Με αφορμή και έμπνευση από την ανάρτηση της συν-μπλόκερ Μαρία Μπέικα, για το αγαπημένο τυρόψωμο του γιόκα της (όπως καλά μάλλον κατάλαβα από τα όσα διάβασα) μπήκα στην πρίζα!!
Και φυσικά επειδή εγώ ξέρω τα χούγια των δικών μου ανδρών... και πως "τσακίζουν" κάθε ψωμένιο και αφράτο κατασκεύασμα δεν αρκέστηκα στην ποσότητα της Μαρίας, αλλά σχεδόν την διπλασίασα.
Σαν να μην έφτανε όμως ο διπλασιασμός... είπα να το κάνω και λίγο πιο δελεαστικό το πράγμα, κι' έτσι πρόσθεσα υλικά κατά το δοκούν :-) μέσα στην γέμιση.
Για 2 μεγάλα τυρόψωμα με επιγεύση πίτσας (όπως τους είπα για να τους ξεγελάσω) χρησιμοποίησα:
Για την ζύμη:
100 γραμ. γάλα φρέσκο,
160 γραμ. νερό
80 γραμ. ελαιόλαδο,
500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο,
2 μέτρια αυγά,
1 κουταλάκι αλάτι (εδώ, η ποσότητα έμεινε ίδια με της Μαρίας),
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη (κι' εδώ επίσης).
(Όλα τα υλικά μπαίνουν στον αρτοπαρασκευαστή
με αυτήν την σειρά, οπότε τα πράγματα γίνονται
πιο εύκολα με την προετοιμασία της ζύμης).
Για την γέμιση:
300 γραμ φέτα τριμμένη,
300 γραμ. κασέρι τριμμένο,
80 γραμ. κρεμώδες τυρί,
4 φέτες καπνιστής γαλοπούλας ψιλοκομμένες,
ασπράδι από ένα αυγό,
2 κουταλιές σπιτική κέτσαπ,
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη.
Επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα των ταψιών. Τον κρόκο από το αυγό (που το ασπράδι πήγε στην γέμιση) 2 κουταλιές κέτσαπ για το ζυμάρι και 80 γραμ. τριμμένο κεφαλοτύρι για την επιφάνεια.
Αφού ετοίμασα την ζύμη μου στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα ζυμώματος.
Την χώρισα σε δύο μέρη.
Λάδωσα καλά τα ταψιά μου και με τα λαδωμένα χέρια άνοιξα το κάθε κομμάτι στο ταψί του.
Πάνω στην επιφάνεια άλειψα από μία κουταλιά κέτσαπ.
Έριξα την μισή γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμη, δίπλωσα προς τα μέσα και μετά πάτησα με τα χέρια έτσι ώστε να δώσω σχήμα σε κάθε κομμάτι.
Έλειψα την επιφάνεια με το αυγό που είχα χτυπήσει με το γάλα και πασπάλισα με το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Σε ελαφρώς ζεστό φούρνο τα άφησα για 3/4 της ώρας ώστε να φουσκώσουν ξανά και μετά έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς και τα δυο μαζί.
Ήταν έτοιμα μετά από 35 λεπτά.
Άφησα λίγο να κρυώσουν και μοίρασα, όσο πιο δίκαια μπορούσα, κομμάτια σε όλους.
Το σκυλάκι μας πάντως γλύφεται ακόμη :-)))
Δοκιμάστε τα, είτε με τον τρόπο της Μαρίας, είτε τον δικό μου, είτε με ότι εσείς αγαπάτε για γέμιση. Όλα θα είναι εξίσου νόστιμα.
Καλής σας απόλαυση.
Και φυσικά επειδή εγώ ξέρω τα χούγια των δικών μου ανδρών... και πως "τσακίζουν" κάθε ψωμένιο και αφράτο κατασκεύασμα δεν αρκέστηκα στην ποσότητα της Μαρίας, αλλά σχεδόν την διπλασίασα.
Σαν να μην έφτανε όμως ο διπλασιασμός... είπα να το κάνω και λίγο πιο δελεαστικό το πράγμα, κι' έτσι πρόσθεσα υλικά κατά το δοκούν :-) μέσα στην γέμιση.
Για 2 μεγάλα τυρόψωμα με επιγεύση πίτσας (όπως τους είπα για να τους ξεγελάσω) χρησιμοποίησα:
Για την ζύμη:
100 γραμ. γάλα φρέσκο,
160 γραμ. νερό
80 γραμ. ελαιόλαδο,
500 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο,
2 μέτρια αυγά,
1 κουταλάκι αλάτι (εδώ, η ποσότητα έμεινε ίδια με της Μαρίας),
1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη (κι' εδώ επίσης).
(Όλα τα υλικά μπαίνουν στον αρτοπαρασκευαστή
με αυτήν την σειρά, οπότε τα πράγματα γίνονται
πιο εύκολα με την προετοιμασία της ζύμης).
300 γραμ φέτα τριμμένη,
300 γραμ. κασέρι τριμμένο,
80 γραμ. κρεμώδες τυρί,
4 φέτες καπνιστής γαλοπούλας ψιλοκομμένες,
ασπράδι από ένα αυγό,
2 κουταλιές σπιτική κέτσαπ,
1 κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη.
Επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα των ταψιών. Τον κρόκο από το αυγό (που το ασπράδι πήγε στην γέμιση) 2 κουταλιές κέτσαπ για το ζυμάρι και 80 γραμ. τριμμένο κεφαλοτύρι για την επιφάνεια.
Αφού ετοίμασα την ζύμη μου στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα ζυμώματος.
Την χώρισα σε δύο μέρη.
Λάδωσα καλά τα ταψιά μου και με τα λαδωμένα χέρια άνοιξα το κάθε κομμάτι στο ταψί του.
Πάνω στην επιφάνεια άλειψα από μία κουταλιά κέτσαπ.
Έριξα την μισή γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμη, δίπλωσα προς τα μέσα και μετά πάτησα με τα χέρια έτσι ώστε να δώσω σχήμα σε κάθε κομμάτι.
Έλειψα την επιφάνεια με το αυγό που είχα χτυπήσει με το γάλα και πασπάλισα με το τριμμένο κεφαλοτύρι.
Σε ελαφρώς ζεστό φούρνο τα άφησα για 3/4 της ώρας ώστε να φουσκώσουν ξανά και μετά έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς και τα δυο μαζί.
Ήταν έτοιμα μετά από 35 λεπτά.
Άφησα λίγο να κρυώσουν και μοίρασα, όσο πιο δίκαια μπορούσα, κομμάτια σε όλους.
Το σκυλάκι μας πάντως γλύφεται ακόμη :-)))
Δοκιμάστε τα, είτε με τον τρόπο της Μαρίας, είτε τον δικό μου, είτε με ότι εσείς αγαπάτε για γέμιση. Όλα θα είναι εξίσου νόστιμα.
Καλής σας απόλαυση.
Φοβερό το έκανες, με τις προσθήκες αυτές το απογείωσες!! Θα το δοκιμάσω και με αυτό τον τρόπο!! Αλλά επειδή με έχει πιάσει μια μανία με αυτό θα το δοκιμάσω και κάπως αλλιώς, όπως το κάνει μια γνωστή Γεωργιανή!! Γενικά έχει πολλές παραλλαγές αυτό το Γεωργιανό πιάτο και όλες νόστιμες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, σ'ευχαριστώ πολύ για την αναφορά!!
Να 'σαι καλά Μαρία μου.
ΔιαγραφήΠεριμένω και την νέα παραλλαγή, για να πράξω με την σειρά μου τα δέοντα :-))
Καλό απόγευμα.
Αγαπάμε πολύ ότι έχει σχέση με ζύμη -τυριά -ζαμπόν, και αυτό το τυρόψωμο που έχει και υλικά της πίτσας είναι πολύ καλή ιδέα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζύμη εύκολη δεν θέλει να την περιμένεις πολύ, γίνεται γρήγορα και απολαμβάνεις αμέσως μία σπιτική λιχουδιά!!
Πηνελόπη καλό βράδυ!
Κι' εμείς (δυστυχώς μάλλον...) το ίδιο Μάχη μου.
ΔιαγραφήΤα διάφορα αρτοπαρασκευάσματα είναι σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, θέμα πειραματισμού στην κουζίνα μου κι' ειδικά όταν μιλάμε για περίοδο σχολικού έτους :-)
Καλό απόγευμα σου εύχομαι.
Αχ αχ αχ, πολύ θα ήθελα ένα μεγαλούτσικό κομμάτι τώρα, με τον πρωινό καφέ! Μια και ξεκινήσαμε με τα ταπεράκια του σχολείου πιστεύω πως η συγκεκριμένη πρόταση θα είναι ιδανική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, αυτά τα ταπεριάκια!!
ΔιαγραφήΦέτος πάντως παίρνουν μαζί τους και μπόλικα φρούτα Αμαλία μου (και γι' αυτό σταυροκοπιέμαι κάθε μέρα..)
Τούτο το τυροψωμάκι είναι θα έλεγα "ευλογία" για τα δύσκολα παιδάκια...
Φιλιά πολλά.
Καλημερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται παν νοστιμο και ολες οι ωρες κατάλληλες να το φας ;)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
Έχεις απόλυτο, μα απόλυτο δίκιο αγαπημένη Beauty :-))
ΔιαγραφήΘεϊκό Πηνελόπη μου!!! Μοναδικά νόστιμο πρέπει να έγινε...πω πωωωωω!!! Με ξεσήκωσες τώρα και με βλέπω να το φτιάχνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου και καλή αρχή κι από δωωωω!!!!!!!!!!!
Τώρα πια... μπορεί μάλλον να το έχεις φτιάξει Κική μου.
ΔιαγραφήΑν ναι, ελπίζω να σας άρεσε.
Καλό υπόλοιπο στο Σαββατοκύριακο και με το καλό και στην κάλπη :-))
Φαίνεται υπέροχο ότι πρέπει για κολατσιό στη δουλειά! Μου άνοιξες την όρεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω ότι δεν ήταν...θα πω μάλλον ψέματα καλή μου φίλη και δεν το θέλω;-)
ΔιαγραφήΚολατσιό τέλειο για όλες τις ώρες.
Απίστευτη λιχουδιά! Κάπως έτσι μας το έφτιαχνε και η μητέρα μου όταν ήμασταν μικρά... Καλή σου μέρα Πηνελόπη μου και καλή συνέχεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι μητέρες μας πάντα έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους, σύμφωνα με τις δυνατότητές τους Χριστίνα.
ΔιαγραφήΣήμερα νομίζω πως κι' εμείς τα ίδια (ή και περισσότερα ορισμένες φορές) πράττουμε.
Καλή δύναμη και σ' εσένα εύχομαι και πάντα δημιουργική όπως σε διαβάζουμε.
Νομίζω είναι το πιο λαχταριστό τυρόψωμο που έχω δει ποτέ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνταγή πασπαρτού, μιας που είναι ιδανική για σχολείο, γραφείο, εκδρομή, μπουφέ!
Φιλιά
Καλά τα είπες Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΣυνταγή πασπαρτού...και με γεύση που δεν "ξενίζει" κανέναν :-))
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς επίσης.
Πολύ ωραία Πηνελόπη μου! Μου αρέσει το....με επιγεύση Πίτσας που τους είπες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνεις Μαρία μου;
ΔιαγραφήΤους "παίζεις" λίγο στον ρυθμό που σου "χτυπάνε" για να καλύψεις όλα τα ενδεχόμενα :-))
Αγαπάμε πολύ το τυρόψωμο Πηνελόπη και αυτή η εκδοχή μας παροτρύνει να το δοκιμάσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε!!!
Φιλιά
Μαρίνα - Όλγα
Μαρίνα και Όλγα, σας ευχαριστώ πολύ.
ΔιαγραφήΝομίζω πως είναι κάτι που μπορεί εύκολα να δημιουργήσει μια μαγείρισσα και να ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους ευτυχώς!
Χαιρετισμούς πολλούς.
Στείλε καλέ κανένα ταψάκι και σε μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπω τι νοστιμιά!
Μας αποτελείωσες Πηνελόπη!
Ξεκινάμε με παραδόσεις το συντομότερο δυνατό Χρύσα μου, ώστε να σας καλύψω όλες όσο μπορώ καλύτερα :-))
ΔιαγραφήToυς ξεγέλασες Πηνελόπη μου αλλά δεν νομιζω να είχαν πρόβλημα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία να δώσεις γεύση πιτσας.
Τα το έτρωγα το ενα μόνη μου σίγουρα.
ΦΙλιά :)
Κι' όμως πάντα το "ξεγέλασμα" παίζει τον ρόλο του Δούρειου Ίππου... καλή μου Marion, προκειμένου να έχεις ένα επιθυμητό αποτέλεσμα :-))
ΔιαγραφήΝα φάνε δηλαδή και οι δύσκολοι της κάθε οικογένειας.
Χαιρετισμούς και φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήthank you
حراج السيارات
Την θέλω όλη για μένα χαχαχα απίθανη συνταγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή