Και όταν το καρπούζι σας βγει "μάπα" τι κάνετε;
Το πετάτε!
Όχι δεν το πετάτε... Το κόβετε σε φέτες, λαμβάνετε και μια φαρδιά κατσαρόλα φροντίζοντας δε, να έχετε σχετικό χρόνο στην διάθεσή σας και αρχίζετε το ξεσπόριασμα.
Θέλει λίγη τόλμη και φαντασία η κουζίνα μας ορισμένες φορές.
Στα νησιά των Κυκλάδων κάνουν γλυκιά καρπουζόπιτα και όσοι την έχουν γευτεί, λένε πως είναι εξαιρετική. Η φίλη μας η Ξανθή έχει δώσει την συνταγή στο blog της παλαιότερα. Προσωπικά δεν έτυχε να την φτιάξω ποτέ έτσι, αλλά ούτε και να την γευτώ από χέρια άλλου (μ' ακούς Ξανθούλα....) και έτσι δεν έχω άποψη.
Αλλά για την δικιά μου εκδοχή καρπουζόπιτας ή πάστα φλώρας με μαρμελάδα καρπούζι,
μπορώ να σας πω ότι έγινε ανάρπαστη και με πολλά θετικά σχόλια από όσους την δοκίμασαν (και ήσαν αρκετοί) οπότε θα έλεγα ότι μπορείτε να την φτιάξετε χωρίς φόβο και πάθος! Απλώς θέλει τον χρόνο της. Γιατί η μαρμελάδα πρέπει να βράσει δύο φορές για να δέσει. Οπότε τη μια μέρα γίνεται η παρασκευή της μαρμελάδας και την επομένη θα γίνει το γλυκό σας.
Αφορμή λοιπόν για τούτο το γλυκό στην εξοχή μας, στάθηκε ένα καρπουζάκι πεσκέσι που ήταν όμως κάπως περίεργο στην γεύση, ίσως και παραγινωμένο. Λυπήθηκα να το πετάξω, είχα διαβάσει πρόσφατα και για μαρμελάδα καρπούζι σε γνωστό περιοδικό και έτσι μπήκα στην λογική να το κάνω μαρμελάδα με ότι συνέπειες μπορεί αυτό να είχε, δεδομένου ότι το καρπούζι έχει πολλά υγρά.
Το έκοψα σε φέτες, το ξεσπόριασα με κοφτερό μαχαίρι και το έκοψα πάνω από κατσαρόλα.
Ότι σποράκι μου έπεφτε μέσα το έβγαλα με κουταλάκι, αλλά και μετά στο ξάφρισμα της μαρμελάδας.
Αν δε, μείνει κανένα μικρούλικο άσπρο...μην το φοβηθείτε, κανείς δεν θα το καταλάβει στο τελικό αποτέλεσμα. Όταν τελείωσα με το κομμάτιασμα του φρούτου, σούρωσα ελαφρώς του ζουμί του και το έβαλα πάνω στο μάτι. Μέσα στην κατσαρόλα έκοψα επίσης και 3 νεκταρίνια τα οποία δεν είχαν καταναλωθεί. Συμπλήρωσα με 1 και 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη και άρχισα το βράσιμο.
Όταν άρχισε η μαρμελάδα να βράζει, έκανα το σχετικό ξάφρισμα και την άφησα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 25 περίπου λεπτά. Έσβησα το μάτι και την ξέχασα για ένα 2ωρο.
Στη δεύτερη φάση βρασίματος, έριξα μέσα στο μείγμα μου 4 φύλλα αρμπαρόριζας (που υπάρχει στο μπαλκόνι του εξοχικού) 2 καρφάκια γαρύφαλλο και λίγη κρυσταλλική βανίλια (που αποτελεί την μόνιμη αγάπη μου). Έβρασα και πάλι για 20 λεπτά με προσοχή αρκετή και με ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μην και μου κολλήσει. Μετά το βράσιμο, έβγαλα τα γαρύφαλλα και τα φύλλα της αρμπαρόριζας.
Η μαρμελάδα όταν κρύωσε ήταν τέλεια σε πυκνότητα και υφή, χωρίς καθόλου γλυκόζη όπως έγραφε η συνταγή του περιοδικού και με πολύ ωραίο χρώμα όπως ίσως φαίνεται και από την φωτογραφία της.
Την επομένη πια, την χρησιμοποίησα για την καρπουζόπιτά μου.
Η ζύμη της πίτας μου έγινε με :
600 γραμ. αλεύρι,
2 κουταλιές παγωμένο βούτυρο (κομμένο σε κομματάκια)
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη,
1/2 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ,
1/3 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη,
1 πρέζα αλάτι,
3-4 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού,
2 μέτρια αυγά,
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ,
και τέλος 2 καλές κουταλιές καβουρδισμένο σουσάμι.
Τα υλικά ενώθηκαν όλα μαζί σε βαθύ μπόλ και δουλεύτηκαν με το χέρι, όπως θα κάναμε για μια απλή ζύμη τάρτας. Η ζύμη μπήκα δια μια ώρα στο ψυγείο να παγώσει. Και μετά τη χώρισα σε δύο μέρη. Το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο ανοίχτηκε σε φύλλο λαδόχαρτο πάνω στο ταψί μου.
Κάλυψα και τα πλαϊνά του.
Στη συνέχεια έριξα την μαρμελάδα και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης έπαιξα ελαφρώς!
Έφτιαξα κύκλους κόβοντας μ' ένα ποτήρι και μπαστουνάκια ομοιόμορφα (όσο γινόταν) που τα έκοψα μετά στη μέση μ' ένα κοφτερό μαχαίρι.
Έτσι δημιουργήθηκαν τα σχήματα της επιφάνειας.
Έψησα σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Έγινε υπέροχη και πολύ αρωματική.
Ενώ το φουκαριάρικο το καρπουζάκι γλίτωσε τον κάλαθο των αχρήστων :-)))
Το πετάτε!
Όχι δεν το πετάτε... Το κόβετε σε φέτες, λαμβάνετε και μια φαρδιά κατσαρόλα φροντίζοντας δε, να έχετε σχετικό χρόνο στην διάθεσή σας και αρχίζετε το ξεσπόριασμα.
Θέλει λίγη τόλμη και φαντασία η κουζίνα μας ορισμένες φορές.
Στα νησιά των Κυκλάδων κάνουν γλυκιά καρπουζόπιτα και όσοι την έχουν γευτεί, λένε πως είναι εξαιρετική. Η φίλη μας η Ξανθή έχει δώσει την συνταγή στο blog της παλαιότερα. Προσωπικά δεν έτυχε να την φτιάξω ποτέ έτσι, αλλά ούτε και να την γευτώ από χέρια άλλου (μ' ακούς Ξανθούλα....) και έτσι δεν έχω άποψη.
Αλλά για την δικιά μου εκδοχή καρπουζόπιτας ή πάστα φλώρας με μαρμελάδα καρπούζι,
μπορώ να σας πω ότι έγινε ανάρπαστη και με πολλά θετικά σχόλια από όσους την δοκίμασαν (και ήσαν αρκετοί) οπότε θα έλεγα ότι μπορείτε να την φτιάξετε χωρίς φόβο και πάθος! Απλώς θέλει τον χρόνο της. Γιατί η μαρμελάδα πρέπει να βράσει δύο φορές για να δέσει. Οπότε τη μια μέρα γίνεται η παρασκευή της μαρμελάδας και την επομένη θα γίνει το γλυκό σας.
Αφορμή λοιπόν για τούτο το γλυκό στην εξοχή μας, στάθηκε ένα καρπουζάκι πεσκέσι που ήταν όμως κάπως περίεργο στην γεύση, ίσως και παραγινωμένο. Λυπήθηκα να το πετάξω, είχα διαβάσει πρόσφατα και για μαρμελάδα καρπούζι σε γνωστό περιοδικό και έτσι μπήκα στην λογική να το κάνω μαρμελάδα με ότι συνέπειες μπορεί αυτό να είχε, δεδομένου ότι το καρπούζι έχει πολλά υγρά.
Το έκοψα σε φέτες, το ξεσπόριασα με κοφτερό μαχαίρι και το έκοψα πάνω από κατσαρόλα.
Ότι σποράκι μου έπεφτε μέσα το έβγαλα με κουταλάκι, αλλά και μετά στο ξάφρισμα της μαρμελάδας.
Αν δε, μείνει κανένα μικρούλικο άσπρο...μην το φοβηθείτε, κανείς δεν θα το καταλάβει στο τελικό αποτέλεσμα. Όταν τελείωσα με το κομμάτιασμα του φρούτου, σούρωσα ελαφρώς του ζουμί του και το έβαλα πάνω στο μάτι. Μέσα στην κατσαρόλα έκοψα επίσης και 3 νεκταρίνια τα οποία δεν είχαν καταναλωθεί. Συμπλήρωσα με 1 και 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη και άρχισα το βράσιμο.
Όταν άρχισε η μαρμελάδα να βράζει, έκανα το σχετικό ξάφρισμα και την άφησα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 25 περίπου λεπτά. Έσβησα το μάτι και την ξέχασα για ένα 2ωρο.
Στη δεύτερη φάση βρασίματος, έριξα μέσα στο μείγμα μου 4 φύλλα αρμπαρόριζας (που υπάρχει στο μπαλκόνι του εξοχικού) 2 καρφάκια γαρύφαλλο και λίγη κρυσταλλική βανίλια (που αποτελεί την μόνιμη αγάπη μου). Έβρασα και πάλι για 20 λεπτά με προσοχή αρκετή και με ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μην και μου κολλήσει. Μετά το βράσιμο, έβγαλα τα γαρύφαλλα και τα φύλλα της αρμπαρόριζας.
Η μαρμελάδα όταν κρύωσε ήταν τέλεια σε πυκνότητα και υφή, χωρίς καθόλου γλυκόζη όπως έγραφε η συνταγή του περιοδικού και με πολύ ωραίο χρώμα όπως ίσως φαίνεται και από την φωτογραφία της.
Την επομένη πια, την χρησιμοποίησα για την καρπουζόπιτά μου.
Η ζύμη της πίτας μου έγινε με :
600 γραμ. αλεύρι,
2 κουταλιές παγωμένο βούτυρο (κομμένο σε κομματάκια)
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη,
1/2 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ,
1/3 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική,
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη,
1 πρέζα αλάτι,
3-4 σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού,
2 μέτρια αυγά,
1/2 κούπα γάλα εβαπορέ,
και τέλος 2 καλές κουταλιές καβουρδισμένο σουσάμι.
Τα υλικά ενώθηκαν όλα μαζί σε βαθύ μπόλ και δουλεύτηκαν με το χέρι, όπως θα κάναμε για μια απλή ζύμη τάρτας. Η ζύμη μπήκα δια μια ώρα στο ψυγείο να παγώσει. Και μετά τη χώρισα σε δύο μέρη. Το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο ανοίχτηκε σε φύλλο λαδόχαρτο πάνω στο ταψί μου.
Κάλυψα και τα πλαϊνά του.
Στη συνέχεια έριξα την μαρμελάδα και με το δεύτερο κομμάτι ζύμης έπαιξα ελαφρώς!
Έφτιαξα κύκλους κόβοντας μ' ένα ποτήρι και μπαστουνάκια ομοιόμορφα (όσο γινόταν) που τα έκοψα μετά στη μέση μ' ένα κοφτερό μαχαίρι.
Έτσι δημιουργήθηκαν τα σχήματα της επιφάνειας.
Έψησα σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού.
Έγινε υπέροχη και πολύ αρωματική.
Ενώ το φουκαριάρικο το καρπουζάκι γλίτωσε τον κάλαθο των αχρήστων :-)))
Κι εγω θελω να φτιαξω μαρμελλαδα καρπουζι! Υπεροχη η ταρτα σου, μ'αρεσουν τα σχεδιακια στην επιφανεια αντι για την κλασσικη "σχαρα"...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια!
Μπορεί το καρπούζι να βγήκε... μάπα αλλά η τάρτα απεδείχθη πεντανόστιμη και πολύχρωμη! Καλοφάγωτη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν πρέπει να σου δώσουμε ένα βραβείο Πηνελόπη μου είναι αυτό της ευρεσιτεχνίας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καρπούζι απεδείχθη μάπα και το έκανες μαρμελάδα! Του έδωσες δηλαδή και κατάλαβε.
Σε βρήσκω έξυπνη. Ωραία η πειραγμένη πάστα φλώρα σου και η μαρμελάδα φαίνεται εξαιρετική. Η διακόσμησή της δε, άπαιχτη με τα ωραία σχέδια από ζύμη που έκανες.
Αν είναι να κάνεις τέτοιες παρασκευές, τότε να σου στέλνουν πεσκέσι και άλλα τέτοια φρούτα μάπα...
kisses!!
Πηνελόπη μου την καρπουζόπιτά σου χαίρομαι να τη βλέπω, πόσο μάλλον να τη γεύομαι και να την απολαμβάνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο για την πολύ έξυπνη αξιοποίηση ενός όχι και πολλά υποσχόμενου καρπουζιού!
Φιλιά πολλά
Σίγουρα θα έγινε νόστιμη η τάρτα σου με την μαρμελάδα από το μάπα καρπούζι που δεν πετάχτηκε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια συνταγή-κατά το ήμισυ- ενάντια στην σπατάλη.
Έγραφα πόση ώρα και πάνω στο αποστολή τέλειωσε η ώρα του ιντερνετ χαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν εσύ το πήγες μακριά το θέμα και μαρμελάδα και καρπουζόπιτα.
Παραλίγο θα έφτιαχνα κι εγώ από καρπούζι αγορασμένο εδώ από αυτόν που όλα τα σφάζει αλλά ο καλός μου το τρώει.
Ελπίζω η Ιωάννα να έχει και φέτος καρπούζια στη Νάξο και να μας φτιάξει μαρμελάδα.
Φιλάκια
Καλησπέρα,Πηνελόπη μου...Καλώς ήρθες...Εντύπωση μου κάνει η μαρμελάδα καρπούζι...Θα ήθελα να δοκιμάσω...Τον Αύγουστο μόλις γυρίσω...Σε φιλώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Πηνελόπη μου, τέλεια ιδέα και υλοποίηση! Γειά στα χεράκια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχχχχ φιλενάδα με σκότωσες... έχω μέρες, μην πω εβδομάδες, που "τρώγομαι" να κάνω μαρμελάδα καρπούζι και 1-2 χρόνια που θέλω να κάνω την καρπουζένια και οι συγκάτοικοι (όχι στην τρέλλα) αλλά στο τριώροφο με ...απειλούν. Τώρα μπορώ να εξομολογηθώ το δράμα μου... την περασμένη Κυριακή είπα να κάνω μαρμελάδα καρπούζι και με απείλησαν (με τη μαφία ζωωωω;;;;;) ότι θα φύγουν.... κατάλαβες;;;; χαχαχαχα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου πρέπει να έγινε νοστιμότατη η μαρμελάδα και η πάστα φλώρα σου!!! Φιλιά
Μαρίνα (mm_skg) μου, η μαρμελάδα καρπούζι είναι μια "περίεργη φάση" τελικά θα έλεγα μιας και φαίνεται κάπως "εξωτική". Να την φτιάξεις για να κάνεις αυτό που εσύ επιθυμείς καλή μου, είναι σημαντικό για μας να κάνουμε αυτό που μας αρέσει ή μας έχει "καρφωθεί" στο μυαλό :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τον δικό μου τρόπο πέτυχε.
Εσύ κρίνεις λοιπόν πως θα θελήσεις να την φτιάξεις.
Πολλές καλημέρες.
Αμαλία μου, γυρίσαμε τα μέσα - έξω και τα πίσω - μπρος, για να μην πάει χαμένο!!! Και τελικά άρεσε :--)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου.
Ναι Χρυσαυγή μου να μου το δώσετε για να πάρω μετά και δικαιώματα πατένας, μπας και "σωθώ" οικονομικά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια και υπόσχομαι να κάνω στο μέλλον πραγματάκια που σε δικαιώνουν για αυτές σου τις κουβέντες :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Έκανε την ανάγκη...φιλοτιμία, Ερμιόνη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα και τον χρόνο με το μέρος μου...
Κι' έτσι η "μάπα" μετατράπηκε σε "επιτυχία" γι' αυτό και κατεγράφει στα "άπαντα" του blog!
Καλημέρες πολλές σου στέλνω.
Σωσώ μου, χρυσοχέρα και ταλαντούχα, η αλήθεια είναι ότι δεν μου πάει εύκολα να πατάω τρόφιμα. Κι έτσι το καρπουζάκι την γλύτωσε. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα με δικαίωσε και αυτό με έκανε πραγματικά χαρούμενη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σου εύχομαι.
Και αυτά τα κεραμίδια σου ήταν εκπληκτικά, ειδικά το πρώτο!!
Μακριά; Λες Ξανθή μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣώπα βρε, είπα να ασχοληθώ με κάτι γιατί καθόμουνα αρκετές ώρες και έτσι εγώ δεν έχω μάθει!
Σήμερα πάντως με έχει πιάσει μουργέλα κι αν με βάζετε να το ξανακάνω ... θα το σκεφτόμουνα (το ξεκουκούτσιασμα).
Καλές παραγωγές να ΄χει και φέτος η Ιωάννα εύχομαι.
Πολλά φιλιά.
Καλημέρα Μαρία (Οστριά) μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκούγεται και διαβάζετε εντυπωσιακή όντως, αλλά τελικά τα πράγματα είναι μάλλον απλά. Σημασία έχει ο τρόπος παρασκευής της για να δέσει σωστά, καθώς και τα αρωματικά της.
Καλές διακοπές εύχομαι και με το καλό να τα ξαναπούμε.
Ευχαριστώ σε θερμά Τζέννη μου για τα καλά σου λόγια. Όσο για σένα στα έγραψα...ζήλεψα αφάνταστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές εκεί στα ξένα!
Κικίτσα μου καλή... να μην σε "χάσουμε" και από την μαφία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά άκου να σου πω, ένα μυστικό ...φτιάχτην εσύ. Μην τους πεις τι κάνεις και αφού τους την σερβίρεις... τους σκας το παραμύθι!
Είναι ο δικός μου τρόπος για να "περνάω" πολλά πράγματα και μετά κανείς δεν λέει κουβέντα.
Το πολύ-πολύ να μην ξαναφάνε δεύτερο κομμάτι :-))))
Φιλιά πολλά.
Mmmm!! Je goûterais volontiers une jolie pointe;)xxx
ΑπάντησηΔιαγραφή:-) Gros morceau pour vous ma cher Lexibule!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου, απλά να'σαι καλά με τις ιδέες σου και τις καρπουζο-πάστες φλόρες σου!Τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά βρε Μαρθούλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να είσαι καλά μιας και έχουμε καιρό να τα "πούμε".
Σ' ευχαριστώ. Κάνω ότι μπορώ βρε σύ, σαν άλλος Κύρος Γρανάζης!!!
Το γευστικό αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό και χωρίς κανένα ίχνος εγωϊσμού πάνω σ' αυτό :-))
Καλημέρες πολλές ή καληνύχτες αντίστοιχα.