27.10.09

Εύκολη Τούρτα Πορτοκαλιού

Ο μικρός μου έχει «μαγευτεί» από τα κεράκια πάνω στις τούρτες γενεθλίων και κάθε φορά που υπάρχει ένα τέτοιο γεγονός στο ευρύτερο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι μέσα στην καλή χαρά!
Ειδικά δε, όταν πρόκειται να τραγουδήσει το γνωστό
τραγουδάκι : να ζήσεις Θ. και χρόνια πολλά, μεγάλος να γίνεις με άσπρα μαλλιά…
Προσωπικά αποφάσισα να φτιάξω τούτο το γλυκάκι την μέρα της αργίας, έτσι για να μας γλυκάνω και όχι γιατί είχαμε γενέθλια. Αλλά μόλις ο Θ. άκουσε ότι πάω να φτιάξω την τούρτα άρχισε να τραγουδά και ήρθε για να βοηθήσει! Τι να σας λέω δηλαδή;
Ανάστα ο Κύριος έγινε ο πάγκος εργασίας στην κουζίνα μου. Ευτυχώς που ήταν εύκολη και γρήγορη η κτέλεση γιατί αλλιώς ακόμη εκεί θα ήμασταν :-))

Υλικά που χρειάστηκαν για τούτη την τούρτα ήταν:
3 έτοιμες βάσεις παντεσπάνι (αν είστε καλό νοικοκυρές θα φτιάξετε μόνες σας φαντάζομαι, όχι σαν και μένα που τις αγοράζω).
1 μεγάλο κουτί κρεμώδες τυρί,
1 κουτί σαντιγύ,
½ φακελάκι ζελέ πορτοκαλιού,
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού,
το ξύσμα από 2 πορτοκάλια,
1 και ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη,
λίγη κρυσταλλική βανίλια,
λίγες σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού ή λικέρ πορτοκαλιού,
3-4 κουταλιές της σούπας γάλα.
Καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού (έχει κάνει στο παρελθόν μια ωραία πρόταση η Αχτίδα, αλλά δυστυχώς δεν είναι πια διαθέσιμο το blog της).

Και τέλος μια φόρμα με έλασμα ή ένα τσέρκι ζαχαροπλαστικής χωρίς πάτο.

Ξεκινώντας από το τέλος προς την αρχή. Ντύνετε το τσέρκι εξωτερικά πρώτα με λαδόχαρτο και μετά με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να αποκτήσει έναν εικονικό πάτο και το αφήνετε στην άκρη.
Σε βαθύ μπόλ χτυπάτε την σαντιγύ με την ζάχαρη άχνη και την βανίλια, ώστε να αφρατέψει και να γίνει ωραία κρέμα, στην συνέχεια ρίχνετε το κρεμώδες τυρί και ανακατεύετε λίγο ακόμη. Την βάζετε στο ψυγείο να παγώνει, όσο θα ετοιμάζετε το ζελέ σας.
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε τον χυμό πορτοκαλιού (χωρίς να βράσει) και λιώνετε μέσα το ζελέ πορτοκάλι. Αποσύρετε από την φωτιά το αφήνετε λίγο να χλιάνει και στην συνέχεια το ανακατεύετε με την κρέμα σαντιγύ/τυριού, το ξύσμα του πορτοκαλιού. Αφήνετε και πάλι λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί ελαφρώς.
Σ’ ένα μπολάκι ανακατεύετε το γάλα με το εσάνς πορτοκαλιού ή το λικέρ και ετοιμάζεστε να βρέξετε ελαφρά τα παντεσπάνια.. Τοποθετείτε το πρώτο μέσα στο τσέρκι που το έχετε ακουμπήσει σε μια σκληρή επιφάνεια (ίσως ένα ταψάκι φούρνου) βρέχετε ελαφρά και από πάνω στρώνετε μια δόση κρέμας.
Συνεχίζετε με το επόμενο παντεσπάνι (πάλι ελαφρύ βρέξιμο) στρώση κρέμας και τέλος το τελευταίο παντεσπάνι (βρέξιμο) και την υπόλοιπη κρέμα, στην οποία με μια μαρίζ μπορείτε να κάνετε κυματάκια και κορυφές. Ολοκληρώνετε το ντεκόρ με τις καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού και παγώνετε για μερικές ώρες.
Ανάλαφρη στην γεύση και εύκολη στην δημιουργία τούρτα, έτσι για να κάνουμε και εμείς συχνά «γενέθλια» :-)) ενώ σίγουρα μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε προσθέτοντας πράγματα (σταγόνες σοκολάτας, κακάο, ξηρούς καρπούς καραμελωμένους, αμύγδαλ φιλέ κ.ά).

13 σχόλια:

  1. Ωραία μυρωδάτη τούρτα! Πολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω αλλά η υπόλοιπη οικογένεια δεν συμπαθεί το πορτοκάλι δυστυχώς! Θα την κρατήσω όμως για μελλοντική χρήση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να σου πως Αμαλία μου;
    Μανταρίνι αν αρέσει, θα είναι το ίδιο ανάλαφρη και ωραία.
    Αλλά αν πάλι δεν αρέσει, δύσκολο να προτείνω κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τούρτα έφταιξα μια φορά μόνο στην Αγγλία για τα γενέθλια του γιου μου κι έψαχνα εναγωνίως για εύκολη συνταγή, αλλά και να μπορώ να βρω τα υλικά εκεί.Κι όπως λες πήρα έτοιμα παντεσπάνια και μια χαρά έγινε.
    Θα έχω στα υπόψιν τη συνταγή σου για την επόμενη δύσκολη στιγμή.
    Ωραίος ο Θ. μάθε τον να μαγειρεύει από μικρό που ξέρεις που θα βρεθεί όταν μεγαλώσει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου θύμισες μια τούρτα πορτοκαλιού που έφτιαχνα παλαιότερα νηστίσιμη και ήταν καταπληκτική, κανείς δεν πίστευε ότι ήταν χωρίς αυγά και γάλα....
    Φαντάζομαι και η δική σου, που περιέχει και κρεμώδες τυρί που μου αρέσει!!
    Γέλασα πολύ με τον Θ. Είναι σαν την ανηψούλα μου που δεν τολμάμε να φτιάξουμε γλυκό σε μορφή τουρτας, πρέπει να βάλουμε κεράκι επάνω και να τραγουδήσουμε οπωσδήποτε!!! Αυτά τα παιδιά είναι...για ζούληγμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και σκεφτόμουνα τι να κάνω κάτι πολύ ξινά πορτοκάλια που έχω! Εύκολη η τουρτίτσα και πολύ αρωματική! Να τον χαίρεσαι τον γλυκούλη σου κάθε μέρα κι ας μην έχει γενέθλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tέλεια και πολύ δροσιστική μου ακούγεται η τουρτίτσα σου! Και με τέτοιο βοηθό και ποιός δεν θα έμπαινε στην κουζίνα!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανθή μου,
    έτσι ακριβώς, αν μπορεί κάτι να μου "κερδίσει" χρόνο το κάνω πια.
    Πραγματικά ήταν πολύ ωραίο το αποτέλεσμα.
    Όσο για τον Θ. κάνω ότι μπορώ, δεδομένης της ηλικίας του, για να μαθαίνει και να είναι αυτόνομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εύη να την γράψεις την νηστίσιμη εκδοχή, μιας και τις μέρες της νηστείας μας πιάνει ιδαίτερη υπογλυκαιμία.
    Οσο για το ζούληγμα συμφωνώ...αρκεί να σε αφήσουν να τα πιάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Big Mama και Λίλα, τι να σας λέω, τέτοιος βοηθός, άλλο πράγμα. Μετά έγλυφε δάκτυλά γεμάτα κρέμα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκέφτομαι την σκηνή και γελάω! Κάθε μέρα να είναι γιορτή για τον Θ.!
    Τι δροσερή τουρτίτσα! Μπράβο Πηνελόπη μου, έγραψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kalimera Tobias, einai poly eykoli stin ektelesi touti i tourta kai to apotelesma nomizo geystika tha sou aresei.
    Alloste exeis ftiaxei kai pio dyskola pragmata, apo oso exo diavasei sto blog sou.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγγελικούλα μου, έχει ανακαλύψει την κουζίνα και τις χαρές της με τα διάφορα εξαρτήματα. Σκηνές απείρου κάλλους κάθε φορά που μαγειρεύουμε, όντως θα είχες σκάσει από τα γελια αν μας έβλεπες.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή