24.6.09

Ντάκος Βασιλικός

Πρόσφατα σε μια ταβέρνα που είχε απλές ελληνικές γεύσεις και το τονίζω αυτό, γιατί τα σύνθετα και τα κάπως «δήθεν» προσωπικά με τρομάζουν ιδιαίτερα ως προς το γευστικό τους αποτέλεσμα (μη μιλώντας καθόλου για τις τιμές που τα συνοδεύουν!), γεύτηκα έναν πολύ ωραίο Ντάκο.
Δεν ζήτησα την συνταγή, αν και νομίζω πως ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού δεν θα μου αρνιόταν, θέλησα απλώς να την αναπαράγω μόνη μου, σύμφωνα με τα αρώματα που είχα γευτεί.
Προσωπικά τον ονόμασα Βασιλικό, γιατί ήταν μεγάλος σε μέγεθος και γιατί το pesto βασιλικού - μαϊντανού του έδινε αυτό το πολύ ιδιαίτερο άρωμα.
Ανάλογα με τα άτομα (πχ. 2) χρειάζεστε έναν μεγάλο ή δύο μέτριους ντάκους (κριθαροκουλούρες), 2 ντομάτες τριμμένες στον χοντρό τρίφτη ή ψιλοκομμένες με μαχαίρι. Ελάχιστο αλάτι (αν θελήσετε να βάλετε επάνω και τυράκι φέτα) λίγο πιπέρι μαύρο, μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, μουστάρδα, χυμό ενός πορτοκαλιού, ένα μικρό ματσάκι μαϊντανό και ένα μικρό ματσάκι φρέσκο και καλά πλυμένο βασιλικό, λίγη κάπαρη ή λίγες ψιλοκομμένες μαύρες ελιές, τέλος λίγη ρίγανη για περισσότερο άρωμα!

Χτυπάτε στο multi, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, την μουστάρδα, τον χυμό του πορτοκαλιού και το μισό περιεχόμενο του φλιτζανιού με το λάδι. Αφήνετε για λίγο στο ψυγείο για να ενωθούν τα αρώματα.
Στην συνέχεια βρέχετε ελαφρά τον ντάκο με νεράκι, τον βάζετε στο πιάτο και τον αλοίφετε καλά με το pesto βασιλικού-μαϊντανού, σε όλη την επιφάνεια του παξιμαδιού. Από πάνω στρώνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και πιπέρι, στην συνέχεια προσθέτετε την φέτα τριμμένη με τα δάκτυλα και ολοκληρώνετε το γαρνίρισμα με κάπαρη ή ψιλοκομμένες ελιές και περιχύνετε με το υπόλοιπο λαδάκι και ολοκληρώνετε πασπαλίζοντας με ρίγανη και μερικά ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού.
Γεύση μεστή και άκρως καλοκαιρινή.

Υ.Γ. διάβασα δε, στο http://www.nline.gr/, ότι ο Ντάκος είναι αναγνωρισμένο ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που πρέπει νομίζω πια να τονίζεται για κάθε προϊόν της χώρας μας. Οι υπόλοιποι εταίροι για τι το κάνουν και εμείς…το αγνοούμε, (ακαταννόητο!)

13 σχόλια:

  1. Μας αρέσει πάρα πολύ και το φτιάχνουμε για ελαφρύ γεύμα πολλές φορές. Αλλά βασιλικό και μουστάρδα δεν έχω βάλει. Θα το δοκιμάσω και έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μένα μου αρέσει πολύ, γι' αυτό κι' έκανα εκείνο το βράδυ την παραγγελία. Τον έφαγα σχεδόν μόνη μου το πρώτο, γιατί ακολούθησε και δεύτερος για τα 2 ακόμη άτομα της παρέας...και απλώς συνόδευσα με 2-3 παϊδάκια. Να τον δοκιμάσετε κι' έτσι, έχω την αίσθηση ότι θα σας αρέσει πολύ και θα το επαναλάβετε το πείραμα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή Penelope! Φαντάζομαι τα υπέροχα αρώματα και τη γεύση στο στόμα!
    Ότι πρέπει με μια παγωμένη ρακή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ντάκος είναι από τα αγαπημένα μας, αντί τυριού βάζουμε ξινομυζήθρα.
    Την εκδοχή με το πέστο δεν την έχω δοκιμάσει αλλά θα δοκιμαστεί σήμερα!!
    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αχ να είχα έναν τώρα που πεινάω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και γω θέλω μια κουκουβάγια, τα αρωματικά τέλεια, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο βασιλικό και τον τιμώ σχεδόν με όλα τα ψωμάκια και τα ζυμαρικά, με ξινομυζήθρα ή γαλοτύρι θα προτιμήσω το δικό μου, καλέ τι μου κάνεις, και μου τέλειωσαν οι κριθαροκουλούρες, την πιο νόστιμη την έφαγα στο κρητικό εστιατοριο στη Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανθή, gvarvakis, ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ μου πραγματικά το pesto δίνει άλλη διαφορετική νότα στον ντάκο.
    Δοκιμάστε το.

    Κικίτσα κερνάω κουλουράκι Θεσσαλονικής. Μόλις πήρα μερικά ζεστά από τον φούρνο δίπλα μας, θα βάλουμε και κασεράκι και όλο και κάτι θα κάνουμε για να κόψουμε την πείνα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τέλειος φαίνεται ο royal, penelope! θα τον δοκιμάσω κι εγώ έτσι.
    αλλά αυτό το φρέσκο κουλουράκι με το κασέρι που είπες το ζήλεψα ακόμα περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αχ, βρε Καρδούλα δίκιο έχεις.
    Τίποτε πιο νόστιμο απο τραγανό και φρέσκο κουλουράκι με αυθεντικό κασέρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ποσο γευστικο μπορει να ειναι το αποτελεσμα μιας απλης προσεγγισης και της χρησης γνησιων υλικων! ευγε στην πηνελοπη μας και εμπρος ολοι, στην αναπαραγωγη της υπεροχης και γευστικης συνταγης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ panathinaeos, όπως καλά παρατηρήσατε, η απλή προσέγγισης των πραγμάτων (και των γεύσεων) είναι αυτή που δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα σχεδόν πάντα (για να μην το γενικεύω). Από τις ανθρώπινες σχέσεις μέχρι τα πιάτα που ετοιμάζονται μέσα σε μια κουζίνα.
    Καλημέρες και καλό μήνα σας εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τη δίνω σε λινκ τη συνταγή σας, κυρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΑνώνυμοςΙουνίου 30, 2013

    κανω κι εγω συχνα ντακο με τα εξεις υλικα, κριθαροκουλουρο πατε ελιας ντοματα φετα ριγανι και καπαρι . τελειο για οποια στιγμη της ημερας

    ΑπάντησηΔιαγραφή