5.3.15

Ελαφρύ Πλακί με Μπακαλιάρο

Πάμε σιγά-σιγά προς την 25η Μαρτίου (καλά το πως φεύγουν έτσι οι μήνες μέσα στο 2015, δεν είναι να το συζητάμε...) και το έθιμο απαιτεί μπακαλιάρο.

 Όμως ταυτόχρονα κάνουμε και λίγο αποχή από τα κρεατικά αλλά και τα πιο παχυντικά φαγητά, καθώς μια αποτοξίνωση όλοι μας την χρειαζόμαστε, χωρίς να την ονομάζουμε απαραίτητα Νηστεία. Σας προτείνω λοιπόν το ακόλουθο φαγητό με την ελπίδα πάντα, ότι θα σας αρέσει, αν αποφασίσετε να το φτιάξετε.
Ελαφρύ Πλακί με Μπακαλιάρο


Τα υλικά μου για 3 άτομα ήταν:
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες,
1 κιλό μπακαλιάρος σε κομμάτια καλά ξαλμυρισμένος,
1/2 κιλό μικρά κρεμμυδάκια καθαρισμένα (υπάρχουν και κατεψυγμένα έτοιμα, μόνον που σ' αυτήν την περίπτωση θα τ' αφήσετε να ξεπαγώσουν σε νερό και μετά θα τους αφαιρέσετε το πρώτο εξωτερικό φλούδι, καθώς είναι αρκετά σκληρό και δεν τα αφήνει να μελώσουν στο μαγείρεμα).
2 ντομάτες κομμένες επίσης σε ροδέλες,
χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
ρίγανη, πάπρικα γλυκιά, μερικά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου,
πιπέρι, αλάτι (με λίγη προσοχή λόγου του αλμυρού μπακαλιάρου)
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
και μισό ποτήρι νερό.


Όλα τα υλικά μπήκαν σε αντικολλητικό ταψί κατά προτίμηση, με πρώτη την στρώση από τις πατάτες.
Κατόπιν μπήκε κομματισμένος μπακαλιάρος και ανάμεσα και από πάνω τα κρεμμυδάκια και οι ροδέλες της ντομάτας.
Έριξα τον χυμό και το νερό και κατόπιν πασπάλισα με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά.
Τέλος πρόσθεσα το ελαιόλαδο και έψησα σε φούρνο με αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Μέχρι που είχαν μαλακώσει πολύ καλά και οι πατάτες μου.

Ελαφρύ και απολαυστικό ψάρι για ένα πλήρες γεύμα.
Υ.Γ. : Ζητώ συγγνώμη που δεν υπάρχει η τελική φωτογραφία με το μαγειρεμένο φαγητό, αλλά ομολογώ πως ξεχάστηκα μες στον πανικό μου και φαγώθηκε χωρίς να προλάβει να καταγραφεί από τον ερασιτεχνικό φωτογραφικό φακό μου.

20 σχόλια:

  1. Πηνελόπη μου, πλακί φάγαμε την Κυριακή και το ευχαριστηθήκαμε. Όμως μου άρεσε η πρότασή σου για ολόκληρα μικρά κρεμμυδάκια αντί για ψιλοκομμένα, όπως συνηθίζουμε. Θα ακολουθήσω την πρότασή σου προσεχώς!
    Καλό σας βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι μια πιο ελαφριά παραλλαγή Ελένη μου και τρώγεται πολύ άνετα και από όσους έχουν ένα θέμα με το "βαρύ" της σάλτσας από το πλακί.
      Καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Ωραίο φαγητό!!!!!!!!! Πάντα μου άρεσε το φιλέτο ψάρι με τις πατάτες στο φούρνο!!!
    Τα κρεμμυδάκια τύπου στιφάδο πολύ ωραία! Φαντάζομαι γλύκα!
    Μπράβο Πηνελόπη. Με απλά υλικά έφτιαξες φαγητό μούρλια για μένα!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σου κάνω το τραπέζι κορίτσι!!

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  3. Μου αρέσει πολύ το ψάρι με τις πατάτες στο φούρνο!!
    Τέλειο φαγάκι!!!
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένας από τους γευστικότερους τρόπους για να απολαύσεις φιλέτο ψαριού Στέλλα μου, συνοδεία πατάτας!
      Καλό βράδυ και σ' εσένα.

      Διαγραφή
  4. τι ωραια συνταγη!!!! σιγουρα θα την δοικιμασω!!! αυτα τα κρεμμυδακια οταν ειδα την φωτο πρωτου διαβασω το ποστ νομιζα εριξες τιποτα χαντρες χαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουν πραγματικά πλάκα τα μικρά κρεμμυδάκια, πάνω στα φιλέτα Ντολμαδάκι μου.
      Προσωπικά τα έβαλα για να το κάνω πιο "παιχνιδιάρικο" στα μάτια του μικρού μου...μπας και τον ξεγελάσω να φάει ψαράκι.

      Διαγραφή
  5. Κλασική συνταγή και τόσο αγαπημένη,εσύ την έχεις δώσει τόσο όμορφα, με αυτά τα μικρά κρεμμυδάκια σαν μαργαριτάρια!!
    Πολύ νόστιμο φαγητό, το αγαπάμε όλη η οικογένεια και το τιμούμε την 25 Μαρτίου!!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έγραψα και πιο πάνω, είχα καλούς λόγους για να τα προτιμήσω, Μάχη μου :-))
      Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα εύχομαι.

      Διαγραφή
  6. Νοστιμότατο και υγιεινότατο το φαγάκι σου Πηνελόπη μου! Πλήρης γεύση και εμφάνιση, άσε που όπως ειπώθηκε και στα προηγούμενα σχόλια τα κρεμμυδάκια πρέπει να έδωσαν απίστευτη γλύκα! Ωραία ιδέα μας έδωσες για την εθνική μας γιορτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα έχεις να κάνεις με "ψυχοβγάλτες" Αμαλία μου, σκαρφίζεσαι διάφορα...
      Χαιρετισμούς πολλούς και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
  7. ΑνώνυμοςΜαρτίου 06, 2015

    Σχετικά απλό, νόστιμο και ελαφρύ φαγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ο χρόνος είναι "πιεστικός" ...τέτοια φαγητά Τάνια μου είναι μεγάλος άσσος στο μανίκι της μαγειίισσας!

      Διαγραφή
  8. Για μένα την ελπίδα μπορείς να την κάνεις βεβαιότητα, μεγάλωσα με μπακαλιάρο, τον λατρεύουμε στο νησί και μου αρέσει όπως και να είναι μαγειρεμένος. Αυτό το μπακαλιαρο-πλακί όμως που θυμίζει και κάτι από στιφάδο (λόγω των κρεμμυδακίων) με την πάπρικα και το πορτοκάλι φαίνεται πολύ ιδιαίτερο και την επόμενη φορά που θα ξαλμυρίσω μπακαλιάρο θα τον φτιάξω έτσι σίγουρα, πολύ ωραία και ταυτόχρονα απλή και οικονομική ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ Σκοτεινούλα, γιατί εκτίμησες αμέσως αυτά τα ιδιαίτερα αρώματα που έχει το απλό αυτό φαγητό.
      Νομίζω πως σ' έχω "πείσει" για την δοκιμή, και έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη σου.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  9. Ο μπακαλιάρος πλακί είναι από τα ωραιότερα πιάτα με πρωταγωνιστή το ψάρι νομίζω.
    Πλούσιο σε γεύση και πιο ελαφρύ σε σχέση με την τηγανητή εκδοχή. Στην περίπτωση αυτή βέβαια τρως άφθονο ψωμάκι γιατί τόσο ωραία σάλτσα δεν γίνεται να την αφήσεις.
    Τι ωραία που φαίνονται τα λιλιπούτεια κρεμμύδια!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν το έχω φάει πολλές φορές αλλά είναι υπέροχο πιάτο!Χαίρομαι που μου το θύμησες! Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή