20.10.18

Γλυκιά πίτα πράσινων μήλων και δαμάσκηνων

Τα τελευταία φρέσκα δαμάσκηνα μου "έκλεινα" το μάτι στην λαϊκή μας αγορά.
Είναι η τελευταία ανάσα του φθινοπώρου μαζί με τα υπόλοιπα σταφύλια που υπάρχουν ακόμη στους πάγκους.
Έτσι αγόρασα μερικά.  Έφτιαξα μαρμελάδα δύο βάζα, φάγαμε και αρκετά φρέσκα, αλλά κάτι λίγα που έμειναν, έγιναν γλυκάκι παρέα με τι άλλο... με μήλα και μάλιστα τα πρώτα πράσινα.
Νότες φρούτων που συναντήθηκαν μέσα σε μια γλυκιά πίτα, καθώς το ένα μας αποχαιρετούσε και το άλλα το υποδεχόμαστε.

Γλυκιά πίτα πράσινων μήλων και δαμάσκηνων


Για την ζύμη:
80 γραμ. βούτυρο αγελάδος,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη,
300 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
200 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει,
1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
ξύσμα και χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
3-4 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού,
150-170 γραμ. μπύρα.

Για την γέμιση:
5 πράσινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους,
5-6 δαμάσκηνα καλά πλυμμένα και κομμένα σε
κομμάτια με την φλούδα τους,
2 κουταλιές της σούπας cranberries
(στην δική μου περίπτωση χωρίς ζάχαρη) ή σταφίδες,
2 κουταλιές βούτυρο αγελάδος,
2 κουταλιές καστανή ζάχαρη,
2 κουταλιές βρώμη,
2 κουταλάκια κανέλα σκόνη,
χυμός από ένα πορτοκάλι.

Σε βαθύ τηγάνι έβαλα το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και την κανέλα να λιώσουν και να ενωθούν τα αρώματα.
Κατόπιν έριξα τα κομμένα φρούτα που είχα "λούσει" με τον χυμό από το πορτοκάλι ώστε να μην μαυρίσουν, για να τα σοτάρω και να τα μαλακώσω για 5-6 λεπτά.
Πρόσθεσα τα cranberries και την βρώμη, ανακάτεψα καλά και άφησα για 3 λεπτά ακόμη να μαγειρευτούν τα υλικά.
Κατέβασα το τηγάνι από την φωτιά και το άφησα να κρυώνει περνώντας στην προετοιμασία της ζύμης.


Όλα, τα υλικά μου μέσα σε λεκάνη ζυμώματος με την σειρά που τ' αναφέρω και με τελευταία την μπύρα με σταδιακή προσθήκη ώστε να πάρω ως αποτέλεσμα μια ζύμη που να μην κολλάει πια στα χέρια.

Άφησα την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα, την χώρισα σε δύο μέρη (το κάτω μεγαλύτερο) και μετά την άνοιξα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί με βοηθό το ξύλινο ρολλάκι.
Με το αντικολλητικό χαρτί τη μετέφερα στο ταψί μου (όπως  έγινε και με το δεύτερο μικρότερο φύλλο της επιφάνειας).
Έστρωσα παντού την γέμιση και μετά σκέπασα με το δεύτερο μικρότερο φύλλο, γυρίζοντας και το κάτω ώστε να κλείσω την πίτα.

Τρύπησα σε διάφορα σημεία την επιφάνεια, για να μην φουσκώσει ανομοιόμορφα και έψησα σε ελαφρώς προσθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.


Μετά από μια ώρα καθώς είχε αρχίσει να κρυώνει ήταν έτοιμη προς κατανάλωση.
Δεν πρέπει να κοπεί ζεστή γιατί θα διαλυθεί ελαφρώς, οπότε πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή.
Δοκιμάστε την μέσα στο Σαββατοκύριακό σας καθώς μπορεί να συνοδεύσει άνετα μια αρωματική κούπα καφέ, σε μια στιγμή χαλάρωσης και ηρεμίας.

4 σχόλια:

  1. μη τρομαξεις με την ωρα.καποιο πιτσιρικι.δεν λεει να παει για υπνο.Πηνελοπη μου ωραια φαινεται η φρουτοπιττα λεω εγω και δειχνει λες και εχει σοκολατα.καλοφαγωτη.φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα περνάει καλά...που να πάει για ύπνο Λίτσα μου!
      Δεν είναι σοκολάτα όμως! Είναι το ψημένο δαμάσκηνο με την φλούδα του, που έχει κάνει την "απάτη" :-)) Καλή δύναμη εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Πως μου αρέσουν αυτές οι φρουτένιες τάρτες - πίτες! Η ζύμη θα είναι ιδιαίτερα αφράτη με το αλεύρι που φουσκώνει και τη μπύρα μαζί. Πρέπει να τη φτιάξω και να βγω από το σπίτι αμέσως μόλις τη βγάλω από το φούρνο, θα διαλυθεί κι είναι ευνόητο το γιατί ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ομοίως... Έφη μου. Γι' αυτό και πάντα σκαρφίζομαι και κάτι νέο κάθε φορά. Η ζύμη εξαιρετική μέχρι και 3 ημέρες μετά, αν σου περισσέψει.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή