12.10.09

Κονφί με φθινοπωρινά φρούτα


Τα τελευταία χρόνια - απ' όταν παντρεύτηκα στην ουσία, γιατί ήταν Σεπτέμβριος - το φθινόπωρο (αλλά και την άνοιξη) φτιάχνω μια συνταγούλα που δεν είναι μαρμελάδα, αλλά μοιάζει αρκετά.
Μια γλυκιά δημιουργία, που αρέσει σε όλους όσοι την έχουν δοκιμάσει και μιλάω για το κονφί (confit) φρούτων, με μήλα, αχλάδια και βατόμουρα.
Ανακάλυψα δε, πρόσφατα μια συνταγή με ανανά, βανίλια, μαύρη ζάχαρη και μαύρο ρούμι, αλλά δεν την έχω φτιάξει οπότε δεν μπορώ να πω και πολλά

Το κονφί δεν είναι κάτι δύσκολο ή πολύπλοκο στην παρασκευή του, απλώς χρειαζόμαστε ώριμα φρούτα πολύ καλής όμως ποιότητας, για να «αντέξουν» τα κομμάτια τους.
Την αφορμή τούτη τη φορά μου την έδωσε ένα ωραίο καφασάκι βατόμουρα που βρήκα στο SM.

Τα βατόμουρα σε όλες τους τις εκδοχές είνα στο φόρτε τους τώρα το φθινόπωρα, αλλά που βάτα (όπως τα λένε στο χωριό του πατέρα μου) στην Αθήνα. για να μαζέψεις;
Βάτα, τόσο δύσκολα να τα αγκουμπήσεις αφού έχουν πάμπολα αγκάθια, αλλά και τόσο δύσκολο να τους αντισταθείς αν τα βρεις μπροστά σου ώριμα και γεμάτα χρώματα, μιας και πάνω σ' έναν θάμνο μπορείς να βρείς από σκούρο μωβ, μέχρι ανοιχτό ρόζ ή ρουμπινί καρπούς.

Τα υλικά που χρειάστηκα για 3 μετρίου μεγέθους βαζάκια ήταν:
2 μεγάλα μήλα αρωματικά (Joanna κατά προτίμηση – γλυκόξυνα και τραγανά μήλα)
3 μεγάλα αχλάδια βουτυράτα
μισό κιλό μαύρα γλυκόξινα βατόμουρα (γίνεται εξίσου καλό και με φράουλες, το έχω κάνει αλλά φράουλες τούτη την εποχή δεν υπάρχουν οπότε κάντε υπομονή μέχρι την άνοιξη και τότε θα το ξαναφτιάξουμε).
Λίγο χυμό λεμονιού
2 μασουράκια κανέλλας
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική
1 μεγάλο φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
και 3 κουταλιές λευκή
1 ποτηράκι κονιάκ.

Πλένουμε καλά τα φρούτα σας (μήλα και αχλάδια), τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια, τα λούζουμε με τον χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Στην συνέχεια τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα βατόμουρα επίσης καλά πλυμένα (αλλά ολόκληρα) με την μαύρη ζάχαρη και το κονιάκ ανακατεύοντας τα ελαφρά και αφήνοντάς τα να μείνουν για μισή ώρα με τρία τέταρτα. Αυτή η διαδικασία βοηθά για να βγουν οι χυμοί των φρούτων και να μην χρειαστεί προσθέσουμε καθόλου νερό.

Στην συνέχεια της διαδικασίας βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά προσθέτοντας τα μασουράκια της κανέλας και τη βανίλια. Αφήνουμε το κονφί να βράσει, ανακατεύοντας από καιρό σε καιρό απαλά με ξύλινη κουτάλα. Όταν πάρει καλή βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά λίγο ακόμη και αφήνουμε μέχρι να αρχίσουν τα υγρά του να εξατμίζονται και να αρχίσει να δένει η σάλτσα των φρούτων.

Σβήνουμε και το αφήνουμε στην ηρεμία του. Όταν πια κρυώσει για καλά και ίσως δούμε ότι κρατά λίγο υγρό ακόμη ρίχνουμε και την άσπρη ζάχαρη και βράζουμε για 4-5 λεπτά επιπλέον.
Κατεβάζουμε από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε καθαρά αποστειρωμένα βαζάκια.

Μπορεί να το απολαύσει κανείς στις φρυγανιές ή το ψωμάκι με βούτυρο ή και με τυράκι κρέμα.
Αν δε, το βάλει πάνω σε γιαουρτάκι μάλλον θα έχει επιτελέσει την αποστολή του!
Τέλος, ως ντεκόρ στην επιφάνεια του cheescake νομίζω πως θα σας προσφέρει μια ευχάριστη έκπληξη.
Κι' αυτό γιατι το κονφί δεν είναι μαρμελάδα, τα ολόκληρα κομμάτια φρούτων που περιέχει, είναι αυτό που το κάνουν "διαφορετικό".

Υ.Γ. η φωτογραφία είναι δανεική απο το Internet γιατί μας δίνει την γκάμα των χρωμάτων αλλά και των ποικιλιών που ανήκουν σ' αυτές τις κατηγορίες (είτε είναι καλλιεργήσιμες, είτε είναι άγριες) των βατόμουρων και μούρων, αλλά και φράουλας.

20 σχόλια:

  1. Πηνελόπη μου, θα δοκιμάσω την συνταγή σου!
    Μπορώ να σε ρωτήσω κάποιες απορίες μου?
    Τα αχλάδια και τα μήλα σε τι διάσταση τα κόβεις? Στα 4? Σε καρεδάκια?
    Μπορεί να μειωθεί η ζάχαρη χωρίς να καταστραφεί το κονφί?
    Καλή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγγελική μου καλήμερα,
    τα μήλα και τα αχλάδια τα κόβω σε μέτριους (ας πούμε) κύβους. Π.χ. κόβω το αχλάδι στην μέση κάθε δεύτερο στα δύο ή τρία και αντίστοιχα πάλι το κάθε τρίτο σε δύο ή τρία κομμάτια.

    Η ζάχαρη δεν είναι μεγάλη ως ποσότητα για την συγκεκριμένη ποσότητα φρούτων. Αλλά αν θέλεις νομίζω πως μια μικρή μείωση θα την δεχτεί, δεδομένου ότι θα λειτουργήσει και σαν "συντηριτικό" για το κονφί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσει πολύ για το γιαούρτι ή για το cheescake. Το συντηρείς όπως τις μαρμελάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κονφί μπαίνει σε καθαρά και αποστηρωμένα βάζα και το φυλάω συνήθως στην πόρτα του ψυγείου. Ότι δεν κρατήσω εγώ συνήθως το δίνω σε φίλους, οπότε και δεν μένει πολύ καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικό μου ακούγεται. Το κακό είναι οτι μόνο εγώ στο σπίτι τρώω μαρμελάδα και γλυκά του κουταλιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εξαιρετικός συνδυασμός, μόνο που πολύ δυσκολεύομαι να βρω βατόμουρα.
    Θα προσπαθήσω όμως αν κι αυτές τις μέρες είναι πολύ φορτωμένο το πρόγραμμα με γλυκά κουταλιού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου! θα το δοκιμάσω το γρηγορότερο γιατί εδώ βρίσκω εύκολα berries!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι πολύ - πολύ ωραίο, αλλά βατόμουρα δεν έχω δει εδώ και πολλά χρόνια. Οπότε θα μείνω με την όρεξη.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενδιαφέρον φαίνεται απλό και με πολλές χρήσεις. Μένει εκτός ψυγείου και για πόσο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λίλα μου, είναι πολύ νόστιμο και δεν είναι ούτε μαρμελάδα, ούτε και γλυκό κουταλιού μιας και δεν είναι τόσο πολύ γλυκό. Ίσως να τους αρέσει πάνω σε cheescake.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξανθή, μόνον σε μεγάλα SM μπορείς να βρεις βατόμουρα φρέσκα (στην Αθήνα) ή σε κάποιες "μπουτίκ" φρούτων. Αλλά στην επαρχία είναι βέβαιο ότι οι βατομουριές "οργιάζουν" τούτην την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παρακαλώ Αγγελική μου. Κάθε τόπος και η μαγεία του φυσικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όντως είναι δύσκολο να βρει κανείς βατόμουρα αγαπητή Λίνα. Κι' εγώ από τύχη έπεσα πάνω τους φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Thalassenia μου, εκτος ψυγείου δεν θα το άφηνα πολύ καιρό. Δεν έχει στην παρασκευή του συντηρητικά όπως οι μαρμελάδες του εμπορίου. Μόνον η ζάχαρη και το λίγο λεμόνι βοηθούν στην συντήρησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωραία συνταγή...Υποθέτω δεν θα είναι και πολύ γλυκιά, για τόση ποσότητα γλυκού:)
    Καλημερούδια από ΝΖ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ενδιαφέρουσα η συνταγή. Φέτος ανακάλυψα ότι έχουμε βατόμουρα στον κήπο. Τόσα χρόνια τα κόβαμε σαν αγριόχορτα. Φέτος τα έχω καταευχαριστηθεί. Μαρμελάδα, λικέρ, γλυκό, σε κεικ. Εχω καταψύξει πολλά, οποτε μπορεί να δοκιμαστούν και έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. γαστεροπλήξΟκτωβρίου 15, 2009

    φτιάχνω κι εγώ και είναι πολύ ωραίο, φυσικά για ποιά συντήρηση να μιλήσουμε το τρώνε εδώ και τώρα, και δεν προλαβαίνει να μείνει το καημένο για να δούμε πόσες μέρες συντηρείται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ένα αφιέρωμα στο "Aroma Vanillias"

    http://sixnapikna.blogspot.com/

    Υπάρχει το φυτό βανίλια αλλά άρωμα βανίλιας παίρνουμε και από τις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλά με κατάλαβες αγαπητή Γαστερόπληξ :-)
    Προσωπικά για να μην το φάω όλο, το μοιράζω σε αγαπημένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Thalassenia μου, προσπάθησα να ανοίξω το σχετικό link http://sixnapikna.blogspot.com/, με αφιέρωμα στο άρωμα βανίλλιας αλλά σταματά στην πρώτη σειρά. Ισως κάνω κάτι λάθος, για δες το όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή