11.9.15

"Φρουτώδες" φιλέτο γλώσσας

Το φετινό καλοκαίρι οδήγησε τον μικρό άντρα της οικογένειας, σε "ανακαλύψεις" νέων, για αυτόν, γεύσεων.
Έτσι έμαθε: το κρέας χωρίς κόκαλα (μοσχαράκι και κοτόπουλο ή χοιρινό για την εμπερία), το μαγευτικό τηγανιτό τυρί - βλέπε σαγανάκι, το καρπούζι χωρίς κουκούτσια, το άσπρο "πραγματικό" γιαούρτι (σκέτο ή με δημητριακά) και φυσικά το ψάρι χωρίς κόκαλα, παρέα με τα τηγανιτά καλαμαράκια!!
Είχε κι' άλλα ο μπαξές βέβαια, αλλά λέω να σταθώ στο ψάρι χωρίς κόκαλα, που τούτη τη φορά του έδωσα και κατάλαβε :-)) καθώς το μαγείρεψα μέσα σε μια ιδιαίτερη σάλτσα με τα πρώτα μήλα της σεζόν, παρασυρμένη από τις πρώτες του απόπειρες για να φάει ψάρι....

Φιλέτο γλώσσας με μήλα, πιπεριές και πατάτες


Για 3 άτομα χρησιμοποίησα:
2 μικρά πράσινα μήλα κομμένα σε μπαστουνάκια,
4 μικρές πιπεριές κέρατο πράσινες, επίσης κομμένες σε μπαστουνάκια,
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε ψιλές λωρίδες,
3 μεγάλα φιλέτα γλώσσας,
χυμό από 2 λεμόνια (που ήταν παγάκια βασικά)
2 κουταλιές νερό,
2 κουταλιές μουστάρδα απαλή (αλλιώς πικάντικη αν σας αρέσουν τα πιο καυτερά)
κάρυ, κουρκουμά, ρίγανη αποξηραμένη από 1/4 κοφτό κουταλάκι γλυκού,
αλάτι, πιπέρι και σκόνη σκόρδου επίσης από 1/4 κουταλάκι
1 ποτηράκι λευκό κρασί,
και τέλος ελαιόλαδο.

Αρχικά ξεπάγωσα τα φιλέτα ψαριού, τα ξέπλυνα και τ' άφησα να στραγγίξουν καλά.
Στην συνέχεια καθάρισα μήλα, πιπεριές και πατάτα και τα έκοψα σε ψηλά μπαστουνάκια.
Μέσα σε βαθύ σκεπαστό τηγάνι, έβαλα το ελαιόλαδο να σκεπάζει τον πάτο της και σοτάρισα πρώτα τις πατάτες μόνες τους μαζί με το κάρυ, τον κουρκουμά και την σκόνη σκόρδου.


Μόλις η πατάτα πήρε να μαλακώνει, έριξα μέσα τα κομμάτια μήλου και τα κομμάτια πιπεριάς και
συνέχισα το σοτάρισα μέχρι που πήραν ένα πολύ ωραίο χρώμα.
Ανακάτεψα τον χυμό λεμονιού με το νερό, τη μουστάρδα καθώς και την ρίγανη και τα έριξα στο μείγμα μου. Πρόσθεσα και το κρασάκι και άφησα να μαγειρευτούν για 10 λεπτά ακόμη.
Ο συνολικός χρόνος για την όλη παρασκευή της σάλτσας εξαρτάται από το πόσο "κρατάει" η πατάτα, οπότε μιλάμε για περίπου 35-40 λεπτά.


Μετά τα πράγματα έγιναν πιο απλά, καθώς αλατοπιπέρωσα τα φιλέτα μου και στην συνέχεια τα αλεύρωσα "κλασσικά" πάνω σε μια εφημερίδα, όπως έκανε και η γιαγιά μου χρόνια πριν.
Τίναξα το περίσσιο αλεύρι και τα έβαλα να μαγειρευτούν παρέα με τα μήλα, τις πατάτες και τις πιπεριές για 7-8 λεπτά γυρίζοντας τα με προσοχή μια φορά από την κάθε πλευρά.


Έτοιμο το ιδιαίτερο πιάτο μου, που σερβιρίστηκε με άσπρο ρυζάκι και την σάλτσα από δίπλα  αλλά και πάνω στο ψάρι για ένα πιο ξεχωριστό και με περισσότερο εφέ πιάτο.


Νοστιμότατο και κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει με το πρώτο το μυρωδάτο και άκρως γαργαλιστικό για τον ουρανίσκο ετούτο μείγμα.
Δοκιμάστε το, αξίζει πραγματικά η διαφορετική γεύση του από το παραδοσιακό τηγάνισμα ενός φιλέτου ψαριού.

Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.
Και καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά μας με Υγεία και Αγάπη για τα γράμματα.

18 σχόλια:

  1. Εμένα τρώνε το ψαράκι χωρίς κόκκαλο, πέρκα, γλώσσα, παγκάσιους!
    Μου άρεσε πολύ η σάλτσα σου, Πηνελόπη!!!
    Το μήλο μου αρέσει πολύ σε φαγητά και σαλάτες!

    Εγώ αλευρώνω τα ψαράκια μέσα σε σακουλίτσες!
    Χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά η σάλτσα ήταν πολύ καλή Στέλλα μου.
      Εμείς πάλι ακούμε ψάρι και κάτι "παθαίνουμε"...αλλά εδώ κάτι κατάφερα με το φιλέτο και την σάλτσα του.

      Το αλεύρωμα έγινε έτσι για "φολκλορικούς" λόγους, αλλά και για να δείξουμε σε τι μπορεί να χρησιμεύσει και μια εφημερίδα :-))

      Χαιρετισμούς και φιλιά επίσης.

      Διαγραφή
  2. Wow!!!!! Αν και ψαροφάφος πρώτη φορά βλέπω τέτοια συνταγή. Την κάνω pin αμέσως για να την φτιάξω με πρώτη ευκαιρία. Ευχαριστούμε Πηνελόπη και καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα χαίρομαι που σε "βλέπω".

      Ψαροφάγος είμαι κι' εγώ, αλλά οι άνδρες μου μόνο με τα φιλέτα τα έχουν καλά... οπότε δοκίμασα να τους κάνω κάτι πιο ελκυστικό από τα συνηθισμένα.

      Αν την κάνεις ελπίζω πραγματικά να σας αρέσει.
      Καλό απόγευμα

      Διαγραφή
  3. Πολύ νόστιμοκαι φαίνεται ζουμερό! Η σαλτσούλα θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι όντως Μαρία μου. Δοκίμασε και περιμένω γνώμες.
      Καλό σου απόγευμα.

      Διαγραφή
  4. Καλά, τσίμπησα με το αλεύρωμα πάνω στα φύλλα της εφημερίδας. Μαγειρεύεις και ενημερώνεσαι βρε αδερφέ! Καλοφαγάς θα βγει ο μικρούλης με τέτοια μανούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, μια ενημέρωση...μην σου πω και δύο...την χρειάζεται η μαγείρισσα Μαρθούλα μου!
      Κι' εγώ σαν παιδί του "τύπου" χρόνια ....και χρόνια... το χούϊ το έχω :-)))

      Τι να σου πω καλή μου; Ας ελπίσουμε ότι τα πειράματα θα "ξυπνήσουν" τις ορέξεις και το γευστικό του αισθητήριο
      :-))

      Φιλιά πολλά εκεί στο Ν.Υ.

      Διαγραφή
  5. Πολύ διαφορετική η σάλτσα με το μήλο, ένα ωραίο πιάτο, εύκολο, και υγιεινό με το ψαράκι!
    Ο μικρός σου θα γίνει τέλειος γευσιγνώστης!
    Καλή σου ημέρα Πηνελόπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ευχαριστώ πολύ Μάχη.
      Για να δούμε...για να δούμε ... τι θα καταφέρει η έρμη η κουτάλα της μάνας :-))
      Καλό σου απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  6. Ωραία ιδέα το μηλαράκι, θα τη δοκιμάσω μπας και λειτουργήσει και σε εμάς. Ακόμα...στραβομουτσουνιάζουμε όταν βλέπουμε ψάρι, ίσως με αυτή την προσθήκη να έχουμε καλύτερη τύχη! Καλή σχολική χρονιά Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι όλο περιέργεια Αμαλία μου...και όλο αυτιά...για να μάθω τι έγινε τελικά, αν τη φτιάξεις.
      Αν δηλαδή πετύχω δύο, στα δύο... (με δύο παιδιά) τότε να παίξω και κανένα τσόκερ :-)))
      Αντεύχομαι ολόψυχα.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Πηνελόπη μου! Καλή Σχολική Χρονιά!!!
    Ακόμα και μένα που δεν είμαι φανατική των ψαριών έπεισες να φάω ψάρι με την υπέροχη, φρουτένια σου συνταγή!!! Τι καλά που ο μικρός σου μπήκε στον κόσμο των γεύσεων!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!
      Ευχαριστώ πολύ Κική μου, αντεύχομαι και σ' εσάς τα καλύτερα (σε μικρές αλλά και σε μεγάλες κυρίες).

      Σ' εσένα ειδικά θα έλεγα να την δοκιμάσεις. Πιστεύω πως δεν θα καταλάβεις πως τρως ψαράκι....
      Ε, καλά λίγο ίσως ;-)

      Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  8. Πηνελόπη μου ειλικρινά με κάνεις να αναρωτιέμαι αν υπάρχει όριο στην ευρηματικότητα σου και στη μοναδική σου ικανότητα να συνδυάζεις υλικά!
    Για ακόμα μια φορά ξεπερνάς τον εαυτό σου με ένα πιάτο αξιοζήλευτο, ιδιαίτερο και ενδιαφέρον!
    Καλή, δημιουργική και παραγωγική σχολική χρονιά!
    Εύχομαι επίσης ο μικρός κύριος να ανακαλύψει και άλλες γεύσεις και να ενθουσιαστεί με αυτές :)
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αγαπημένη μου Ερμιόνη...
      Το αγώι ξυπνά το αγωγιάτη...και η πείνα τέχνας κατεργάζεται :-))
      Δύο παροιμίες σε μία, για να κάνω η έρμη μαγείρισσα, δύσκολους ουρανίσκους να γευτούν και άλλα πράγματα.

      Φιιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  9. Πάρα μα πάρα πολύ ενδιαφέρον !!! Νομίζω θα ταιριάζουν τέλεια η γεύσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάρα μα πάρα πολύ ενδιαφέρον !!! Νομίζω θα ταιριάζουν τέλεια η γεύσεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή