21.1.15

Μαμαδίστικο σουφλέ...αξία διαχρονική!

Κάποιες γεύσεις είναι κλασσικές και σαφώς διαχρονικές, ειδικά αν σε "συνδέουν" με την μάνα που πάντα φρόντιζε να σε "κανακέψει" στα δύσκολα!
Δεν μπορείς με τίποτε να τις προσπεράσεις και να σε αφήσουν αδιάφορο.
Μια τέτοια γεύση είναι και το γνωστό στους περισσότερους καλοφαγάδες, σουφλέ με ψωμάκι τοστ.


Στην ανάλυση που θα δείτε πιο κάτω, νομίζω πως όσες και όσοι με διαβάζετε, θα θυμηθείτε πολλές δικές σας οικογενειακές παραλλαγές, ανάλογα με τα διαθέσιμα πάντα υλικά και την ώρα που "βάζατε" την μανούλα "στα αίματα" για να το σκαρώσει :-) )


Προσωπικά, για ένα μεγάλο τετράγωνο πυρέξ χρησιμοποίησα:

Για την κρέμα
1 κουτί γάλα εβαπορέ,
1 ποτήρι νερό,
1/4 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο,
80 γραμ φέτα τριμμένη (με το χέρι)
3 μέτρια αυγά,
2-3 κουταλιές σάλτσα σπιτικής ντομάτας,
Λίγα κομματάκια από βούτυρο γάλακτος (προαιρετικά).

Για το "σώμα" του σουφλέ
15-16 φέτες ψωμί τοστ (απλό ή με ρίγανη)
18 φέτες καπνιστό ζαμπόν, επειδή ήταν στρογγυλό προσπάθησα με τις πρόσθετες φέτες να καλύψω
τα κενά μου.
350 γραμ. τριμμένα μαλακά τυριά (γκούντα
και κασέρι ανάμεικτα)
λίγο μαλακό βούτυρο.

Για την σάλτσα ντομάτας 
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
λίγη ρίγανη,
1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά
και  τέλος λίγη ζάχαρη.
Σαφώς και την σάλτσα μπορεί κάποιος να την φτιάξει σύμφωνα με τα γούστα του.

Την σάλτσα ντομάτας την είχα ετοιμάσει
(για άλλο λόγο) από την προηγούμενη ημέρα
και έτσι την χρησιμοποίησα σαν ένα από τα
βασικά υλικά μου για τούτο το φαγητό.
Εάν δεν έχετε φρέσκες ντομάτες και με
κονσέρβα μπορείτε φυσικά να την φτιάξετε.

Στην συνέχεια από ένα μεγάλο πακέτο ψωμί τοστ, πήρα τις πρώτες 10 φέτες.
Τις βουτύρωσα ελαφρώς και επάνω έβαλα μια φέτα ζαμπόν.
Πάνω από το ζαμπόν έβαλα μια γενναία κουταλιά σούπας τριμμένα τυριά.
Πάνω στο τυρί, κατόπιν έβαλα μια κουταλιά σούπας σάλτσα ντομάτας.

Σκέπασα με 10 φέτες και τα "τοστάκια" που δημιουργήθηκαν τα έκοψα με κοφτερό μαχαίρι στην μέση.
Σε βουτυρωμένο (ή λαδωμένο) καλά πυρέξ, τοποθέτησα όλα μου τα κομμάτια.
Από πάνω έστρωσα και πάλι τυρί και σε όλη την επιφάνεια.
Τις υπόλοιπες φέτες του ζαμπόν κομμένες σε κομμάτια και κάλυψα με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού έτσι ώστε η τελική μου επιφάνεια ήταν καλυμμένη παντού με ψωμί.
Πασπάλισα και το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και μετά το κάλυψα με την κρέμα μου.


Για την κρέμα τώρα, χτύπησα σε βαθύ μπολ: τα αυγά, με το γάλα εβαπορέ, το νερό και το μοσχοκάρυδο.
Στην συνέχεια έτριψα μέσα την φέτα και πρόσθεσα και την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.
Και στην επιφάνεια έριξα μικρές "τσιμπιές" από βούτυρο γάλακτος (όχι περισσότερο από μια μέτρια κουταλιά σούπας, σε σύνολο) πάνω στην επιφάνεια.


Το άφησα να καθίσει για 20 λεπτά, έτσι ώστε η κρέμα να ποτίσει το ψωμί (πρέπει οπωσδήποτε να μείνει, για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα κατά το ψήσιμο) και το έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς, για 35 λεπτά.
Το έσβησα και το άφησα να σταθεί για 15 περίπου λεπτά ώστε να μπορέσω να το σερβίρω, χωρίς προβλήματα.


Ήταν ένα "γύρισμα" πίσω στον χρόνο για μένα, αλλά και για όσους το γεύτηκαν μια όμορφη γευστική εμπειρία.
Υλικά απλά και εύκολα, με διαδικασία ελάχιστη που αξίζει τον κόπο της.
Δοκιμάστε το!

24 σχόλια:

  1. Τι λες τωρα... το αγαπησαμε και θα το αγαπάμε για πάντα!

    Καλό βραδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι νομίζω κι' εγώ καλή μου.
      Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  2. Πάντα αγαπημένο, μαμαδίστικο φαγητό, το έχω συνδυάσει με τα πάρτυ που έκανε η μαμά μου για τα γενέθλιά μας. Δεν έλειπε ποτέ! Το κάνω κι εγώ καμιά φορά όταν θέλω κάτι γρήγορο που να είναι συγχρόνως και φροντισμένο. Ενθουσιάζει πάντως όλες τις ηλικίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μετά τους μένει "αλησμόνητο" Αμαλία μου!!
      Οι δικοί μας μικροί ζήτησαν και "επανάληψη" σύντομα :-)

      Διαγραφή
  3. Λατρεμένο φαγάκι και πολύ μα πολύ νόστιμο!!! Γεια στα χέρια σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμενα παλι η μανουλα μου δεν μας το εκανε....τωρα ομως που το εμαθα θα της το κανω εγω!!!! Τελειο ειναι!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! Βρήκαμε μια μαμά να "κανακέψουμε" και εμείς Κικίτσα!!!
      Ωραία πράγματα :-)))

      Διαγραφή
  5. Αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους, δεν το είχα σκεφτεί με ντομάτα, πρέπει να είναι πιό πικάντικο και νόστιμο.
    Καλή σου νύχτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σάλτσα ντομάτας (και ανάλογα τα μυρωδικά που θα της βάλεις) Μάχη, δίνει άλλη γευστική νότα σε τούτο το απλό και αγαπημένο φαγητό.
      Καλό βράδυ και καλό Σαββοτοκύριακο να έχεις.

      Διαγραφή
  6. Ω ναι!! Ταξιδι στο χρονο με αυτο το σουφλε. Αν και η μαμα μου δεν το συνηθιζε, το θυμαμαι πολυ καλα απο την τοτε εποχη.
    Γνωστα και ωραια υλικα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα οι "χρονομηχανές" έχουν επιτυχία Χρυσαυγή μου (σύμφωνα με την άποψη του κανακάρη μου, που πολύ θα ήθελε να έχει στην κατοχή μια μηχανή του χρόνου).
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  7. Είναι και για μένα μαμαδίστικο αν και το δοκίμαζα σε μαμά φίλης (ήταν πολύ προχωρημένο για την απλή -αλλά νοστιμότατη φυσικά- εντελώς λαχανικομεσογειακή κουζίνα της μαμάς μου :)
    Του πάει η ντομάτα πράγματι, ακόμα ντοματάκι από κονσέρβα.
    Ζήλεψα τώρα που το είδα, καιρός να το φτιάξω και στη σκοτεινή του εκδοχή! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, σε περιμένω τότε Σκοτεινούλα μου, για να δω τις δικές σου "σκοτεινές πινελιές' καθώς μας έχεις συνηθίσει σε τέτοια όμορφα.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  8. respect!!!
    Μαμαδίστικο αλλά με εστιατορικό αποτέλεσμα!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχόλιο με ιδιαίτερη βαρύτητα!
      Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ μου φίλε.

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετικό σε υλικά και αποτέλεσμα. Αξία όντως διαχρονική, Πηνελόπη μου, αλλά στο σπίτι μας τυριά που λιώνουν-δυστυχώς- δεν μπαίνουν! Την άλλη φορά που θα το φτιάξεις, κάλεσέ με, αν θέλεις! Πολύ σε παρακαλώ!
    Καλό βράδυ και χαιρετισμούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, δεν κατάλαβα τον λόγο για το "εμπάργκο"..., αλλά σαφώς και αφήνω ανοιχτή πρόσκληση για την επόμενη παραγωγή στο δικό μου σπίτι, με τυριά που λιώνουν!
      Καλό βράδυ, καλό Σαββατοκύριακο επίσης.

      Διαγραφή
  10. Πω πω πω βρε Πηνελόπη!
    Λαχταράω κάθε φορά που σε επισκέπτομαι!
    Το σουφλέ με ψωμί του τοστ είναι και παραμένει ένα από τα πιάτα της καρδιάς μας!
    Εύκολο, μαμαδίστικο όπως λες κι εσύ, πεντανόστιμο και με τόσες παραλλαγές!!
    Υπέροχο πραγματικά το έφτιαξες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμοιβαία τα "αισθήματα" και οι "λαχτάρες" Ερμιόνη μου :-))

      Νομίζω πως τούτη η εκδοχή, είναι από τις συνταγές που θα άρεσαν και στο δικό σας σπιτικό.

      Φιλιά πολλά-πολλά.

      Διαγραφή
  11. Σταθερή αξία το μαμαδίστικο σουφλέ σου Πηνελόπη μου!!!! Με ξεσήκωσες, έχω χρόνια να το φτιάξω!!!
    Καλό βράδυ να έχετε! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ, κι' εγώ Λένα μου, χρόνια είχα να το κάνω...
      Αλλά ένα ξαφνικό τηλεφώνημα για επίσκεψη στάθηκε η αφορμή για την εκτέλεση.
      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  12. Διαχρονική δεν λες τίποτα! Τι πιάτο είναι και αυτό! Μα τι απόλαυση είναι τελικά το φαγητό!Μπράβο βρε σι Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Λίλια μου.

      Αχ, αυτή απόλαυση του φαγητού μας "έχει καταστρέψει" κορίτσι μου καλό :-)))

      Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.

      Διαγραφή