ανάλογα με την ώρα, τη διαθεσιμότητα συνοδευτικών αλλά και τη διάθεση σας.

23 σχόλια:

  1. Τι ωραία γλυκά Πηνελόπη! Θα είχα πρόβλημα "ποιό από τα δυο" αν τα είχα μπροστά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κομματάκι έχει για τις νυχτερινές υπογλυκαιμίες;;;
    Όλο θέλω να φτιάξω κάτι κι όλο άλλα συμβαίνουν και όλα παίρνουν αναβολή.
    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λυπήσου με Πηνελόπηηηηηη! Το γλυκό σου είναι ΥΠΕΡΟΧΟ και στις δύο εκδόσεις του!!! Ένα κομματάκι από το καθένα θα μπορούσα να έχω;;;; Γειά στα χέρια σου καλή μου Πηνελόπη. Φιλιά και καλό μήνα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
    Μου αρέσει τώρα που μας δίνεις και πολλές εκδοχές για τις υπογλυκαιμίες μας, που λέει και η Ξανθή! Σε καμία εκδοχή δεν θα έλεγα όχι, καλοκαιρινή και γευστικότατη πρόταση!
    Καλό μήνα και να περνάμε όσο μπορούμε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Βαγγελιώ μου.
    Γλυκάκι πραγματικά γευστικό, εύκολο, αρωματικό που "σηκώνει" παραλλαγές ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά.
    Και με μυζηθρούλα φρέσκια τέλεια θα ταιριάξουν τα ελαφρώς γλυκό-ξυνα βερίκοκα.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαντάσου ο άνθρωπος που δεν έτρωγε γλυκά...παθαίνει νυχτερινές υπογλυκαιμίες :-)))
    Αχ, βρε Ξανθή μου!
    Δεν έμεινε καλή μου...αλλά να φτιάξω ένα και να σου το στείλω.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς την Κική μου!
    Να σε λυπηθώ...να σε λυπηθώ...αλλά εσύ εμένα με λυπάσαι όταν κάνεις θαύματα ;;
    Καλημέρα, όλη μέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Ελένη μου.
    Προσπαθώ να σας "καλύψω" όλες με ότι υλικά διαθέσιμα ενδεχομένως έχετε.
    Οι υπογλυκαιμίες είναι βλέπεις για εμάς τουλάχιστον σε ημερίσια αλλά και σε νυχτερινή βάση :-)))
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και οι δυο εκδοχές μου κάνουν, χαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χμ Πηνελόπη μου δύσκολα τα πράγματα! Και οι 2 τάρτες φαίνονται υπέροχες αν και νομίζω ότι με μικρή διαφορά θα προτιμήσω τη δεύτερη!
    Μάλλον το ζαχαρούχο και τα αρώματα της κανέλας και της βανίλιας με κερδίζουν!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα,Πηνελόπη με τις ωραίες συνταγές...Πολλά φιλιά σου στέλνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι εξαιρετική τάρτα!!! Φρουτένια, κρεμώδης και σχετικά τεμπέλικη!!! Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωραία κι ανάλαφρη τάρτα όπως είπες Πηνελόπη.
    Και οι δυο κρέμες μ αρέσουν. Κάθε μία έχει ξεχωριστή γεύση.
    Μπράβο Πηνελόπη.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Α, Μαρία μου σίγουρα δεν είσαι η μόνη που αρέσκεται και στις δύο εκδοχές :-))
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλώς την Ερμιόνη μας. Να σου πω αν σου αρέσει η κανέλα σαφώς και την δεύτερη να προτιμήσεις. Αλλά να ξέρεις ότι θα είναι καλύτερα να την γευτείς με μηλο-ροδάκινα γιατί τους ταιριάζει καλύτερα, απ'΄ότι στα βερίκοκα (προσωπική μου τουλάχιστον αίσθηση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλό απόγευμα Οστριά μου.
    Σ' ευχαριστώ πολύ. Για την άλλη συνταγή θα επανέλθω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Α, Σόφη μου τα "τεμπέλικα" είναι λόγω θέρους. Οι συνταγές μας τούτη τη περίδο πρέπει να μας "υπηρετούν" και όχι να τις "υπηρετούμε"!
    Καλό σου απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου Μarion.
    Τα πράγματα απλά και με υλικά που ενδεχομένως να μας βρίσκονται πιο εύκολα.
    Μπορώ ωστόσο να εγγυηθώ πως είναι πολύ καλή γευστικά και να την δοκιμάσετε.
    Εύχομαι καλό μεσημερό-απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αχ Πηνελόπη μου! Είμαι εγκρατής αλλά αυτό με ξεπερνά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Tiene que estar buenisima, una autentica delicia, besos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγγελική μου, η εγκράτεια πάλι εμένα με ξεπερνά!
    Οπότε θα πάρω την "αμαρτία" πάνω μου και θα σε κεράσω κομματάκι μεγαλούτσικο :-)))
    Πολλές καλημέρες καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Querido Sofiaaurora, gracias por su amabilidad y para la aceptación :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή