Καθώς η κάθε μέρα (και η κάθε νύχτα) μας φέρνει (όπως δείχνουν απόψε τα καιρικά φαινόμενα στην Αθήνα αλλά και όλη την Ελλάδα) προς την καρδιά του φθινοπώρου (μην πω και του χειμώνα και φανώ υπερβολική) τα σχολεία θα μπαίνουν σε καλύτερους ρυθμούς...οπότε και οι ανάγκες για τα γεμάτα ταπεράκια θα διαμορφώνονται συνεχώς...
Θα μου πείτε, καλά μόνον όσες είναι μανάδες με παιδάκια στις τάξεις του δημοτικού σκέφτεσαι;
Ε, σαφώς και όχι!
Πάντα όμως, χάρη στον βασιλικό ποτίζονται και οι γλάστρες γύρω-γύρω :-))
Και κάπως έτσι, βγήκαν τα κεκάκια που θα δείτε παρακάτω.
Με υλικά που ήρθαν μαζί μου, από τα ταξίδια του φετινού (αλλά και του περσινού) καλοκαιριού, αλλά και άλλα που φτιάχτηκαν κατά την διάρκειά του.
Νομίζω ότι είναι από τις πιο περίεργες γεύσεις που έχω συνδυάσει τελευταίως κι' αυτό χάρη στα υλικά που υπήρχαν στα ντουλάπια.
Για 18-20 κεκάκια χρησιμοποίησα:
400 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα,
1/2 κούπα σκόνη χαρουπιού
(αντί για κακάο, που έφερα φέτος από την Κρήτη)
1 κουτάκι πουρέ κάστανο
100 γραμμαρίων (που είχε έρθει πέρσι από την Γαλλία)
2 μεγάλα αυγά,
80 γραμ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
80 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 70% λιωμένη,
1 ποτήρι φρέσκο γάλα,
1/2 ποτήρι ξυνόγαλο,
1/4 κοφτό κουταλάκι εσάνς βανίλιας,
και περίπου 4 κουταλιές (σούπας) σπιτικό
γλυκό βύσσινο χωρίς πολύ σιρόπι.
Όπως ενδεχομένως είδατε, στα κεκάκια δεν υπάρχει καθόλου ζάχαρη γιατί η σκόνη χαρουπιού προσδίδει την απαραίτητη γλύκα καθώς και το λίγο από το σιρόπι του βύσσινου που θα υπάρχει.
Εάν ωστόσο τα θέλετε αρκετά γλυκά, προσθέστε μέλι ή μαύρη ζάχαρη (2 κουταλιές της σούπας).
Τα πράγματα ως προς την εκτέλεση πολύ απλά.
Σε βαθύ μπολ, όλα τα υγρά υλικά καθώς και τ' αυγά με το εσάνς της βανίλιας χτυπήθηκαν με τον αυγοδάρτη.
Σταδιακά πρόσθεσα την σκόνη χαρουπιού με την λιωμένη σοκολάτα και τον πουρέ κάστανο και τέλος το αλεύρι που είχα ανακατέψει με το μπεϊκιν πάουντερ.
Έτοιμος ο χυλός.
Μοίρασα χαρτάκια στις θήκες μου και έβαλα μια μεγάλη κουταλιά χυλό. Από πάνω έβαλα 1 κουταλάκι βύσσινο γλυκό και σκέπασα πάλι με χυλό.
Τα κεκάκια μπήκαν σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά (πάντα ανάλογα με το φούρνο που διαθέτουμε).
Έτοιμα προς κατανάλωση και προς μεταφορά σε κάθε κατεύθυνση, καθώς το μέγεθος τους βοηθά!!
Καλή σας απόλαυση.
Καλή μισή εβδομάδα (από αύριο) σε όλα τα παιδιά...
Και καλά κουράγια σε όλους μας, μετά και από τις τελευταίες εκλογές στην πατρίδα.
Θα μου πείτε, καλά μόνον όσες είναι μανάδες με παιδάκια στις τάξεις του δημοτικού σκέφτεσαι;
Ε, σαφώς και όχι!
Πάντα όμως, χάρη στον βασιλικό ποτίζονται και οι γλάστρες γύρω-γύρω :-))
Και κάπως έτσι, βγήκαν τα κεκάκια που θα δείτε παρακάτω.
Με υλικά που ήρθαν μαζί μου, από τα ταξίδια του φετινού (αλλά και του περσινού) καλοκαιριού, αλλά και άλλα που φτιάχτηκαν κατά την διάρκειά του.
Κεκάκια με πουρέ κάστανο, σκόνη χαρουπιού και βύσσινο γλυκό
Νομίζω ότι είναι από τις πιο περίεργες γεύσεις που έχω συνδυάσει τελευταίως κι' αυτό χάρη στα υλικά που υπήρχαν στα ντουλάπια.
Για 18-20 κεκάκια χρησιμοποίησα:
400 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα,
1/2 κούπα σκόνη χαρουπιού
(αντί για κακάο, που έφερα φέτος από την Κρήτη)
1 κουτάκι πουρέ κάστανο
100 γραμμαρίων (που είχε έρθει πέρσι από την Γαλλία)
2 μεγάλα αυγά,
80 γραμ. λιωμένο βούτυρο αγελάδος,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
80 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα 70% λιωμένη,
1 ποτήρι φρέσκο γάλα,
1/2 ποτήρι ξυνόγαλο,
1/4 κοφτό κουταλάκι εσάνς βανίλιας,
και περίπου 4 κουταλιές (σούπας) σπιτικό
γλυκό βύσσινο χωρίς πολύ σιρόπι.
Όπως ενδεχομένως είδατε, στα κεκάκια δεν υπάρχει καθόλου ζάχαρη γιατί η σκόνη χαρουπιού προσδίδει την απαραίτητη γλύκα καθώς και το λίγο από το σιρόπι του βύσσινου που θα υπάρχει.
Εάν ωστόσο τα θέλετε αρκετά γλυκά, προσθέστε μέλι ή μαύρη ζάχαρη (2 κουταλιές της σούπας).
Τα πράγματα ως προς την εκτέλεση πολύ απλά.
Σε βαθύ μπολ, όλα τα υγρά υλικά καθώς και τ' αυγά με το εσάνς της βανίλιας χτυπήθηκαν με τον αυγοδάρτη.
Σταδιακά πρόσθεσα την σκόνη χαρουπιού με την λιωμένη σοκολάτα και τον πουρέ κάστανο και τέλος το αλεύρι που είχα ανακατέψει με το μπεϊκιν πάουντερ.
Έτοιμος ο χυλός.
Μοίρασα χαρτάκια στις θήκες μου και έβαλα μια μεγάλη κουταλιά χυλό. Από πάνω έβαλα 1 κουταλάκι βύσσινο γλυκό και σκέπασα πάλι με χυλό.
Έτοιμα προς κατανάλωση και προς μεταφορά σε κάθε κατεύθυνση, καθώς το μέγεθος τους βοηθά!!
Καλή σας απόλαυση.
Καλή μισή εβδομάδα (από αύριο) σε όλα τα παιδιά...
Και καλά κουράγια σε όλους μας, μετά και από τις τελευταίες εκλογές στην πατρίδα.
Πολύ υγιεινά και νόστιμα υλικά συν το ξινόγαλο!! Αλλά και το γλυκό του κουταλιού όλα τα λεφτά!! Μου αρέσουν πολύ τέτοιοι συνδυασμοί και ο γιόκας σου είναι πολύ τυχερός με τόσο νόστιμη και υγιεινή διατροφή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!
Τυχερός δεν ξέρω αν είναι Μαρία μου, "δύσκολος" στις γεύσεις είναι σίγουρα πάντως.
ΔιαγραφήΕδώ για παράδειγμα όλα του άρεσαν, εκτός από το γλυκό κουταλιού :-(
Καλό βράδυ σου εύχομαι.
Υγιεινά, νόστιμα και αφράτα τα κεκάκια σου Πηνελόπη μου!!! Φοβερός συνδυασμός και φαντάζομαι πώς τα τσακίσατε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Όλες οι "γλάστρες" τα τσακίσαμε Κική μου, με τον "βασιλικό" είχαμε το πρόβλημα, όταν είδε μέσα το βυσσινάκι :-))
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς σας στέλνω στα βόρεια.
τι συνδυασμοι ειναι αυτοι!!!!!! ειμαι περιεργη γαι τη γευση τους!!! μπραβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοκολατένια και με το βυσσινάκι να δίνει μια απειροελάχιστη υπόξινη γεύση, όταν το μασούσες.
ΔιαγραφήΓλυκά όσο πρέπει (τουλάχιστον για μένα) χωρίς καθόλου ζάχαρη εντός τους Ντολμαδάκι μου.
Συνδυάζουν τα γλυκά κεκάκια σου τόσο ωραία υλικά και υγιεινά, όπως το χαρουπάλευρο που μοιάζει με το κακάο αλλά είναι γλυκό ένα υλικό που ανάκάλυψα τα τελευταία δύο χρόνια, τον πουρέ κάστανου, το ξυνόγαλο, και το γλυκό βύσσινο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστούμε Πηνελόπη για την πολύ ωραία συνδυαστική συνταγή, πολύ ωραία εικόνα η τελευταία όλο εκεί βρίσκομαι!!
Η τελευταία φωτογραφία ήταν για να δείξω και το όμορφο εσωτερικό τους Μάχη μου.
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ εύχομαι.
Φαίνονται υπέροχα !!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πρέπει να πω, πως όντως ήταν καλή μου Νίκη :-)
ΔιαγραφήΤη γεύση ομολογώ ότι δεν μπορώ να τη φανταστώ Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που βλέπω και καταλαβαίνω, είναι ότι φαίνονται φοβερά αφράτα και αξιοζήλευτα τα κεκάκια σου!
Φιλιά, καλό βράδυ!
Σαν την nutella Ερμιόνη μου... Αλλά σε πιο light εκδοχή και με έκπληξη την ελαφρώς υπόξινη γεύση του βύσσινου στο εσωτερικό τους.
ΔιαγραφήΕλπίζω να σου έδωσα ένα μικρό "στίγμα" γεύσης.
Φιλιά και καλό σας βράδυ επίσης.
Μου φαίνονται πεντανόστιμα τα κεκάκια σας, με βάζεις στα αίματα να δοκιμάσω τέτοιους -πιο "ψαγμένους"-συνδυασμούς υλικών. Η όψη τους είναι υπέροχη πάντως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκίνα το "ψάξιμο" Αμαλία μου. Είναι ύλικα που πραγματικά δεν θα σ' απογοητεύουν με τον συνδυασμό τους.
ΔιαγραφήΚαλό σας βράδυ.
Υγιεινά, νόστιμα, τι άλλο να ζητήσει κανείς, Πηνελόπη!!! Τέλεια!!! Ευχαριστούμε φίλη, καλή σου μέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα - Ολγα
Κι' εγώ σας ευχαριστώ Μαρίνα και Όλγα που με τιμάτε με την ανάγνωσή σας.
ΔιαγραφήΠολύ πρωτότυπα! Δεν μπορώ να φανταστώ τη γεύση αλλά είμαι σίγουρη ότι θα είναι πολύ νόστιμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως έγραψα και στην φίλη μας την Ερμιόνη, Μαρία μου: Σαν την nutella, αλλά σε πιο light εκδοχή και με έκπληξη την ελαφρώς υπόξινη γεύση του βύσσινου στο εσωτερικό τους.
ΔιαγραφήΑξίζει να το δοκιμάσετε εάν βρεθείτε με τα σχετικά υλικά.
Tέλεια η χρήση χαρουπιού !!! Είμαι φαν :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις απόλυτο δίκιο Άρη.
ΔιαγραφήΕγώ τελευταίως "πειραματίζομαι" μαζί του και πραγματικά μου αρέσει πολύ ως πρώτη ύλη.
Πρωτότυπα και στην παρασκευή τους και το μέγεθος τους ιδιαίτερα χρηστικό!!!! Ευχαριστούμε Πηνελόπη μου για άλλη μια φορά για την συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μέγεθος είναι πραγματικά χρηστικό Χριστίνα μου, και ως προς την κατανάλωση αλλά και ως προς την μεταφορά, όπως άλλωστε και όλα τα κεϊκς αυτού του είδους.
ΔιαγραφήΝα είσαι καλά.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Θα μπορούσα να τραφώ μόνο με κεκάκια !Πολύ τα ευχαριστήθηκα τα συγκεκριμένα Πηνελόπη μου! Καλό βράδυ<3
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, καλά μη λέμε τέτοια Λίλια μου...γιατί θα μας παρεξηγήσουν όσοι μας διαβάζουν. Αφού ο καλός μας μύλος, όλα τα αλέθει :-)
ΔιαγραφήΔε θα σκεφτόμουν ποτε να συνδυασω αυτά στα υλικά μεταξύ τους! Κι όμως, φαίνεται ότι σου πέτυχε ο συνδυασμός Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ιδιαιτερα κεκάκι!
Οι πειραματισμοί, πάντα ενέχουν ρίσκο Χρύσα μου.
ΔιαγραφήΑλλά με λίγη τύχη και αρκετό θάρρος (ή και θράσος κάποιες φορές) το αποτέλεσμα στέφεται με απόλυτη επιτυχία.
Κάνε μια δοκιμή και θα με θυμηθείς.
Καλό σας βράδυ.